Те за кво са подготвяни и реално кво могат, са две много различни неща.
Сърбите твърдят за три, а аз съм срещал данни за два.
Това по памет, но ако държиш може да приемеш и бройката от един - все тая!
Те за кво са подготвяни и реално кво могат, са две много различни неща.
Тая неграмотно написана глупост на какво се основава - на голямата бройка военнослужещи, или на огромното количество старо желязо?
Преимуществено стар съветски хлам, а подобно описание може да представлява интерес единствено за пълен лаик.plamenhk написа: ↑08 Окт 2018, 14:12На вооружении Ирака имелись следующие ЗРК:
* С-75 «Волга» (SA-2 Guideline) – 45 комплексов, предположительно (помимо СССР могли быть закуплены и в других странах);
* С-75 «Двина» (SA-2 Guideline) 20-30 батарей (100-130 ПУ);
* С-125 «Печора» (SA-3 Goa) – 8 комплексов;
* С-125 «Нева» (SA-3 Goa) 25-50 батарей (100-140 ПУ);
* «Квадрат» (SA-6 Gainful) – 25 батарей (100 ПУ; 36-55 батарей по Jane's);
* «Оса» (SA-8 Gecko) – до 50;
* «Стрела-1» (SA-9 Gaskin) – 400;
* «Стрела-10» (SA-13 Gopher) – 192;
* «Roland-2» – 13 самоходных (не всепогодные Roland-1) и 100 стационарных комплексов;
* HAWK – несколько комплексов было захвачено в Кувейте, но не использованы.
Никой не оспорва статистиката, но проблемът е, че при първата среща с що-годе подготвен противник, но при тотално числено и техническо преимущество, се дадоха загуби, което леко ерозира тезата за супер-пупер-дупер стелта като панацея и убер-средство.
Комбинация от фактори е цялата случка, щото наистина при такова превъзходство, е странно да се дават такива загуби.
Този въпрос дори не го коментирам - само се чудя на вашата вяра в истинността на сръбската пропаганда за армия, която е въоръжена със същото "старо желязо ...преимуществено стар съветски хлам".
Ами не е все тая... Опитваме се да боравим с факти... Ако те мързи да ровиш или си решил да се лигавиш - пробвай в друг форум....Super_Hornet написа: ↑08 Окт 2018, 14:59
Това по памет, но ако държиш може да приемеш и бройката от един - все тая!
В Московският !
Даже са повече от 2188, тъй като на един полет обикновено удрят повече от една цел. (Първите два дни в Югославия - 50 полета и 90 цели).
Е то няма значение колко бомби хвърля в един полет (максимум 2), полетът е един...Bruchpilot написа: ↑08 Окт 2018, 17:05Даже са повече от 2188, тъй като на един полет обикновено удрят повече от една цел. (Първите два дни в Югославия - 50 полета и 90 цели).
Направо уби всички руски статистики за Сирия
Sharana написа: ↑08 Окт 2018, 17:06А как се делят на разряди армиите? СССР са били "първоразрядни", това е ясно. Ама нататък как са - да не излезне че "второразрядни" няма и всичко е от "треторазрядни" надолу - като Ирак примерно. Защото много "старо желязо" имат всички имат всички всички съюзници на СССР. Коя държава е вървяла в крак със СССР и е купувала все най-новите неща тепърва влизащи на въоръжение? За другия лагер примери мога да дам, но тук нещо наистина не се сещам.
Накратко едно по едно - Амазон вече обясни, че да се разчита МиГ-29 да открие черна котка в тъмна стая е малце оптимистично, а и както вече беше описано в друга тема, към 27,03 (на третият ден от операцията) МиГ-29 вече бяха стабилно "заземени"....
Super_Hornet написа: ↑08 Окт 2018, 21:48
Още повече, че тия железарии искат още по-висока квалификация, която евреите имат, а арабите - йок!

piston написа: ↑08 Окт 2018, 22:39Малко да се върнем по същество...
.... експерименти с ЕОП се правят в САЩ поне от 60-те, конкретно например с опити за намаляване на ЕОП на U-2, както и в разработки като А-12, SR-71, D-21 и т.н.... По време на Карибската криза САЩ провеждат операция "PALLADIUM" за определяне на възможностите на съветските радари за ранно предупреждение и за насочване, така любезно монтирани на няколкостотин мили от Флорида. В тази връзка трудът на Петр Уфимцев е краиъгълен камък, доколкото дава математическият инструментариум за изчисляване на дифракцията на радиовълните от повърхностите на тела с различна форма. Излишно е да споменавам, че тогавашната съветска военно-нАучна мисъл е толкова далче от подобни концепции, че трудът му дори не е засекретен и по съвсем елементарен начин попада в САЩ, преведен е и един хубав ден попада в ръцете на инженер от Скънк Уъркс....
Резултатът - САЩ вече пенсионираха своя първи нискозабележим апарат, а СССР (сега Русия) все още няма пълноценен такъв (почти 40 години след първото бойно използване на Ф-117А...
Накратко едно по едно - Амазон вече обясни, че да се разчита МиГ-29 да открие черна котка в тъмна стая е малце оптимистично, а и както вече беше описано в друга тема, към 27,03 (на третият ден от операцията) МиГ-29 вече бяха стабилно "заземени"....
ИЧ - камера - такава наистина е монтирана на СНР-а на 3/250, но е използвана при други пускове - безуспешно. Освен това него вечер Ф-117 лети над облаци...
"техническа иновация" - т.нар "иновация", всъщност е настройване на една от чеестотите на радара за кръгов обзор на батареята - П-18 (у нас наричан "Венера") на най-голямата възможна дължина на вълната. Не е ясно дали Золтан Дани е имал информация за физическите параметри на самолета и е целял някаква "кратност" спрямо дименциите на Ф-117А - засега остава загадка...
Няма тези а факти... Конкретно моят източник е полк. Золтан Дани. а твоята теза - за пипането по РВ, на какво предположение се основава? Какво са правили, според теб...?Super_Hornet написа: ↑09 Окт 2018, 02:53
Историята с доработената Венера е интересна, но по-вероятно изглежда тезата нещо да са пипали по РВ на БЧ на ЗУР, за да работи по слабо отразен сигнал от цел с ниска ЕОП.
Разбрах, ама какво според теб биха направили по РВ? Аз за пръв път я чувам тази хипотеза...Super_Hornet написа: ↑09 Окт 2018, 11:10Аз споделям една от много хипотези, а относно радара - не споря, а и не знам какво са правили.
С предварителното уточнение, че не съм се интересувал подробно от този случай и всички версии, а и някои от версиите са направо фейкови.Super_Hornet написа: ↑09 Окт 2018, 02:53Историята с доработената Венера е интересна, но по-вероятно изглежда тезата нещо да са пипали по РВ на БЧ на ЗУР, за да работи по слабо отразен сигнал от цел с ниска ЕОП.
п.п. за кво им е въобще да правят нещо по тая стара тенекия, при положение, че са я забивали съвсем добре, за разлика от П-15, да речем, но там друг е бил зора.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани