Студена война и деколонизацияВъншно-търговски отношения и икономически шпионаж при социализма

1945-1989
Отговори
Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 2266
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Външно-търговски отношения и икономически шпионаж при социализма

Мнение от pnp5q » 08 Апр 2020, 21:23

Ivanov написа:
08 Апр 2020, 19:52
Off Topic
Кто беше само за маскировка бе човек ! Ти от това се объркваш .Видя ли колко бързо го смениха със С
Мисълта ми е , че те последователи на Маркс никога не са били ! На Ленин ,да съгласен съм .
Та би трябвало да ги наричаш "ленинисти" :D
[/quote]

Моля Ви, не ни представяйте необоснованите си теории като факти. Камо ли да правите оценка на другите потребители въз основа на кое какво е "според Вас".
Какво смятате, че представлява последователят на Маркс, та правите толкова безапелационно заявление? Марксизъма се изучаваше задължително във вузовете в две части - "Научен комунизъм" и "Политикономия".
"Не съм сигурен, че мрачните аспекти на човешката личност могат да бъдат поучителни за нас." - Ръсел Кроу

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8249
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от vassiln » 15 Апр 2020, 15:28

Предполагам, че във външнотърговските организации са назначавали доверени хора. Винаги може някой да се захласне по западна оферта, особено инженер, но това ще да са били някакви изключения, инцести, които са водели до шляпане по пръстите. Първо се е търсил източния аналог, и едва ако няма - може да гледаш на запад. И в тези организации и предприятия случайни хора не попадаха.
Нямам предвид непременно ченгета, но поне препоръчани партийци или много силно препоръчани, да не кажа вербувани, безпартийни.
"Далеч съм от мисълта да отричам правото на палестинците на въоръжена борба, ... "
Dinain, 31-01-2006 г.:
http://forum.boinaslava.net/showthread. ... post141560

Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Мнения: 4180
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 22:27
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Ivanov » 15 Апр 2020, 17:21

vassiln написа:
15 Апр 2020, 15:28
Предполагам, че във външнотърговските организации са назначавали доверени хора.
Off Topic
Това и аз казах , макар и малко по- грубичко . Нали за да водиш търговски преговори трябва и да идеш при гнилите капиталисти , не може да ги чакаш кога ще дойдат :)

Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Мнения: 4180
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 22:27
Status: Offline

Re: Външно-търговски отношения и икономически шпионаж при социализма

Мнение от Ivanov » 15 Апр 2020, 20:44

Благодаря pnp5q ,харесва ми темата :)

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 2266
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Външно-търговски отношения и икономически шпионаж при социализма

Мнение от pnp5q » 15 Апр 2020, 21:05

vassiln написа:
15 Апр 2020, 15:28
Предполагам, че във външнотърговските организации са назначавали доверени хора. Винаги може някой да се захласне по западна оферта, особено инженер, но това ще да са били някакви изключения, инцести, които са водели до шляпане по пръстите. Първо се е търсил източния аналог, и едва ако няма - може да гледаш на запад. И в тези организации и предприятия случайни хора не попадаха.
Нямам предвид непременно ченгета, но поне препоръчани партийци или много силно препоръчани, да не кажа вербувани, безпартийни.
Какви изключения, като няма източни аналози. :)
Външно-търговските организации никога не са гледали на изток - други са им били работните задачи, СИВ не е бил "външна" зона. Доколкото съм чела, там са работели де факто разузнавачи /по-късно стана модерно да му викат промишлен шпионаж/ и са търсели всяка възможност да докопат западни технологии - специализирани машини, чертежи, каквото падне. Другото им занятие е било да се търсят възможности за износ срещу валута. Що се отнася до закупуване на машини за конкретни предприятия в провинцията - (раз)решенията са на ДСО-тата - следват делегации до производителя с партийци на разходка /такъв повод да видят Запада, кой ще го изтърве!/, един /поне/ инженер от завода - от кумова срама - и преводач.

Списък на външно-търговските предприятия в НРБ

Българската страна от въпроса е разкрита доста добре в раздела Ограничения на КОКОМ в уики-статията Производство на компютри в България. Позволявам си да го цитирам частично:
Развитието на промишлеността в България е свързано с трансфер на технологии от чужбина, препятстван в епохата на Студената война от ембарго - списък на стратегически стоки и технологии, съставен от КОКОМ /специален комитет/. ...

От друга страна, в Източния блок приоритет има аргументът за "независимост в случай на война" и се насърчава използването на местни градивни елементи. ... Поради значителната изостаналост на страните от социалистическия лагер в областта на високите технологии единственият начин за успешно производство е купуване на лиценз. Според Йордан Младенов, през 1960-те години са сключени лицензни договори за радиочасти, кондензатори, металослойни резистори, по лиценз на Сименс се произвеждат автоматични телефонни централи (АТС S29 от 1929 г.) Първите български германиеви диоди и транзистори са изработени по френски лиценз, а ЗИТ-151 и първите ЗУ – по японски. Почти всички авангардни технологии и продукти на западни фирми са включени в списъците на COCOM и продажбата на лицензи за тях или на готови изделия е забранена, като нарушаването на забраната води до икономически санкции за продавача. Пример в това отношение е скандалът Toshiba-Kongsberg от 1987 г., свързан с продажба на машини с ЦПУ, за прецизно фрезоване в СССР, които са използвани за производство на части за подводници.

За да се преодолеят ограниченията, наложени от COCOM, през 1964 г. към Държавна сигурност е създадено Управление за научно-техническо разузнаване (УНТР), което на практика се занимава с промишлен шпионаж, като тайно закупува ембаргови образци, технологии и елементи. Разузнаването използва за прикритие българските външнотърговски организации и задграничните им дружества, а по-късно създава и свои фирми. Политиката на използване на тези средства за развитие на технологиите е одобрена от най-високо ниво. Например в началото на 80-те години ДЗУ започва производството на нови ЗУМД 317 МВ/635 МВ – така наречен тип „Уинчестър“, а от наскоро разкрити документи от Комисията по досиетата, става ясна ролята на УНТР, Първо главно управление на ДС и ВТД „Инко“ в този напредък.
Както виждате, има си случаи на напълно нормални контакти с държави, които недолюбват ембаргото - Япония, Швейцария - и там са необходими инженери, които знаят и разбират какво се купува. От друга страна, как купуват специалните доверени хора от външно-търговските фирми, също има къде да се прочете - особено за съветските. Само че документацията е на английски. :)

В тази книга например - "Най-добрият враг, който може да се купи с пари" (англ.) някакви вероятно дясно-ориентирани автори разказват историята на паралелно предоставяне на технологична информация на СССР от "загрижени за мирната търговия и доброто сътрудничество" американски институти и от специално вербувани за целта агенти и фирми-паравани.
По-конкретно в края на глава V са изброени по години събития от развитието на полупроводниковата индустрия на САЩ, сред които четем:
... 1973 г. - CDC (Control Data Corporation) приема да предостави на СССР голям дял от научна и инженерна информация, вкл.конструиране и проектиране на голям бърз компютър; 1977-80 - СССР закупува технологии за полупроводников завод посредством мрежата Бруххаузен и СТС (Continental Trading Corp.) Договора с CDC дава на Съветите достатъчно информация да организира закупна и шпионска програма. CDC казва на Съветите какво да купят. 1981-82 Търговското министерство няма достатъчно пълномощия да спре износа. Митниците обаче правят определени усилия да спрат износа на техника за полупроводниково производство. 1985 Съветите създават завод за серийно производство на полупроводници. Съветското военно оборудване е базирано на неговата продукция. 1986 Американският данъкоплатец продължава да поддържа бюджет за отбрана от над 300 млрд на година. Без тези трансфери съветската военна машина можеше да не бъде компютъризирана и бюджета за отбрана на САЩ да бъде намален.
До края на главата (от стр. 47) се разказва за мрежата Брюххаузен, съставена от 20 или повече фирми-паравани, създадени от Вернер Брюххаузен, западногерманец. Ключова е група компании с инициали СТС, ръководена от Анатолий Малюта, натурализиран гражданин на САЩ от руски произход, които придобиват и прекарват в СССР технологиите за въпросния завод за полупроводници.

На същата тема - съветски покупки на оборудване за полупроводници - е и този разсекретен доклад на ЦРУ от 1976 г. (англ.) Предлагам за по-бързащите да видят какво пише от т.14 на стр.7 нататък.

И накрая, за капак, ми попадна тази статия (рус.) на ветеран на външното разузнаване на СССР, капитан І ранг в оставка А.Б.Максимов от 2011 г., която освен другото, предоставя списък от 13 успешно изпълнени от научно-техническото разузнаване спец-задания за съветската космическа програма, за които си нямах хабер - ето първите три:
1963 - Спутник: проникване на авиобаза за оглед и фотографиране на на капсулата, в която първия американски астронавт е бил в космоса;
1963-67 - Амберлити: добиване на йоно-обменни смоли и технологии за изготвянето им за производство на твърдо ракетно гориво и живото-обезпечаващи системи за космонавтите;
1965 - Спецсмазки: придобиване на образец от студоустойчива молибденова смазка, използвана в жироскопите на ракетите на НАТО с цел прилагането й в космическите навигационни системи;
и споменава някои други примери за давление на САЩ - спряна от КОКОМ сделка с Франция за доставка на модерни телефонни централи, а в началото на 80те - препятстване строежа на газопровод Уренгой-Западна Европа - забранили износа в СССР на тръби с диаметър 1200мм, защото можели да се използват за корпуси на междуконтинентални ракети.

Така че не бъркайте външно-търговските компании с легалните преговори за оборудване, особено водени в България - например на Пловдивския панаир.
"Не съм сигурен, че мрачните аспекти на човешката личност могат да бъдат поучителни за нас." - Ръсел Кроу

jordani
Редовен потребител
Мнения: 713
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Външно-търговски отношения и икономически шпионаж при социализма

Мнение от jordani » 15 Апр 2020, 22:23

Аз напоследък чета за компютрите в СИВ и може да споделя. Също имам разговори от първа или втора ръка за някои случаи за външната търговия или шпионажа.

Обаче ако насреща се пише "Предполагам, че" и "Това и аз казах", въпреки основателното очакване "не ни представяйте необоснованите си теории като факти", няма смисъл да се обсъжда.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8610
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Amazon » 15 Апр 2020, 22:29

vassiln написа:
15 Апр 2020, 15:28
Предполагам, че във външнотърговските организации са назначавали доверени хора.
Теб целият ти живот се базира на предположения.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8610
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Amazon » 15 Апр 2020, 22:45

Ivanov написа:
15 Апр 2020, 17:21
Това и аз казах , макар и малко по- грубичко . Нали за да водиш търговски преговори трябва и да идеш при гнилите капиталисти , не може да ги чакаш кога ще дойдат :)
Като иде реч за големи пари, не върви да пратиш каскетите и гешефтарите. Трябва ти някой на ниво. Самите преговори са като брейнсторминг на стероиди. И където имат значение от предварителната подготовка, през бързо взимане на решения до излъчването на преговарящия.

Няма как да разчиташ на тъмен балкански субект, с айкю дето едва стига да си настрои радиоприемника. Само защото е бил добър в смученето на кремълски, или местни партийни чучури. Също така цедката за тъпири в Икономическия (и не само), особено за важни специалности, като МИО е била изключително тънка. Проверявали са ги за чесън още на входа. За партийните другари и близките им каксети е имал далеч по-лесни и синекурни специалности и сфери на изява. От ресторантьорство, до каквото там се сетиш.

И наистина е имало изкушения. Особено от страна на компании извън СИВ. Обаче защо мислиш, че някой нормален българин е по-податлив на корупция, отколкото посредствено партийно мекере, дето вече е доказал, че се издига чрез въртеливи движение на трътката? Аз си мисля, че е точно обратното.

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8249
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Status: Offline

Re: Външно-търговски отношения и икономически шпионаж при социализма

Мнение от vassiln » 15 Апр 2020, 22:59

Amazon написа:
15 Апр 2020, 22:29
vassiln написа:
15 Апр 2020, 15:28
Предполагам, че във външнотърговските организации са назначавали доверени хора.
Теб целият ти живот се базира на предположения.
Мислех да ти отговоря, но реших да се въздържа. По същество - оспорваш ли предположението ми? Или нямаш мнение, но трябва да си остроумен?
"Далеч съм от мисълта да отричам правото на палестинците на въоръжена борба, ... "
Dinain, 31-01-2006 г.:
http://forum.boinaslava.net/showthread. ... post141560

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани