Музика, филми, култура ⇒ Кино

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Кино

Мнение от Amazon » 14 Май 2026, 18:45

Sasel написа: ↑
14 Май 2026, 10:44
Край на спора!
Lupita Nyong’o will play two roles in Christopher Nolan‘s upcoming epic adventure The Odyssey.
Не разбирам защо го правят. Нищо против актрисата - красива е, обаче не вярвам да има някой на планетата, който когато е чел Илиада, да си е представял Красивата Елена, от мексикано-кенийски произход. Ясно че в Одисея, Елена ще е страничен персонаж, обаче така поне за мен е по-трудно да повярвам в приказката.

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 14 Май 2026, 18:59

Amazon написа: ↑
14 Май 2026, 18:45
Край на спора!
Lupita Nyong’o will play two roles in Christopher Nolan‘s upcoming epic adventure The Odyssey.
Не разбирам защо го правят. ...
+1
Вероятно търсят скандала. Скандала продава.
Нали казват, че "лоша реклама няма"...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 14 Май 2026, 19:41

Най-малкият проблем е Елена. Тя няма да е постоянен персонаж и ако се абстрахираме от "бяла като памук" можем да изчоплим някаква достоверност в това да е чернокожа. Средиземноморие все пак. Но какво да кажем за източноазиатците, които явно ще са постоянни спътници на Одисей?
Мен от трейлърите ме дразнаят и броните, но не толкова заради историческата недостоверност, а поради цялостното бутафорно усещане. Троянците са някакви безлики същества. Роботи, които просто трябва да умрат. Като цяло ми падна мнението за Нолан. Той е най-звездният режисьор в момента и може да си прави каквото иска, но явно е конюнктурен. И нищо чудно целият този цвят в персонажите да е добавен, за да може филмът да е подходящ за оскарите.
Иначе, аз съм раздвоен. Сюжетът ми е до болка познат. Историята фентази. Едва ли ще има кой знае каква дълбочина и абстрактни идеи. Бях се зарекал да не го гледам. Но след трейлърите съм запленен от режисурата и монтажа

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Май 2026, 19:55

bigdragon написа: ↑
14 Май 2026, 18:59
Край на спора!
+1
Това е така, но тук е започнал да навлиза нов термин "black fatigue" и доста хора няма да се вдигнат до киното, за да гледат поредния политически правилен кастинг. Мен това чак толкова не ме дразни и ще отида да го гледам. Обаче това което не понасям е воя на тъпоумни крайни либерали: "Всички сте расисти!" и "Знаехме че ще ви е такава реакцията.".

И в същото време, снощи си пуснах HBO защото отдавна искам да гледам "The Wire", където 90% от актьорите са черни. И добрите и лошите. И абсолютно никой, никога, не съм чул да се оплаче от това.

Според мен схемата е следната - във всеки продуцентски екип, има някой който го бие сачмата, и е като герой от "Битка след битка." Въпросният заявява, че малцинствата не са представени достатъчно във филмовата индустрия (не е вярно), и че еди-кои си роли, трябва да се дадат на черни/латино/китайци независимо от персонажа и контекста. И абсолютно никой не смее да му възрази, дори режисьора, сценаристите и останалите продуценти, защото мигновено ще бъде етикиран, като расист, и вероятно канселиран.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 14 Май 2026, 21:03

Изображение
:D
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 15 Май 2026, 01:26

14 Май 2026, 19:55
bigdragon написа: ↑
14 Май 2026, 18:59
+1
Това е така, но тук е започнал да навлиза нов термин "black fatigue" и доста хора няма да се вдигнат до киното, за да гледат поредния политически правилен кастинг. Мен това чак толкова не ме дразни и ще отида да го гледам. Обаче това което не понасям е воя на тъпоумни крайни либерали: "Всички сте расисти!" и "Знаехме че ще ви е такава реакцията.".
И вероятно са прави "крайните либерали" с този социален експеримент. :mrgreen:

Преди седмица излезе новия трейлър:
Нов трейлър на Одисеята на Нолан.
Изглежда ми яко, въпреки че костюмите са фентъзи. Все още никаква чернокожа Елена не виждам, но сред древните гърци има индийци, колумбийци, мулати, корейци и араби - разнообразен каст. :D
https://www.fenixforum.net/viewtopic.ph ... 00#p318921

Какво ми направи впечатление:
- това е Одисея, а не Илиада. Елена въобще не е главен персонаж.
- излязоха два трейлъра, няма я в нито един от тях
- филмът излиза след месец, а до последно се пази в тайна какво ще играе тази Лопита, за разлика от цял куп други актьори
- през изминалата година репортери са я питали сигурно 10,000 пъти каква роля ще играе, но тя не е казала - подписала е NDA...
- очеизвадно е, че както бигдрагон пише, се търси съзнателно controversy - аз например иначе дори нямаше и да чуя за новия филм на Нолан, а вместо това от една година някакви хора се пенявят в интернет дали Лупита ще играе Елена в някаква роля която я се мярка за 40 секунди на екран, я не. :lol: Докато в същото време се знае от ноември миналата година, че Зендая (мулатка) ще играе... Атина, богиня на мъдростта. :P
- Хората ако се вдигнат до кината, ще е точно за да видят за какво аджеба е целия шум.
И в същото време, снощи си пуснах HBO защото отдавна искам да гледам "The Wire", където 90% от актьорите са черни. И добрите и лошите. И абсолютно никой, никога, не съм чул да се оплаче от това.
Гледаш сериал за наркопласьори и полицаи в гетата на гр. Балтимор, чието население е 60% чернокожо. Бялото население е 26%. Какви да са актьорите? :P
(Сериалът е феноменален.)

Според мен схемата е следната - във всеки продуцентски екип, има някой който го бие сачмата, и е като герой от "Битка след битка." Въпросният заявява, че малцинствата не са представени достатъчно във филмовата индустрия (не е вярно), и че еди-кои си роли, трябва да се дадат на черни/латино/китайци независимо от персонажа и контекста. И абсолютно никой не смее да му възрази, дори режисьора, сценаристите и останалите продуценти, защото мигновено ще бъде етикиран, като расист, и вероятно канселиран.
Такива квоти има съвсем официални за Оскарите, но едва ли някой тук гони Оскар в случая.

Такива неща прави Холивуд, всъщност откакто съществува Холивуд. Но когато става дума за чернокожи, расизмът се усилва.

Изображение

Изображение

Изображение

Ако трябва да коментираме филма, а не само тази глупост с цвета на Елена, която изглежда е единственото нещо вълнуващо някои, не мисля че Нолан става за исторически драми. Пияницата имаше добър клип по темата - декорите бутафорни, актьорите зле подбрани, диалозите звучат нелепо модерни, няма никакво усещане за епичност. Но това е само по трейлъра.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 15 Май 2026, 07:25

EddieBG написа: ↑
04 Фев 2026, 12:32
Ето още малко информация: филмът на Нолан се казва "Одисея", а не "Илиада". Действието се развива 10 години след троянската война. Вече е заснет миналата година и ще излезе това лято. Кенийската актриса играе в него, но неизвестно в каква роля.
Обикновено слагам трейлъри, така че живот и здраве, да излезе следващият, ще се види тая перла каква ще го играе - дали Елена, дали чистачката на замъка.
Край на спора!
Изображение
https://x.com/THR/status/20544566296979 ... 93660.html
43-годишната актриса, която бе обявена по-рано като част от актьорския състав, ще се превъплъти едновременно в Елена Троянска и в нейната сестра Клитемнестра.
https://news.bg/culture/lupita-niongo-s ... nolan.html
Поредният спор, "спечелен" от Динайн :lol:
Сега пак почна да вади от сто кладенеца вода...

Какво ли е усещането постоянно да те унижават в собствения ти форум... :mrgreen:
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 15 Май 2026, 09:22

Какъв спор е спечелен, ЕдиБг?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 15 Май 2026, 16:28

Dinain написа: ↑
15 Май 2026, 01:26
Гледаш сериал за наркопласьори и полицаи в гетата на гр. Балтимор, чието население е 60% чернокожо. Бялото население е 26%. Какви да са актьорите? :P
Наистина ли не виждаш логиката? Точно заради този контекст, никой не пита, защо каста на "The Wire" е изцяло от черни актьори. Обаче като сложат африканска актриса за Хубавата Елена и хората питат "Защо?". И този въпрос не ги прави расисти, както се опитва да внуши една много шумна и неприятна групичка от самоназначили се морални стожери, лицемери и популисти, криещи се зад хубавите идеи на либерализма. Те и каскетите след 9-ти са хора на идеалите, но това не ги прави автоматично нито добри, нито умни, нито морални.

Колкото за сериала, изгледах само един епизод и за сега няма да коментирам. Просто излезе 3-тия сезон на Primal на Генади Тартаковски, а той ми е приоритет. :)

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 15 Май 2026, 16:56

Мани го черното Ленче, вижте кой/коя е Ахил!
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 15 Май 2026, 16:57

Чака се Лео да изиграе Чака Зулу

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 15 Май 2026, 17:17

И между другото - Битка след битка, ако не броим супер играта на Шон Пен, е супер тъпня.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 15 Май 2026, 23:13

15 Май 2026, 09:22
Пак "спечели" спора, в който като казах че май новата Елена ще е по-тъмничка, взе да плещиш глупости... не помниш ли какво си писал, г-н На всяка манджа мерудия? :lol:

Е, какво е усещането да те унижават в собствения ти форум за пореден път? :mrgreen:
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 16 Май 2026, 00:26

15 Май 2026, 23:13
Пак "спечели" спора, в който като казах че май новата Елена ще е по-тъмничка, взе да плещиш глупости... не помниш ли какво си писал, г-н На всяка манджа мерудия? :lol:

Е, какво е усещането да те унижават в собствения ти форум за пореден път? :mrgreen:
Напротив, помня, но исках да го кажеш. Усещането е все същото при всеки разговор с "техничар", неспособен да разчита информация различна от бинарен код.

Всичко, което съм казал, е било вярно и е все така вярно - цитирал си слухове, които все така са си били слухове. Освен ако нямаш машина на времето да промениш миналото. :roll:

Какво си искал да спечелиш? В смисъл, облог някакъв ли?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 16 Май 2026, 00:47

15 Май 2026, 16:28
15 Май 2026, 01:26
Наистина ли не виждаш логиката? Точно заради този контекст, никой не пита, защо каста на "The Wire" е изцяло от черни актьори.
Само да уточня за протокола, ако говорим за същия сериал - Доминик Уест (играещ главния персонаж) - е бял. :) Има и много други бели. По никакъв начин кастът не е "изцяло" от черни актьори.
https://www.imdb.com/title/tt0306414/fu ... c6e711c686

Обаче като сложат африканска актриса за Хубавата Елена и хората питат "Защо?". И този въпрос не ги прави расисти, както се опитва да внуши една много шумна и неприятна групичка от самоназначили се морални стожери, лицемери и популисти, криещи се зад хубавите идеи на либерализма. Те и каскетите след 9-ти са хора на идеалите, но това не ги прави автоматично нито добри, нито умни, нито морални.
Не, наистина не разбирам какво те възмущава. Съвсем откровено казано не разбирам. :?

Едното е сериал с измислени персонажи - сценаристът може да си ги направи каквито иска, ако ще китайци. Няма референция.

Другото е екранизация по книга, има извори, има референция, и освен това е екранизирано много пъти вече - установено е, че Елена е гъркиня. Затова чернокожа актриса буди негодувание. Не схващам какво общо имат двете неща.

Аз намеквам обаче, че например по същия начин е установено, че Евмей, верния помощник на Одисей, е грък (от Цикладите). Но Евмей го играе Джон Легуизамо, който е колумбиец. Защо за Елена негърката се вдига шум обаче, а за Евмей колумбиеца - не? :idea: (+всички останали азиатци, мулати, латиноси и прочие в каста)

Колкото за сериала, изгледах само един епизод и за сега няма да коментирам. Просто излезе 3-тия сезон на Primal на Генади Тартаковски, а той ми е приоритет. :)
Как така "излезе"? Той отдавна свърши.
Ех, изгледал съм го и този сериал (Primal). :(
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 16 Май 2026, 05:04

16 Май 2026, 00:26
15 Май 2026, 23:13

Напротив, помня, но исках да го кажеш. Усещането е все същото при всеки разговор с "техничар", неспособен да разчита информация различна от бинарен код.

Всичко, което съм казал, е било вярно и е все така вярно - цитирал си слухове, които все така са си били слухове. Освен ако нямаш машина на времето да промениш миналото. :roll:

Какво си искал да спечелиш? В смисъл, облог някакъв ли?
Ти печелиш поредната си излагация.

Аз не печеля нищо, само потвърждение на пророческите ми думи:
04 Фев 2026, 06:56
Ако случайно не си забелязал, линкът който пуснах води към "Холивуд Репорер".
Какво е "Холивуд Репортер" - американско списание, основано през 1930 г.
Не е някой от анонимните ти туитъри, които редовно ползваш да пълниш форума с "факти".

Да, не е потвърдено още, и не го твърдя на 100%, за това съм написал "май", но пък ако вземе да излезе истина, ще е е поредната ти излагация в собствения ти форум като индивид, разбиращ от всичко и спорещ с всекиго... :lol:
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 16 Май 2026, 13:04

https://youtu.be/8uHoKvKunAg?is=Z488CaSzI0Szn34L

В подробности.
Най-новият слух е, че духът на Ахил ще е игран от трансджендър. :D
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 16 Май 2026, 18:51

Малко по горе съм ти написал. Жена, въобразяваща си, че е мъж.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 16 Май 2026, 19:28

Изображение
Какви сте не толерантни към различните! Ахил е бил мъжествен и герой като жив, а като дух може пък точно така да е изглеждал. Духовете нали са безполови и безплътни. :mrgreen:
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Май 2026, 01:16

Сега имах възможност да докладвам Трън и за хомофобия.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 17 Май 2026, 08:10

Изображение
И.Павлов

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 17 Май 2026, 12:12

И сега и римейка на 300

https://x.com/DrClownPhD/status/2055075088102289868

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 17 Май 2026, 12:15

14 Май 2026, 10:54
Archer написа: ↑
01 Май 2026, 09:20
Някакви новини около замундата??
https://zamunda.rip/

:lol: Възкръсна като зомби.
Целият архив, но не знам дали се добавят нови торенти.
Ей браво бе пак е нещо. То с тия нови филми няма смисъл и да добавят :lol:

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 17 Май 2026, 12:16

То щото 300 и Троя са примери да отговарят на историческите истина и Бътлър и Пит са едно към едно с древните елини, да не споменавам другите персонажи. :P

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Май 2026, 12:27

rki написа: ↑
17 Май 2026, 12:16
То щото 300 и Троя са примери да отговарят на историческите истина и Бътлър и Пит са едно към едно с древните елини, да не споменавам другите персонажи. :P
Ти пък ся. Когато Елена е руса синеока германка и Ахил е блондин, това е исторически правдиво и богоугодно (всеизвестно е че древните гърци са били руси), и всички са щастливи. Но не може да е чернокожа. Негри могат да само само персите, защото са лошите. Не руши наратива. :P
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори