СтатииИзраелският танк "Меркава"

Авторски
Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 44035
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Израелският танк "Меркава"

Мнение от Dinain » 29 Юли 2016, 22:50

Предистория

На 29 ноември 1947 г. ООН обявява решението си за разделяне на Палестина. Британските гарнизонни войски трябва да се изтеглят, а на тяхно място да се появят две нови държави - еврейска и арабска. Още на следващия ден избухват безредици, престрелки и арабски нападания над еврейски селища и еврейски контранападения над арабски такива. Твърде скоро Британия признава, че няма достатъчно сили, за да въдвори ред в региона и побързва да изтегли войските си. 14 май 1948 г. е денят в който Давид Бен Гурион прочита Декларацията на Независимост и официално първият ден на войната (всъщност сражения се водят вече от няколко месеца). На следващия ден 5 арабски страни обявяват война на новосъздадения Израел (Египет, Транс-Йордания, Сирия, Ливан и Ирак) и изпращат армиите си за унищожението му.
Azzam Pasha, Secretary-General of the Arab League: "This will be a war of extermination and a momentous massacre which will be spoken of like the Mongolian massacres and the Crusades."

Израелската война за независимост е изключително "пехотна" война. Танковете на бойното поле са малко и не играят решаваща роля в сраженията. На израелска страна воюват 15 танка, а на арабска (общо) 45. "Бронетанковите" и механизирани съединения са въоръжени почти само с бронетранспортьори и бронирани коли - Израел събира общо 280 полугъсенични машини и 20 бронирани коли от всякакви типове и модели (вкл. самоделни). Арабските сили разполагат с около 620 бронирани машини, от които 180 с оръдия, останалите без никакво или картечно въоръжение.

Кампанията в Синай (1956 г.) вече се отличава с голям брой мобилни съединения и бързи, маневрени сражения. Израел изправя 200 танка срещу 150 египетски.

Оттук нататък израелските войни с арабските и съседки се превръщат във войни на маневрите, където внушителни формации от бронетанкова техника се сблъскват, обграждат, отстъпват и всячески опитват да надхитрят противника прилагайки изненадващ удар. В Шест Дневната Война (1967 г.) от двете страни участват 2500 танка; във войната Йом-Кипур тази цифра е вече 6200. От 50-те години насам в сражения са унищожени хиляди танкове и от двете страни.

Малко преди Синайската кампания от 56-а г., Египет получава от СССР близо 300 танка и самоходни оръдия (т.нар. "Чешка оръжейна сделка") - ИС-3, Т-34 и СУ-100. Това накланя везните рязко в полза на египтяните, притежаващи дотогава едва около 430 западни бронирани машини от всякакви типове. По същото време, донякъде необяснимо, все още никой не желае да продава на Израел модерни танкове, „за да не развали отношенията си с арабския свят“. Този феномен е още по-странен на фона на готовността на някои държави да търгуват с модерни реактивни самолети - но не и с модерна бронетехника. Така че Израел се задоволява с американски танкове "Шърман" от ВСВ и френски леки АМХ-13. Примерно М-48 „Патън“ в началото е невъзможно да бъде доставен директно от САЩ; първите доставки, чрез ФРГ като посредник, са договорени едва през 1960 г., и съпътствани с дипломатически скандал. Британският „Центурион“, първите модификации от който са от 1945 г., започва да пристига в Израел едва през 1958 г.
Докато през 50-те израелската техника е често стара, импровизирана и/или модифицирана, и Западът и Изтокът предлагат на арабските страни най-новата си оръжейна продукция. Притиснати от нуждата, израелските инженери и оръжейни специалисти разработват нови концепции, заменят стари двигатели, брони и предавки. Металургията се опитва чрез нови сплави и оригинални решения да компенсира остарялото брониране на машините.

През 60-те години арабските армии са на път да получат новия съветски Т-62, въоръжен с мощно 115 мм оръдие. Този танк се счита за последната дума на техниката в разглеждания период. На израелците е ясно, че никакви импровизации и "подмладяващи" техники няма да превърнат танковете от 40-те години в достоен съперник на съветската машина.

Именно тогава, в 1966 г., Британия предлага на Израел невероятно примамлива сделка. Англичаните се нуждаят от средства, за да завършат проекта си за "танк на бъдещето" - Чийфтейн. Проектът за танк със 120 мм оръдие трябвало да бъде най-модерния танк, гордостта на Запада. В замяна на сътрудничеството си, Израел ще получи възможността да закупи стотици остарели "Центурион"-и, да участва в последните етапи на проекта "Чийфтейн" и дори в бъдеще да получи известен брой от него (срещу заплащане, разбира се). Също така Британия предлага помощ за изграждането на поточна линия за лицензното му производството в Израел. На пръв поглед сделката би решила проблемите на Израел с бронетанковата техника за десетилетия напред...

На практика сътрудничеството между Британия и Израел продължава 3 години. Два прототипа на британския танк са доставени, изпитвани интензивно в пустинни условия и модифицирани. Но щом научават за това, арабските страни изразяват бурен протест, заплашват Британия с икономически бойкот и санкции, изтегляне на монетарните резерви от британски банки и прочие наказателни мерки. След като британски посолства в арабския свят стават цел на въоръжени нападения, Британия се поддава на натиска и в края на 1969 г. прекратява съвместния проект. Израел остава без така нужния модерен танк.

Тогава се заражда за пръв път идеята да се създаде свой собствен танк по оригинална конструкция. В началото не е ясно дали Израел въобще разполага с нужните технологии и индустриални мощности за успешното реализиране на проекта. Освен това е неизвестно каква ще е цената на един такъв танк и дали израелската икономика ще издържи натоварването. От Министерството на Отбраната е назначена комисия начело с ген. майор Исраел Тал. Тя трябва да даде отговори на двата главни въпроса:
1. Способна ли е държавата Израел да планира и построи модерен среден танк от гледна точна на техническо ноу-хау и индустриална инфраструктура?
2. Има ли икономически смисъл такъв проект - дали икономиката ще спечели или ще изгуби от него?

Изводи

Комисията заключва, че отговорите и на двата въпроса са положителни. Израел може да построи свой танк и успешно да го произвежда на свои разноски. През 1970 г. е прието решението Израел да разработи среден танк, който да е съпоставим с еквивалентите си в чужди армии и да отговаря на специфичните изисквания на IDF за война в условията на Близкия Изток. Танкът ще се произвежда поначало за армията на Израел, а в бъдеще - и за износ.

Разработка и метод на производство

Отначало се приема танкът да използва (до колкото е възможно) вече съществуващи системи и да се прилагат вече разработени и изпитани конструкторски методи. Но още в първите години поради технологични забрани и оперативни проблеми се появява нуждата от нови и оригинални решения. Проектът се модифицира и вече се проектира повече оригинален танк, с малка част "стари" технически решения. Поради недостиг на финансиране и време, екипът поема рискове и често "претупва" работата - например взето е решение серийното производство да започне на базата на прототипи, преди още да са завършени докрай ходовите изпитания и други тестове. Този процес по-късно става известен като "телескопична разработка". Израелския екип освен това решава (за икономия на средства) да не прибягва до общоприетата "двойна организация", т.е. двойни проверки на всички параметри - легални и патентни въпроси, икономически изследвания, инвентарни проверки, протокол и т.н. Решено е производството да се остави в ръцете на военната индустрия, но се оказва, че тя няма нужния капацитет. За целта са привлечени военни, цивилни (частни) и държавни предприятия, като все пак се полагат усилия бюрокрацията и следващите от нея неминуеми допълнителни разходи и закъснения да се сведат до минимум. Общо над 200 предприятия, лаборатории, заводи, депа и цехове работят, за да изработят хилядите части, системи и ел. елементи, нужни за пълното сглобяване на един танк. Всяко липсващо технологично звено бива или внасяно от чужбина или разработвано във военните лаборатории или цивилните научни институти.

Практическа експлоатация

Първият танк "Меркава" („Колесница“) серийно производство, модел Мк. 1, е доставен на армията през април 1979 г., 9 години след началото на проекта. Конструкцията му е характерна за всички следващи модели от серията. Специално ударение се поставя на защитата и оцеляването на екипажа, възприето като главно съображение във всички родове войски. Освен дебелата броня, всички системи на танка са разположени около екипажа като допълнителна защита. Най-ярък пример за това е разполагането на двигателя и трансмисията в предната част на танка. Освен това още няколко специфични черти превръщат "Меркава" в един от танковете с най-висок шанс за оцеляване на екипажа му - премахването на запалителните материали от помещенията на екипажа и складирането на мунициите между купола и задната част, всеки в отделен огнеупорен контейнер.

"Меркава 1" е използван успешно във войната в Ливан (1982 г.), като по това време IDF разполага с около 200 машини. Производството на "Меркава 1" е прекратено през 1983 г., когато в армията започват да постъпва "Меркава 2".

Във втория модел на изрелския танк са приложени и уроците от бойното използване на "Меркава 1", включително повишаване на мобилността и бронята, подобрено управление на огъня и вътрешно разполагане на 60 мм минохвъргачка. Производството му продължава до 1989 г., когато започва да постъпва "Меркава 3". Двата танка си приличат външно, но разликите са значителни. Всички вътрешни системи и електронни компоненти са нови, с оригинален дизайн и собствено производство, с изключение на двигателя. Отличителните белези на "Меркава 3" са уникалната амортисьорна система и броня, по-мощния двигател и увеличение на главния калибър. Балистичната броня се състои от плочи, външно прикрепени с винтове, който могат лесно да се заменят с нови. В процеса на производство са подобрени неколкократно балистичната защита и огневия контрол (чрез внедряването на модерната система за следене на целите "Баз"). "Меркава 3" се произвежда до 2002 г., а от 2004 г. в танковите бригади започва да постъпва "Меркава 4".

Не съм специалист по танковата техника и не предявявам претенции за изключителна прецизност. Информацията е по материали от интернет. Ще приема всяка конструктивна критика с радост

Изображение


"Меркава 1"
Изображение

"Меркава 2"
Изображение

"Меркава 3"
Изображение

"Меркава 4"
Изображение

"Меркава 4" (с активна защитна система "Трофи" след 2010 г.)
Изображение .

Източници:
http://www.fprado.com/armorsite/Mekava.htm
http://www.tanks-encyclopedia.com/moder ... erkava.php
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 11754
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от vassiln » 30 Юли 2016, 16:06

Дини,бих добавил, че на Меркава бронята, поне в челната част на купола, и може би в челните части на корпуса, е разделена на два листа с относително голямо разстояние между тях, където се помещават запасни части и боекомплекта за картечниците. Това пространство, предполагам, че разсейва част от газовете от експлозията на кумулативните боеприпаси, които успяват евентуално да пробият и двата слоя. И така намалява задброневия ефект на пробива. Освен това, предполагам че се подобрява защитата срещу подкалибрени боеприпаси, защото докато преодолява първия слой,снарядът се притъпява и деформира, и се увеличава шанса да се изметне, преди да срещне втория слой, а и съответно да не успее да го пробие, или поне да отдели по-малко осколки от бронята.
Четох го в една руска книжка, вероятно важи за първите две модификации, но ако е работещо трябва да са го запазили и до сега.
Ако съм написал нещо смешно - да знаете, че и аз не съм специалист по темата.
Освен това, бих отбелязал още една особеност - в задната част на корпуса има помещение за петима пехотинци или за носилки за евакуация на ранени. Има и задна врата - нещо, което според мен липсва на всички останали съвременни танкове.
Впрочем не знам дали на последните модификации са останали.
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 25 пъти

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 44035
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от Dinain » 30 Юли 2016, 20:22

Дини? :P
The Merkava Tankbulance

The roomy hull with capacity for 6 extra passengers has already been tested for ambulance tasks in combat, and led to the modification of some tanks (one for each battalion) especially for this purpose. These are internally modified to carry injured personnel, taken in hands by a small team equipped with stretchers and a life support medical station. The tank remains fully operative at the same time, with the sole disadvantage of carrying less ammunition.
http://www.tanks-encyclopedia.com/moder ... erkava.php

Запазили са го, но това място е обичайно заето с муниции. По един танк на батальон е екипиран за "танкбуланс", с нарочно пригодено помещение за евакуация и третиране на ранени и с намален боезапас, но иначе идентичен танк.

Други машини на базата на "Меркава" са "Намер" и "Намера". (Тигър и Тигрица)

Изображение
"Намер" е бронетранспортьор, където куполата е заменена с 12.7мм картечница и дистанционно-управляеми гранатомет Мк19 или 7.62мм картечница; носи 9 пехотинеца.

Изображение
"Намера" е влекач.

Изображение
"Шолеф" е 155мм САУ, разработвана през 1984-1986 г. Построени са само 2 прототипа.
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 44035
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от Dinain » 23 Сеп 2016, 09:22

Някой спомена за "турски Меркави".

Изображение

Непотребни Меркава-2, мисля че ги дават на кило. :( Пенсионират ги и конвертират в спомагателни машини. Няма желаещи да си купят някое танкче?

...

Israel converting retired Merkava 2 tanks
http://www.janes.com/article/55806/isra ... va-2-tanks
Yaakov Lappin, Tel Aviv - IHS Jane's Defence Weekly
05 November 2015
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Мнения: 1092
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от Сун Дзъ » 25 Сеп 2016, 15:27

Някаква идея за каква цена ги продават ?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 44035
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от Dinain » 25 Сеп 2016, 15:43

Това беше шега. Но от 2010 г. е вдигната забраната за продажба на танкове и обявиха Меркава 4 за $4 млн. и "Намер" за около $2 млн. (двойно по-ниско от М1 Абрамс май)
Така че използвана Меркава 2 едва ли могат да й искат повече от $2 млн.
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

acoc
Редовен потребител
Мнения: 651
Регистриран на: 21 Авг 2016, 23:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от acoc » 25 Сеп 2016, 16:04

Има ли продадени Меркави?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 44035
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от Dinain » 25 Сеп 2016, 16:07

Не.

Тук има някои подробности - http://www.globes.co.il/en/article-merk ... 1000920477
За 5 години все още нямат сключена сделка. Венецуела изразяваше силен интерес, но САЩ торпедираха сделката.
Кандидати за превъоръжаване имало, основно южноамерикански и южноазиатски страни, но в Европа съкращават военните бюджети - което значи, че се налага да се отърват от стари танкове. Модернизират ги и ги шитват в далечните страни на ниски цени + пословично евтините съветски машини = голяма конкуренция, а в тези страни търсят евтиното.
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 790
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от ISTORIK » 10 Май 2018, 14:15

acoc написа:
25 Сеп 2016, 16:04
Има ли продадени Меркави?
Възможно е да бъдат (да са били) продадени танкове на Индия.

https://armourinscale.wordpress.com/2017/01/05/2529/
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 790
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелския танк "Меркава"

Мнение от ISTORIK » 10 Май 2018, 14:16

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 4990
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от plamenhk » 11 Май 2018, 08:34

Модернизацията на "Меркава 4" вероятно ще бъде "Барак" (Мълния), като отказ от «Меркава-5». Очаква се около 2021г. Известна информация относно 'Барак":

- танк будет иметь ряд новых или усовершенствованных датчиков, в т.ч. РЛС разведки наземных целей, усовершенствованные прицелы и видеокамеры; особое внимание будет уделено обнаружению пехоты вблизи танка;
- танк получит компьютер задач («Махшев Месима»), демонстрирующий на экранах командира и наводчика угрозы танку и помогающий в их уничтожении; среди прочего он будет способен развернуть пушки и прицелы в сторону угрозы;
- появится режим автоматического ведения огня, базирующийся на КАЗ «Меиль Руах»; т.е. в случае необходимости 1 выстрел по цели, угрожающей танку, тот сможет выполнить автоматически;
- усовершенствованная система связи, которая позволит танкам обмениваться информацией.
https://oleggranovsky.livejournal.com/25024.html

Допълнителна информация:
► Show Spoiler

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1868
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от kramer » 11 Юли 2018, 20:48

Те, американците бяха направили един филм "Звярът" за Афганистан, още краят на 80-тте. За една обикновена 62-ка, дето имаше станция за наземно определяне на целите и в добавка огнепръскачка :mrgreen:

pehotinec
Редовен потребител
Мнения: 361
Регистриран на: 22 Юли 2016, 19:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от pehotinec » 29 Юли 2018, 10:46

Не знам дали става дума за същия филм, "Звярът" но там беше май една 55 - тица, която бродеше безпризорна из пущинаците. И нямаше огнехвъргачка, а бордова картечница и оръдие, с което изстреляха бая снаряди по упоритите талибани - почти на око. Като свършиха патроните за картечницата, талибаните дойдоха наблизо и приключиха всичко с античните си пушки. Ако не бъркам. Не съм запознат с танковото дело....

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 10886
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от Thorn » 29 Юли 2018, 15:30

Т-62
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net

pehotinec
Редовен потребител
Мнения: 361
Регистриран на: 22 Юли 2016, 19:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от pehotinec » 29 Юли 2018, 17:13

Thorn написа:
29 Юли 2018, 15:30
Т-62
Така да е. Иначе, филмът е добър. От една страна талибаните, които въпреки всички жертви преследваха като същински първобитни ловци до последно ранения звяр. От друга страна - танкистите, които верни на клетвата и дисциплината не изоставиха танка да се спасяват . Прекрачвайки границите на жанра, този филм се издига високо над подобните му.
Последна промяна 1 на pehotinec, променена общо 29 пъти

Аватар
Енравота
Редовен потребител
Мнения: 451
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:13
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от Енравота » 29 Юли 2018, 18:07

ОТ...

pehotinec,явно си позабравил филма.Имаше огнехвъргачка,с нея изпържиха стадо животни една вечер.И накрая екипажът се предаде,ако и командира да искаше да си пуснат една бомбичка вътре.

https://www.youtube.com/watch?v=PxS3CL-IewY
Suum cuique

Hartman
Редовен потребител
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Яну 2019, 23:48
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от Hartman » 13 Яну 2019, 23:52

Thorn написа:
29 Юли 2018, 15:30
Т-62
Тц-танка е Т-55(вижда се по формата на купола и ходовата част) бъркаш се заради ежектора на оръдието в средата на цевта и това подвежда , че е 62ка. На филма обаче ясно се виждат нарези(62 е с гладкостволно 115мм) . Т-55 пленен от израелците и модернизиран с британско 105мм L7

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 10886
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от Thorn » 14 Яну 2019, 00:11

Да, "Тиран".
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 11754
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от vassiln » 16 Яну 2019, 07:34

На какво ниво е изкуственият интелект?
Оказа се, че може да се движи сам и да сменя позицията:
Runaway Tank Rolls Down Hill in Southern Israel After Crew Falls Asleep

Докато едните спят, а командира си вземал душ в банята, танкът тръгнал, пресякъл внимателно магистралата и отишъл другаде.
Изображение
Възможно ли е да се е разбунтувал? Каква е причината? Дългото време в бездействие, или лошо отношение?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 44035
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от Dinain » 16 Яну 2019, 07:43

Забравили ръчната спирачка, заспали и танкът се изтърколил 600 метра по надолнището и спрял от другата страна на магистрала. :)
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 11754
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от vassiln » 16 Яну 2019, 08:07

Да бе, да, повтаряй пропагандните опорки. Ясно е, че потулвате истината. :D

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 44035
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от Dinain » 01 Юни 2023, 03:05

https://youtu.be/Rr2qaKt-P3I

Тайната на маркировките обяснена.
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 44035
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Израелският танк "Меркава"

Мнение от Dinain » 19 Сеп 2023, 21:53

Изображение

https://x.com/manniefabian/status/17041 ... 95869?s=20

IDF започва да получава Меркава-4 "Барак" (погрешно наричана "Меркава-5"), танк от пето поколение.
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани