Първа световна войнаДимни завеси

1914-1918
Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 9104
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Димни завеси

Мнение от Amazon » 15 Юли 2018, 03:36

Защо не са ги използвали? Било е във възможностите на тогавашните технологии. При добра димна завеса тичането срещу картечниците би било с една идея по смислено.

Използват се във флота, така че принципа не е непознат. ВСВ с нейният динамизъм, няма голяма нужда от димни завеси. Макар, че и там има изключения.

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 10270
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Димни завеси

Мнение от vassiln » 15 Юли 2018, 08:50

Май още не са били разработени димни боеприпаси за артилерията и минохвъргачките. А е трудно под обстрела на врага да търкаляш димка с размерите на варел, като тези морските.
Между другото, понякога артилерията е правела такава пушилка и прахоляк, че ефектът е бил същия.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 3345
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Димни завеси

Мнение от Bruchpilot » 15 Юли 2018, 10:35

И мен доста ме е вълнувал този въпрос! На днешно време, поне на запад, използването на дим е много широко застъпено. През Втората световна съм чел за някои руски части, които са го използвали много пъти и много успешно, но все на ниско ниво. Е, и естествено Жуков с оси*ането при Зееловските височини.
P.S. Ако имам време другата седмица ще преведа един разказ на командир от OPFOR във Форт Ървин, точно по темата. Стига да го намеря...
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Ksantip
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:16
Контакт:
Status: Offline

Re: Димни завеси

Мнение от Ksantip » 15 Юли 2018, 11:56

Имам някакъв спомен, че немците използват в началото на "Михаел", но не се сещам къде съм го чел и може и да греша.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 22712
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Димни завеси

Мнение от Dinain » 15 Юли 2018, 12:16

Тук е обяснено:
https://sites.google.com/site/wwiismokescreen/history

Технологиите не са били толкова напреднали. Дори на корабите е било експериментално и са изгаряли много мазут (хиляди литри за димна завеса от километър, която служи само при отстъпление) - на сушата няма как да стане за офанзивни операции.

А за димни снаряди с дим по-тежък от въздуха (иначе се разнася бързо) единственият вариант е с химикали, които хем са били скъпи, хем отровни.

Генерално проблемът е, че собствените войски трябва да минат през дим, който е отровен (фосфор). Тоест с противогази. Ако ще е така, защо не им пуснат направо газ... и това са правили...

Те и до ден-днешен в димките използват фосфор. Чийто дим е отровен.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19
...
ОК, признавам беше леко преувеличение.
Thorn, 04.11.21

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 10270
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Димни завеси

Мнение от vassiln » 15 Юли 2018, 14:10

Така е, според един учебник на химически войски, при някои димове се отделя дори фосген, макар и не в смъртоносни концентрации.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 3345
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Димни завеси

Мнение от Bruchpilot » 16 Юли 2018, 11:46

Доста е далеч от Първата световна, но, мисля дава добра илюстрация на възможностите:

The Defense of Australia
Австралия казвахме на група от няколко малки хълма в югоизточния край на Форт Ървин. На запад Австралия граничеше с два върха – 909 Север и 909 Юг. Моят OPFOR батальон трябваше да задържи Австралия против BLUFOR – бригада атакуваща от запад, от към двата върха 909. Ако успеехме да задържим Австралия, OPFOR полкът можеше да заеме отбрана на север от нас, точно пред тесен проход, наречен “Прохода на кита”.
BLUFOR се бяха скрили на западната страна на 909-ките и не можехме да ги видим, въпреки, че те от своя страна ни виждаха през 12-те километра равна пустиня, която беше между нас. Те можеха да се крият и да се подготвят, докато ние трябваше да се окопаем и да поставим препятствия. Естествено по време на подготовката над нас висеше огромен облак прах.
Теренът не ни благоприятстваше. Атакуващите можеха да видят всяко наше придвижване, а ние не можехме да видим нищо. Хълмовете, които ограждаха долината им предоставяха отлично прикритие и маскировка за техните разузнавачи. От друга страна обаче, ние можехме да видим атаката от далеч и те щяха да са на открито в продължение на 9 километра, преди да попаднем в обсег. Ако не можеха да скъсят опасната зона, щяхме да ги смачкаме с артилерия.
Късно вечерта подготвихме отбраната си и изпратихме напред наблюдатели. През ноща ни разузнаваха, но нямаше сериозни сблъсъци, въпреки, че със сигурност BLUFOR ни виждаха. Около час след изгрев, гъста димна завеса започна да се образува около 909 Юг. Тя скри хълма и южния край на долината, оставяйки само северните 2/3 открити. Пушекът беше на около 10 километра, точно от “нашата страна” на 909-ките. Беше страхотна завеса, но наистина не знаех защо врагът я поставя там.
Докато завесата се раширяваше, няколко ВИП-а дойдоха при мен. Аз бях в окоп, на военното било на хълма, от където виждах всичко и можех да контролирам артилерията. Най – старшият от тях ме попита какво мисля за завесата и как тя ще ни повлияе. Казах им, че завесата е поставена на юг, тъй като те мислят да минат от север. Също така им казах, че дори и са зад завесата, ще се откроят на неин фон, веднага щом тръгнат към нас. Гостите ми бяха видимо разочаровани – или бях сбъркал геройски или бях отгатнал точно вражеския план.
BLUFOR вдигнаха много прах, когато започнаха да се преместват от прикритата си позиция на юг, към тази на север. Когато започнаха атаката и изкочиха на равната пустиня нямаха пушек, който да ги прикрива. Лесно ги следяхме – веднага ги ударихме с артилерия и продължихме през целия им път до нашата позиция. Те криволичеха до колкото можеха, само за да се натъкнат на нашите препятствия. Докато ги преодоляваха наистина имаха остра нужда от пушек, но вече нямаха как да го поставят и ние добавихме директен огън към артилерията. Тяхната дима завеса не само ги провали, а и помогна на нас.


OPFOR Defense of 876
Стояхме будни цялата нощ докато се борехме с разузнавателните групи на противника. Отбраната ни беше разположена в източния край на каменист хълм, пълен долчинки. На картата беше наименуван Хълм 876 и представляваше капан за атакуващите. Хълм 876 се възвисяваше над равната пустиня като остров в морето. Доминираше над равните си околности и на всичкото отгоре беше разположен в не много широка долина – нямаше как да го заобиколят без да попаднат под нашия огън.
Бяхме уверени в себе си. Имахме 10 окопани БМП-та, 3 Т-72 и бяхме осеяли долчинките с пехота. Обкържаващата ни равнина беше пълна с мини и други препятствия, които имаха за цел да забавят атакуващите и да ги накарат за завият наляво или надясно. Имахме подготвени три огневи чувала, които щяха да попречат на врага, както да ни заобиколи, така и да ни смаже.
Щяхме да се сразим с цяла подсилена бригадна бойна група, но бяхме уверени, че това щеше да е още един разгром за BLUEFOR!
Около час след изгрев видяхме серия димни снаряди да падат, последвани от поставяне на генератори за дим от пехотата. Бяха извън директния ни огън, а димът ни пречеше да ги ударим точно с артилерия. Беше хладна утрин, пушекът стоеше ниско и гъсто, и на всичкото отгоре се носеше към нас. Този път BLUEFOR се бяха справили добре. Но ние бяхме сигурни, че можем да ги ударим, когато се хъврлят към нас през откритата пустиня.
Атакуващата бригада обаче беше търпелива. Те оставиха завесата да се разпространява около 30-40 минути, след което чухме шум от двигатели. Беше все едно да чуваш Инди 500 без да го виждаш! Със сигурност цялата бригада се движеше. Това означаваше над 60 танка и БМП – трябваше да бъдем бързи и точни.
Челната машина изкочи от пушека и се насочи към нас на пълна скорост, като собственият и генератор за дим работеше на максимум. Беше М1А1 и нашите препяствия въобще не го бяха забавили – те бяха преминати под прикритието на пушека. За няколко минути две роти преминаха покрай нас от север и още две от юг. Враъг беше бърз и решителен - повечето от нашите машини бяха бързо унищожени, техните жълти свелтили мигаха, показвайки, че са извън строя.
Единствените OPFOR на хълма вече бяха пехотинците. Имахме доста хора на добри позиции и мислехме, че можем да задържим хълма доста време. Скоро цялото бойно поле беше покрито от гъст сив пушек, а вражеските танкове и БМП-та изчезнаха на изток, толкова бързо, колкото се бяха появили. Напрегната тишина се възцари под мрака на дината завеса. Не чувахме шум от двигатели. Може би бяха решили, че не си струва да си губят времето с нашата пехота и щяха да оставят хълма в наши ръце. Въпреки, че нямше звук, започнахме да виждаме приближаващи се сенки от запад – обратната страна на първоначалната атака. Беше боен ред от пехотинци, цял километър от единия край до другия! Брадлитата зад тях осигуряваха прикритие. Щяха да ни наритат отзад за втори път, в рамките на по-малко от три часа!
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 9104
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Димни завеси

Мнение от Amazon » 17 Юли 2018, 04:04

Сега разбрах, защо над 20 американски войници загиват годишно при обучение и тренировки, дори при стегната им организация. Това горното, преведено от Пилота, си е жива война.

Аватар
Ksantip
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:16
Контакт:
Status: Offline

Re: Димни завеси

Мнение от Ksantip » 19 Юли 2018, 21:23

Ksantip написа:
15 Юли 2018, 11:56
Имам някакъв спомен, че немците използват в началото на "Михаел", но не се сещам къде съм го чел и може и да греша.
Не било за "Михаел" а за битката при Хамел (4.7.1918), при която в артилерийската подготовка, австралийците използват и димни снаряди. Не мога да намеря обаче какво точно са представлявали.
https://www.awm.gov.au/visit/exhibition ... tles/hamel
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hamel

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани