Икономика ⇒ put your money where your mouth is
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
put your money where your mouth is
Имам една идея, която не съм сигурен дали ще се посрещне много радушно от потребителите, така че ако модераторите решат направо да трият. Но ето за какво става дума:
На запад има една поговорка. В груб смислов превод тя звучи така: Сложи си парите там където са ти думите. В този смисъл бих предложил на съфорумците да споделят имат ли въобще някакви лични инвестиции и в какви активи са те. От това биха се разбрали две неща. Първо имат ли въобще лични наблюдения върху икономическите процеси, или просто преписват чужди мнения. И второ, дали държат на думата си и си държат парите в инструменти свързани със страната която подкрепят в мненията си. С уговорката да не се споменават суми (така или иначе едва ли тук пишат сериозни инвеститори с 5-6 цифрени портфейли, но да не предизвикваме съдбата), а само процентно разпределение.
Аз естествено съм първи като инициатор на идеята (макар че много малко пиша тук).
Моят личен пенсионен фонд (да не се бърка със задължителният държавен в чието управление нямам думата) е със следното разпределение:
Грубо около 60% са в индивидуални акции на американски компании.
Около 20% са във взаимни фондове управлявани от люксембургски посредник фокусирани основно към американския фондов пазар и с второстепенен фокус към европейски инструменти. Тук също нямам особен контрол, само първоначалното избиране на типовете фондове, но съм подписал срочен договор и ще си изчакам да свърши, преди да ги преразпределя по другите инструменти.
И около 20% в индивидуални заеми на българският пиър ту пиър пазар.
Къде са другите? Има ли някой инвестиращ в руски компании? Бях чел например, че Газпром са интересен, но високорисков избор на дивидентна инвестиция. Колко от защитаващите силата на руската икономика и вярват достатъчно, за да са си вкарали парите в нея? Или в китайската, ако става на въпрос. Моето лично мнение е, че възможността държавата да се намеси в бизнеса на конкретният икономически субект го прави твърде рисков за моя вкус.
На запад има една поговорка. В груб смислов превод тя звучи така: Сложи си парите там където са ти думите. В този смисъл бих предложил на съфорумците да споделят имат ли въобще някакви лични инвестиции и в какви активи са те. От това биха се разбрали две неща. Първо имат ли въобще лични наблюдения върху икономическите процеси, или просто преписват чужди мнения. И второ, дали държат на думата си и си държат парите в инструменти свързани със страната която подкрепят в мненията си. С уговорката да не се споменават суми (така или иначе едва ли тук пишат сериозни инвеститори с 5-6 цифрени портфейли, но да не предизвикваме съдбата), а само процентно разпределение.
Аз естествено съм първи като инициатор на идеята (макар че много малко пиша тук).
Моят личен пенсионен фонд (да не се бърка със задължителният държавен в чието управление нямам думата) е със следното разпределение:
Грубо около 60% са в индивидуални акции на американски компании.
Около 20% са във взаимни фондове управлявани от люксембургски посредник фокусирани основно към американския фондов пазар и с второстепенен фокус към европейски инструменти. Тук също нямам особен контрол, само първоначалното избиране на типовете фондове, но съм подписал срочен договор и ще си изчакам да свърши, преди да ги преразпределя по другите инструменти.
И около 20% в индивидуални заеми на българският пиър ту пиър пазар.
Къде са другите? Има ли някой инвестиращ в руски компании? Бях чел например, че Газпром са интересен, но високорисков избор на дивидентна инвестиция. Колко от защитаващите силата на руската икономика и вярват достатъчно, за да са си вкарали парите в нея? Или в китайската, ако става на въпрос. Моето лично мнение е, че възможността държавата да се намеси в бизнеса на конкретният икономически субект го прави твърде рисков за моя вкус.
Последна промяна 1 на angelmr, променена общо 7 пъти
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: put your money where your mouth is
Винаги съм смятал борсовата търговия, инвестирането във фондове и т.н. за високо рисково инвестиране и в този смисъл не подходящо за дългосрочни инвестиции. Виж за спекулативни такива, с цел сравнително бърза печалба, при които се влагат "в момента свободни" средства - да, съгласен съм.
Но за мен на първо място винаги са били и ще си останат недвижимите имоти. Някак си, така се е наложила традицията в семейството, а и аз съм материалист - ако не мога да го пипна с ръка, не ме бpой
За това и не съм по "електронните пари".
Но за мен на първо място винаги са били и ще си останат недвижимите имоти. Някак си, така се е наложила традицията в семейството, а и аз съм материалист - ако не мога да го пипна с ръка, не ме бpой
Строши-пилот 
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Не е съвсем по темата, но притежаването на акции не е точно равно на електронни пари. То е равно на притежаване на части от бизнес.Bruchpilot написа: ↑07 Яну 2020, 15:08Винаги съм смятал борсовата търговия, инвестирането във фондове и т.н. за високо рисково инвестиране и в този смисъл не подходящо за дългосрочни инвестиции. Виж за спекулативни такива, с цел сравнително бърза печалба, при които се влагат "в момента свободни" средства - да, съгласен съм.
Но за мен на първо място винаги са били и ще си останат недвижимите имоти. Някак си, така се е наложила традицията в семейството, а и аз съм материалист - ако не мога да го пипна с ръка, не ме бpойЗа това и не съм по "електронните пари".
По същество може да се спекулира и с акции и с валута и със земя. Имотния балон беше по-скоро от последният борсов балон, но по-отдавна от балона с криптовалутите.
Значи да разбирам, че при теб е 100% в български материални активи (недвижими и моти)? Или не само български? Ако се натрупат повече мнения, ще направя една обобщена статистика. Може да е интересно.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Тръгна от щатите, Обама им даде почти трилион да се оправят и не вкара никой в затвора.Имотния балон
Но да след тва всички са по внимателни.
Иначе за крипто тъпотиите там ако някое правителство реши и за 24 часа биткойн е забранен в съответната държава.
- rki
- Редовен потребител
Тази тема е мъртвородена.
Най-малкото, което би трябвало да се постне за да има някаква дискусия е:
- конкретен инструмент (не е задължително да е борсов, може например да е имот или нещо с колекционерска стойност и т.н.)
- вход, цел, стоп, тайминг (ако инвестирате с перспективи 30-40 години - хммм - дискусиите са излишни, най-малкото поради невъзможност да се провери хипотезата ви)
- основания, па дори и да е само "вярвам в САЩ, Русия, ЕС, Китай, България, etc".
Това е минимумът. Отделен е въпросът, колко форумци въобще се занимават с нещо подобно и дали биха писали.
- конкретен инструмент (не е задължително да е борсов, може например да е имот или нещо с колекционерска стойност и т.н.)
- вход, цел, стоп, тайминг (ако инвестирате с перспективи 30-40 години - хммм - дискусиите са излишни, най-малкото поради невъзможност да се провери хипотезата ви)
- основания, па дори и да е само "вярвам в САЩ, Русия, ЕС, Китай, България, etc".
Това е минимумът. Отделен е въпросът, колко форумци въобще се занимават с нещо подобно и дали биха писали.
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Да, естествено за акциите си прав, за това използвах електронни пари в кавички, като един вид нарицателно. За недвижимите имоти също май се изразих непълно - нямах предвид спекулативна покупко-продажба.
Относно останалото - да, 100% България.
Строши-пилот 
-
Пресиян
- Редовен потребител
angelmr, във форума пишат и хора, които са инвестирали над 1 милион лева в България. Аз съм инвестирал голяма част от спечелените левове в картини, златни монети, златни бижута, акции, недвижими имоти и в щатски долари в брой.
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Моята идея поне е да се види в какви типове икономика вярват читателите на този форум достатъчно, за да държат дългосрочните си спестявания там. Идеята за темата даде следното мнение:rki написа: ↑07 Яну 2020, 15:24Тази тема е мъртвородена.
EddieBG написа: ↑03 Окт 2019, 16:34Продавай си доларите / еврото и минавай на рублиjacksparrow написа: ↑03 Окт 2019, 12:04Ще има ли гражданска война? Добре е империята на злото да се срути отвътре. Ще викаме за червените![]()
![]()
За другото си има специализирани форуми, макар че на мен би ми било интересно и мнението на тукашните колеги, ако има интерес мога да формулирам и такава тема, но товаще е отделен въпрос. Моят конкретен въпрос тук е колко от потребителите на този форум си слагат парите там където са им думите. И ако броят им е наистина прекалено малък за статистика, темата е наистина мъртвородена. Надявам се да не е така.
Последна промяна 1 на angelmr, променена общо 8 пъти
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Не любопитствам за цифри, но като се изключат защитните инструменти (злато, кеш) в коя икономика инвестираш? България, ЕС, САЩ, Китай, някоя друга, или някакво разпределение между всички?
Не позна идеята на темата.
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Нямах предвид, че си спекулирал с недвижими имоти, а че и с тях може да се спекулира.Bruchpilot написа: ↑07 Яну 2020, 15:30Да, естествено за акциите си прав, за това използвах електронни пари в кавички, като един вид нарицателно. За недвижимите имоти също май се изразих непълно - нямах предвид спекулативна покупко-продажба.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Амазон, тесла, Гугъл.В активи от коя икономика са твоите дългосрочни спестявания?
-
Пресиян
- Редовен потребител
angelmr, аз не инвестирам в Китай. Повечето от недвижимите имоти, в които съм инвестирал, са в България. Повечето от компаниите, чиито акции притежавам, са български компании. Например имам акции в Доверие Обединен Холдинг АД.
http://infostock.bg/infostock/control/transactions
http://infostock.bg/infostock/control/transactions
- IceScull
- Редовен потребител
- Контакт:
Ако инвестираш в специфични акции на определени компании, там си трябва чете и селедене. Криптото е високо рискове, много четене. Ценни метали, недвижими имоти са винаги ОК и са мойте 50% от инвестициите ми. Произведения на изкуството, там има много игра и пране на пари с определени галерии, някой от бранша трябва да те вкара, ако не купуваш Моне за 5-10 милиона и чакаш да стане 20. Най-лесно борсата и инвестиция в богат набор от ETF-и. Успех
Without a sign, his sword the brave man draws, and asks no omen, but his country's cause.