АнтичностНай-древният жител на Америка

Модератор: ISTORIK

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 13245
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Най-древният жител на Америка

Мнение от Amazon » 12 Юли 2018, 05:45

В читанката се е появила интересна книга. "Най-древният жител на Америка" от К. В. Керам. Не е нова - от 70-те е, обаче обхваща всичко което може да заинтересува човек за праисторията на "индианците". Различните култури. Лов и оръжия. Одомошаване на растения и животни, измирането на гигантите от ледената епоха и т.н.

И най-важното е, че е на български.

Интересен факт - за всичките хиляолетия, индианците не са опитомили нито едно животно. Единствените домашни животи, които са имали са кучето и пуяка. Кучето вероятно е дошло с първите пришълци през Беринговия проток, а пуяка се самоопитомявал дори в наши дни.

В началото е имало коне и камили, но са ги ловували за месо. Вероятно за това никога не са изобретили колелото.

Друго интересно е, че доматите и картофите никога не са достигали от Южна и Централна до Северна Америка. Започват да ги садят масово в началото на 18-ти век. Демек около 4 века по-късно от европейците. Мислели че картофите идват от Ирландия и така и ги наричали в началото. Практически българският селянин е садил картофи и домати(в България картофа се появява много рано, вероятно заради ОИ), поне две столетия, преди колегата си от Охайо. 

Аватар
Stan
Редовен потребител
Мнения: 4747
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Най-древният жител на Америка

Мнение от Stan » 12 Юли 2018, 07:44

Едно уточнение, това е книга не за индианците като цяло, а за тези на територията на САЩ. В книгата по много лек начин, като роман е представена както археологията на самите индианци, така историята на американската археология. За, тези за които представите за индианците в САЩ се свеждат до тази от книгите на Майн Рид и Карл Май и филмите на Халивуд или битките между сиукси, шайени, навахи и апачи с белите, книгата ще им открие един напълно непознат свят на отседнали земеделци, изградили градове в буквалния смисъл със сгради високи 5-6 етажа, насред пустинята. И като казах градове, най-старият съществуващ и до днес жив град в САЩ е именно един такъв индиански пуеблос - Таос. Та с две думи - препоръчвам я на всички.
С две думи - авторът на книгата е авторът на безспорния беселър Богове, учени гробници, така че който я е чел, може да си представи какво да очаква. Имам предвид като стил, а не като факти.
Като не искаш мира, на ти секира.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани