АнтичностЗа привилегиите и забраните

Модератор: ISTORIK

Отговори
Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 641
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

За привилегиите и забраните

Мнение от vvurbanov » 19 Дек 2019, 16:18

Като четох “Гощавка у Трималхион”, ми направи впечатление, че домакинът(богат човек) не е имал правото да носи златен пръстен.Имал е железен с няколко златни гвоздейчета и златна гривна.Оказва се че носенето на златен пръстен е било привилегия.

"Правото да носят златен пръстен (анулус ауреус) в Рим отначало е било привилегия на сенатори, магистрати и Equites. Магистратите и губернаторите на провинциите изглежда имали право да предоставят на по-низши офицери или такива, които са се отличили, привилегията да носят златен пръстен.По време на империята правото на предоставяне на анулус ауреус принадлежало на императорите и някои от тях не били много скрупулни при предоставянето на тази привилегия.

Император Тиберий постановил, че златен пръстен трябва да се носи само от онези ingenuus, чиито бащи и дядовци са имали имущество от 400 000 сестерции
Императорите Север и Аврелиан, предоставени от правото на носенето на златни пръстени на всички римски войници .
А Юстиниан позволил на всички граждани на империята, независимо дали са ingenui или libertini , да носят такива пръстени.

Наред с привилегиите е имало и някои забрани за богатите граждани на Рим.Сумптуарните закони(leges sumptuariae) са ограничавали разкоша при празници, фестивали, погребения, дрехите, храната, и др.

Законът Oppia , предложен от трибуна C. Oppius в средата на втората пуническа война пр. Н. Е. 213, постановил, че никоя жена не трябва да има злато над половин унция, нито да носи рокля с различни цветове, нито да се вози в карета в града или или в рамките му на разстояние по-малко от хиляда стъпки (с изключение на религиозни и обществени церемонии).

Закона за подаръците (lex Cincia de donationibus) 204 г. пр.н.е. д. ограничава размера на подаръците от клиента до патрона и налага забрани на определени видове подаръци и форми на дарения.

Катон обаче доведе до приемането на нови закони за строги икономии - „lex Orchia de coenis“ и „lex Fannia cibaria“. Те ограничаваха на броя на гостите, които могат да бъдат поканени. Броят на парите, които могат да бъдат изразходвани за празника в определени дни от седмицата, също беше определен .
По-нататъшни ограничения са въведени от Цезар през 46 г. пр. Н. Е. Той отново ограничава пищността на празници, забранява носенето на лилави одежди и перли (с определени изключения).
По време на империята антилуксозните закони се издават по-рядко. …. През 18 г. пр. Н. Е. Август издава наредби, ограничаващи пируването и използването на коприна от жените. Друг император, който искал да ограничи празника, бил Тиберий , който също забранил използването на златни съдове и коприна в мъжки одежди. Нерон забрани използването на аметист и тирианово лилаво в дрехите си . Адриан определяше точно разходите за пиршества, а също така премахваше ненужните предмети от екипировката за войниците. Марек Аврелий намали разходите за игри и театрални представления."


Привилегии и забрани е имало преди римската империя, има ги и до ден днешен.


http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/R ... nulus.html
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/R ... Leges.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Leges_sumptuariae
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани