Икономика ⇒ Brexit

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Kont
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Brexit?

Мнение от Kont » 10 Май 2017, 14:31

rki написа: ↑
10 Май 2017, 12:46
Kont написа: ↑
10 Май 2017, 12:25

Не разбираш ли или какво?! Какво ще струва на банка да пренесе основния си офис от Лондон в Париж или Дъблин?! А работещите там?!
Основния си офис? :lol:
А за мижавите разходи по пренасянето не се тревожете - може дори и на печалба да излезнат от разлики в наеми и консумативи. :D Работещите в тези дейности, които ще се пренасят на континента от Ситито, в огромната си част не са британци.
Като купуват политици и манипулират избори - достатъчно ли ти е.
Макрон, Ротшилд, банки.
Тази глупост не знам дали си заслужава коментар - недейте да четете съветски вестници.
Оф - още един Брут!
Бъди жив и здрав на родителите си!

Аватар
Hawkeye
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Hawkeye » 10 Май 2017, 23:22

Amazon написа: ↑
09 Май 2017, 22:44
vassiln написа: ↑
09 Май 2017, 21:11
Възможно ли е да се получи ефекта на Куба, ако раздялата наистина е горчива и сърдита?
Не. Не и при целият огромен потенциал на Британия. В най-лошият случай ще работят с ЕС както го прави Норвегия. Таксите които плаща Норвегия, за да търгува с ЕС, са приблизително равни на вноската ако беше член на съюза. Така че Норвегия иска в ЕС, но не може, заради регулациите на ЕС за риболова. Същото ще стане с Британия - ще плаща колкото плаща сега и ще си търгува, но без да бъде реулирана от Брюксел.
Силно ме съмнява да приемат норвежкия модел, тъй като това би означавало и че ще трябва да приемат свободата на движение на хора, а това беше може би най-голямата причина да напуснат ЕС.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 10 Май 2017, 23:25

Съмнява ме чак пък огромната част от персонала, който ще се пренесе евентуално да са не-британци, Ръки.
По-голямата - възможно е. Познавам един българин, който работи като финансист в Лондон, един, който прави финансови модели някъде в Шотландия, и една дама пак в Лондон задочно, което дава почти 43% от познатите ми в UK. Всъщност само един от тримата е в банка, ако това има значение. И само този ми е достъпен по електронна поща (вярно, старомоден съм, нямам тия модерни "ватс инстаграм ин"-и, или "вайбър"-и, или както там се казват :D ). Но дали наистина предимно имигрантите ще се изнесат? Вярно, че по принцип западните банки в последните години все по-масово наемат (източно)европейски експерти, предполагам, че така е и в целия финансов сектор, въпреки че британската централна банка едва ли го прави. Само че, като изнесе тези хиляди или десетки хиляди финансови експерти отвъд Ламанша и в Ирландия, няма ли Британия да се лиши от данъците и осигуровките, които се плащат покрай тези високоплатени хора? А ако наистина ЕС въведе визи, както се надявам, тези от преселниците, които са британци, ще могат ли трайно да се пренесат, ако не се откажат от кралското си гражданство? Знам, че звучи радикално, но защо да не им кажем: моля да изберете - ако искате да работите в Европа, откажете се от британското гражданство, а ако държите да си останете британци - плащайте дебели такси или на добър път пред границата. Не знам кои от вас помнят гръцката граница преди приемането ни в ЕС. Там, просто за принципа, гръцките гранични или митнически власти връщаха определена бройка българи всеки ден, ей така да не се допуска прекомерна имиграция. И точно така трябва да гледаме на новата проточна граница. :D

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 18 Май 2017, 07:09

И Ройтерс повтаря новината за покупката на сграда за JPMorgan в Дъблин. Даже Инвестор.бг има своя статия по въпроса :)

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 19 Май 2017, 10:54

Японците написали домашното на Мей - старичко е, но много бива
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 20 Май 2017, 08:06

Жалко че го няма на български, да го сложа тук направо. Но ми хареса, благодаря, Петя! Точно такива четива радват антибританското ми око :)
Накратко, японците се притесняват за бъдещето на бизнеса си в Европа, който е концентриран на острова. И един от възможните варианти, ако не се постигне добро споразумение EU - UK, е да се "релокират" на континента. Заради езиковата бариера и дипломатичния език на самото послание от 15 страници, не мога да преценя доколко то е сериозно и твърдо. А останалото е интерпретация на журналист, който вероятно познава езика по-добре от мен, все пак.

Добрите новини продължават: според Капитал само около 30 парламента трябва да ратифицират бъдещото споразумение EU - UK, което в подобни случаи досега е отнемало примерно 3 до 5 години. Имам предложение за българския парламент, досещате се какво е то: или по 1 милиард евро годишна такса "българска любов", или да си седят на острова :lol:
"Лондон трябва да получи "да" от над 30 парламента за свободна търговия с ЕС
Решението на Съда на ЕС е по повод сделка със Сингапур"
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... amenta_za/

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 23 Май 2017, 21:05

Brexit: no cash, no agreement

Отново много добра статия на д-р Ричард Норд.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 24 Май 2017, 00:01

Да, нещата засега вървят в посоката, която одобрявам...
Макар че има време да се обърнат пет пъти нещата...
Днеска мернах, че сметката за раздялата от EU вече я били вдигнали на около 100 милиарда "едро".
Edit, намерих резюме:
"Лондон ще излезе от преговорите по Вrехіt, ако Брюксел не се откаже да настоява, че "сметката по развода" ще струва на британците 100 млрд. евро (около 86 млрд. паунда). Това предупреди британският министър Дейвид Дейвис, отговарящ за този процес, съобщава вестник Тhе Sundау Тіmеs. Той заявява, че преговорите ще изпаднат в криза от самото им начало, тъй като ЕС отказва да обсъжда бъдещо търговско споразумение, докато Великобритания не се съгласи да плати "сметката по Брекзит", пише bnr.bg. По искане на няколко държави членки, преговарящите от ЕС преразгледаха своите първоначални изчисления, увеличавайки задълженията, които трябва да плати Великобритания. Те включват плащанията по земеделските субсидии и административните такси на ЕС, които биха могли да продължат и след като Обединеното кралство официално напусне съюза през 2020-а година. Дейвис посочва, че дори "един млрд. евро са много пари", предупреждавайки, че останалите страни от ЕС ще трябва да коригират позицията си, ако искат да видят напредъка в предстоящите преговори."
Източник: Guardian

Аватар
Hawkeye
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Hawkeye » 25 Май 2017, 00:11

Vassiln, защо си толкова негативно настроен към Острова? И на мен не ми харесва, че напускат ЕС, но все пак мисля, че прагматичното решение е да има нормални преговори с отстъпки от двете страни, защото от "хард" брекзит ще има само губещи, все пак ЮК са втората по големина икономика в ЕС и потребяват огромно количество стоки произведени на континента. От друга страна това да наказваш някого за демократичния му избор, колкото и неразумен да е бил той не е в духа на идеалите на ЕС и това ще подкопае моралната му основа и ще даде патрони на хората твърдящи, че ЕС е втората империя на злото.
Брекзит често пъти бива сравняван с развод, та не е ли по-добре да дадеш на бившата си жена определена сума пари или някакви вещи и после да се разделите по живо, по здраво запазвайки ако не приятелски, то добронамерени отношения, отколкото да настояваш за и да вземеш и последния сервиз в къщата, но на следващата сутрин колата да ти е изподраскана и със спукани гуми.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 25 Май 2017, 09:31

Никой не се стреми да накаже ЮКей, нито пък им отказва водене на "нормални преговори".
Всъщност единствените, които за момента, подхождат конфронтационно2, имат нереалистични очаквания и поставят ултиматуми са Тереза Мей и министрите и. Ако преговорите се провалят и се стигне до хард Брекзит или ноу дийл, виновниците ще са британци.

Parasha delenda est

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 25 Май 2017, 22:51

И аз не съм за наказание, а за реципрочна политика, въпреки че понякога малко предобрям боята.Тези брити десетилетия наред бяха специалните, сега отново искат преференции. Не им харесва свободното движение на хора - добре, значи визи. Само че освен това, то е обвързано и с движението на капитали. А не може едното без другото. Затова и капиталите ще следва да се движат по начина, който е обичаен за трети страни. Те измислиха офшорните зони, и по една ирония на съдбата ще се превърнат в един голям офшор. Малко по-голям, отколкото има нужда ЕС, но то ще се разреди леко гъстотата на капитала. Няма да е като на Вирджинските острови - по 10 компании на линеен метър на главната улица. Това е защото са малко големи като територия. Но нищо.
Не са лоши хора, напротив, даже най-вероятно скоро ще се извинят, че Чърчил чертаел на салфетката в Ялта (или Техеран?) кой какво да си вземе от Европа. И не са такива, да кажеш, агресивни, например като им национализираш Суецкия канал без големи компенсации, да се ядосват.
За сметка на това, че се отделят, ще имат възможност да станат данъчен рай, банков дискретен трезор (не че и досега руски или даже наши мутри нямат активи там, но сега ще са по-спокойни).

Така че да, да ме наречеш позитивно настроен няма да е съвсем правилно, но пък и абсолютно негативен не съм. Май :lol:

А защо изобщо мерим нещата в морални категории? Да не би вековната им международна политика (и нашата, тоже) да е стъпила на някакви непоклатими морални устои? Или да го кажа по-просто, да не са ни орали на нивата? Ще върнат ли заграбените индийски, арабски и африкански съкровища от музеите си в страните, от където са ги взели?
Вярваме ли, че концесиите, които компании като Бритиш Перолиум са получили, по една случайност, в много държави, точно бивши техни колонии, са дадени съвсем случайно? Ами да, сигурно вярваме... Ама затова и сметките трябва да се плащат.
Шегата настрана. Щом искат да режат мостовете, трябва да стане при справедливи и за двете страни условия. Щом влагат емоции, ще вложим и ние, при това по-малко. Посланието и на двете страни в крайна сметка търси рационални цели, въпросът е да мислим за нашия интерес, а не да се чудим дали сме добрите в случая. Аз лично мисля, че даже си струва да им дадем пари, за да се махнат, но след като толкова демонстративно казват, че не искат да плащат и грош, тогава защо пък да не им искаме малко пара като компенсация за фръцкането? Липсата на кавички не е случайна.
Едно време питали ли са Испания дали им дава Гибралтар? САЩ питаха ли ни преди т. нар. ФАТКА? Ако леко ги направим по-бедни, ще има ли превантивен ефект за други потенциални евро-песимисто-хитреци? Сигурно да. Ами тогава това е положението, казано на народен език.
А кое, Хокай, е огромното количество стоки от континента, което употребяват? И някой да им забранява да го употребяват? Вярно, малко по-скъпичко ще стане, ако въведат мита, но това ще си е по техен избор. Аз лично не употребявам огромни количества британски стоки, така че няма да се трогна като влязат в сила вносните мита. А те не са длъжни на обмитяват нашите стоки, това е по желание. Ако щеш - по демократичен избор на суверенния народ.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 26 Май 2017, 14:15

May repeats that future UK-EU relationship should be discussed same time as withdrawal terms

UK government spokesman reporting from G7 summit in Sicily 26 May

May also reaffirms wish for early clarity on position of EU citizens in UK and vice versa
May will meet with Trump during G7

Currently the EU are insisting that the exit terms and "Brexit bill" ( talk of €100bln) have to be completed before any other talks can take place

Изображение

Parasha delenda est

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 26 Май 2017, 20:57

Шотландци, уелсци и северноирландци са гласували предимно за оставане в ЕС, както и мнозинството лондончани! Тъпите английски провинциало-аграри от малките градове и селата са гласували "ЗА" напускане.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 27 Май 2017, 08:54

Не мога да се сдържа пак да те цитирам, Хокай:
Hawkeye написа: ↑
25 Май 2017, 00:11
......От друга страна това да наказваш някого за демократичния му избор, колкото и неразумен да е бил той не е в духа на идеалите на ЕС и това ще подкопае моралната му основа и ще даде патрони на хората твърдящи, че ЕС е втората империя на злото.
Брекзит често пъти бива сравняван с развод, та не е ли по-добре да дадеш на бившата си жена определена сума пари или някакви вещи и после да се разделите по живо, по здраво запазвайки ако не приятелски, то добронамерени отношения, отколкото да настояваш за и да вземеш и последния сервиз в къщата, но на следващата сутрин колата да ти е изподраскана и със спукани гуми.
Бих дал на бившата си жена сума пари защото ще се грижи за децата ми например (чисто хипотетично, имам късмета да не съм женен :) ). А не просто така, по повод на раздялата. Не че понякога не ми се ще на моята също да и дам пари, за да си тръгне, но това е друга тема, и това са само временни емоционални състояния :D . Каквито не трябва да има в международната политика. Но сравнението ти е добро. Защото и с Брекзит се получи както в една семейна раздяла. Малко хора разбират, че разводът и делбата на общото имущество са съвсем различни неща, даже протичат в отделни дела.
А идеалът на ЕС е малко аморфно понятие. За образованите хора това означава свобода и величие, за прагматиците на село - субсидии и програми за развитие, за тарикатите, джебчийките и прочие - повече терен за действие... Империя на злото е само за някаква маргинална част от населението - националисти, руски мекерета, предполагам има и други, например бившите митничари на Дунав мост :D , които останаха без работа, но не ми се изследва в момента.

Аватар
Hawkeye
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Hawkeye » 27 Май 2017, 22:26

Vassiln, първият ми пост беше провокиран, защото бях останал с впечатлението, че повече те мотивира желанието ЮК да бъдат наказани от ЕС, а не от прагматичност, имайки предвид последните ти два пост, бих казал, че явно съм останал с погрешно впечатление.
Просто явно имаме малко по-различна гледна точка, относно това колко отстъпки трябва да направи ЕС. Иначе и аз не бих казал, че трябва да им дадем всичко, което искат просто, за да бъдем "морални и добри". Например според мен, за да си запази пълният достъп до свободния пазар на ЕС, Великобритания ще трябва да направи сделка с ЕС подобна на швейцарската или норвежката (което вече е крайно невероятно), но не ми се струва, че не трябва и да ги антагонизараме, просто защото няма да спечелим нищо от това. Например тези 100милиарда ми се струват преувеличени, но ще си призная, че не съм се ровил да видя от какво се получават, другото е, че все пак ЮК е съсобственик в доста активи на ЕС, а като че ли за сега настроението в ЕС е, че дяловете на ЮК няма да бъдат откупувани.
А проблемът за морала е, че основната идея на ЕС е да се предотврати несправедливото налагане на дръжавите с "големи тояги" върху по-слабите.
Относто износа: ЮК внася от останалата част от ЕС около 290милиарда паунда, което никак не е малка сума. Не че ще престане търговията ако има мита, но ще пострада, а колко точно един Бог знае.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 28 Май 2017, 19:55

Angela Merkel says Germany can no longer rely on Donald Trump's America: 'We Europeans must take our destiny into our own hands'

German Chancellor says traditional western alliance threatened by new presidency and UK's Brexit
http://www.independent.co.uk/news/world ... 60486.html
Намеци на къде ще върви ЕС.

https://www.washingtonpost.com/news/mon ... 6aac9b470a

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 29 Май 2017, 10:20

Parasha delenda est

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 29 Май 2017, 11:57

Абе.....За нашего брата (изключваме натурализираните вече, тоест с английски паспорт), явно наставят трудни времена там (Ю Кей).
Два пресни примера имам на хора, които се върнаха, хем не става въпрос за работа на черно (незаконна) или професии като строителство.
На единият просто не му подновили договора (а беше доста доволен от работата си и бая години изкара). Другия....Казва, откак гласуваха за Брекзит, тотално се промени отношението на работодателя към мен и още един поляк. Забележки за щяло и нещяло, подхвърляния от рода "още малко ще ви търпим"....Ако може да се вярва на думите му, сам е напуснал, защото повече не можел да издържа. Спретнал едно скандалче финално и попитал баш гранд боса "Защо изведнъж подгонихте точно нас - източноевропейците, а не индийците или негрите?"
Твърди, че отговора бил "Защото са си наще негри и индийци....."
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 29 Май 2017, 22:17

Така е. Може и най-голямата утайка да е, ама щом е от бивша колония е наше момче, а вие източноевропейците макар и в ЕС сте трета ръка хора за нас. Искам да подчертая, че отношението е било същото и преди да се заговори въобще за Брекзит. Просто индийци и пакистанци са номер 1 за англичаните. ;)

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 29 Май 2017, 23:37

Не зная има ли историческа вина към пакитата и индийците, може да е просто оплакване на недоволни българи (на които все някой друг им е виновен ?), дето ги предпочитали пред нашенеца, но така или иначе предпочитам (може би и те, бритите) в болниците им сестрите и лекарите да са азиатци вместо българи, същото и за инженерите и общаците по строителните обекти, чобаните и берачите по фермите и прочие. Същите хора могат да останат да работят в България, или ако държат да емигрират, поне да е някъде по-наблизо, за да се връщат по-често и да помагат повече на нашата икономика. Тук да си отглеждат децата, тук да си строят къщите и така нататък. Може би е нечестно, но за измамниците и джебчиите предпочитам да си отидат отвъд Ламанша и там да ги завари "Изхождането". Не казвам, че е справедливо, но и те, британците, не са мислили при референдума за такива детайли. Както и да е.
Тази заран по БНР подеха пак темата за шотландски референдум за независимост от Британия, пак във връзка с Брекзита. И те си имат някаква люта жена, която казала, че ако Шотландската национална партия спечели "най-много" гласове, тогава референдума за независимост ставал "неизбежен". Защо трябва да са най-много, а не мнозинство, не знам, сигурно е свързано с някакви конституционни особености.
Но се замечтах.... Ако Шотландия се сети накрая, че Мел Гибсън не е бил обесен напразно (спокойно, знам, че той самия не е техен герой, а само филмов актьор, просто ми е трудно да се въздържа от творчески параболи :D ), то тогава първо, британците вече няма да трябва да плащат 100 милиарда "едро", а само 80, второ, може да се вдъхновят и Северна Ирландия и Уелс, и Гибралтар и още някакви бермудски задморски територии. Но айде да не прекалявам с мечтите.
МЕЛ ГИБСЪН, ЩЕ ТЕ ПОМНИМ ВЕЧНО И НЯМА ДА ЗАБРАВИМ САМОЖЕРТВАТА ТИ! СВОБОДА!!!

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 29 Май 2017, 23:57

Almasy написа: ↑
29 Май 2017, 11:57
Абе.....За нашего брата (изключваме натурализираните вече, тоест с английски паспорт), явно наставят трудни времена там (Ю Кей).
Два пресни примера имам на хора, които се върнаха, хем не става въпрос за работа на черно (незаконна) или професии като строителство.
На единият просто не му подновили договора (а беше доста доволен от работата си и бая години изкара). Другия....Казва, откак гласуваха за Брекзит, тотално се промени отношението на работодателя към мен и още един поляк.
Еми то е ясно - значи не е българин, а поляк, затова и се е влошило отношението към него. :)

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 30 Май 2017, 07:08

Сега по БНР пак - Мей казала, че са готови за излизане без споразумение.
Браво!

След година ще знаем дали е било предизборна риторика...

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 30 Май 2017, 07:38

Имам чувството, че г-жа Мей и съветниците и са големи почитатели на г-н Варуфакис. :D
И той като тях тръгна от едни перфектни позиции в преговорите с ЕС и с арогантно поведение и глупави ходове и ултиматуми постави Гърция на колене. Сега същия този некадърен идиот раздава съвети как да се водят преговори - според него за да успее UK трябва да постави на масата варианта "ноу дийл" и да е готова да напусне процеса всеки един момент.

Само не знам при такова развитие дали историята ще се повтори като трагедия или като фарс. :D

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 30 Май 2017, 10:29

Междувременно, днес и на първи юни, Европейския съвет трябва да обсъди и приеме детайлна позиция относно две от най-важните точки в първия етап на преговорите.

Ето ги предложенията от Еврокомисията, които ще се обсъждат:

1. Working paper "Essential Principles on Citizens' Rights "
The attached working paper on "Essential Principles on Citizens Rights" contains the main principles of the EU position in this regard, to be presented to the UK in the context of negotiations under Art. 50

2. Working paper "Essential Principles on Financial Settlement "

Общо взето ЕС престъпва всички червени линии начертани от екзитджиите и г-жа Мей, така че за постигане на споразумение ще са необходими значителни компромиси и от двете страни, при това особено големи от британска страна.
Позиция по ирландския проблем май ще се изработва след изборите в ЮКей и може би след като се види как ще потръгнат преговорите по горните две точки. Тук също се очертава да бъде мътна и кървава.

Parasha delenda est

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 30 Май 2017, 22:40

Ръки, ти си безценен!
:D

Нали ще свирнеш, ако ги преведат на български?

А относно Мей и синдрома на Варуфакис, дали е възможно да са яли от някакво лудо биле на Путин?

Знам, че само конспиративни теории са ми в главата, но не виждам рационално обяснение. Имаше един турско - немски филм, казваше се "Срещу стената"...

Отговори