Съвременно въоръжение ⇒ Българска армия
-
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Българска армия
https://www.youtube.com/watch?v=x0ri25Fn5GQ&t=594s
От къде се появи това БМП 3, аз нито съм чувал, нито съм виждал такова на въоръжение у нас. Ако някой знае нещо да даде някой жокер.
От къде се появи това БМП 3, аз нито съм чувал, нито съм виждал такова на въоръжение у нас. Ако някой знае нещо да даде някой жокер.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: Какво искат нашите Сухопътни войски
От един румънски блог.новината е ясна ама верно ли сме останали със само 48 Гвоздики бая малко ми се виждат
https://www.rumaniamilitary.ro/bulgaria ... -de-caesar
https://www.rumaniamilitary.ro/bulgaria ... -de-caesar
- Океан
- Редовен потребител
- Контакт:
Мисля, че 48 са тези, които са на въоръжение. От всички, които в даден момент сме придобили (мисля, че около 400) част от останалите над 48 се водят резерв и част се водят с отпаднала необходимост и предполагам именно тези, които ги водят с отпаднала необходимост са били дарени част или всичките на Украйна. Колко е резервът, май не се знае публично.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Така е най вероятно, а БМ-21 и Д-20 колко са г/дМисля, че 48 са тези, които са на въоръжение
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Дарени, но свъщнст продадени (Имаше финансова компенсация от Дания за около 350 милиона лева. Освен това очакваме още около 250 милиона от други държави. В това влизат и боеприпасите, и БТРте и т.н.).
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Любопитно от Закона за държавния бюджет на Република България за 2025 г.
Приложение № 2, раздел I, към чл. 110, ал. 1
Програма за приоритетни стратегически инвестиционни проекти с национално финансиране за периода 2025 – 2028 г.
(в хил. лв.)
Освен това има и :* За част от проектите не са посочени стойности, тъй като по тях не се предвижда извършване на капиталови разходи конкретно през 2025 г.
* Индикаторите за резултат по проектите на Министерството на отбраната и на Националната служба за охрана представляват класифицирана информация.
Приложение № 2, раздел II, към чл. 110, ал. 2
Списък с резервни стратегически инвестиционни проекти с национално финансиране за периода 2025 – 2028 г.
(в хил. лв.)
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Какви са минните ловци знае ли се ? За подводници пък няма нищо споменато.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Мисля, че няма да има промяна и ще са белгийски, но колко точно ще видим (поне три си мисля, за "Атия" ).Sea Dog написа: ↑20 Окт 2022, 09:52
По информация от "разузнаването"![]()
![]()
- Тъй като проектът за нови противоминни кораби на Франция, Белгия и Холандия вече стартира, нашите ВМС искат, в близките години, да закупим останалите пет минни ловци клас Трипартит на Белгия. Състоянието им било значително по-добро от двата холандски, все пак към момента са на активна служба.
Подводници няма в конспекта. Отказахме се някъде около началото на войната в Украйна (ако не се лъжа). То и към момента имаме по-голяма нужда от ПВО и останалото обновяване на армията.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Ясно най ми направи впечатление че конкретно споменават Хаймарс това е добре но за оръдията явно не са решили още. Иначе радарите и ПКР са ясни кои ще са.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Морските ССО ("Тихина") са ходили на учение в румънско и показват снимки..... някой е познал в предсказанията

От Фейсбука, но ги качвам прикачени, че след време не се отварят.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Доставените ЗРК от СССР на България като вид и бройки са долу-горе ясни. Но не ми беше попадала информация за бройките ракети (или просто не помня
)... та видя ми се интересно :

- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
- cahd
- Редовен потребител
- Контакт:
Като се има предвид, че на Украйна дадохме Х (Х < пръстите на едната ръка) ракети за С-300 на резервни части, бройката която поддържаме на склад 100% е мизерна.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Нямам никаква представаCOMMANDER_KEEN написа: ↑04 Юни 2025, 09:46Купували сме след това още нали? В смисък - 16 ракети за С300...![]()

- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Тъжна работа.. представях си, че имаме 100-тина ракети на склад... С оглед на това, че от време на време даже стрелят по някоя друга ракета на Шабла, да имаш на практика 2 боекомплекта е... жалко
-
- Редовен потребител
- Контакт:
И аз мислех, че имаме къде 80-90 защото..... мислех и че имаме 10 пускови (някъде пишат за 6, че даже и 12). Което ме караше да мисля, че (при 10 пускови) имаме 40 ракети + втори боекомплект = 80. Разтърсих се и според обществената поръчка за ремонт на комплекса от 2019, със сигурност имаме 8 пускови.... https://pp.mod.bg/sites/pp.mod.bg/files ... -uvo_2.pdfCOMMANDER_KEEN написа: ↑04 Юни 2025, 11:01Тъжна работа.. представях си, че имаме 100-тина ракети на склад... С оглед на това, че от време на време даже стрелят по някоя друга ракета на Шабла, да имаш на практика 2 боекомплекта е... жалко
В горните снимки си е написано, но кой да чете

https://armstransfers.sipri.org/ArmsTra ... s?logic=on
@piston се надявам да внесе повече яснота.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Не се ли притеснявате да споделяте такава информация. Едно време в "Криле", внимаваха да не изкарват такива неща от кухнята, защото ВКР ги били следяли 

Последна промяна 1 на Чукча-читател, променена общо 4 пъти
- piston
- Редовен потребител
- Контакт:
Не мога…. Вероятно сме вземали и след 1990…Sea Dog написа: ↑04 Юни 2025, 14:13И аз мислех, че имаме къде 80-90 защото..... мислех и че имаме 10 пускови (някъде пишат за 6, че даже и 12). Което ме караше да мисля, че (при 10 пускови) имаме 40 ракети + втори боекомплект = 80. Разтърсих се и според обществената поръчка за ремонт на комплекса от 2019, със сигурност имаме 8 пускови.... https://pp.mod.bg/sites/pp.mod.bg/files ... -uvo_2.pdfCOMMANDER_KEEN написа: ↑04 Юни 2025, 11:01Тъжна работа.. представях си, че имаме 100-тина ракети на склад... С оглед на това, че от време на време даже стрелят по някоя друга ракета на Шабла, да имаш на практика 2 боекомплекта е... жалко
В горните снимки си е написано, но кой да чете- 16 бр. от по-късокраките с индекс "К", а 20 бр. са от малко по-дългоръките с индекс "Р". От къде се появяват обаче 75 бр. 5В55 К в сайта на SIPRI ...
https://armstransfers.sipri.org/ArmsTra ... s?logic=on
@piston се надявам да внесе повече яснота.
Виж в SIPRI за период
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.
"War without logistics is called poverty"
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
- piston
- Редовен потребител
- Контакт:
Това е публична информация, ДГД!Чукча-читател написа: ↑04 Юни 2025, 14:36Не се ли притеснявате да споделяте такава информация. Едно време в "Криле", внимаваха да изкарват такива неща от кухнята, защото ВКР ги били следяли![]()
И без това има слух, че С-300 е неизправен от 2022г.
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
- Океан
- Редовен потребител
- Контакт:
На мен ми се струва странно да не сме придобили по един или друг начин (например по едно време имаше отписване на външен дълг на Русия към нас срещу военни доставки на компоненти и резервни части) ракети, при положение, че регулярно има стрелби със С-300. Вярно, надали изстрелват повече от няколко ракети на учение, но все пак за 30 години всякак щеше да свърши запаса или да са останали буквално единични бройки, ако не е имало други доставки.
- piston
- Редовен потребител
- Контакт:
#EUdefence #SAFE #defenceindustry
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
William Cox
Слух, че Динг е в@гина