Модератор: ISTORIK
-
Jefferson F. Davis
- Редовен потребител
-
Status:
Мнение
от Jefferson F. Davis » 30 Ное 2016, 11:40
Малко са документите описващи появата на барута огнестрелното оръжие в армиите на ЮИ Европа и по конкретно Балканският полуостров. Или яз не умея да търся или наистина информацията е много оскъдна по тази тема. Единствено достоверно може да се твърди че при обсадата на Никопол през 1396 са използвани примитивни бомбарди но никъде не е упоменато какъв е бил реалният ефект и ТТХ на това гърмящо "чудо".
При обсадата и последвалото падане на Константинопол и двете страни вече използват артилерия

Съществен принос за падането на града има унгарецът Урбан който създава топове, с които разбива крепостната стена.Тук имаме малко повече конкретни данни за оръдията.
"Чудовището" било дълго според различни източници между 8-12 метра, тежало около 32 тона, и при първоначалните тестове мятало половинтонните каменните ядра на около... 2 километра! По време на обсадата, обаче се амортизирало. Разбира се, то свършило доста добре своята работа.

Другото което помня от детските години е игралният филм "Дяволското оръжие" 1982г. Филма е по повести на Боян Болгар.
Кухулин-"От едната страна е американското влияние, под което живеем в комфорт и богатство"
Във връзка с безумното поведение на един самозабравил се модератор предлагам за модератор по-достойният член на форума piston
-
Resavsky
- Редовен потребител
-
Контакт:
-
Status:
Мнение
от Resavsky » 30 Ное 2016, 12:59
Първия документиран случай на ползване на огнестрелно оръжие на Балканите е похода на граф Амедей Савойски през 1366 година.В българската армия май въобще не влиза във въоръжение.Между другото османските турци също сравнително се сдобиват с него.Някъде в средата на 15 век.
-
Thorn
- Редовен потребител
-
Контакт:
-
Status:
Мнение
от Thorn » 30 Ное 2016, 14:21
Аз и за двете нямам спомен къде са документирани. Особено за Амедейчо. 1366 си е доста рано.
Обикновено съм прав
За неудобни факти трябва да има наказания. Модератор Петя.
Разумните хора не се съмняват. Dinain
https://thornforum.net - ФОРУМЪТ НА THORN
-
Resavsky
- Редовен потребител
-
Контакт:
-
Status:
Мнение
от Resavsky » 30 Ное 2016, 14:37
Thorn написа:Аз и за двете нямам спомен къде са документирани. Особено за Амедейчо. 1366 си е доста рано.
За 1366 година виж Савойската хроника.По специално превземането на Месемврия.Това макар и примитивно огнестрелно оръжие обяснява защо Амедей със сравнително малкия си отряд /не повече от 2 000 души/ постига забележителни успехи-
-
Thorn
- Редовен потребител
-
Контакт:
-
Status:
Мнение
от Thorn » 30 Ное 2016, 15:34
после обсадиха Месемврия от всички страни, така че оттам никой не можеше да влезе и излезе, и толкова дълго седя там графът, че има достатъчно време да приготвицялата необходима за превземането на града артилерия.
...................................................
Изпълнили разпореждането, хората от трите части започнаха да нападат Месемврия по суша и по море и толкова напреднаха, че от първия път достигнаха стените. Там храбрите рицари опитаха да се изкачат горе, добрите оръженосци и войници опитаха да се покачат, минират, продупчат и разрушат стената, за да се сражават и влязат вътре, а генуезките стрелци и другитестреляха с топовете от галерите си вътре в града.
Благодаря. Да ти се намира латинския текст?
Обикновено съм прав
За неудобни факти трябва да има наказания. Модератор Петя.
Разумните хора не се съмняват. Dinain
https://thornforum.net - ФОРУМЪТ НА THORN
-
Resavsky
- Редовен потребител
-
Контакт:
-
Status:
Мнение
от Resavsky » 30 Ное 2016, 15:43
и на мен тожва ми мина през главата.какво може да се има предвид под "артилерия" и "топове".съжалявам нямам латинския текст.
-
monte christo
- Редовен потребител
-
Контакт:
-
Status:
Мнение
от monte christo » 01 Дек 2016, 17:49
Jefferson F. Davis написа:
"Чудовището" било дълго според различни източници между 8-12 метра, тежало около 32 тона, и при първоначалните тестове мятало половинтонните каменните ядра на около... 2 километра! По време на обсадата, обаче се амортизирало. Разбира се, то свършило доста добре своята работа.
Приятелю, имам ли право да те осъдя за цитиране без позволение (авторски права)?
Ето тук с Тръна (и други) бяхме разисквали наремето :
http://www.traditsia.com/forum/showthre ... 377&page=2
-
Jefferson F. Davis
- Редовен потребител
-
Status:
Мнение
от Jefferson F. Davis » 03 Дек 2016, 13:52
monte christo написа:Jefferson F. Davis написа:
Приятелю, имам ли право да те осъдя за цитиране без позволение (авторски права)?
Ето тук с Тръна (и други) бяхме разисквали наремето :
http://www.traditsia.com/forum/showthre ... 377&page=2
Имаш право. Само кажи глобата колко литра да е

. Иначе благодарско за сайта, в момента търся всякаква информация именно за периода на 14в. също така и всякаква информация свързана с историята на Суха река която тече от Изворско (ВО) и на север стига до Дунава. Докато търсих инфо. попаднах на стари устни предания за съпротивата срещу нашествениците в "Карвунската хора" та по руслото на Суха река където се оказва има не един древен скален манастир както и няколко крепости от антично време,споменава сече е използвано огнестрелно оръжие, ръчни бомбарди, стационарни такива както и кожени торбички натъпкани с барут и речни камъчета и фитил. От тук и интересът ми към появата на ОО по нашите земи. появата му свързвам именно с контактите на деспот Добротица и наследниците му с Венеция и Генуа които по това време са имали колонии в Крим и устието на Дунава (днешният Белгород приднестровски). Споменава се и за генуезска колония във Варна по времето на деспот Иванко.
Кухулин-"От едната страна е американското влияние, под което живеем в комфорт и богатство"
Във връзка с безумното поведение на един самозабравил се модератор предлагам за модератор по-достойният член на форума piston
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани