СредновековиеВещиците

Модератор: ISTORIK

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Вещиците

Мнение от Amazon » 18 Яну 2022, 20:15

Осем популярни мита свързани с вещиците. Два от фактите не ги бях чувал. Единият, че не са ги горили на кладата - бесили са ги. И за вторият, знаех че Инквизицията далеч не е била единствената(май германците са водещи и тук), но не знаех, че са на опашката по убити хора за вещерство. Реално са осъдили две жени.

https://www.english-heritage.org.uk/lea ... aft-myths/

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Re: Вещиците

Мнение от Almasy » 19 Яну 2022, 13:06

Хм.....повечето неща и аз не ги знаех.
Инак Централна Европа яко са горели на клади, но вярно - не само вещици.
Не съм сигурен обаче, че трябва да се вярва на 100% на всичко в линка.
Баптизма "чрез огън" извършван от ортодоксите в Русия вероятно не може да се нарече точно "наказание за вещерство". Но нещата са доста сходни.

Изображение
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 19 Яну 2022, 13:27

Amazon написа:
18 Яну 2022, 20:15
Осем популярни мита свързани с вещиците. Два от фактите не ги бях чувал. Единият, че не са ги горили на кладата - бесили са ги. И за вторият, знаех че Инквизицията далеч не е била единствената(май германците са водещи и тук), но не знаех, че са на опашката по убити хора за вещерство. Реално са осъдили две жени.

https://www.english-heritage.org.uk/lea ... aft-myths/
Точно така. За инквизицията вещиците не били приоритет. Основната им таргет група са били еретиците. Преследванията на вещици са били най-масови в Северна Европа сред протестантите. В Швеция това явление придобило катастрофични, както се казва напоследък размери. Едно време, като ученик четох една книга, съветска преведена на български с много информация вътре, ама вече съм я забравил :(
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
IceScull
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IceScull » 22 Авг 2022, 17:44

Интересно по българските земи дали е имало подобен феномен или турското владичество, ни "занимава" тогава? МОже би джинове са преследвали...

Отговори