АнтичностВисящите градини

Модератор: ISTORIK

Отговори
Гиго
Редовен потребител
Мнения: 248
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:49
Контакт:
Status: Offline

Висящите градини

Мнение от Гиго » 12 Апр 2017, 09:35

Всички сте чували за Висящите градини на Вавилон, известни още като Висящите градини на Семирамида, едно от Седемте чудеса на Античността. Никой не може да каже със сигурност дали са съществували или не. Все пак, ако са съществували, водещата теория е, че са построени от цар Навуходоносор II през VI век преди Христа, като подарък за съпругата му Амитис, на която й липсвала тучната природа на нейната родна страна Мидия, а вместо това била принудена да се задоволи с пустощта на Вавилон.

Друга, не толкова популярна теория е, че са построени от асирийската царица Семирамида.

Има обаче един проблем с водещата теория - ако тези градини са построени от Навуходоносор II, защо не са документирани никъде? Казва се, че царуването на царя е било добре документирано, подробно са описани всичките му строежи и все пак никъде във вавилонските документи, които са открити, не се споменава за тези градини. Друг контрааргумент е, че градините не са споменати никъде от Херодот, който по принцип имал славата подробно да описва всичко, което му направи впечатление. Знае се, че Херодот е живял през V век преди Христа, тоест около 100 години след царуването на Навуходоносор. Знае се и че е бил във Вавилон и портите на града страшно са го впечатлили. Но въпреки това не е написал нищо за Висящите градини.

Има една последна теория, която излезе наскоро. Тя е на професор Стефани Дали от Оксфордския университет. Според нея, Висящите градини са съществували, но не са се намирали във Вавилон, а малко по на север - в асирийската столица Ниневия, която се е намирала точно до сегашния иракски град Мосул. Били построени от цар Сенахериб през VII век пр. Хр., 100 години преди Навуходоносор. За тях се разказва в един барелеф, който в момента се намира в английски музей, но понеже той не се отнасял за Вавилон - никой не му обърнал внимание. Професорът смята обаче, че точно Ниневия е мястото, където са се намирали градините.

Който има малко свободно време, моля да изгледа това филмче и после да го обсъдим: https://www.youtube.com/watch?v=22iLxBuPvlw

След като го изгледате, може да споделите мнение дали теорията на Стефани Дали е възможно да е истина? Съществували ли са градините въобще? Ако да, къде - във Вавилон или в Ниневия? Ако смятате, че са съществували, как мислите че са изглеждали? Тоест от всички картинки, които сте виждали в интернет, коя смятате че е най-достоверна?

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 10839
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Висящите градини

Мнение от Thorn » 13 Апр 2017, 10:05

А минава ли му през ума възможността някакви такива да е имало и във Вавилон и в Ниневия?
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net

Гиго
Редовен потребител
Мнения: 248
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:49
Контакт:
Status: Offline

Re: Висящите градини

Мнение от Гиго » 13 Апр 2017, 10:51

Thorn написа:
13 Апр 2017, 10:05
А минава ли му през ума възможността някакви такива да е имало и във Вавилон и в Ниневия?
"Му"? Тук говорим за жена. Добре де, явно не си гледал клипчето.

Ами освен ако концепцията за висящи градини не е била на мода в Античността, то ме съмнява в два различни града да е имало две градини от такъв тип. А и плюс това, за градините в Ниневия поне има някакви находки и доказателства, че са съществували. За тези във Вавилон - нищо. Само разкази на хора, които са живели стотици години след тяхното предполагаемо построяване. Все си мисля, че ако съществуваха във Вавилон, поне нещо щеше да бъде намерено досега - я някой вавилонски документ, в който са описани, я някой барелеф, на който да са изобразени.

А и нека предположим за момент, че такива градини са съществували и в двата града. Вавилонските са смятани за едно от Чудесата, ниневийските - не. Тоест за вавилонските се смята, че трябва да са по-величествени, по-грандиозни, по-известни и т.н. Затова ми е и странно, че за тяхното съществуване нямаме все още доказателство, а за другите имаме.

Аватар
Ksantip
Модератор
Мнения: 2121
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:16
Контакт:
Status: Offline

Re: Висящите градини

Мнение от Ksantip » 01 Май 2017, 21:12

Махнали са клипчето. Ако градините наистина са били във Вавилон, Херодот не би пропуснал да ги спомене. От друга страна Ниневия е превзета и унищожена през 612г. от вавилонците и мидийците, така че е напълно възможно градините да са изчезнали заедно със столицата. По принцип построяването на такова нещо би трябвало да е отразено в царските надписи на асирийците.

Гиго
Редовен потребител
Мнения: 248
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:49
Контакт:
Status: Offline

Re: Висящите градини

Мнение от Гиго » 06 Май 2017, 23:05

Ksantip, чак сега ти виждам мнението. Ето го документалния филм, качен от друг потребител: https://www.youtube.com/watch?v=aJTWai6xKM4

Аватар
Ksantip
Модератор
Мнения: 2121
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:16
Контакт:
Status: Offline

Re: Висящите градини

Мнение от Ksantip » 10 Май 2017, 20:41

Благодаря!

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани