Космос ⇒ Нискоорбитални интернет спътникови съзвездия
- rki
- Редовен потребител
- Status: Offline
Нискоорбитални интернет спътникови съзвездия
Мисля, че развитието на фронта на спътниковия интернет си заслужава отделна тема, за да не се губят постовете в новините.
Положението към момента - 4 играча - SpX със StarLink, OneWeb, Telesat и отскоро Amazon.
SpX и OneWeb вече изстреляха първите си спътници и в момента тестват системата, Telesat засега изостават, а Amazon са все още на стадий проектиране.
До конкретни комерсиални предложения за пазара има все още много път да се извърви, като засега се очертава пазара да бъде ограничен само до Северна Америка (САЩ+Канада и може би Мексико).
Положението към момента - 4 играча - SpX със StarLink, OneWeb, Telesat и отскоро Amazon.
SpX и OneWeb вече изстреляха първите си спътници и в момента тестват системата, Telesat засега изостават, а Amazon са все още на стадий проектиране.
До конкретни комерсиални предложения за пазара има все още много път да се извърви, като засега се очертава пазара да бъде ограничен само до Северна Америка (САЩ+Канада и може би Мексико).
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
Re: Нискоорбитални интернет спътникови съзвездия
Parasha delenda est
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
-
Ихтамнет
- Редовен потребител
- Контакт:
Продължава да стои въпроса с латентноста спрямо оптичния кабел. Въпреки големите идеи на Мъск, това е ограничено, начално, за райони където прокарването на кабели е неизгодно. Не са чак на геостационарна както едновремешните, нямат 90 сек времезакъснение, но пак не е малко.
Сержант Колън имаше широка обща култура. Той беше минал през школата на Баща Ми Винаги Казваше, завършил беше колежа Всички Знаят, а в момента правеше аспирантура в университета Един Човек В Кръчмата Го Разправя.
- rki
- Редовен потребител
Parasha delenda est
-
Ихтамнет
- Редовен потребител
- Контакт:
Това го пробваха няколко пъти досега. Досега бяха чисто комуникационни компании, сега стана обратното - компании имащи космически кораби се опитват да навлязят в бизнеса... Ще видим какво ще стане, като цяло се надявам да спечели потребителя...
Сержант Колън имаше широка обща култура. Той беше минал през школата на Баща Ми Винаги Казваше, завършил беше колежа Всички Знаят, а в момента правеше аспирантура в университета Един Човек В Кръчмата Го Разправя.
- rki
- Редовен потребител
Parasha delenda est
-
Ихтамнет
- Редовен потребител
- Контакт:
При това отпадане на руминга в Европа смисъла от мобилността малко се губи... Малко хора прехвърчат редовно до Америка и обратно, а за Азия ми се струва, че китайците няма да ги допуснат като конкуренция. Най-малко политически непроверен интернет...
- rki
- Редовен потребител
Parasha delenda est
-
Ихтамнет
- Редовен потребител
- Контакт:
Възможно е и затова питам. Бях интернет доставчик 90-те, тогава се тормозехме с Direct-PC, където уплинка беше по кабел, а даунлинка от спътника. Не мога да разбера каква е разликата между тогавашния сателитен интернет и сегашния? Освен по-добра техника. Извинявам се, ако звуча технически неграмотен, близо 20 години съм само юзер. А четох, че Мъск разчита на парите от Фастлинка да финансира експедиция до Марс.
- rki
- Редовен потребител
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
Parasha delenda est
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
А български сателити има ли?
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!
- rki
- Редовен потребител
Интересно - както и да го смятам - СарЕх-а (и то само за спътниците) при СтарЛинк и при съществуващите конкуренти в областта на сателитния интернет (става въпрос за последните им спътници) излиза в най-добрия случай равен ако се приравни към теоритично използваем Мбит/с на годишна основа. В лошия случай СтарЛинк излиза по-скъп.
И това е, както споменаох по-.горе само за спътниците. Оттам нататък за СтарЛинк нещата са още по-зле - гейтуеите са повече отколкото при GEO и MEO съзвездията, потребителския терминал ще е по-скъп, а относно цената на наземния трафик - едва ли СпХ ще договори по-добри цени от Хюз, Виасат или СЕС например.
Общо взето СтарЛинк ще разчита на държавата за да оцелее - поръчката от DoD плюс евентуалната субсидия от американското правителство за селския интернет.
И това е, както споменаох по-.горе само за спътниците. Оттам нататък за СтарЛинк нещата са още по-зле - гейтуеите са повече отколкото при GEO и MEO съзвездията, потребителския терминал ще е по-скъп, а относно цената на наземния трафик - едва ли СпХ ще договори по-добри цени от Хюз, Виасат или СЕС например.
Общо взето СтарЛинк ще разчита на държавата за да оцелее - поръчката от DoD плюс евентуалната субсидия от американското правителство за селския интернет.
Parasha delenda est
-
Изчезнал Безследно
- Редовен потребител
- Контакт:
И аз не разбирам защо са се хвърлили да пускат десетки хиляди спътници в LEO вместо стотина в MEO, ама никой не ме пита за сега.
Обикновено се изтъква, че забавянето от LEO било минимално. Да ама и от MEO до земята е стотина милисекунди, тъй че основната съставка е закъснението от наземната станция до абоната и обратно.
Обикновено се изтъква, че забавянето от LEO било минимално. Да ама и от MEO до земята е стотина милисекунди, тъй че основната съставка е закъснението от наземната станция до абоната и обратно.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Възможно е да не е само заради закъснението, но и заради обратната връзка. Възможността на малката антена на къщата ти, или телефона, да изпрати сигнал до орбита. Освен това ниската орбита се "самопочиства" доста по-бързо. При добро планиране, технологичният живот на спътника, може да съвпадне с физическото му съществуване.Изчезнал Безследно написа: ↑24 Авг 2020, 18:41И аз не разбирам защо са се хвърлили да пускат десетки хиляди спътници в LEO вместо стотина в MEO, ама никой не ме пита за сега.
- rki
- Редовен потребител
Щот е ноо секси!Изчезнал Безследно написа: ↑24 Авг 2020, 18:41И аз не разбирам защо са се хвърлили да пускат десетки хиляди спътници в LEO вместо стотина в MEO, ама никой не ме пита за сега.
Казвам го сериозно - това е причината. Поне една от основните.
Иначе LEO си има предимствата и недостатъците - и не съм убеден, че изборът на СпХ е най-удачния...
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
Иначе, макар и с много оскъдни данни може да се горе-долу да се сметне колко ще излиза спътниковия интернет на СпХ спрямо останалите, сега съществуващи алтернативи и единствените предимства се очертават закъснението (латенсията) и рекламата.
Parasha delenda est
-
Изчезнал Безследно
- Редовен потребител
- Контакт:
дублиран пост
Последна промяна 1 на Изчезнал Безследно, променена общо 24 пъти
-
Изчезнал Безследно
- Редовен потребител
- Контакт:
Не мисля, че идеята е всеки апартамент да получава интернет директно от спътник.Amazon написа: ↑24 Авг 2020, 19:11Възможно е да не е само заради закъснението, но и заради обратната връзка. Възможността на малката антена на къщата ти, или телефона, да изпрати сигнал до орбита. Освен това ниската орбита се "самопочиства" доста по-бързо. При добро планиране, технологичният живот на спътника, може да съвпадне с физическото му съществуване.
По-логично е да има местна станция, която да осъществява връзката със спътника, а крайните абонати да са свързани директно към нея.
Разбира се и другото е осъществимо, но не ми се вижда рентабилно, ама знам ли...
- rki
- Редовен потребител
Изчезнал Безследно написа: ↑24 Авг 2020, 21:05
Не мисля, че идеята е всеки апартамент да получава интернет директно от спътник.
Ъъъъ - "всеки апарамент" няма как да получава интернет от СпХ, поради чисто физически ограничения.
Но идеята е точно тази - всеки евентуален потребител/клиент ще се свъзрзва директно със спътника. Както го правят Хюз и Виасат....
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
И за да няма недоразумения - връзката е потребителски терминал
спътник
гейтуей (наземна станция)
наземни кабели/инфраструктура до сървъра. После по обратния ред.
Няма как, поне за момента, това да бъде променено или революционизирано.
Няма как, поне за момента, това да бъде променено или революционизирано.
Последна промяна 1 на rki, променена общо 24 пъти
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
Революционната идея на СпХ бе етапа наземни кабели да бъде заменен от интерспътникови връзки.
От тази идея поне за момента нищо не остана.
От тази идея поне за момента нищо не остана.
Parasha delenda est
-
Изчезнал Безследно
- Редовен потребител
- Контакт:
Ами то и няма голям смисъл там където наземната инфраструктура съществува.
Идеята беше да се даде интернет връзка на отдалечени от цивилизацията или полярни райони (тях и GEO не ги лови).
- rki
- Редовен потребител
Интернет за ескимосите
Това по-скоро се отнася за Телесат, СтарЛинк бе промотиран отначало глобална мрежа която да свързва всички земни жители - оттам и безумно големия брой заявени спътници и приказките за интерсателитни връзки, радари на спътниците и активно маневриране да се избягват сблъсъците.
Преориентирането към отдалечените райони се прави сега - причините са както борбата за дял от 16 милиарда долара субсидия която САЩ ще отпусне за интернета в тези райони, така и защото антената се оказа доста непрактична за градски условия плюс, че голям брой абонати съсредоточени на малка площ реално няма как да бъдат обслужени.
Това по-скоро се отнася за Телесат, СтарЛинк бе промотиран отначало глобална мрежа която да свързва всички земни жители - оттам и безумно големия брой заявени спътници и приказките за интерсателитни връзки, радари на спътниците и активно маневриране да се избягват сблъсъците.
Преориентирането към отдалечените райони се прави сега - причините са както борбата за дял от 16 милиарда долара субсидия която САЩ ще отпусне за интернета в тези райони, така и защото антената се оказа доста непрактична за градски условия плюс, че голям брой абонати съсредоточени на малка площ реално няма как да бъдат обслужени.
Parasha delenda est