Видя ми се интересно:
https://www.youtube.com/watch?v=O7zewtuUM_0
Някой от вас стреля ли с лък? Напоследък започнах малко по малко. Евтин лек полиспасен лък, без мерни прибори. Вече уверено вкарвам последователно три стрели, в половин метър мишена, от около 20 метра.
Хладни, метателни оръжия и брони ⇒ Парадокса на стрелата
Модератор: Amazon
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Re: Парадокса на стрелата
И много хубава разстановка на битката при Аженкур - дълъг лък, срещу броня.
https://www.youtube.com/watch?v=DBxdTkddHaE
https://www.youtube.com/watch?v=DBxdTkddHaE
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Online
Аз не съм виждал досега възстановка, където да са успели да покажат някакво осезаемо постижение на стрели срещу броня. Моето предположение е, че бронята е била ефективна; но далеч не всички са имали такава, или толкова добра, и най-често са пострадвали конете. Може би тогава са се стремяли да доубиват останалите без кон трудноподвижни рицари. А и обстрелването с лъкове е продължавало с часове понякога.
А какъв е парадоксът?
А какъв е парадоксът?
“Обережно, падає бімба! ”
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
За парадокса изгледай първият клип. Това че рицарите са били трудноподвижни е по-скоро заблуда. Тежестта на ризницата, гамбезона и бронята е равномерно разпределена по тялото.Dinain написа: ↑18 Апр 2020, 13:41Аз не съм виждал досега възстановка, където да са успели да покажат някакво осезаемо постижение на стрели срещу броня. Моето предположение е, че бронята е била ефективна; но далеч не всички са имали такава, или толкова добра, и най-често са пострадвали конете. Може би тогава са се стремяли да доубиват останалите без кон трудноподвижни рицари. А и обстрелването с лъкове е продължавало с часове понякога.
А какъв е парадоксът?
За бронята и аз мисля, че това е било проблема. Благородника може и да е имал броня, но неговите сержанти и свита, вероятно са били с ризници.
Имало е цели военни подразделения въоръжени с броня. Например френските кирасири. Но това е над 300 години след Аженкур, когато вече са навлезли огнестрелните оръжия и бронята е станала излишна.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Online
Аха, заблуда. Знам колко подвижен си с 15-25кг по себе си, както и да са разпределени, и като се паднеш от убит кон на земята - особено като вземем предвид, че тогавашният човек е бил средно десетина сантиметра и двайсетина килограма по-малко от сегашния.
Тежката пехота несъмнено е била ефективна, но когато е във формация. Сам човек с тежка броня насред полето, няма особен шанс срещу няколко леко-въоръжени нападатели. Обратното, без бронята поне има шанс да избяга...
Разбрах за парадокса, благодаря.
Тежката пехота несъмнено е била ефективна, но когато е във формация. Сам човек с тежка броня насред полето, няма особен шанс срещу няколко леко-въоръжени нападатели. Обратното, без бронята поне има шанс да избяга...
Разбрах за парадокса, благодаря.
“Обережно, падає бімба! ”
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Като благородници, които нямат други занимания освен участие в турнири и усъвършенстване на военните умения, за рицарите една броня от 15-25кг, разпределена по тялото не е особен проблем. Дългите години тренировка и носене на доспехи правят рицарите доста жилави, независимо, че са по-ниски от съвременните хора, те далеч не са хранени зле - в крайна сметка господстващата класа има достъп до всякакви храни, включително и екзотични. Самият Жофроа дьо Вилардуен описва как един от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход - Пиер дьо Брашо правел циганско колело с пълни доспехи. Така че трудноподвижността на рицарите си е чист мит. Тогава трябва да приравнивм към трудноподвижните катафрактите - ромейски или сарацински, които също са носели солидно количество броня по себе си. освен това рицарят не е "сам човек в полето", а е придружен от 20-30 оръженосеца, стрелци с арбалет, пиконосци, които да му пазят гърба. Рицарските атаки без прикритие от пехота са голяма рядкост - битката при Варна например, битката при Никопол.
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи?
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи?
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Парадокса на първия клип е пресилен , и това най-добре се вижда на втория , дългият лък с който стреля е широк поне 4-5 сантиметра в дръжката , а стрелите са дебели колкото палец и хич не са склонни да се гънат . Просто насочваш стрелата , а не лъкът .
Мисля че имам клип от възстановка на битката при Варна , в представянето преди битката един от реанакторите правеше салта с пълна броня .
Мисля че имам клип от възстановка на битката при Варна , в представянето преди битката един от реанакторите правеше салта с пълна броня .
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ?
За кого ли се отнася ?