И аз не съм за наказание, а за реципрочна политика, въпреки че понякога малко предобрям боята.Тези брити десетилетия наред бяха специалните, сега отново искат преференции. Не им харесва свободното движение на хора - добре, значи визи. Само че освен това, то е обвързано и с движението на капитали. А не може едното без другото. Затова и капиталите ще следва да се движат по начина, който е обичаен за трети страни. Те измислиха офшорните зони, и по една ирония на съдбата ще се превърнат в един голям офшор. Малко по-голям, отколкото има нужда ЕС, но то ще се разреди леко гъстотата на капитала. Няма да е като на Вирджинските острови - по 10 компании на линеен метър на главната улица. Това е защото са малко големи като територия. Но нищо.
Не са лоши хора, напротив, даже най-вероятно скоро ще се извинят, че Чърчил чертаел на салфетката в Ялта (или Техеран?) кой какво да си вземе от Европа. И не са такива, да кажеш, агресивни, например като им национализираш Суецкия канал без големи компенсации, да се ядосват.
За сметка на това, че се отделят, ще имат възможност да станат данъчен рай, банков дискретен трезор (не че и досега руски или даже наши мутри нямат активи там, но сега ще са по-спокойни).
Така че да, да ме наречеш позитивно настроен няма да е съвсем правилно, но пък и абсолютно негативен не съм. Май
А защо изобщо мерим нещата в морални категории? Да не би вековната им международна политика (и нашата, тоже) да е стъпила на някакви непоклатими морални устои? Или да го кажа по-просто, да не са ни орали на нивата? Ще върнат ли заграбените индийски, арабски и африкански съкровища от музеите си в страните, от където са ги взели?
Вярваме ли, че концесиите, които компании като Бритиш Перолиум са получили, по една случайност, в много държави, точно бивши техни колонии, са дадени съвсем случайно? Ами да, сигурно вярваме... Ама затова и сметките трябва да се плащат.
Шегата настрана. Щом искат да режат мостовете, трябва да стане при справедливи и за двете страни условия. Щом влагат емоции, ще вложим и ние, при това по-малко. Посланието и на двете страни в крайна сметка търси рационални цели, въпросът е да мислим за нашия интерес, а не да се чудим дали сме добрите в случая. Аз лично мисля, че даже си струва да им
дадем пари, за да се махнат, но след като толкова демонстративно казват, че не искат да плащат и грош, тогава защо пък да не им искаме малко пара като компенсация за фръцкането? Липсата на кавички не е случайна.
Едно време питали ли са Испания дали им дава Гибралтар? САЩ питаха ли ни преди т. нар. ФАТКА? Ако леко ги направим по-бедни, ще има ли превантивен ефект за други потенциални евро-песимисто-хитреци? Сигурно да. Ами тогава това е положението, казано на народен език.
А кое, Хокай, е огромното количество стоки от континента, което употребяват? И някой да им забранява да го употребяват? Вярно, малко по-скъпичко ще стане, ако въведат мита, но това ще си е по техен избор. Аз лично не употребявам огромни количества британски стоки, така че няма да се трогна като влязат в сила вносните мита. А те не са длъжни на обмитяват нашите стоки, това е по желание. Ако щеш - по демократичен избор на суверенния народ.