ИкономикаИкономиката на Русия и външната ѝ политика

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1681
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от centara » 17 Авг 2016, 11:27

Ситуацията в Русия и на макроикономическо ниво, и като стандарт на живот е доста по-добра от тази в България (както и от тази в немалка част от членките на ЕС), например. Средствата за операция в Сирия са достатъчни за още бая време, макар че целта е именно да няма "още доста време", а нещата да приключат по-бързо. Затова и базата в Иран, а турците пак опипват идеята с Инджирлик, колкото и фантастично за звучи.
Цената на операцията за 2015 г. е около 460 милиона долара, като 90% от парите не са отпускани извънредно, а са част от бюджета на руското МО за учения и бойни стрелби. За тази години май си имат предвидено специално перо за Сирия.
Там е работата, че България не е добра база за сравнение с Русия. Профилът на икономиките е съвсем различен. Но Русия определено има по-голям бюджетен дефицит от България - официално за първото полугодие на 2016 е 4,3% от БВП. В България през 2015 г. бюджетният дефицит беше наполовина на тази стойност. Руският бюджет е разчетен при средна цена на петрол сорт Urals от 50 долара. Мисля, че съвсем за кратко цената на петрола достигна тези нива. В същото време тези 4,3% пари държавата трябва да ги вземе отнякъде и то в условията на международни санкции. Повишаване на данъците ще задуши малкото бизнес, който се мъчи да се бори с високи лихви по кредитите и ще свие потреблението и съответно приходите от данъци. В момента Русия малко по малко харчи от Резерввния фонд, като очакванията на Министерството на финансите са той да привърши до края на следващата година.
At current rates of spending, it has been clear for some time that the Reserve Fund - which at the start of 2014 stood at $87 billion - would run out around 2017.
http://www.reuters.com/article/us-russi ... SKCN0ZL114
След това има още един фонд - този на националното благосъстояние, но там не се знае доколко има ликвидни активи, защото много от средствата в него са разходвани за инфраструктурни проекти. Мисля, че моста към Крим се финансира от там.
Естествено винаги съществува възможност и за рязане на разходи, но вече всички буфери са изчерпани. В един момент Путин ще, не ще, ще трябва да започне на реже от военния бюджет. И точно в този бюджет попада Асад. Затова написах, че има година година и половина да действа в Сирия. След това вътрешните проблеми ще станат твърде наболяли, за да продължи да харчи пари в Сирия.
Колкото до доходите в Русия:
“Labor in Russia is now cheaper than in China,” Matovnikov was quoted as saying.
According to a presentation given by Matovnikov during a meeting with shareholders in St. Petersburg, Russia’s average monthly salary is $433, which is lower than in Serbia, Romania, China and Poland.
https://themoscowtimes.com/articles/sbe ... nese-52939
Няма да пускам клипчетата как Медведев отговаря на въпросите за пенсиите в Крим и учителските заплати, за да не провокирам излишни страсти. Има ги в тубата. Изводът обаче е ясен - Русия вече не може да поддържа доходите на населението си на предишните нива и това ще трябва да се отрази на военната кампания в Сирия.

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 4546
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от piston » 17 Авг 2016, 11:43

centara написа: След това има още един фонд - този на националното благосъстояние, но там не се знае доколко има ликвидни активи, защото много от средствата в него са разходвани за инфраструктурни проекти. Мисля, че моста към Крим се финансира от там.

ФОНД НАЦИОНАЛНОГО БЛАГОСОСТОЯНИЯ

кало
Редовен потребител
Мнения: 1028
Регистриран на: 22 Юли 2016, 16:53
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от кало » 17 Авг 2016, 12:30

Хубаво е, че няма да пускаш клипчета за Медведев и пенсиите, защото са чиста пропаганда, особено за онези, които не са наясно със състоянието на нещата в тази сфера. В този аспект твърдението ти, цитирам :
Тази година пак няма да има индексация на пенсиите,
Показва известно, да го кажем така - пълно, непознаване на проблема в тази сфера в Русия.
Точното изречение, за да излезе от категорията "лъжа", би било - "Тази година все още се обсъжда дали да има ВТОРА индексация на основните видове пенсии, както предвижда законът в Русия." - https://lenta.ru/news/2016/08/17/golodetsonetime/

Първата индексация на социалните и застрахователните пенсии беше от февруари - с 4 % - http://pensia-expert.ru/pensiya-v-2016-godu/. Сега правителството търси варианти за втора индексация (между 4 и 6 %), като пенсиите, различни от социални, също са индексирани в месеците след февруари. Не са увеличени пенсиите на работещите пенсионери.

Колкото до сравнението с България - то се налага, защото именно от български източници се появяат снизходителни коментари, без каквато и да е почва. Мисля, че стандартът на живот е достатъчно добър показател за сравение. Например, след индексацията, средната пенсия в Русия е 355,5 лв., а според бюджета у нас трябва да достигне 333 лв. Покупателната способност на руския пенсионер, обаче, е в пъти по-висока от тази на българския (най-вече заради цени на енергоносителите, водата, телефонните услуги и предоставяни от държавата социални услуги).

Понеже хем твърдиш, че икономиките не могат да се сравняват, хем посочваш по-големия бюджетен дефицит на Русия, редно е да посочим средствата за париране на тези дефицити и възможностите на съответните държави да се справят сами с този проблем. Да сравним и резервите, и размерите на дълговете като съотношение към БВП. Или процента увеличен държавен дълг за последните няколко години.

ПП - целта на Резервния фонд на Русия е именно това - в подобни кризи да се харчи от него :)

Твърдението за повишаване на данъците и влияението им върху - пак ще те цитирам - "малкото бизнес" също е приподнесено като аксиома, без каквото и да е доказателство за него.

Между другото, онзи ден Русия придоби още американски облигации, като се нареди на 16-то място сред кредиторите на САЩ с общо 91 милиарда, явно се стараят да си осигурят доходи оттук-оттам, но със сигурност не трупат, а купуват дълг :)


И сега - как макроикономическата ситуация и нейните флуктуации влияят на участието на Русия в Сирия, могат ли, като се има предвид настоящото им състояние да "прекратят войната до година и половина", при условие, че в пиковите месеци на руски удари - с двойно по-голяма групировка, ползване на КР от флота и стратегическата авиация стойността на тази операция беше 460 милиона долара.

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1681
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от centara » 17 Авг 2016, 14:57

Индексацията на пенсиите има за цел запазване покупателната способност на доходите. Важното е тя да покрива инфлацията, а не колко пъти годишно се прави.
Помимо отказа от индексации пенсий в 2017 году на уровень инфляции в ходе совещания предлагали продолжить сокращать социальные расходы, которые в последние семь лет росли опережающими темпами.
В 2016 году правительство уже отказалось от индексации пенсий по уровню реальной инфляции. В 2015 году инфляция составила 12,9%, а пенсии были проиндексированы только на 4%. Однако в начале 2016 года власти уверяли, что осенью будет принято решение о доиндексации пенсий на уровень реальной инфляции.
https://www.gazeta.ru/business/news/201 ... 2591.shtml
Иначе е много спорно дали покупателната способност на руския пенсионер е в пъти над тази на българския. По отношение на лекарствата, определено не са особено добре.
Medicine sales have fallen for the first time in Russia since 2008: Analysts recorded a 10 percent drop in drug sales in the first quarter of this year. During a severe economic crisis, a growing number of Russians can no longer afford to buy medicine.
...
The figure is the latest indicator of falling living standards in Russia, and has alarmed some experts, who say that medicine is the last commodity for people to cut back on. Writing in Slon magazine, Yevgeny Gontmackher said more and more Russians are turning to home remedies to cure illnesses.
По отношение на енергоносителите. В Русия се наблюдава странния феномен, при който цената на петрола пада, а цената на бензина се покачва. Това е заради повишения акциз, което си е повишение на данъците, както и да го погледнеш. Повишените цени на горивата няма как да не се отразят и на бизнеса и на потреблението. Иначе, повишените данъци винаги имат отрицателен ефект върху бизнес средата. Мислех, че не се нуждае от обяснение. Да обяснявам ли защо?
Направих сравнение на бюджетния дефицит единствено понеже ти поиска. Иначе не бих го направил. Но няма да тръгна да сравнявам държавния дълг като процент от БВП. Причината е, че руският държавен дълг не се знае точно колко е. Русия е федерация и федералното правителство има възможност да товари субектите на федерацията със свои задължения. Освен това има и много държавни предприятия и банки, чиито задължения не влизат в държавния дълг, но тежат на държавния бюджет.
Не трябваше да посочваш инвестициите в американски облигации. Всъщност тази покупка на американски облигации означава, че руското правителство не може да намери достатъчно добри инвестиционни възможности в Русия и предпочита да даде парите на САЩ, които да ги инвестират срещу уговорената лихва. Вместо тези пари да подпомагат руската икономика, сега те циркулират в американската.
Но пък лихвата по руските 10 годишни облигаци е доста показателна за доверието на инвеститорите в руската икономика. За последно Русия пласира при 4,75% лихва, докато за Испания тази лихва е 1%.
Що се отнася до ефекта на проблемите на руската икономика върху войната в Сирия, тези 460 милиона долара са преките разходи по операцията. Освен тях има и много военна помощ доставена на Асад, която не се знае колко точно е, но за толкова време война със сигурност не е малко. Но да приемем, че е само 460 милиона долара. През 2018 г. как Путин ще обяснява, че е било по-добре да даде тази пари за благото на Асад, вместо за собствената си икономика? Да не би Асад да победи и войната да приключи? Наясно съм, че тези пари са почти незначителни за бюджета на Русия, но могат да нанесат доста вреда по имиджа на Путин. А това е основният му капитал.

кало
Редовен потребител
Мнения: 1028
Регистриран на: 22 Юли 2016, 16:53
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от кало » 17 Авг 2016, 15:06

Понеже този разговор отива към тупик, ще се спра само на това:
По отношение на лекарствата, определено не са особено добре.
С въпроса - смяташ, че пенсионерите у нас са добре с лекарствата и изобщо - медицинската помощ? :).

Иначе - това за пенсиите е измъкване - няма никакво решение за 2017-та. А твърденията с източник gazeta са, меко казано, спорни. Нямам време да вадя колко пъти само тази година са пускали неща, после опровергавани.


Колкото до данъците, бизнес средата и прочее - това са общи приказки. Твърдението ти беше за конкретната ситуация в Русия.

А влагането в американски дълг е просто още един от начините за подсигуряване, част от дългосрочна стратегия, нямаща нищо общо с конюнктюрното заключение - "не може да намери добри инвестиционни възможности". Предполагам, сам знаеш, че двете неща са твърде различни. Колкото до инвестиционните възможности - и вътрешни, и външни, те се ползват по пълна програма.

И за Сирия - ще повторя - тези 460 милиона са почти изцяло част от военния бюджет. Няма какво да обяснява. Не знам дали сам си вярваш, че, особено пък във вътрешнополитически план, точно този харч ще нанесе вреда по имиджа на Путин :).

ПП - за да не оставям погрешно впечатление - напълно съгласен съм, че Русия е в криза в икономически план. Няма и как да е по друг начин, вследствие на ред обстоятелства. Друг въпрос е доколко тази криза засяга държавността, какви са прогнозите за нея, и кой и защо я причинява...

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1681
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от centara » 17 Авг 2016, 15:26

ОК, изглежда си ме разбрал до голяма степен.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Stan » 17 Авг 2016, 18:37

Това със средните заплати и пенсии е като ония добър стар виц за свинското със зеле. Единия е ял пържоли, другият голо кисело зеле, средностатистически погледнато и двамата са яли свинско със зеле :lol:
Реалните показатели е минималната заплата. В Русия тя е 7 500 рубли, т.е. 104,3 евро. Минималната работна заплата в България е 420 лв., т.е. 210 лв. Мисля, че коментарът е излишен.
Като не искаш мира, на ти секира.

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 13098
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от iasen ianakiev » 17 Авг 2016, 18:45

Stan написа:Това със средните заплати и пенсии е като ония добър стар виц за свинското със зеле. Единия е ял пържоли, другият голо кисело зеле, средностатистически погледнато и двамата са яли свинско със зеле :lol:
Реалните показатели е минималната заплата. В Русия тя е 7 500 рубли, т.е. 104,3 евро. Минималната работна заплата в България е 420 лв., т.е. 210 лв. Мисля, че коментарът е излишен.
Да бе затова нашите хотелиери по морето чакат бедните руснаци да им напълнят хотелите,а ние нали според теб сме по богати от руснаците нямаме пари да отидем на почивка в България,а камо ли в чужбина! ;) ;) Аз поне съм добре живея на 1 км. от морето. :D :D
Русия е огромна държава и както София не е показател за България(реално е по-богата от Лисабон да речем и БВП то на калпак е огромно, някъде към 28 000) така и богатите руснаци от Москва и Питер и Иркутск не са показател за Руското общество.

Но да не си разсъждаваме наразно. Има това нещо наречено "Gini" индекс което показва колко равномерно е разпределено богатството сред населението. България е с повече от три пункта по дбре от Русия. Русия - 40.1, България - 37, Германия- 30.

Това значи че при положение че БВП-то на калпак по покупателна е практически еднакво в Бълария и Русия, то средният чесън е по-вероятно да живее малко по-добре, ако се е родил в България. Отделно разликата в престъпността е колосална.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 5170
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Almasy » 17 Авг 2016, 18:59

кало написа:и изобщо - медицинската помощ? :)
Медицинската помощ в България е зле, но парите (защото тук идеше реч основно за пари, нали) не са единствената причина.
Вярно те имат огромно значение, защото Siemens или GE не ни продават магнитните си резонанси с 50% рабат в сравнение с Германия или САЩ. Същото се отнася и до фармацевтичните продукти - цените им парадоксално могат да бъдат по-високи от в Испания.
Но здравната система, въведена в БГ е една от най-социалните в целия свят. Колкото и да не работи (по обективни или необективни причини).
Забрави в голяма част от западния свят операцията за изкуствена става да е по здравна каса - това се смята за глезотия - в БГ единствено цената импланта се заплаща от пациента - всичко останало, труд, консумативи, леглодни, покриваща терапия и предварителни изследвания са по КАСА.
В Обединеното Кралство да минеш по здравна каса определен преглед при специалист отнема чакане отма 6, че и 9 месеца. Ако искаш веднага - плащаш кеш. Или правиш по-висок ниво на застраховка (при нас не е така - системата е много различна, тук всички са "равни", което ощетява най-много хората, плащащи сериозни данъци, а като опрат до медицинска услуга - йок - парите са изядени до голяма степен и от абсолютно неосигурени).
В САЩ има пациенти които с години не моггат да се доберат до специалист - нямат нужното ниво на застраховка и толкова. Тук някои си следят кръвния профил при ендокринолог всеки месец.
Не ме разбирай погрешно - батака със здравето е голям (потвърждавам безусловно), но затова е виновен батака в държавата, краденето на фондове/здравна каса и неадекватното вечно премълчаване на истината - здравето струва пари и то много, много пари (навсякъде по света е така). И че не може (то всъщност може и е така) този, който не внася нищо или много малко, да е равен состаналите. Масрафа все някой трябва да го плати.
Затова смятам примера ти за неадекватен.
Само отчасти съм оф топик, надявам се. Ако съм ицяло - модератора да изтрие поста.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

кало
Редовен потребител
Мнения: 1028
Регистриран на: 22 Юли 2016, 16:53
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от кало » 17 Авг 2016, 19:17

Забрави в голяма част от западния свят операцията за изкуствена става да е по здравна каса - това се смята за глезотия - в БГ единствено цената импланта се заплаща от пациента - всичко останало, труд, консумативи, леглодни, покриваща терапия и предварителни изследвания са по КАСА.
Ти в това убеден ли си? В UK касата плаща смяна на пола, в Германия - очила и куп други, заплащани у нас от пациентите процедури и лечения. Няма да отварям дума за това как именно заради ужасно големия обхват на покриваните от касата дейности, и във Франция, и в Германия касите се точат здраво - като се започне от елементарното предписване на куп ненужни лекарства от лични лекари, та се мине през усложнени и ненужни стоматологични процедури. Краденето на фондове у нас е детска игра в сравнение с големите в ЕС :).
В САЩ има пациенти които с години не моггат да се доберат до специалист
Ако не плащат - има. При една обикновена застраховка от 1800 долара, обаче (описвам случай на близки) се осигурява лечение на онкозаболяване по пълна програма, плюс рехабилитация в условия, смятани у нас за космически.

Проблемът у нас не е просто присвояването на фондове, а ИМХО порочната концепция за здравно-осигурителна система - подчинена повече на пазарни, а не на социални принципи. В крайна сметка грижата за здравето не може да се подчинява на търговията, а у нас това е така.
Именно заради това подчинение цели райони са лишени вече от достъп до елементарна първа помощ, да не говорим за лекарска или достъп до фармация. И заради това умират хора, все повече и повече.Ще се допълня с едно интервю от един наистина добър лекар:

"Преследването на печалба от страна на лекарите е много сериозен проблем. Това е може би кардиналния проблем в здравеопазването в световен мащаб."

"В България понеже хората са по-неопитни в прикриване на такива практики е по-видно. В Германия го има също толкова колкото е тук, каза докторът – оперира се без нужда, правят се ненужно големи операции, когато могат да се направят малки. Сега има едно ново течение в гръбначната хирургия – ние в Германия бягаме от импланти. В Германия, ако сложите импланти, хирургът печели много повече.

В България тези минимално-инвазивни техники още не са навлезли, все още не се правят толкова често и това беше една от целите, които аз имах в „Св. Анна” и която постигнах – много от тези техники ги наложихме там.

И в България със сигурност се слагат ненужни импланти. Това се прави в Германия, в Австрия, в Америка, това се прави и в България със сигурност и аз съм го виждал."
(този също, по случайност, е познат :) )

http://m.btvnovinite.bg/article/bulgari ... -anna.html
Последна промяна 1 на кало, променена общо 17 пъти

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Stan » 17 Авг 2016, 19:25

iasen ianakiev написа:
Stan написа:Това със средните заплати и пенсии е като ония добър стар виц за свинското със зеле. Единия е ял пържоли, другият голо кисело зеле, средностатистически погледнато и двамата са яли свинско със зеле :lol:
Реалните показатели е минималната заплата. В Русия тя е 7 500 рубли, т.е. 104,3 евро. Минималната работна заплата в България е 420 лв., т.е. 210 лв. Мисля, че коментарът е излишен.
Да бе затова нашите хотелиери по морето чакат бедните руснаци да им напълнят хотелите,а ние нали според теб сме по богати от руснаците нямаме пари да отидем на почивка в България,а камо ли в чужбина! ;) ;) Аз поне съм добре живея на 1 км. от морето. :D :D
Случайно да си чувал, че българите масово ходят в Гърция?
Като не искаш мира, на ти секира.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Stan » 17 Авг 2016, 19:36

Откакто човекът съществува като вид, когато е свободен мигрира от райони с по-лоши условия за живот към такива с по-добри. Между другото, същото с пълна сила важи и за маймуните. Та като гледаме на къде се движат хората, когато свобода на движение, без особени напъни на мозъчните клетки, можем да установим къде се живее по-добре. Следвайки тази елементарна логика, става по-вече от ясно, като се прави сравнение Русия - България, тъй като тъй като има миграция на руснаци от Русия в България, а не на българи от България в Русия. Имам предвид, хора трайно преселващи се.
Нещо повече, дори има фирми, чийто бизнес е именно тази миграция:
http://ibs-bulgaria.com/emigration/citizenship/

А ето и форум на руските емигранти в България:
http://www.sentia.ru/index.php
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 5170
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Almasy » 17 Авг 2016, 19:40

[quote="кало"][quote]

- да, убеден съм - бил съм в достатъчно на брой западни клиники, основно университетски, и то не като пациент
- за смяната на пола (по здравна каса) не знам нищо - никога не съм се интересувал и е твърде далеч от сферата ми, както в интервенционален (хирургически), така и психиатричен и правен (знам, че за да се осъществи, трябва да са налице и трите неща). Допускам, че е възможно, защото идиотизми нявсякъде
- ако беше така, нямаше да процъфтява медицинския туризъм напоследък в БГ - пенсионери идват за да си направят куп изследвания (кеш), които биха им стрували около 100 пъти по скъпо в родината им - цените на медицинските услуги в БГ са изключително ниски
- точно обратното - липсва какъвто и да е пазарен принцип - всичко е омаскарено. Мога роман да напиша, но е3 излишно. Последно - един неопровержим факт - в БГ има остър дефицит на лекари, положението е трагично, работят основно възрастни, които или вече са се примирили със ситуацията, или смятат, че им е късно да напускат страната. Младите изобщо като чуят, видят и усетят за какво иде реч - си бият шута моментално зад граница. Те не искат да се примиряват
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Stan » 17 Авг 2016, 19:55

кало написа:

С въпроса - смяташ, че пенсионерите у нас са добре с лекарствата и изобщо - медицинската помощ? :).
Не, здравеопазването в България е зле. Даже много зле. Но, какво ще кажеш за това:

http://uglich-jj.livejournal.com/62312.html
Като не искаш мира, на ти секира.

кало
Редовен потребител
Мнения: 1028
Регистриран на: 22 Юли 2016, 16:53
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от кало » 17 Авг 2016, 19:55

Реалните показатели е минималната заплата. В Русия тя е 7 500 рубли, т.е. 104,3 евро. Минималната работна заплата в България е 420 лв., т.е. 210 лв. Мисля, че коментарът е излишен.
Това също е ужасно несериозно. Минималната заплата не е показател за нищо, а единица за социални плащания. Би трябвало всеки възрастен човек с гимназиално образование да го знае.

Можем да сравним СРЕДНИТЕ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ у нас и в Русия, макар абсолютните им стойности да не показват реалната покупателна способност.

За тази година СРЗ за РФ е 978,12 лв., в България 952 лв.. В Москва - 1807 лв., в София - около 1200 лв. (това е и най-високата средна заплата за страната).
Цените на продуктите в Москва са - около 9 лв. средно за кг месо (между 8 и 11 лв за най-популярните видове в България), 1,40 - за литър мляко (1,48 за литър у нас), 1,30 за кг хляб (1,30 за България), 1,05 за кг картофи (0,85 у нас). Повтарям, че посочените цени са - в руския вариант - за Москва, която е най-скъпият град в Русия, а нашите - средни за цялата страна.

Та така

кало
Редовен потребител
Мнения: 1028
Регистриран на: 22 Юли 2016, 16:53
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от кало » 17 Авг 2016, 20:01

тъй като тъй като има миграция на руснаци от Русия в България, а не на българи от България в Русия. Имам предвид, хора трайно преселващи се.
А това вече, прости, е откровена глупост. Има масово купуване на имоти за летуване от руснаци у нас, защото:

1. Могат за си го позволят, за разлика от българите
2. Привлича ги климатът, а не по-добрите икономически условия

Колкото до икономическата миграция - то със сигурност, ако има такава на руснаци в България, е заради регистрацията на фирми в страна от ЕС. И още - този тип миграция е значително по-голям в посока Русия - и от България, да не говорим от Азия...

ПП - Осъзнавам, че русофобията и едностранното възприемане на нещата при някои хора са се превърнали в символ верую, но тоя тип патетика някак не ме привлича. Не съм и чак такъм русофил, та от страсти и емоция да им противореча - често казано, дразни ме пропагандата и често - ужасно сляпа едностранчивост, стигаща до религиозен фанатизъм. И ако участвам в опити за спорове като този, то е само с цел равновесие :).

Тази тема е обречена на кръчмарствата, да предупредя.

Аватар
CTPOC
Редовен потребител
Мнения: 315
Регистриран на: 23 Юли 2016, 23:31
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от CTPOC » 17 Авг 2016, 20:03

Тоя центъра трол ли е?! Айде пусни и една тема за СА.

кало
Редовен потребител
Мнения: 1028
Регистриран на: 22 Юли 2016, 16:53
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от кало » 17 Авг 2016, 20:04

липсва какъвто и да е пазарен принцип
За това не мога да се съглася - смятам, че именно в здравната, както и куп други системи в България, се е наложил принципът на печалбата - къде институционално, къде - като лично отношение на куп лекари/медицински персонал към професията. Думите на доцента Генчев звучат достатъчно убедително.

кало
Редовен потребител
Мнения: 1028
Регистриран на: 22 Юли 2016, 16:53
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от кало » 17 Авг 2016, 20:05

CTPOC написа:Тоя центъра трол ли е?! Айде пусни и една тема за СА.

Това не знам към кого е, но centara, въпреки не малкото ни противоречия по разни теми в миналото и сега, не е трол, а качествен събеседник със солидни знания, особено по авиационни теми.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Stan » 17 Авг 2016, 20:26

кало написа:
тъй като тъй като има миграция на руснаци от Русия в България, а не на българи от България в Русия. Имам предвид, хора трайно преселващи се.
А това вече, прости, е откровена глупост. Има масово купуване на имоти за летуване от руснаци у нас, защото:

1. Могат за си го позволят, за разлика от българите
2. Привлича ги климатът, а не по-добрите икономически условия

Колкото до икономическата миграция - то със сигурност, ако има такава на руснаци в България, е заради регистрацията на фирми в страна от ЕС. И още - този тип миграция е значително по-голям в посока Русия - и от България, да не говорим от Азия...
Ами що не си купят имоти в Сочи. Там също е топло, даже и палми растат :lol:
А иначе, става става въпрос за придобиване на българско гражданство, но явно, като не ти отърва, разбирането на руски език ти става проблемно.
кало написа: ПП - Осъзнавам, че русофобията и едностранното възприемане на нещата при някои хора са се превърнали в символ верую, но тоя тип патетика някак не ме привлича. Не съм и чак такъм русофил, та от страсти и емоция да им противореча - често казано, дразни ме пропагандата и често - ужасно сляпа едностранчивост, стигаща до религиозен фанатизъм. И ако участвам в опити за спорове като този, то е само с цел равновесие :).
Това беше най-веселото нещо, което видях последните дни, а определено видях доста весели неща. :lol: Кало - борец срещу пропагандата. Това определено е хит.
Между другото не съм русофоб. Руснаците, като всяка една велика сила се стремят да наложат интересите си, вкл. и като прецакват по най-брутален начин по-слабите. Така е било винаги, с всички велики сили, вкл. с България, когато е била велика сила. Това са естествени неща. Виж, българските, които се овлажняват само като чуят името на любимата си велика сила (без значение коя), такива не мога да ги понасям.
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Sharana
Модератор
Мнения: 2976
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Online

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Sharana » 17 Авг 2016, 20:47

Stan написа: Ами що не си купят имоти в Сочи. Там също е топло, даже и палми растат :lol:
По-скъпо им е, плажовете са предимно каменни и климата не е същия. Да не говорим за строителството за олимпиадата из Сочи, което няма как да те кефи като си на почивка. Не знам защо, но и планината тук им допада повече (не седят само по морето в България), вероятно защото е по-развита като за туризъм + по-евтина а и покрай олимпиадата голяма част от хубавите места там бяха само с пропуск. Иначе са много красиви там планините - бил съм на преход.

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 13098
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от iasen ianakiev » 17 Авг 2016, 21:04

Stan написа:
iasen ianakiev написа:
Stan написа:Това със средните заплати и пенсии е като ония добър стар виц за свинското със зеле. Единия е ял пържоли, другият голо кисело зеле, средностатистически погледнато и двамата са яли свинско със зеле :lol:
Реалните показатели е минималната заплата. В Русия тя е 7 500 рубли, т.е. 104,3 евро. Минималната работна заплата в България е 420 лв., т.е. 210 лв. Мисля, че коментарът е излишен.
Да бе затова нашите хотелиери по морето чакат бедните руснаци да им напълнят хотелите,а ние нали според теб сме по богати от руснаците нямаме пари да отидем на почивка в България,а камо ли в чужбина! ;) ;) Аз поне съм добре живея на 1 км. от морето. :D :D
Случайно да си чувал, че българите масово ходят в Гърция?
И колко масово ходят българите в Гърция? Поне според мен това,че примерно 100000 или 120000 българи са посетили Гърция не означава,че нашенците ходят масово там!

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Stan » 17 Авг 2016, 21:24

iasen ianakiev написа:
Stan написа:
iasen ianakiev написа:
Да бе затова нашите хотелиери по морето чакат бедните руснаци да им напълнят хотелите,а ние нали според теб сме по богати от руснаците нямаме пари да отидем на почивка в България,а камо ли в чужбина! ;) ;) Аз поне съм добре живея на 1 км. от морето. :D :D
Случайно да си чувал, че българите масово ходят в Гърция?
И колко масово ходят българите в Гърция? Поне според мен това,че примерно 100000 или 120000 българи са посетили Гърция не означава,че нашенците ходят масово там!
Малко повече. Над 1 000 000.
http://trud.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5 ... %BE%D1%87/
Като не искаш мира, на ти секира.

кало
Редовен потребител
Мнения: 1028
Регистриран на: 22 Юли 2016, 16:53
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от кало » 18 Авг 2016, 14:32

Ами що не си купят имоти в Сочи. Там също е топло, даже и палми растат
Всъщност, купуват си на по-топли места - Гърция, Турция, Египет. И ходят бая повече от българите там. Явно, щото гладуват в Русия по гнета на кремалското жоже... :lol: :lol: :lol:

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1844
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от General Lukov » 18 Авг 2016, 16:39

========================
По темата - Русия винаги е дръпвала напред, когато е било въвеждано западно ноу-хау в развитието на технологиите, по-ефикасното черпене на природните ресурси (нефт, газ и др.), иначе оставиш ли ги да разчитат на себе винаги са изоставали с няколко крачки назад спрямо Западна Европа/САЩ, и това е разбираемо предвид липсата на креативизъм у руснаците като народ. В духовно-културен аспект пък нещата са обърнати и тук Русия винаги е имала предимство (за което нескромно казано и ние българите имаме дял). Най-талантливите писатели/поети и най-великите литературни произведения несъмнено 90% са руски, но именно това изоставане в техническата/креативна мисъл и непрестанната нужда от внасяне на чужди наемници за да развиват технологиите, векове наред е дърпала голямата империя назад в икономически аспект. Неслучайно навремето Русия беше окачествена и то много правилно - Горна Волта с ядрени ракети. И то си е така - военен гигант, но икономическо джудже. ;)

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани