ИгриХобита, играчки и интересни джаджи

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Хобита, играчки и интересни джаджи

Мнение от Bruchpilot » 17 Ное 2023, 22:05

Имаше една хубава таблица с всичките маркировки и категории в учебните материали за курса, имах я някъде запазена, но сега като обнових компа до уиндоус 10 не мога да я намеря. Но за частно сглобените съм сигурен, че попадат в С4 и съответно А3. Специално съм го проверил защото моите бръмчилки са изцяло такива.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 17 Ное 2023, 22:13

Bruchpilot написа:
17 Ное 2023, 22:05
Имаше една хубава таблица с всичките маркировки и категории в учебните материали за курса, имах я някъде запазена, но сега като обнових компа до уиндоус 10 не мога да я намеря. Но за частно сглобените съм сигурен, че попадат в С4 и съответно А3. Специално съм го проверил защото моите бръмчилки са изцяло такива.
Поправям се. Самоделка по смисъла на майстор сръчко и за лична употреба може да лети в А3 и след 1.1.24.

Саморъчно сглобен дрон от готов готов кит не се брои самоделка и няма изобщо право да лети в категория Open. Затова някои се оплакваха как могат да летят само до края на годината.

Материалите за курса (4 презентации с общо стотина слайда) са ми в облака, не ги изтрих когато си издържах изпита за лиценза :mrgreen:
Ако ти потрябват мога да ти ги кача някъде.

EASA - Open Category - Civil Drones
Starting from 1 January 2024, operations in the open category must be conducted with a drone:

- bearing a C0 to C4 class identification label, or;
- being privately built, or;
- even without class identification label, but only if placed on the market before 31 December 2023.

Drones bearing a class identification label can be already utilised in accordance with the conditions shown in the menus below. Be aware that ‘privately built’ means that you built the drone for your own personal use, so it was not purchased; it does not refer to UASs assembled from sets of parts placed on the market as a single, ready-to-assemble kit.
Това е и причината да мога да махна С0 маркировката и да получа неорязан софтуер от DJI само до края на тази година. Попада в графата вече съществуващи дрони. След 1.1.24 при същия трик, даже за самоделка не минава, защото определението го цитирах по-горе. Затова изобщо няма да има право да лети в категория Open. А как ще го сертифицират С1 мъника без висотомер (който е задължителен за С1) само те си знаят :roll:

Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 17 Ное 2023, 22:50

Bruchpilot написа:
17 Ное 2023, 19:49
Ами тези "гаврошовци", които купуват и сглобяват от нула, изцяло от китайски чаркалъци, какво ги правим? Просто няма да вържат изначално нищо компрометиращо. А те потенциално са едни едни от най-големите "нарушители".
Тези, които сглобяват от нула как се оправят с GPS-а? Продават ли се готови модули? До преди 10-тина години тези в България, които правеха дронове от нулата с автопилот бяха буквално 2-3 човека. Но сега сигурно е друго - с помощта на братята китайци, тайванци и корейци. Плюс системи, като Arduino.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 17 Ное 2023, 23:27

Amazon написа:
17 Ное 2023, 03:00
Единственият проблем беше моята ориентация(или по-скоро липсата на такава). Обаче намерих една ябълкова ферма до нас и по нея се ориентирах обратно в къщи. Отново имаше вятър - обаче нещото е сюреалистично стабилно. Отделно стабилизацията на камерата. За ориентацията помага и това, че освен дрона можеш да упаравляваш и камерата (само по Y).

Мисля да запиша видео, за да илюстрирам как изглежда FPV-то.

Тези дрони нямат ли функция за връщане към стартовата площадка?
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 18 Ное 2023, 00:04

piston написа:
17 Ное 2023, 23:27
Тези дрони нямат ли функция за връщане към стартовата площадка?
Имат - да. Ако се дезиорентираш това е спасението. Обаче с някой уловки. Ако не си задал правилната височина на прибиране има вероятност по пътя на дрона да има препятствие. Дърво над 50 метра високо, или сграда. Как ще реагира дрона не знам - вероятно ще кацне в двора на гадната комшийка, или в близката река, или на булеварда.., Другото е че ако изведнъж изкочи силен порив на вятъра автопилота може да ти каже да поемеш управлението и да се оправяш сам.

Но като цяло, ако имаш нормална ориентация(не като мен) тази функция не ти трябва изобщо. На екрана си имаш малка карта, имаш курсор с ориентацията на дрона имаш си камерата.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 18 Ное 2023, 10:52

Amazon написа:
17 Ное 2023, 22:50
Тези, които сглобяват от нула как се оправят с GPS-а? Продават ли се готови модули? До преди 10-тина години тези в България, които правеха дронове от нулата с автопилот бяха буквално 2-3 човека. Но сега сигурно е друго - с помощта на братята китайци, тайванци и корейци. Плюс системи, като Arduino.
Всичко се продава вече и софтуер има :)

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 20 Ное 2023, 02:32

Ето малък клип за да се оценят възможностите на камерата и стаблизиацията.

https://youtu.be/dlTKuDbzEGw

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 20 Ное 2023, 13:11

Добре изглежда, само внимавай с дърветата :D

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 20 Ное 2023, 14:46

Bruchpilot написа:
20 Ное 2023, 13:11
Добре изглежда, само внимавай с дърветата :D
Да, височки са. За това съм задал височина на автоматично завръщане 250 м. :) Сега се зачудих как това нещо определя височината толкова точно? Камерите под тялото не стават за това. Барометър ако има, не мисля, че ще е толкова прецизен. GPS-а ме става за височина и не е надежден. Да не би да са събрали вътре радиовисотомер? Не намирам нищо на първо четене за такива подробности.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 20 Ное 2023, 15:00

Едва ли има чак радиовисотомер. Ако имаше щеше да реагира на всяко дърво или къща с подскачане.
Най-вероятно е обикновен барометричен. Един познат преди време си купи такъв сензор за самоделния коптер и каза, че отчита дори разлики между това дали е на масата или на пода.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 20 Ное 2023, 15:48

Bruchpilot написа:
20 Ное 2023, 15:00
Едва ли има чак радиовисотомер. Ако имаше щеше да реагира на всяко дърво или къща с подскачане.
Най-вероятно е обикновен барометричен. Един познат преди време си купи такъв сензор за самоделния коптер и каза, че отчита дори разлики между това дали е на масата или на пода.
Ясно. Вероятно съм с погрешно впечатление за точността на барометрите.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 20 Ное 2023, 16:03

Amazon написа:
20 Ное 2023, 15:48
Bruchpilot написа:
20 Ное 2023, 15:00
Ясно. Вероятно съм с погрешно впечатление за точността на барометрите.
Барометър е, нулира се при старт и показва височината като + / - от стартовата позиция.
Ако имаха радиовисотомери щеше да е доста по-лесно с регулациите, но засега още не влазят в дребосъците. Барометричните обаче са си доста добри.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 21 Ное 2023, 20:00

Тест за разстояние на Mini 4 pro. Много съм впечатлен. Това може да се използва за военни цели - определено.

https://www.youtube.com/watch?v=b4fDkUU8uBg

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 23 Ное 2023, 12:30

Amazon написа:
21 Ное 2023, 20:00
Тест за разстояние на Mini 4 pro. Много съм впечатлен. Това може да се използва за военни цели - определено.
Доста далеч стигна наистина. Обаче колкото и защити да имат - прекрасен начин да си самоубиеш батериите. Особено новата на два цикъла :)

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Ное 2023, 14:13

Bruchpilot написа:
23 Ное 2023, 12:30
Amazon написа:
Доста далеч стигна наистина. Обаче колкото и защити да имат - прекрасен начин да си самоубиеш батериите. Особено новата на два цикъла :)
Защото я разреди напълно ли?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 23 Ное 2023, 14:36

Amazon написа:
23 Ное 2023, 14:13
Bruchpilot написа:
23 Ное 2023, 12:30
Amazon написа:
Моето правило е, че всяко падане под 35% заряд е за сметка на живота на батерията. А пък нова, неразработена батерия да я издумкаш "до нула" - направо пиши, че си й взел здравето.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 24 Ное 2023, 18:43

Amazon написа:
23 Ное 2023, 14:13
Хич не обичат да падат под минилния волтаж. Та тази батерия определено нямаше да доживее 200 цикъла.
https://youtu.be/6dsFQydepTk
Amazon написа:
Впечатляващо, но все пак RIP дрона във видеото :idea: Чак толкова далеч няма да се пробвам :roll:
Моята играчка още не е дошла, покрай черния петък се бавят нещата. Но пък за сметка на това дойде табелката с номера за лепване на дрона ... заявен преди 2 седмици, но бюрокрацията и тя не е особено е бърза. "Книжката" и лиценза още се чакат. При положение, че таксите за изпита и след това издаването на лиценз струваха 50 евро очаквах да са по-бързи, но бърза немска бюрокрация нема :mrgreen:
Изображение

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 24 Ное 2023, 19:12

Sharana написа:
24 Ное 2023, 18:43
Моята играчка още не е дошла, покрай черния петък се бавят нещата. Но пък за сметка на това дойде табелката с номера за лепване на дрона ... заявен преди 2 седмици, но бюрокрацията и тя не е особено е бърза. "Книжката" и лиценза още се чакат. При положение, че таксите за изпита и след това издаването на лиценз струваха 50 евро очаквах да са по-бързи, но бърза немска бюрокрация нема :mrgreen:
Изображение
При нас е QR код, много сте изостанали в Германско :lol:

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 24 Ное 2023, 19:20

Bruchpilot написа:
24 Ное 2023, 19:12
При нас е QR код, много сте изостанали в Германско :lol:
Тук все още активно се ползва факс в ежедневието, едва ли има нужда да продължавам :mrgreen:
QR код за проверка има А1/А3 сертификата след изпита. е-IDто за дрона си е номерче и силно препоръчително (но не задължително) данни за контакт ако го изгубиш някъде и ти го намерят. Такива модерни излишества като QR код са рядкост, че то даже и "Schlaufon" ще иска, за да го сканираш :mrgreen:

В интерес на истината може и QR, но това означава сам през някой сайт да си генерарам код, да ходя до книжарница да го разпечатам на нещо водоустойчиво и тн ... По-лесно е просто да му лепна отзад номерчето и толкоз. До преди няколко години дори тия номерца трябваше да са огнеустойчиви, та ако причиниш инцидент номерчето да оцелее и да е ясно кой дрон е бил виновен :?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 25 Ное 2023, 11:02

Ох, и тамошната система не е лесна :)

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 30 Ное 2023, 22:21

Дойде играчката с пълен комплект екстри. За разлика от останалите наистина може да лети, надявам се следващия месец да имам време да похвърча :mrgreen:

Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 30 Ное 2023, 22:59

Честито!

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Re: БЛА - скъпи играчки или нещо повече?

Мнение от Archer » 26 Дек 2023, 04:52

Къде беше оная тема за любителските дронове както и да е

предлагат ми да взема един DJI Mavic Mini 2.7К от първите модели много запазен за 350 лв. заслужава ли си според вас ?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Re: БЛА - скъпи играчки или нещо повече?

Мнение от Amazon » 26 Дек 2023, 15:57

Archer написа:
26 Дек 2023, 04:52
Къде беше оная тема за любителските дронове както и да е

предлагат ми да взема един DJI Mavic Mini 2.7К от първите модели много запазен за 350 лв. заслужава ли си според вас ?
Между версия 1 и 2 има качествен скок - връзката е различна, така че 2 ще има по-голям обсег. Според мен ако е 2-ра серия, нищо че е от старите версии за мен си заслужава. Ако е първа версия - не мисля. Също непременно провери колко струва в България Mini 2 SE. Моето го взех за 300 долара и все пак това е чиста китайска фирма - не би трябвало цените много да варират между континентите. Защото ако и в България е толкова определено дай 100 лева отгоре и си вземи чисто нова 2-ка, като СЕ версията има и подобрения. Това не е нещо, което се купува всеки ден и е направено да издържи дълго време. Сравни и камерите.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Дек 2023, 16:21

Моето го взех за 300 долара и все пак това е чиста китайска фирма
Мерси ;) Ех ти бая евтино си го взел 300$ = 500лв. а Тука като твоя модел DJI Mini 2 SE е към 680 лв баси хем по бедни тука хем по скъпо :evil:
Дойде играчката с пълен комплект екстри
Яко тая окраса със очите и зъбите ти ли му я сложи :twisted:

Отговори