Първа световна война7 ноември 1917 - какво се случи ?

1914-1918
Отговори
Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

7 ноември 1917 - какво се случи ?

Мнение от Советский богатир » 19 Ное 2016, 15:02

КАКВО СЕ СЛУЧИ В РУСИЯ НА 7 НОЕМВРИ 1917 Г.
Кои са причините за Октомврийската революция?
Умората от войната;
Промишлеността и селското стопанство се оказват на ръба на фалита;
Катастрофална финансова криза;
Нерешен аграрен въпрос и обедняване на селяните;
Отлагане на социално-икономическите реформи;
И накрая - противоречията в Двоевластието са предпоставка за смяната на властта.

На 3 юли 1917 г. в Петроград започват демонстрации с искането за свалянето на Временното правителство. Контрареволюционните части по указание на правителството използват оръжие срещу демонстрантите. Започват арести, възстановено е смъртното наказание.
Двоевластието завършва с победата на буржоазията. Събитията от 3-5 юли показват, че буржоазното Временно правителство няма намерението да изпълнява исканията на трудещите се, и на болшевиките става ясно, че не могат да вземат властта по мирен път.

На Шестия конгрес на РСДРП - болшевики, който се състои от 26 юли до 3 август 1917 г., партията се ориентира към провеждането на социалистическа революция чрез въоръжено въстание.
На държавното съвещание през август в Москва буржоазията има намерението да обяви Л.Г. Корнилов за военен диктатор и да разпусне Съветите. Но революционната вълна проваля плановете й. На 23 август Корнилов изпраща войски срещу Петроград.
Болшевиките провеждат голяма агитационна работа сред трудещите се маси и войниците, разясняват смисъла на въстанието и създават революционни центрове за борба с корниловщината. Метежът е потушен, а народът окончателно разбира, че болшевишката партия е единствената, която отстоява интересите на трудещите се.
На 24 септември болшевиките получават 51% от гласовете в районните отдели на Думата. Буржоазните партии и Временното правителство претърпяват дълбока криза, тъй като нямат опора в масите.

В средата на септември В.И. Ленин разработва плана за въоръженото въстание и пътя за осъществяването му. Главната цел на Октомврийската революция е завземането на властта в Съветите.
На 12 октомври е създаден Военно-революционният комитет - ВРК, центърът за подготовката на въоръженото въстание. Зиновиев и Каменев, които са противници на социалистическата революция, разкриват датата на въстанието на Временното правителство.
Въстанието започва в нощта на 24 октомври, един ден преди откриването на Втория конгрес на Съветите.
На 25 октомври В.И. Ленин пристига в Смолни и лично ръководи въстанието в Петроград. По времето на революцията са завзети най-важните обекти - мостове, телеграфът, правителствените учреждения.

Сутринта на 25 октомври 1917 г. ВРК обявява свалянето на Временното правителство и предаването на властта на Петроградския Съвет на работническите и войнишките депутати. На 26 октомври е завзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство.
Октомврийската революция в Русия е извършена с поддръжката на народните маси. Съюзът на работническата класа и селячеството, преминаването на армията на страната на революцията, слабостта на буржоазията определят резултатите от Октомврийската революция през 1917 г.
На 25 и 26 октомври 1917 г. се провежда Вторият Общоруски конгрес на Съветите, на който е избран Общоруският Централен Изпълнителен Комитет - ВЦИК, и е създадено първото съветско правителство - Съветът на Народните Комисари - СНК. За председател на СНК е избран В.И. Ленин. Той издава два Декрета - "Декрета за Мира", който призовава воюващите страни да прекратят военните действия, и "Декрета за земята", който отразява интересите на селяните.
Приемането на тези декрети подпомага победата на съветската власт в регионите в страната.

На 3 ноември 1917 г. след като болшевиките завземат Кремъл, съветската власт побеждава в Москва. След това съветската власт е провъзгласена в Беларус, Украйна, Естония, Латвия, Крим, Северен Кавказ, Средна Азия. Редолюционната борба продължава до края на Гражданската война - 1920-1921 г., която е последица от Октомврийската революция.
Великата Октомврийска революция разделя света на два лагера - капиталистически и социалистически.

Революцията се нарича "Октомврийска", защото по стар стил е извършена на 25-26 октомври 1917 г., по нов стил 7-8 ноември. Днес много историци смятат това събитие за едно от най-великите в историята на Русия, в резултат на което произтичат кардинални промени във всички класи в обществото.
През 1914-1918 г. Русия е въвлечена в Първата световна война; положението на фронта е катастрофално, армията търпи големи загуби, промишлеността залага на военната продукция, а не на потребителската, затова цените растат, което предизвиква недоволството на масите. Войниците и селяните искат мир, а буржоазията, която печели от военните доставки, иска войната да продължи. Селяните от векове мечтаят да се спасят от гнета на помешчиците и кулаците и да имат собствена земя, затова са готови на решителни действия.

Класовата борба се нажежава. Авторитетът на Временното правителство пада; то не може да реши проблемите на обществото.
Болшевиките имат силен авторитет, особено лидерът им - Владимир Илич Ленин, който обещава на народа да реши всичките обществени проблеми.
В обществото широко се разпространяват социалистическите идеи.
През октомври болшевишката партия вече има 400 хиляди членове.

Вечерта на 25 октомври на Втория Общоруски конкрес на Съвета на работническите и войнишките депутати е обявено, че властта преминава в ръцете на Втория конгрес на Съветите, а на места - в Съветите на работническите, войнишките и селските депутати. На конгреса е образувано съветското правителство, което е наречено "Съветът на народните комисари", в който влизат В. Ленин, Лев Д. Троцки - народен комисар по външните работи, Йосиф В. Сталин - народен комисар по националния въпрос. Въведена е "Декларацията за правата на народите в Русия", в която се оповестява, че всичките хора имат равни права на свобода и развитие, повече не съществуват нации на господари и нации на потиснати.

В крайна сметка Октомврийската революция на болшевиките удържа победа и е установена диктатура на пролетариата. Класовото общество е ликвидирано, земята е предадена на селяните, а промишлените съоръжения - фабрики, заводи, мини - на работниците. Вследствие Октомврийската революция започва Гражданската война, в която загиват милиони и започва емиграцията в чужбина. Великата Октомврийска революция повлиява на следващите събития в световната история.

"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 9092
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: 7 ноември 1917 - какво се случи ?

Мнение от Amazon » 19 Ное 2016, 20:27

Готина тема. Но май трябва да започне още от Столипин.

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1868
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: 7 ноември 1917 - какво се случи ?

Мнение от kramer » 19 Ное 2016, 21:39

Развал на държавата, това се случи. Пияна шайка матроси и няколко батальона страхуващи се от фронта войници, организирани с много пари от една малка партия свалят правителството.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 9092
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: 7 ноември 1917 - какво се случи ?

Мнение от Amazon » 14 Юни 2019, 06:56

Пермските военни и локомотивни заводи, отпреди тъпите болшевики:

Изображение

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 9035
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: 7 ноември 1917 - какво се случи ?

Мнение от Thorn » 14 Юни 2019, 14:52

kramer написа:
19 Ное 2016, 21:39
Развал на държавата, това се случи. Пияна шайка матроси и няколко батальона страхуващи се от фронта войници, организирани с много пари от една малка партия свалят правителството.
Описваш февруари.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Модератор Петя.

Разумните хора не се съмняват. Dinain, самопровъзгласявайки се за "разумен"
Ми нобелист съм. рки

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 9092
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: 7 ноември 1917 - какво се случи ?

Мнение от Amazon » 07 Ное 2019, 18:59

Виктор Ерофеев: Превратът, наречен Октомврийска Революция е най-чудовищната трагедия в историята ни.
https://dnes.dir.bg/na-fokus/viktor-ero ... oriyata-ni

Ето малък откъс:
В СССР беше проведена страховита антиселекция на населението - унищожени бяха цели социални прослойки, от аристократите до селяните. Ние, руснаците, се превърнахме в случайни хора. Ние, руснаците, и до днес не можем да се измъкнем от помийната яма, в която ни навря Октомврийската революция, а в страната ни липсва всякаква политическа култура, да не говорим за политическа мъдрост. Всичко това също е резултат от революцията. Тя ни върна обратно в пещерите, към архаичните представи за добро и зло. Вдъхна ни чувството за превъзходство над всички останали, просто защото ние сме ние. В началото тя като див звяр разкъса всички руски национални ценности, които Толстой така прецизно описва в главите за семейство Ростови. После с помощта на всички несправедливости раздуха пожара на световната революция, а накрая се хвърли в чудовищния национализъм на сталинската епоха, като заличи човешкото достойнство и потопи хората в страх, който управлява Русия и до днес.
Твърдят, че болшевиките победили, защото обещали мир и земя. Но всичко това е чиста демагогия. Вместо мир дойде братоубийствената Гражданска война, а вместо да раздаде земя, по време на колективизацията революцията унищожи най-доброто селячество.
Защитниците на революцията ще кажат: ликвидирана беше неграмотността, проведе се успешна индустриализация, победихме във Втората световна война... Само че борбата срещу неграмотността започна още преди болшевиките, индустриализацията беше в пълен ход още в началото на 20 век, а за жертвите във войната вече писах по-горе.

Аватар
rki
Редовен потребител
Мнения: 8381
Регистриран на: 22 Мар 2017, 20:11
Status: Offline

Re: 7 ноември 1917 - какво се случи ?

Мнение от rki » 13 Ное 2020, 16:51

Преди точно 103 години, на 13.11.1917 излиза следния брой на вестник Сигнал:

Изображение
С ваксини е по-зле, отколкото без
(с) тавариш Трънски

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани