ИкономикаЗа какво служат парите?

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

За какво служат парите?

Мнение от Советский богатир » 04 Сеп 2016, 08:23

Преди време с прост пример обясних какво означават чуждите инвестиции. Писах и доста за парите . Текущата икономическа политика и общото икономическо говорене, което се представя и за научно, до такава степен противоречат на елементарната логика на здравия човек, че считам за необходимо да разясня ролята на парите в основен и елементарен пример.

Смисълът на парите

Аз, ти и още някой имаме интерес да си свършим някаква работа, ти на мен аз на него той на теб. Но никой от нас няма пари да плати на другия. Какво да правим?
Първият вариант на решение е, да си напечатаме пари. С тях аз плащам на теб, ти на него, той на мен. Свършваме работата, всички са доволни и парите са си у нас, можем да ги ползваме отново.
Вторият вариант. Аз чакам за заем, ти чакаш за заем и той чака заем. Работата стои и чака. "Инвеститорите/кредиторите" ни обикалят цъкат с език и си заминават. И така година две три ... Накрая идва един и вика, "Хайде ще ви дам пари, ама ще ги върнете с лихва" сиреч, ще свършим някаква работа и за него. Така и става. Какъв е резултатът? Чакали сме няколко години без работата да се върши, т.е. не сме ползвали продуктите или услугите, които искаме да си предоставим един на друг. На по-друг език това означава, че няколко години сме живели в малко по-голяма мизерия отколкото в първия вариант. Вторият резултат е, че сме свършили работата, както и в първия вариант. Допълнително обаче сме свършили работа и за "инвеститора/кредитора” и нямаме пари, тъй като сме му ги върнали. Забележете! Свършили сме работа за кредитора срещу това да ни даде пари, които по принцип е направил от нищото!

Е, вие кой вариант бихте избрали? Убедеността, че трябва да изберем втория е уникално постижение на масовата пропаганда. Уникално! Не казвам, че е лесно да се върти централна банка и да се поддържа смислена парична политика при дадената капиталистическа парична система, но ако не се започне и не се прави очевидно няма никога да се постигне.

Нека дам няколко разяснения. Въпреки, че поставям кредитор и инвеститор в една и съща позиция между тях има известна разлика. Кредитора, най-често банка, е част от системата която създава пари или от нищото или чрез дълг. Инвеститорът също може да бъде банка, но по-често се има в предвид човек или компания които може да са взели пари от банка или просто имат свои и идват при нас не за да ни ги дадат срещу лихва, а срещу труд. Резултатът е един и същ и в двата случая – чакаме някой да ни даде пари или срещу лихва (която трябва да изработим с труд), или директно срещу труд, който няма общо с нашите планове.

Как стана така, че сме убедени в ползата от нещо неизгодно

Примерът показва, че за група взаимосвързани хора е много по-изгодно да си напечатат пари, отколкото да разчитат на чуждестранни заеми или инвестиции. Исторически така се е развивал света – всяка държава си е създавала и печатала собствена валута. Как се стига до там, че в момента всички са убедени в необходимостта да се чакат чужди инвеститори и кредитори? Причината разбира се са онези, които имат изгода от създаденото положение и които са допринесли за постигането му по няколко начина. Първият е Бретън Уудското съглашение от юли 1944 година (1). След Втората световна война почти две трети от световното злато се оказва в САЩ. Европейските страни нямат злато с което да обезпечат валутата си. Тогава САЩ предлагат европейските страни да обезпечават валутата си с долари, които в последствие САЩ ще обърне в злато. Европейските страни приемат това съглашение сравнително неохотно, но по това време се е вярвало, че златното обезпечение на парите е крайно необходимо. Така американският долар става световна резервна валута. За да се развиват останалите страни трябва да трупат долари с които да обезпечават валутата си при фиксиран курс към долара. САЩ напечатва и раздава (по-голямата част от парите по „Плана Маршъл” са давани безвъзмездно) огромно количество долари, необходими за развитието на Европа. През 60-те обаче европейските страни вече са възстановени и започват изкупуване на злато по фиксирания курс и скоро се оказва, че то не достига. През 1971 година президента Никсън отменя златното покритие на долара, т.е. САЩ престава да предоставя злато срещу долари. Формално, Бретън-Уудската система се разпада, но само по отношение на Европа и Япония. За останалия свят (изключвайки соц. страните) тя продължава да работи до днешно време. Говори се за втора Бретън-Уудска система в която ролята на възстановяващите се европейски страни е поета от развиващите се азиатски страни.
Малко след премахването на златния стандарт САЩ чрез шантажи принуждават саудитското кралско семейство да търгува петрола си само в долари (2). Това е вторият фактор който прави доларът световна валута и също е постигнат с нечестни методи – подкуп и шантаж.

След Втората световна война САЩ е най-развитата и незасегната от войната страна. Подобно на Великобритания през 19ти век САЩ опитва да прокара свободен пазар в света. Споразумението от Бретън-Уудс, макар и принципно подкрепяно и от други страни, е част от този опит. То разбира се е мотивирано с аргументи за стабилност и дори избягване на бъдещи войни. Нещо повече, ако през 19-ти век става дума главно за митнически тарифи след Втората световна война вече става дума и за чуждестранни инвестиции. Приемането на система от фиксирани валутни курсове като регулация, макар и да е отстъпление от свободния пазар, всъщност е неолиберална стъпка тъй като лишава правителствата от възможността да управляват обменния курс на валутата си (1).

Вторият главен фактор за популярността на мнението, че трябва да се избере вторият вариант е наплива на неолибералните мозъчни тръстове, които пропагандират независимост на централните банки. Техният разцвет започва в края на 60те и началото на 70те (3). Причината са политическите вълнения от края на 60те. Тогава едрия бизнес (формално Трилатералната комисия) решава, че в света има твърде много демокрация и следва нещо да се направи. Онова което правят е да изсипят пари за създаването и дейността на неолиберални мозъчни тръстове. Онова което Достена Лаверн е написала за българските мозъчни тръстове е вярно и за чуждестранните. Едната от техните цели е идейния и медиен монопол, а втората – подготовка на лоялни към неолиберализма политици. Днес над 40 години по-късно тези две цели са постигнати. Паричната самостоятелност на страните е атакувана по два начина. Единият е изискването за независимост на централната банка от държавата, а вторият, убеждението, че само чуждите инвестиции могат да помогнат. Така в демократични страни централните банки се оказват тъмни недемократични субекти, които не са отговорни пред никого, не се отчитат пред никого и не се подчиняват на никого.

Двете изисквания са свързани, след като централната банка става независима от държавата, последната губи възможността за активна парична политика, т.е. аз ти и той не можем да си напечатаме пари и да си свършим работата. Това е изгодно за чуждия капитал, след като институцията с която си печатаме пари е елиминирана то остава само да чакаме на чужди банки и инвеститори, т.е., те решават какво ще правим ние.
Важно е да се отбележи, че тази ситуация не следва от никъде и зад нея има не обективна реалност, а човешко решение и то на заинтересовани да бъде точно така, т.е., става въпрос за политика. Основният аргумент на неолибералните тръстове в полза на независимост на централната банка е идеологията на Милтън Фридмън, според която правителствата имали полза от инфлацията и затова печатали повече пари отколкото е нужно. Да, вярно, такава ситуация може да има, но защо се представя като винаги случваща се. Второ, САЩ отдавана има частната банка наречена Федерален резерв като независима централна банка. Има ли инфлация в САЩ? Има. Защото проблемът не е в държавата, а в самата парична система която изисква непрекъснато рефинансиране и експоненциално нарастване на паричната маса. Иначе се изпада в дефлационна (дългова) криза.

Вторият аргумент, че правителството печели от инфлацията тъй като при прогресивна данъчна ставка данъчните приходи също се увеличават е смешен, тъй като данъчната ставка може елементарно да се индексира посредством инфлацията. И накрая, защо се счита, че ръководителите на централната банка ще са по-отговорни от политиците? Защото са банкери ли?
Така се оказва, че изискването за независимост на централната банка от държавата не е подкрепено от някакви солидни икономически аргументи, а е политика наложена от мозъчните тръстове с пропаганда и обслужва единствено западният едър капитал. Това е една съвременна мярка с която западът спъва развитието на останалите страни, както свободният пазар през 19-ти век. Както съм писал преди, неолиберализма не е националистическа доктрина. Той е класова доктрина. Затова се промъква и в западните страни, т.е. на тях също няма да бъде простено. Западните държави също ще бъдат обезсилени и опоскани от едрия капитал, но имат по-дълъг път докато обеднеят колкото нас.

Заключение

Убеждението, че трябва да загърбим собствената валута за да приемем валутен борд или евро и да разчитаме за икономическото си развитие на благоволението на западни банкери или инвеститори е резултат от чиста пропаганда наследена от практиката на Бретън-Уудското съглашение. Очевидно, от създадената ситуация губим ние, при това губим повече отколкото печелят от нас чуждите инвеститори. Нещо, което никъде не споменах, но е ключово важно, това е доверието. Аз, ти и той в примера по-горе трябва да си имаме доверие за да осъществим първия вариант. Имаме ли си доверие ние българите?

---------------------------------------------
1. Википедия:Бретън Уудска система
2. Джон Пъркинс, „Тайната история на американската империя”, изд. „Изток-Запад” (2007) стр. 174-178
3. Richard Brouillette, „L'encerclement - La democratie dans les rets du neoliberalisme”, Les films du passeur, Canada (2010), Алтернативно заглавие "Encirclement - Neo-Liberalism Ensnares Democracy". Филмът може да бъде намерен със български субтитри на "колибката", или в Ютуб.
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 5795
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от EddieBG » 03 Фев 2017, 10:51

Советский богатир написа:
04 Сеп 2016, 08:23

Заключение

Убеждението, че трябва да загърбим собствената валута за да приемем валутен борд или евро и да разчитаме за икономическото си развитие на благоволението на западни банкери или инвеститори е резултат от чиста пропаганда наследена от практиката на Бретън-Уудското съглашение. Очевидно, от създадената ситуация губим ние, при това губим повече отколкото печелят от нас чуждите инвеститори. Нещо, което никъде не споменах, но е ключово важно, това е доверието. Аз, ти и той в примера по-горе трябва да си имаме доверие за да осъществим първия вариант. Имаме ли си доверие ние българите?
Глупости.
Очевидно не си живял в България по времето, когато премиер ни беше един млад "експерт", чието име кръсти един зимен период. :D
Использование в России закона всемирного тяготения Ньютона — это навязанный Западом стереотип.
Давно назрела необходимость разработки российского аналога этого закона.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от General Lukov » 03 Фев 2017, 15:09

Е то, оправданието на феновете на споменатия премиер с френско първо име беше, че за всичко бил виновен Луканов и хората около него, които предизвикали умишлено кризата и откраднали житото, а той горкия бил просто твърде наивен и добър, не знаел нищо за това което става, и не бил откраднал и 1 лев. :mrgreen:
Впрочем и до днес върви митът как бил единствения премиер на България, който не бил откраднал нищо...а това че открадна бъдещето на милиони българи и предизвика гладна смърт на още толкова, явно не се брои към греховете му. :roll:

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2256
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от ValBo » 03 Фев 2017, 16:05

У нас е имало гладомор, пък аз не съм разбрал?
Тц, тц, тц...


Колкото до житото.
Тогава беше забранено да се изнася пшеница с изключение на фуражна такава. За да заобиколят законите, масово пшеницата се трошеше във фуражните заводи в цялата страна и се изнасяше като фуражна.
Накрая забраниха да изнасят и нея, но поне половин година заводите работеха на 120 процента. Както сега оръжейните заводи.


Между другото, Жан Виденов е преподавател по икономика в ПУ и е доста популярен сред студентите.
Finita la commedia

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 5795
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от EddieBG » 03 Фев 2017, 17:56

Когато, както по Жан-Виденовото време, инфлацията е трицифрена, а заплатите - равностойността на 10USD, голодомор не ти трябва.

Справки - Венецуела, Зимбабве...
Использование в России закона всемирного тяготения Ньютона — это навязанный Западом стереотип.
Давно назрела необходимость разработки российского аналога этого закона.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от General Lukov » 03 Фев 2017, 18:11

Впрочем бяха станали 3 долара. :mrgreen:
Да, сега Жан преподава на студенти в ПУ, а в една нормална държава щеше отдавна да търка наровете в затвора и там да преподава на затворниците как се съсипва една държава за година и нещо. :)
Щеше да бъде осъден за престъпна небрежност в ръководенето на страната, излагайки я на риск от фалит и тотален колапс. Ако приемем, че други са вършели престъпленията, то той е носил отговорност за тях като негови подчинени. Щото по вашата логика можем да кажем, че Сталин не е убил нито един човек собственоръчно, следователно не е виновен. :lol:
И за да не бъда обвинен в едностранчивост, същото се отнася и за другаря Иван Костов и въобще за всички действащи лица в престъпния преход, извършен от партията майка БКП чрез нейните подставени лица било ортодоксални комунисти или пребоядисани фейк-антикомунисти. :?

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7508
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Thorn » 03 Фев 2017, 18:20

........, с такива аргументи може да се оправдае и Народния съд.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2256
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от ValBo » 03 Фев 2017, 18:22

Доларът струваше 3000 лв
минималната заплата беше 64000 (или 67000)
Вие явно сте работили нещо много слабо платено
Finita la commedia

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Мнения: 663
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Сун Дзъ » 03 Фев 2017, 18:31

Точно около 10 долара беше станала заплатата на жена ми в Курортна поликлиника - стоматолог . Другите лекари не вземаха повече.

Аватар
Енравота
Редовен потребител
Мнения: 388
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:13
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Енравота » 03 Фев 2017, 18:39

ValBo написа:
03 Фев 2017, 18:22
Доларът струваше 3000 лв
минималната заплата беше 64000 (или 67000)
Тъй,тъй...само дето не е вярно.Това за заплатата де,да не си помисли някой за долара... :oops:

http://www.bulmaroffice.com/bg/info/%D0 ... 1%82%D0%B0

Тук друго пише.Че и го помня.
Suum cuique

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 5170
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Almasy » 03 Фев 2017, 18:43

Енравота написа:
03 Фев 2017, 18:39
Че и го помня.
И аз така.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2256
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от ValBo » 03 Фев 2017, 18:50

Енравота написа:
03 Фев 2017, 18:39
ValBo написа:
03 Фев 2017, 18:22
Доларът струваше 3000 лв
минималната заплата беше 64000 (или 67000)
Тъй,тъй...само дето не е вярно.Това за заплатата де,да не си помисли някой за долара... :oops:

http://www.bulmaroffice.com/bg/info/%D0 ... 1%82%D0%B0

Тук друго пише.Че и го помня.
То и аз мислях, че помня, но на с две години ми се е разминала минималната
Виноват!
На мен заплатата по това време ми я изплащаха в долари вече. То цялата търговия така се смяташе, та съм забравил.
Finita la commedia

Аватар
Енравота
Редовен потребител
Мнения: 388
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:13
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Енравота » 03 Фев 2017, 18:54

ValBo написа:
03 Фев 2017, 18:50
То и аз мислях, че помня, но на с две години ми се е разминала минималната
Виноват!
Има грешка-има и прошка!
Прошка обаче няма за един дядка-комшия,той до ден-днешен е убеден,че Костов обрал народа като махнал нулите от парите и сме почнали да получаваме мизерни левчета вместо хилядите на Жан... :lol:
Suum cuique

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2256
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от ValBo » 03 Фев 2017, 18:57

Енравота написа:
03 Фев 2017, 18:54
ValBo написа:
03 Фев 2017, 18:50
То и аз мислях, че помня, но на с две години ми се е разминала минималната
Виноват!
Има грешка-има и прошка!
Прошка обаче няма за един дядка-комшия,той до ден-днешен е убеден,че Костов обрал народа като махнал нулите от парите и сме почнали да получаваме мизерни левчета вместо хилядите на Жан... :lol:
Аз при нулите след Жан, за кратко бях милионер :-)
Finita la commedia

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7508
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Thorn » 03 Фев 2017, 19:27

Тогавашното ми гадже получаваше заплата в долари. Работеше за италианска фирма. А на мен като студент ми даваха джобните в марки - главната единица за търговия с бивша Югославия.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Archer
Редовен потребител
Мнения: 3604
Регистриран на: 24 Юли 2016, 00:04
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Archer » 03 Фев 2017, 20:04

Бай ви Жан Виденов кара една Вектра на 12-15 години сигурно, и ходи сам без охрана, казвам го защото съм го виждал. Така че едва ли е откраднал милиони.
Виж обаче банкянската тиква с колко охрана ходи преди да е премиер, две тойоти ланд крузър бронирани и с джамъри дори.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2256
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от ValBo » 03 Фев 2017, 21:53

Super_Hornet написа:
03 Фев 2017, 20:58
General Lukov написа:
03 Фев 2017, 18:28
Thorn написа:
03 Фев 2017, 18:20
Лукчо, с такива аргументи може да се оправдае и Народния съд.
Ти като модератор поне не нарушавай правилата за изписване на никовете на други потребители.
Ще се изкуша да те докладвам. :)
Добре че се махна един друг модератор, който е рода с Виолета Якова, че тогава щеше да докладваш нон-стоп! :lol:
Мерна се танка преди малко. Тъкмо си рекох - Е, сега ша ги гази танка и той бега :-)
Finita la commedia

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7508
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Thorn » 03 Фев 2017, 22:15

General Lukov написа:
03 Фев 2017, 20:06

Торне, българи през 90те години, които въртят търговия със страна под ембарго, как трябва да бъдат наречени според теб ? :D
Българи, разбира се. Или имаш нещо друго предвид? Кажи го това на цяла Западна България тогава! От Видин до Благоевград. Особено им кажи за това, че е трябвало да уважават "ембаргото"! Остава и да им кажеш, че симпатиите им е трябвало да бъдат на страната на муджахидините, бошняците и шиптарите е не на страната на сърбите, а ! Щото аз такива тогава не познавах.

Обаче умееш ли да бягаш бързо?
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от General Lukov » 03 Фев 2017, 22:26

Super_Hornet написа:
03 Фев 2017, 20:58
General Lukov написа:
03 Фев 2017, 18:28
Thorn написа:
03 Фев 2017, 18:20
Лукчо, с такива аргументи може да се оправдае и Народния съд.
Ти като модератор поне не нарушавай правилата за изписване на никовете на други потребители.
Ще се изкуша да те докладвам. :)
Добре че се махна един друг модератор, който е рода с Виолета Якова, че тогава щеше да докладваш нон-стоп! :lol:
Мисля че беше друг. Най-вероятно си измисля, че имал роднина замесен в убийството на генерал Луков, за да ме дразни. Детска му работа... :)

Впрочем не пропускайте от 23:30ч. тази вечер филма на БНТ (Премиера) за събитията от 10 януари 1997 - 4 февруари 1997, паметни дни за демокрацията в България и безусловната капитулация на БСП. 8-)
Последна промяна 1 на General Lukov, променена общо 3 пъти

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 19711
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Dinain » 03 Фев 2017, 22:28

ValBo написа:
03 Фев 2017, 18:50
Енравота написа:
03 Фев 2017, 18:39
ValBo написа:
03 Фев 2017, 18:22
Доларът струваше 3000 лв
минималната заплата беше 64000 (или 67000)
Тъй,тъй...само дето не е вярно.Това за заплатата де,да не си помисли някой за долара... :oops:

http://www.bulmaroffice.com/bg/info/%D0 ... 1%82%D0%B0

Тук друго пише.Че и го помня.
То и аз мислях, че помня, но на с две години ми се е разминала минималната
Виноват!
На мен заплатата по това време ми я изплащаха в долари вече. То цялата търговия така се смяташе, та съм забравил.
За тези, които не са били в търговията, като учители и други държавни служители - греда. Заплата от 3 долара си беше реалност.

Аз тогава още не работех, но помня с какво се занимаваха родителите ми като странични дейности - частни уроци, преводи и услуги за западни фирми и пр.
Хонорари получавани във валута ако може, пликове с пари, пращани по пощи и хора, тичане до чейнджбюрото преди да се смени курса... мизерия и оцеляване.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
Енравота
Редовен потребител
Мнения: 388
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:13
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Енравота » 03 Фев 2017, 23:21

Thorn написа:
03 Фев 2017, 22:15
Българи, разбира се. Или имаш нещо друго предвид? Кажи го това на цяла Западна България тогава! От Видин до Благоевград. Особено им кажи за това, че е трябвало да уважават "ембаргото"! Остава и да им кажеш, че симпатиите им е трябвало да бъдат на страната на муджахидините, бошняците и шиптарите е не на страната на сърбите, а ! Щото аз такива тогава не познавах.
Аз познавам такива,дето уважаваха ембаргото и симпатизираха за упоменатите от теб.Роднини са ми.Българи са,да не си помислиш нещо... :roll:
Само че живеят в Цариброд и Босилеград.Що ли са били такива сърбомразци? :roll:
Suum cuique

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8670
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Amazon » 03 Фев 2017, 23:30

Само да ви се оплача, че се уморих да трия постове и темата е пред заключване. А ако не се сапикясате с личните нападки, ще има и непоряди.

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 2127
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Super_Hornet » 04 Фев 2017, 10:58

General Lukov написа:
03 Фев 2017, 22:26
Мисля че беше друг. Най-вероятно си измисля, че имал роднина замесен в убийството на генерал Луков, за да ме дразни. Детска му работа... :)
Не е друг и не си измисля.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7508
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Thorn » 04 Фев 2017, 11:27

Енравота написа:
03 Фев 2017, 23:21
Thorn написа:
03 Фев 2017, 22:15
Българи, разбира се. Или имаш нещо друго предвид? Кажи го това на цяла Западна България тогава! От Видин до Благоевград. Особено им кажи за това, че е трябвало да уважават "ембаргото"! Остава и да им кажеш, че симпатиите им е трябвало да бъдат на страната на муджахидините, бошняците и шиптарите е не на страната на сърбите, а ! Щото аз такива тогава не познавах.
Аз познавам такива,дето уважаваха ембаргото и симпатизираха за упоменатите от теб.Роднини са ми.Българи са,да не си помислиш нещо... :roll:
Само че живеят в Цариброд и Босилеград.Що ли са били такива сърбомразци? :roll:
Да мразят сърбите е обяснимо, макар че не е задължително дори за българите от оня район. Да симпатизират на мюсюлманите е за учудване, но е възможно. Но да "уважават ембаргото" е абсурд! Това какво значи - че не са си купували контрабанден бензин от принципни съображения????
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Енравота
Редовен потребител
Мнения: 388
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:13
Контакт:
Status: Offline

Re: За какво служат парите?

Мнение от Енравота » 04 Фев 2017, 18:42

Thorn написа:
04 Фев 2017, 11:27
Да мразят сърбите е обяснимо, макар че не е задължително дори за българите от оня район. Да симпатизират на мюсюлманите е за учудване, но е възможно. Но да "уважават ембаргото" е абсурд! Това какво значи - че не са си купували контрабанден бензин от принципни съображения????
Последен ОТ.
Чисто технически не мога да знам дали са си купували,казваха "Браво,така трябва".Просто желаеха всичко най-лошо на сърбите и държавата им.Конкретно близките ми ги мразят,щото на Задушница ходят да реват на 2 гроба,а други 5 не ги знаят къде са.За други "по-дребни случки" от родовата памет не ми се разправя.И според тях там масово е така.
Симпатизират на косовари и албанци,не на мюсюлмани.Освен това и на унгарците във Войводина.На принципът-врага на моя враг е мой приятел.И им се повръща от нашата сърбофилия.
То трябва да се отиде и да се види.
Suum cuique

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани