Ksantip написа: ↑18 Авг 2026, 08:05
Dinain написа: ↑18 Авг 2026, 01:26
Убеждението ти вероятно се базира на ниска информираност. Не е лесно да изселиш 700,000 души, и то само за да ги преместиш с няколко км насам или натам като самоцел - много по-лесно е да преместиш постоянните граници. За справка виж република Крайна или република Српска.
Обявяването на селищата за незаконни просто вдига цената на узаконяването им. Не съм категоричен кой и дали трябва да се изселва, имало е много предложения през годините. Категоричен съм само, че продължаването на този проект е противопоказно.
Република Краина е ликвидирана и сърбите изчезват от Хърватия, така че не е точен пример.
Разбира се, че не е точен пример, когато цитираш половината от него. Затова ти написах "република Крайна
или република Српска"
В единия случай е ликвидирана и много (не всички) сърби бягат от Хърватия в Сърбия, като в голяма степен са заменени на свой ред от хървати, бягащи от Босна в Хърватия. (Това, за справка е донякъде съвпадащо с т.нар. "
трансфер" предложен от Авигдор Либерман в далечната 2004 г.) В другия случай са узаконени и не бягат никъде.
Разбира се, че не е лесно да изселиш 700 000 човека, но ми е интересно дали мислиш същото за милион+ руснаците, които колонизираха Крим след 2014 г. В крайна сметка защо да местиш хората като можеш да местиш границите.
Уотабаутизъм ли виждам?
Заселените в Крим след анексията са ясна категория - в този случай имаш две суверенни държави с отдавна признати граници и национална принадлежност (тези хора не са украински граждани), имаш ясни правни прецеденти и нарушаването им. Югославия и Палестина е много по-сложно с държавни формирования, чиито граници тепърва се уточняват. По-релевантно щеше да е да питаш за онези, които са си местни от Украйна и се чувстват руснаци, а именно лугандонците - те имат ли право на самоопределение, независимост и т.н. Именно това съгради руската пропаганда и беше една чудовищна пропагандна лъжа, която се спука с анексирането на ДНР и ЛНР, така че не - те трябва да последват съдбата на република Крайна, щом не могат да съжителстват - ЧВМ.
А те са завземали и ликвидирали резервати многократно, земя е цепена, заменяна, крадена и продавана безброй пъти, не знаеш ли?
Така е, прав си. Резерватите си имат установени граници, въпросът е дали някой ден палестинските територии ще имат такива или постоянно ще се променят докато накрая не остане нищо, защото "много е трудно да се преместят хората". Интересно е, че тези трудности явно не важат при местенето на палестинците.
Къде са местени палестинци?
Ако говориш за халюцинациите на антисемита за изгонването на газанците в Синай, това си бяха негови собствени халюцинации.
В ЗБ "местенето", ако има такова, е микроскопично - говорим за отделни къщи, ниви и махали, и това не е защото има някакъв коварен план, а защото ако щеш вярвай, има огромна съпротива срещу този проект, и при всяко посегателство срещу прането на баба Фатима се вдига голям шум. Няма да се изненадам, ако статистически повече еврейски заселници са преместени принудително през годините (евакуирани от Газа, от Синай, и от незаконни селища), отколкото са принудително преместени палестинци.
Разбира се, че IDF няма да се изтегли. Както не се изтегли предните 6 пъти. И Русия ей-сега ще стовари десант в Гьотеборг и Херсон е наш навеки.
Абе то и от Голаните трябваше да се изтеглят, ама гледай какво стана.
Що за тъпня, от какво следва че е "трябвало да се изтеглят" и кога е трябвало да стане това?
Много добре знаеш, че от Голаните ще се изтеглят,
когато и ако има мирен договор със Сирия. Обвинявай Асад, че се тутка. Това е линията на спиране на огъня от 1967 г. По същия начин, по който се изтеглят от Синай, когато се сключва мирен договор с Египет.
Към момента ми се струва, че Израел по-скоро предпочита да има срещу себе си радикали като Хамас, защото с тях е невъзможно да се разбереш, те са животни, действат като такива и е оправдано да ги трепеш с хиляди докато колонизацията продължава и така до деня в който няма да има къде да се създава палестинска държава.
Не Израел, а бибистите. Оф, това е част от спора, който върви
от десетилетия в израелското общество и ми е втръснал до гуша: има ли "партньор за мир" или няма. Десницата казва, че няма, левицата казва, че има, и така вече 50 години. Десницата казва, че не трябва им се дава държава, левицата казва че е справедливо да имат.
Десницата казва, че са лъжци, ерго всякакви споразумения с тях са безсмислени, левицата казва, че това е рецепта за вечна война. Десницата не предлага други решения, освен насилие; левицата казва, че трябва да продължим да търсим политически решения за мир. Този спор можеш да го продължиш с Изчезнал Безследно.
Dinain написа: ↑18 Авг 2026, 01:36
ПП Между другото, твоите писания издават също провинциална надменност - ти някъде в Близкия Изток бил ли си някога? За антисемитския урод знам, че никога не е бил никъде. Аз съм бил в хашемитско кралство Йордания, това клоака ли е? Египет, това клоака ли е? Турция и Кипър клоака ли са? Откъде тази надменност?!
Всички изброени, с изключение на Кипър, са авторитарни държави. Това имам предвид под клоаки. Ливан едва е държава, Сирия няма нужда да я коментирам, Египет се управлява от 15 години от военен диктатор след като на първите демократични избори от десетилетия египтяните избраха гадни ислямисти да ги управляват, СА и другите държави от Залива няма какво да ги коментирам - средновековни сатрапии с много пари, където обезглавяването е официално наказание, а модерното робство процъфтява. Само за Йордания съм склонен да променя мнението си, демокрацията не е за всеки, но просветеният авторитаризъм там явно работи. Така че да, клоаки са.
Само да питам - Русия клоака ли е?