и стигнахме до дронове с ИИ.COMMANDER_KEEN написа: ↑05 Юни 2025, 10:38"...дронът може да се сглоби с части от Али Експрес от всеки, на който ръцете не са заврени в задника...
Хайде да обезопасим първите, докато мислим защита от вторите.
и стигнахме до дронове с ИИ.COMMANDER_KEEN написа: ↑05 Юни 2025, 10:38"...дронът може да се сглоби с части от Али Експрес от всеки, на който ръцете не са заврени в задника...
Ам както се развиват нещата, до няколко години никак няма да е екзотика или да звучи като фантастика... та да се мисли от сега не е лошо. А не като DJI вгради АИ в някой от следващите си дрончета и кото да може лесно да се приспособи за друго предназначение...
АКо някой реши да взривява такива събития, то дрона ще му е сред последните опции. Ако искаш да взривиш тълпа на концерт или коледен базар не ти трябва дрон. Шашката дето може да носи хвърчилото не е голяма, ще може да убие няколко човека и до там. АКо това е целта - и пакетче пуснато в кош за боклук или в "забравена" раница ще свърши същата работа. С една кола с багажник зареден с АНФО от агро аптеката ще постигнеш бая по-голям ефект, без да се тормозиш с летала... За такива изпълнения превенцията е да спипаш хората докато подготвят атентата. Това им е работата на службите. Но виж, да блъснеш дронче с граната от РПГ в излитащ или кацащ самолет е вече реална опатсност и възможност...
Според мен кинетично унищожение със сигурност - после ще напиша защо мисля така, че излизам. И да допълня каквото си написал - РЕБ също е безсилен срещу оптично влакно и особено срещу неизбежно задаващите се дронове с AI (разпознаване на образи) и хардуер способен да обработва локално базите с данни и алгоритмите нужни за това.Dinain написа: ↑31 Окт 2025, 10:26Как мислите, ще се намери ли ефективна, масова защита от ФПВ дронове? И дали правилната концепция е РЕБ (който може да е неефективен с постоянната смяна на честотите и еволюция на технологиите), или да се търси кинетичното унищожение на дрона?
Интересно какво стана със системите като Trophy? Човек би очаквал, че машините ще се накичат с такива автоматизирани системи за ПВО, които автоматично да засичат и прострелват приближаващи дронове със сачми или лазери. А не да се накичат с тенекии, решетки, мрежи и шипове.![]()
Много скъпо. Бях чел, че КАЗ е около 1/3 от цената на целия танк. Подвижното сметище заварено отгоре е на практика безплатно... А и може и да успее в началото да излъже АИ, че това всъщност не е танк...
Да допълня: Начините за физическо унищожение на дроновете се множат. Буквално преди няколко години започнаха да стават масови програмируемите снаряди за 30 - 25 мм оръдия. Преди това бяха за 35+ калибри. Появиха се “противодронни дронове”. Гладкоцевно се използва успешно от пехотата и има накъде да се развива и специализира.Amazon написа: ↑31 Окт 2025, 11:52Според мен кинетично унищожение със сигурност - после ще напиша защо мисля така, че излизам. И да допълня каквото си написал - РЕБ също е безсилен срещу оптично влакно и особено срещу неизбежно задаващите се дронове с AI (разпознаване на образи) и хардуер способен да обработва локално базите с данни и алгоритмите нужни за това.
Дроновете, които пускат разни неща, са деривати на селскостопанските дронове. Много големи и относително бавни. Би трябвало да бъдат прихванати и отстреляни километри преди да се позиционират над каквото и да било.
Защо мислиш така? То вече има дори хобисти, които използват безплатни AI интерфейси и ги свързват към камерите на къщите си и всичко си работи - в реални условия. Какво им е специалното на окопите?
Още повече за машините. Затова някои отново вещаят край на ерата на танка. То тая броня става безсмислена, като на линейните кораби - случаите на танк в тази война унищожен от снаряд на друг танк сигурно нямат и 1%. И фпв дроновете ги палят с все бронята.Бойното поле става все по-опасно са пехотинеца и пехотата ще стане по-малко и по квалифицирана.
Trophy струваше около 300 000 долара, което не е много с оглед на цялата цена на танка. САЩ ускоряват относно M1E3 - Abrams пристига по-рано от очакваното: първият брой до края на годината.COMMANDER_KEEN написа: ↑31 Окт 2025, 12:15Много скъпо. Бях чел, че КАЗ е около 1/3 от цената на целия танк. Подвижното сметище заварено отгоре е на практика безплатно... А и може и да успее в началото да излъже АИ, че това всъщност не е танк...![]()
Имах предвид, че в реална битка никой няма да има време да ръчка по настройките и да прави някакви сложни операции. Трябва да има само едно голямо червено копче, което да удариш с длан в нужния момент, и нищо друго. Как си представяш да въртиш копченца и да четеш данни от дисплея, докато стрелят по теб?
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани