Съвременно въоръжениеКрай на ядрения договор между САЩ и Русия

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 783
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Край на ядрения договор между САЩ и Русия

Мнение от ISTORIK » 02 Авг 2019, 19:49

САЩ официално се оттеглиха от договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие - споразумението с Русия от края на Студената война, което се смяташе за гаранция срещу ядреното въоръжаване на двете страни.

Мнозина смятат, че краят на договора от 08.12.1987 г. създава много сериозна опасност от срив в политиката за възпиране от разработване и употреба на ядрен арсенал, за чието въвеждане бяха нужни десетилетия.

Един от най-важните договори за контрол над оръжията, подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов преди 32 години - Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, е мъртъв, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

И Съединените щати, и Русия се оттеглиха днес от договора, наричан на английски Intermediate-range Nuclear Forces treaty (INF) - Договор за ядрените сили със среден обсег. Споразумението налага забрана на двете страни да разполагат наземни крилати ракети, които могат да достигнат цели в обхват от 500 до 5500 км. Рейгън и Горбачов подписват споразумението в опит да подобрят отношенията между двете страни в последните години на Студената война. Една взаимна атака би могла да се извърши с удари на балистични и крилати ракети с малък и среден обсег, чието полетно време е по-малко от 10 минути.

И ако САЩ и Русия решат да не удължат действието му или да не заменят с нов по-обхватния нов договор СТАРТ, когато изтече в началото на 2021 г., за първи път от близо половин век няма да има никакви ограничения за двата най-големи ядрени арсенала в света, посочва АП.

Разработката на руската ракета 9M729 бе сред аргументите, с които Съединените щати заявиха, че Русия нарушава договора. НАТО подкрепи тази позиция. Москва обаче обяви, че спира да изпълнява задълженията си по договора и ще се оттегли от него. Първоначално руският президент Владимир Путин твърдеше (през 2007 г.), че договорът не отговаря на интересите на страната му. По-късно, след обвиненията на Запада, Москва отрече да го нарушава. Руските власти твърдят, че ракетите 9M729 имат максимален обсег от 480 км. САЩ обаче смятат, че официалните данни са значително занижени и обсегът им е най-малко 2600 км. Това означава, че тези ракети могат да поразят почти всяка европейска столица.

От своя страна, Русия също твърди, че армията на Съединените щати не спазва условията на договора (обвинение, което Вашингтон, разбира се, отрича).

Новият договор за съкращаване на стратегическите оръжия (New Strategic Arms Reduction Treaty) бе подписан на 8 април 2010 г. от Русия и САЩ и влезе в сила на 5 февруари 2011 г. Американското правителство заяви, че Русия е нарушавала Договора за ракетите със среден и малък обсег в продължение на години, като е разработвала и въвеждала във въоръжение оръжия, застрашаващи САЩ и съюзниците им, особено - в Европа.

Президентът Тръмп твърди, че иска нов договор за контрол над оръжията, подписан от САЩ и Русия, но този път - и от Китай, добавя АП.

Отива си "безценна спирачка за ядрената война", предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Би Би Си. "Има вероятност това да повиши, а не - да намали заплахата от балистични ракети", каза той и призова и двете страни да търсят "споразумение за нов общ път към международен контрол на въоръжаването".

Според военния анализатор Павел Фелгенгауер, цитиран от "Франс прес", с края на договора предстои "разработката и разгръщането на нови оръжия. За което Русия вече е готова".

Администрацията на Тръмп обаче възприема тази мярка като санкционен ход срещу Москва, която отдавна нарушава условията на договора. А отказът от него може да се окаже нужен за Съединените щати и с оглед на евентуален бъдещ техен военен конфликт с Китай, пише "Вокс", като цитира военни експерти.

В крайна сметка, през октомври 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттегли от договора, ако в срок от 60 дни - до 2 февруари 2019 г. - Русия не се върне към изпълнение на условията. Предупреждението сложи началото на серия от спешни преговори между двете столици в опит за възстановяване на нормалните им отношения. Страните обаче така и не постигнаха споразумение.

НАТО се опита да увеличи натиска, като през декември 2018 г. обвини Русия в нарушение на международен договор. Кремъл отново не отстъпи и това принуди Тръмп да сложи окончателния край на споразумението, който беше потвърден и по време на годишната му реч за Състоянието на съюза през февруари 2019 г.

Какво следва оттук нататък? Имаше ли смисъл да се пази договор, който явно не обвързва страните със задължителна сила? Или изоставянето на една от малкото писмени гаранции за възпиране е крайно рисков ход, който може да изправи две световни ядрени сили пред военен конфликт?

Експертите и политическите лидери, които се занимават пряко с ограничаването на този риск в глобален мащаб, са изключително притеснени от развитието на ситуацията.

Бившият координатор на програмата за ограничаване на ядрения арсенал към Държавния департамент Бони Дженкинс посочва, че благодарение на договора от 1987 г. са унищожени общо 2692 ракети. "Вместо да подчертаваме това постижение, сега отваряме възможността за нова надпревара във въоръжаването, като премахваме ограниченията, наложени от договора. Това е поредна стъпка назад в отношенията с Русия", предупреждава тя.

Критиката й съвпада с основните съображения на общността за ядрено възспиране: колкото по-малко бариери има пред Русия и САЩ, толкова по-голяма е опасността от ескалация в превъоръжаването им до момент, в който напрежението между двете страни ще доведе до пряка заплаха от ядрена бомбардировка.

Бившият държавен секретар на Рейгън Джордж Шулц също подчертава, че "Щом този договор беше скъсан, все едно, че този акт не е нищо особено, това показва до каква степен хората са забравили за силата на ядрените оръжия. Някой ден ще се окаже прекалено късно!".

Срокът на последното подобно двустранно споразумение между САЩ и Русия - т.нар. New START, или Договор за мерките за бъдещото съкращаване и ограничаване на стратегическото офанзивно въоръжение - изтича през 2021 г. Едва ли то ще бъде удължено с нови пет години.

Други експерти обаче подкрепят решението на администрацията на Тръмп като правилен ход. Преди всичко, смятат те, Америка не бива да се ограничава, докато Москва грубо нарушава условията на Договора. Нещо повече - през 2018 г. руският президент Владимир Путин се похвали със създаването на нови хиперзвукови крилати ракети, което по думите му може да ударят всяка точка по земната повърхност и да обезсмислят американската противоракетна отбрана.

Русия не е единствената грижа на Пентагона. В доклад от миналата година американското министерство на отбраната предупреди, че Китай подобрява изключително бързо своя ракетен арсенал, което може да доведе до затруднения за американските бойни кораби при доближаване до крайбрежието на страната при евентуален военен конфликт.

Експертите посочват, че договорът от 1987 г. поставя САЩ в твърде неблагоприятна позиция в глобален мащаб, затова е нужно да се вземат мерки за възстановяване на баланса.

Дали ходът на Тръмп е хитра стъпка напред в геополитически план, или е първата крачка към ядрен апокалипсис в необозримо бъдеще, никой не може да предвиди. Но и Китай, и Русия, а и други страни по света имат видима мотивация да развиват стратегическия си арсенал. И по всичко личи, че осъзнатата заплаха от времето на Студената война вече не може да ги спре.

https://www.webcafe.bg/

https://www.dnevnik.bg/
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8597
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Край на ядрения договор между САЩ и Русия

Мнение от Amazon » 02 Авг 2019, 19:53

Според скоромното ми мнение, тази стъпка е насочена изцяло към Китай и С.К., а не към Русия.

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 783
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Край на ядрения договор между САЩ и Русия

Мнение от ISTORIK » 02 Авг 2019, 19:54

Класификация на ракетите според Договора: от 1000 до 5500 км - ракета със среден обсег и от 500 до 1000 км - ракета с малък обсег на действие.

Въпреки факта, че в Договора не съществуват дефиниции за "междуконтинентална балистична ракета", се предполага, че това е ракета с максимален диапазон от най-малко 5500 км.

Ракети със среден радиус, унищожени от СССР и САЩ: RSD-10 "Пионер" - ракетни системи с балистични ракети; F-12 - балистични ракети; F-14 - балистични ракети; RK-55 "Релеф" - ракетни системи с балистични ракети; Pershing II - балистични ракети на мобилни платформи; BGM-109G Tomahawk - ракетни системи с балистични ракети.

Ракети с малък обсег на действие, унищожени от СССР и САЩ: OTP-22 "Temp-C" - ракетни системи с балистични ракети; OTP-23 Oka - ракетни системи с балистични ракети; Pershing IA - балистични ракети на мобилни платформи.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 783
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Край на ядрения договор между САЩ и Русия

Мнение от ISTORIK » 02 Авг 2019, 19:59

32 години след сключването на Договора, двете страни, подписали споразумението, се обвиняват взаимно, че го нарушават. В Русия смятат, че американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore могат да бъдат заменени, ако е необходимо, с крилати ракети със среден обсег, което ще бъде пряко нарушение на договора.

Държавният департамент на САЩ от своя страна отрича възможността за изстрелване на крилати ракети с Aegis Ashore. От декември 2017 г. комплекс Aegis Ashore е в Румъния. Плановете на САЩ да създадат подобна база в полското селище Редзиково следващата година остават в сила. Освен това на фона на ракетно-ядрените изпитания в КНДР се разгръщат Aegis Ashore и в Япония.

Русия от своя страна се притеснява от безпилотни летателни апарати на САЩ (дронове), чийто експлоатационен диапазон е 1 100 км. Тези безпилотни летателни апарати са близки със своите възможности и характеристики до дефиницията за крилата ракета.

В САЩ аргументите за възможно нарушение от страна на Русия на Договора са и твърдения в американската преса за развитието в Руската федерация на оперативно-тактическият комплекс "Искандер-М" наземни крилати ракети, за които се твърди, че достигат до 3 хил. км.

"Искам да подчертая, че новите ракети Искандер, не нарушават Договора в сила от 1988 г., тъй като разстоянието на полета им не надвишава 500 км.", обяснява Виктор Бондарев от Руската Федерация.

https://news.bg/
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

jordani
Редовен потребител
Мнения: 702
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Край на ядрения договор между САЩ и Русия

Мнение от jordani » 13 Яну 2020, 19:13

Баллистическая ракета комплекса "Искандер-М" упала в Казахстане, пролетев более 600 километров

При планови учения, но на непланирано място на територията на Казахстан е паднала ракета Искандер-М след полет от над 600 км.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани