Студена война и деколонизацияСССР - събития, факти, документи и коментари за тях

1945-1989
Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 12724
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: СССР - събития, факти, документи и коментари за тях

Мнение от Amazon » 04 Дек 2023, 19:53

Факли се гасят с експлозив от край време. Това да използваш ядрена експлозия е тъпотия. Извън огромната цена, единственото което постигаш е че правиш областта необитаема за десетилетия. Няма сондажен кладенец, който да не може да бъде загасен с няколко камиона конвенционален експлозив. Отделно, че ядрена експлозия, особено подземна, вероятно ще запуши/унищожи сондажа а често не това е целта а просто "да се издуха" пламъка.

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 7419
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: СССР - събития, факти, документи и коментари за тях

Мнение от piston » 05 Дек 2023, 09:56

От Дмитрий Бакаев
"В Севастопол под открито небе пяха песента "Върнете Сталин" (изпълнител - Сергей Курочкин).
През цялото време на изпълнението публиката не спря да аплодира. Трябва да се отбележи, че публиката беше предимно от възрастни хора.
Сега вече ще говоря открито, ще освободя душата си от болезнените и мъчителни спомени (поне отчасти).
Искам да се обърна не към този, който пееше, а към онези възрастни хора, които аплодираха така радостно. Вие сте някъде в края на седемдесетте години, а някои от вас са прехвърлили седемдесетте. Аз съм на същата възраст. Някои от вас са имали баща, или може би дядо, или по-голям брат, който е бил репресиран през сталинските времена. Дошли са за тях през нощта, сбогували сте се с тях и вероятно завинаги. Много хора дори не знаят къде са погребани техните роднини. Аз ще ви разкажа какво се е случило с тях след това.
През 1952 г. пристигнахме в Далечния север, зад Полярния кръг. Баща ми (хидрометеоролог) беше изпратен в село Сивая Маска (на 6 часа път от Воркута) като началник на метеорологичната станция. Метеорологичната станция беше отдалечена, дори селището беше на 2,5 километра. А около него имаше лагерни зони. Една от тези зони (мъжката) се намираше близо до метеорологичната станция, на около 200 метра. Заобиколена беше с ограда.
Вашите роднини бяха довеждани тук, зад тази ограда. Тук те са живееха и умираха. Работа - по 10-12 часа на ден, и то в студа, в снежната буря.
Метеорологичната ни станция често биваше покрита със сняг (едноетажна сграда, като барака) и не можехме да излезем. Баща ми се обаждаше на началника на лагера (Должиков) и той отпускаше хора да почистят сградата.
Криминалните отказваха под какъвто и да е предлог и къщата се почистваше предимно от политическите лагерници (член 58 и други).
Често разговаряхме с тях. С готовност ни разказваха за семействата си, за децата, с такава човешка топлота и надежда ни показваха снимки.
Именно ВАШИТЕ снимки ни показваха. Даже намирайки се на края на света, те ВИ обичаха - тези нещастни жертви на сталинския режим. Винаги гладни (спомням си как се нахвърляха върху борша, който майка ми им готвеше), зле облечени, те въпреки това не губеха човешкия си вид, правеха на нас, децата, играчки от дърво (нямаше откъде да се купят), а ние им давахме буркани със сладко и гъби (откраднати от майка ми). Това беше техният живот.
А сега ще ви разкажа как умираха. Смъртността беше голяма (без да броим Кашкетинските разстрели), не ги погребваха поотделно. През зимата понякога се събираха по 20-25 души (оставени да лежат на студа под навеса).
Денят на погребението беше събитие. Гробището за лагерници беше наблизо, но лопатите не се справяха с вечната замръзналост и се използваше взрив. Ние, децата, тичахме до оградата и през пукнатините гледахме всичко. Поради възрастта си (6-7-годишни) не разбирахме много, но този сатанински ритуал остана в паметта ни за цял живот.
Преди да бъдат откарани от зоната, в темето на всеки мъртвец се забиваше огромен пирон. В мразовития въздух дори се чуваше как се троши костта. Това правеше един затворник с чук в ръка. Пиронът се забиваше, за да не може жив човек да избяга преструвайки се на мъртъв. Застраховаха се. Все още чувам звука на този чук в ушите си.
После ги караха на шейни до ямата, а ние тичахме след тях. Охраната ни отпъждаше, но нали сме деца, нищо не можеха да направят. Изпровождахме ги в последния им път - вашите бащи, по-големи братя, запомняхме колко са в гроба. Без кръстове, само една пръчка. И толкова...
На връщане пазачите ни качваха на празните шейни и ни връщаха в метеорологичната станция. Като си спомням за това, често плача. Беше много тежко за детската психика.
Как стана така, че днес вие, децата на тези хора, ръкопляскате пламенно под виковете "Върнете Сталин!"! Ума си ли изгубихте, съвестта ли, или никога не сте имали такава?! Вие сте предатели на паметта на вашите бащи. Какви хора сте вие - уроди или нечовеци?! Заслужавате единствено презрение!
Аз ви презирам."
(via Archimandrite Nicanor)
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Мнения: 912
Регистриран на: 22 Юли 2016, 14:55
Местоположение: Варна
Контакт:
Status: Offline

Re: СССР - събития, факти, документи и коментари за тях

Мнение от bigdragon » 28 Дек 2023, 11:14

На 3.30:
"Бях недоволна от съветската власт, но такова до сега не е имало..."
https://youtu.be/h_LMdoCuSRM?t=206
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:


miau
Редовен потребител
Мнения: 484
Регистриран на: 16 Фев 2017, 00:14
Контакт:
Status: Offline

Re: СССР - събития, факти, документи и коментари за тях

Мнение от miau » 08 Фев 2024, 22:11

Тоя се е родил през 1906 година в СССР ???!!!
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани