Хладни, метателни оръжия и брони ⇒ Моите манлихерови ножове
Модератор: Amazon
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Моите манлихерови ножове
Наскоро направих пореден опит да въведа някакъв ред в гаража.
Без особен успех, защото... попаднах на един доста тежък кашон.
Оказа се сбирката ми от манлихерови ножове.
Съзнателно не пиша "колекция" и "щикове".
Определено ги бях забравил...
А преди години бях запален по българска милитария от периода ПСВ - ВСВ и бях навлязал доста навътре в темата.
На горния ред са само М88.
Отдолу са "микс" - има М90, М93 и М95, никелираният е М86.
Има от различни производители, от различни поръчки и с различни маркировки.
Тези с куките и антабките са подофицерски, останалите са войнишки.
Имам още два (унгарски М95 с мушка на халката и австрийски М86 за възстановяване), които липсват на снимките.
Има няколко интересни екземпляра - с по-редки маркировки и производители.
Има дори един, който така и не успяхме да идентифицираме категорично, макар че стигнахме до обосновано предположение.
Разбирам, че темата е много специфична и може да заинтересува сравнително тесен кръг колеги, дори в специализиран оръжеен форум.
Но ако все пак има интерес, мога (да опитам) да разкажа по-подробно за тези ножове.
Давам си сметка, че доста неща съм забравил и искрено ще се зарадвам (и не малко - изненадам...), ако във форума се окажат колеги с интерес и компетентност по темата "манлихер".
Без особен успех, защото... попаднах на един доста тежък кашон.
Оказа се сбирката ми от манлихерови ножове.
Съзнателно не пиша "колекция" и "щикове".
Определено ги бях забравил...
А преди години бях запален по българска милитария от периода ПСВ - ВСВ и бях навлязал доста навътре в темата.
На горния ред са само М88.
Отдолу са "микс" - има М90, М93 и М95, никелираният е М86.
Има от различни производители, от различни поръчки и с различни маркировки.
Тези с куките и антабките са подофицерски, останалите са войнишки.
Имам още два (унгарски М95 с мушка на халката и австрийски М86 за възстановяване), които липсват на снимките.
Има няколко интересни екземпляра - с по-редки маркировки и производители.
Има дори един, който така и не успяхме да идентифицираме категорично, макар че стигнахме до обосновано предположение.
Разбирам, че темата е много специфична и може да заинтересува сравнително тесен кръг колеги, дори в специализиран оръжеен форум.
Но ако все пак има интерес, мога (да опитам) да разкажа по-подробно за тези ножове.
Давам си сметка, че доста неща съм забравил и искрено ще се зарадвам (и не малко - изненадам...), ако във форума се окажат колеги с интерес и компетентност по темата "манлихер".
Excellent! Steven is my name!
Жадность фраера погубит...
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Re: Моите манлихерови ножове
Компетентност - не, интерес - определено да! Винаги М1895 ми е било едно от най-интересните оръжия. От една страна заради българската войнска история а от друга заради механизма на действие. Освен една швейцарска пушка не се сещам за друго масово оръжие с директно издърпване на болта. Каквото и да напишеш по темата аз лично, ще ти бъда много благодарен.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Е, манлихеровите щикове не са толкова специфична тема, все пак... Като не можем да събираме пушки, поне щикове можем да трупамеBushman написа: ↑09 Юни 2024, 23:07Разбирам, че темата е много специфична и може да заинтересува сравнително тесен кръг колеги, дори в специализиран оръжеен форум.

Сещам се за един съфорумец от оръжейните форуми - живее в САЩ, показваше невероятни екземпляри. Имаше стая (или стаи) с пушки, огромната част - манлихер, от всякакви модели, модификации и т.н...
Твоята сбирка си е впечатляваща, моите са 3-4 бр. за М-95 и един за М-88, пехотни.
И аз!
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Nick му беше ника. Той е модератор в един от най-големите американски форуми за колекционери на историческо оръжие. Ако изровя линка, ще го пусна в тази тема.kraychev написа: ↑10 Юли 2024, 16:04Е, манлихеровите щикове не са толкова специфична тема, все пак... Като не можем да събираме пушки, поне щикове можем да трупаме![]()
Сещам се за един съфорумец от оръжейните форуми - живее в САЩ, показваше невероятни екземпляри. Имаше стая (или стаи) с пушки, огромната част - манлихер, от всякакви модели, модификации и т.н...
-
- Редовен потребител
- Контакт:
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да, намерих форума: https://www.gunboards.com/threads/mannl ... ed.211537/
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаря, радвам се, че има интерес.Amazon написа: ↑05 Юли 2024, 03:14Компетентност - не, интерес - определено да! Винаги М1895 ми е било едно от най-интересните оръжия. От една страна заради българската войнска история а от друга заради механизма на действие. Освен една швейцарска пушка не се сещам за друго масово оръжие с директно издърпване на болта. Каквото и да напишеш по темата аз лично, ще ти бъда много благодарен.
Ник Станев (същият Павлов) е безспорен авторитет по темата.
Аз лично съм възприел неговата специфична терминология, за което други колеги са ме упреквали.
По много въпроси ме е консултирал - напълно безкористно е споделял знанията си с мен.
Ник ми препоръча да си купя две книжки по темата:
Всъщност... Почти всички манлихери са с "прав" или 2-тактов затвор (М86, М88 и М95), като и дериватите им - разни междини модели, официални преработки (предимно скъсявани от дълга пехотна), щуцери, кавалерийски карабини и всички комбинации от горните.
Това с правия затвор в 2 такта (напред - назад) мисля се наричаше стрейт-пул болт екшън (за разлика от търн-болт екшън или 4-тактовия затвор:
Между другото, двете показани книжки ги имам сканирани в прилично качество и бих ги споделил във форума, ако има интерес.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Точно така. Винаги ми е било интересно, защо не става по-популярен този екшън. Вместо това целият свят възприема варианти на заключванията на Маузер и Ремингтон, като вариациите са основно дали е 60, или 90 градуса и дали е маузеровото контролирано подаване на патрона, или неконтролираното на Ремингтън.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Повярвайте ми, темата е безкрайна.kraychev написа: ↑10 Юли 2024, 16:04
Е, манлихеровите щикове не са толкова специфична тема, все пак... Като не можем да събираме пушки, поне щикове можем да трупаме![]()
Твоята сбирка си е впечатляваща, моите са 3-4 бр. за М-95 и един за М-88, пехотни.
Колкото по-навътре навлизаш - толкова по-сложно и объркано става, в един момент изключенията са повече от правилата, въпросите - повече от отговорите и буквално се губиш в тия дебри...
Ъъъ, пехотни ножове... Не разбирам.
Ножовете по принцип са за дълги, пехотни пушки.
Оригиналните кавалерийски карабини изобщо не са предвидени да се ползват с нож и нямат релса за закрепването му.
След преработката в карабинен - щуцер вече всички имат, но ножовете са си същите, не знам да има някаква разлика между пехотни, артилерийски и други ножове...
Егати, сега си давам сметка колко неща съм забравил.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Да, въпросът е интересен и помня, че сме го обсъждали.Amazon написа: ↑10 Юли 2024, 20:29Точно така. Винаги ми е било интересно, защо не става по-популярен този екшън. Вместо това целият свят възприема варианти на заключванията на Маузер и Ремингтон, като вариациите са основно дали е 60, или 90 градуса и дали е маузеровото контролирано подаване на патрона, или неконтролираното на Ремингтън.
Имаше аргументи и в двете посоки...
Доколкото си спомням, правият затвор (напред - назад) изисква по-голямо усилие, по-сложен е и по-чувствителен към замърсяване.
Но пък има едно предимство, което не е очевидно - при презареждане не се налага да вдигаш глава от мерната линия и така не губиш целта от поглед.
При въртящия затвор след всяко презареждане губиш целта от поглед и трябва отново да я намериш и да се прицелиш - това намалява реалната скорострелност.
Имаше и други аргументи, но само това се сещам в момента...
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Под "не са толкова специфична тема..." имах предвид, че доста хора имат интерес към тях, тук в България, т.е. интересът към тези щикове не е нещо рядко срещано. Допреди десетина години и на мен ми бяха доста интересни.Bushman написа: ↑10 Юли 2024, 20:49Повярвайте ми, темата е безкрайна.
Ъъъ, пехотни ножове... Не разбирам.
Ножовете по принцип са за дълги, пехотни пушки.
Оригиналните кавалерийски карабини изобщо не са предвидени да се ползват с нож и нямат релса за закрепването му.
След преработката в карабинен - щуцер вече всички имат, но ножовете са си същите, не знам да има някаква разлика между пехотни, артилерийски и други ножове...
Егати, сега си давам сметка колко неща съм забравил.
*Пехотни - без мушка, като пиша пред телефона съм доста лаконичен

- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Изрових един унгарски М95, който липсваше на общата снимка.
Има мушка на халката и канията си е негова, поне според маркировките.
Доколкото си спомням - тия ножове са произвеждани специално за щуцените М95.
Щуценът е къса пушка, но за разлика от кавалерийската карабина е предназначен за други родове войски - артилерия, сапьорни и др.
Пак за разлика от карабината, щуценът има (фабрично!) релса за закрепване на нож, рогче за подреждане в пирамида и долни антабки.
Някои щуцени са произведени като такива (унгарските, по принцип), други са "рязани" от дълга пехотна пушка, а трети са преправяни от карабини (на кавалерийската карабина е добавена последна гривна с релса и рогче и са поставени долни антабки, обикновено - без да се демонтират страничните.
В резултат често се получава някакъв хибрид с два комплекта антабки - долни и странични.
Чист щуцен и особено чиста кавалерийска карабина М95 е почти невъзможно да се види, дори в музеите.
Обикновено се срещат някакви хибридни комбинации от двете: щуцен-карабинер или карабинер-щуцен, в зависимост какво е било първоначалното оръжие и какво е правено по него.
Защо ножовете за щуцените имат мушка на халката - аз лично не мога да твърдя категорично, чувал съм различни версии.
Една от тях - когато е скъсявана дълга пехотна, част от цевта е отрязана заедно с мушката и това е наложило да се постави мушка на ножа и щуценът да се пристреля с нея.
Но това означава, че трябва да се стреля винаги с поставен нож, и то - точно с този нож...
Друга версия - боят на щуцена се променя, когато се стреля с нож и това се коригира с мушката на халката.
И двете теории ми изглеждат съмнителни, затова само ги споменавам.
Има мушка на халката и канията си е негова, поне според маркировките.
Доколкото си спомням - тия ножове са произвеждани специално за щуцените М95.
Щуценът е къса пушка, но за разлика от кавалерийската карабина е предназначен за други родове войски - артилерия, сапьорни и др.
Пак за разлика от карабината, щуценът има (фабрично!) релса за закрепване на нож, рогче за подреждане в пирамида и долни антабки.
Някои щуцени са произведени като такива (унгарските, по принцип), други са "рязани" от дълга пехотна пушка, а трети са преправяни от карабини (на кавалерийската карабина е добавена последна гривна с релса и рогче и са поставени долни антабки, обикновено - без да се демонтират страничните.
В резултат често се получава някакъв хибрид с два комплекта антабки - долни и странични.
Чист щуцен и особено чиста кавалерийска карабина М95 е почти невъзможно да се види, дори в музеите.
Обикновено се срещат някакви хибридни комбинации от двете: щуцен-карабинер или карабинер-щуцен, в зависимост какво е било първоначалното оръжие и какво е правено по него.
Защо ножовете за щуцените имат мушка на халката - аз лично не мога да твърдя категорично, чувал съм различни версии.
Една от тях - когато е скъсявана дълга пехотна, част от цевта е отрязана заедно с мушката и това е наложило да се постави мушка на ножа и щуценът да се пристреля с нея.
Но това означава, че трябва да се стреля винаги с поставен нож, и то - точно с този нож...
Друга версия - боят на щуцена се променя, когато се стреля с нож и това се коригира с мушката на халката.
И двете теории ми изглеждат съмнителни, затова само ги споменавам.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Тази теория би могла да е вярната. За същият проблем съм срещал при оригиналните М16. Щика не променя траекторията на куршума, обаче тази тежест на краят на цевта измества надолу попаденията. Хора са го проверявали емпирично. Вече каква е причината - промяна на хармонията/вибрациите на цевта, или по-бавното издигане на цевта при изстрел, заради тежестта накрая не се наемам да гадая. Но отклонението било 1-2 инча на 100 метра, което е много.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
И още един унгарец, чакащ за реставрация.
Купих го преди години от антикварната сбирка на Търново.
Първоначално нямах такова намерение, защото реставрациите (дори и най-дребните) са неблагодарна работа.
Новоделните части веднага се набиват на очи и свалят автентичността на предмета.
Та както казах: Подминах го, но после ми направи впечатление, как и всички експерти го подминаеат.
А това е нещо доста рядко - М86!
Предполагам, че халката (заедно с гарда, разбира се) е сменена с по-тясна, когато пушката е преправена от 11мм за черен барут на 8мм за бездимен.
Но иначе си е М86.
Да видим кога ще му дойде ред за едни чирени...
Купих го преди години от антикварната сбирка на Търново.
Първоначално нямах такова намерение, защото реставрациите (дори и най-дребните) са неблагодарна работа.
Новоделните части веднага се набиват на очи и свалят автентичността на предмета.
Та както казах: Подминах го, но после ми направи впечатление, как и всички експерти го подминаеат.
А това е нещо доста рядко - М86!
Предполагам, че халката (заедно с гарда, разбира се) е сменена с по-тясна, когато пушката е преправена от 11мм за черен барут на 8мм за бездимен.
Но иначе си е М86.
Да видим кога ще му дойде ред за едни чирени...
Последна промяна 2 на Bushman, променена общо 15 пъти
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Amazon написа: ↑15 Юли 2024, 19:44Тази теория би могла да е вярната. За същият проблем съм срещал при оригиналните М16. Щика не променя траекторията на куршума, обаче тази тежест на краят на цевта измества надолу попаденията. Хора са го проверявали емпирично. Вече каква е причината - промяна на хармонията на цевта, или по-бавното издигане на цевта при изстрел, заради тежестта накрая не се наемам да гадая.
Да, точно това сме обсъждали...
Но защо този ефект да е значим само при късия щуцен?
Защо не се налага подобна корекция при дългия пехотен гевер?
Ако ножът по някакъв начин "навежда" цевта на щуцена, не се ли получава същото и при по-дългата пехотна цев?
За мен въпросът остава открит и всеки може да издига различни версии.
Факт е обаче, че мушки на халката имат само ножовете за късите пушки...
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Може да са решили, че този фикс работи само за къси разстояния. Мушката на ножа също дава малки отклонения, защото ножа не е напълно фиксиран и малко се мандахерца при изстрел. За сто метра може да е съвсем малко, но на 300 метра вече да пропуснеш целта. Точно по причината, по която не може да се сложи оптика на капака на цевната кутия на АК и производни. За близко става, но за далече вече отклоненията са големи. Нищо, което не е заварено, на панта, или със специален крепеж, не става за мерник, или мушка.Bushman написа: ↑15 Юли 2024, 19:53Да, точно това сме обсъждали...
Но защо този ефект да е значим само при късия щуцен?
Защо не се налага подобна корекция при дългия пехотен гевер?
Ако ножът по някакъв начин "навежда" цевта на щуцена, не се ли получава същото и при по-дългата пехотна цев?
За мен въпросът остава открит и всеки може да издига различни версии.
Факт е обаче, че мушки на халката имат само ножовете за късите пушки...