Съвременни конфликти ⇒ Израел-Палестина

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Израел-Палестина

Мнение от Ksantip » 17 Авг 2026, 13:27

@Dinain, явно сме на същото мнение относно колонизацията на ЗБ. Отново реагираш емоционално на думите ми (които са в провокативно емоционален тон :mrgreen:), но да обясня гледната си точка - далеч съм от мисълта, че всички израелски заселници или руските колонисти в Крим и Мариупол са зли хора в лично качество. Въпросът е, че дори да са ангели небесни, самото им настаняване на тези територии е престъпление. Аз съм абсолютно убеден, че руснаците от Крим и Мариупол трябва да бъдат изгонени след войната, без значение от обстоятелствата около заселването им на чужда земя, но съм убеден и че същото трябва да се случи с израелците в Западния бряг.

Сравнението с американските пионери е неуместно, най-малкото защото те не заемат гъстозаселени територии, но крайния резултат е същия - местните са изтласкани, а земите им са откраднати. Ако все пак държиш да използваме сравнението с индианците, то действията на израелските колонисти днес биха били равни на опити на американски реднеци да завземат територията на резерватите.

П.П.
За територията на Ливан на юг от Литани има както мераци от страна на разни израелски радикали, така и изказвания на военния министър, че IDF няма да се изтегли, а изгонените ливанци няма да се върнат.

П.П. 2
Мнението ми за левичарите, които сеят тъпота и радикализъм в университетите, е, че трябва да бъдат посетени от шпицкоманди, така че не ме обвинявай в такива грехове :D.

П.П. 3
Наясно съм, че от юридическа гледна точка ситуацията с руската колонизация на окупирани части от суверенната територия на друга държава членка на ООН не е същото като израелската колонизация на Западния бряг, но завземането на чужди земи и изгонването на населението им е еднакво отвратителна постъпка и в двата случая и ако Израел има претенциите да се различава с нещо от днешна Русия, то тези претенции не са много обосновани.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Авг 2026, 13:31

centara написа: ↑
17 Авг 2026, 12:28
Dinain написа: ↑
17 Авг 2026, 12:02
17 Авг 2026, 11:54

Айде сега пак скочихме в друга посока. Преди бяха заселниците в Дивия Запад, сега Русия. Къде ще е следващата дестинация? Само да ти кажа, че светът не се изчерпва с Русия. Пък и тя си е останала на нивото на Дивия Запад от 19-ти век.
Имаш ли нещо съществено за казване, или просто изразяваш неудовлетворението си от откритието, че без злободневната левичарска пропаганда нямаш какво да ми възразиш?
Имам, но се забавлявам, като излагам на показ магарешкото ти упорство, съчетано с логическите ти грешки във всеки втори пост. Нали форумът е за забавление, ето забавлявам се с теб :P
По-точно изразяваш неудовлетворението си от откритието, че без злободневната левичарска пропаганда нямаш какво да ми възразиш.

Както казах. ;)
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 17 Авг 2026, 15:33

17 Авг 2026, 13:31
17 Авг 2026, 12:28
17 Авг 2026, 12:02

Имаш ли нещо съществено за казване, или просто изразяваш неудовлетворението си от откритието, че без злободневната левичарска пропаганда нямаш какво да ми възразиш?
Имам, но се забавлявам, като излагам на показ магарешкото ти упорство, съчетано с логическите ти грешки във всеки втори пост. Нали форумът е за забавление, ето забавлявам се с теб :P
По-точно изразяваш неудовлетворението си от откритието, че без злободневната левичарска пропаганда нямаш какво да ми възразиш.

Както казах. ;)
Моля, моля. Ad hominem+non sequitur. Това, че не вадя нелепи сравнения с други места и от други епохи не ме прави левичар. :idea: :lol:
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 15:44

Ksantip написа: ↑
16 Авг 2026, 15:17
образът на Израел като парче от Запада в Близкия Изток ще избледнява все повече и накрая няма да се различава особено от околните клоаки.
Аз това ви го разправям от повече от две години, ама като казвам, че обикновено съм прав, някои не вярват.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 15:53

16 Авг 2026, 16:58
Изчетох статията на BBC. Ти всъщност прочете ли я?

Какво село, какви 5 шекела - 12 (дванайсет) хайлази "обсадили" къща на едно семейство със 7 (седем) души, след няколко дни линейка е пробила "обсадата" и донесла храна и вода. Дошла армията и им конфискувала... палатката. :roll:

Класическа случка "прането на баба Фатима", нищо ново от 40 години. Ако искаш да громиш, защо поне не намериш някакъв нов материал... :roll: Или просто за пръв път се запознаваш с реалностите.
Боже ще те зарина с примери, но те са просто ежедневие в нацистката апартейдна държава. За едни щурмоваци наричани евфемистично "младежта от хълмовете", които основават форпостове, които били незаконни, уж, но нещо нито армията, нито полицията се справят с тях, особено когато местният Химлер Бен Гвир ги подкрепя. Нападения на села с опожарявания на някоя и друга къща, булдозер прегражда пътя до местния кладенец, запалвания на някоя и друга кола, пребиване на палестинец, който идва да протестира че му окупират нивата, а ако много протестира, се случва и да го убият. Дини, Изчезнал Безсладно, ами това е ежедневие. Минава ли поне една седмица без някакъв подобен инцидент? Западната преса прелива от такива истории. И имат ли палестинците някаква ефективна защита. Бетер дивия запад в САЩ - правителството уж пази индианците им е уж гарантирало нещо си, но не може да обуздае преселниците. Див колониализъм стил 19 век в "страната на старт ъп- ите с претенции за демократичност.

И между другото, Нетаняху отсвири плановете на Тръмп и на пуделчето му Николай Младенов за Газа. Геноцид до дупка!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 15:56

Amazon написа: ↑
16 Авг 2026, 19:29
По този повод, как съжителстват араби и евреи в Израел? Както мюсюлманите и останалите в България, или са по-скоро капсулирани, както сегрегацията на черните в САЩ, в началото на миналия век? Арабите служат ли в армията? Говорят ли иврит? Могат ли да гласуват? Какъв процент от населението са горе-долу? Как се гледа на “смесени” бракове? Знам, че на израелец въпросите ще звучат глупаво, но извън тенденциозни случаи, като арабка с нож коли хора на автобусна спирка, аз поне нямам много информация.
Не служат освен бедуините, някои говорят иврит, други не, на смесени бракове се гледа като на нещо практически невъзможно - броят се на пръсти. В арабското общество няма да оцелееш при брак с евреи, в израелското има някакъв малък шанс. Който е израелски гражданин - гласува.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 16:09

17 Авг 2026, 11:45

Например имам съученичка от Бургас, която с мъжа и трите си деца живеят в този град от години. Три апартамента смениха и сега са в къща. Защото там са достъпни. Напълно нормативно семейство, никак не са религиозни, напълно нормален град, с улици, къщи, училища, молове и офис сгради. Те също попадат в категорията "заселници" и според твоето определение са животни, варвари и нацисти. Това е абсурдът, който илюстрирам.
По безпомощен и морално нечист аргумент в живота си не съм виждал, ти си на нивото даже не на Нетаняху, а на Бен Гвир/Смотрич.

Абе, мога да те заривам със снимки на прекрасни семейства с деца в Родезия, в Южна Африка, Алжир. Бели, усмихнати, в красиви къщи. Но първо са дошли едни главорези, бандити и далавераджии, които са зваладели тази страна и са прогонили или подчинили местните. Светът вече разби повечето от тези колониални утопии - и в Алжир, и в Родезия и в Южна Африка, остана само израелската. Съдбата на тези семейства е ясна - съдбата на черноногите в Алжир (Филипсвил), на белите в Родезия и на белите фермери в ЮАР.

Иначе колко е морално ли - ами например подобно нещо е станало в един китен полски град Келце след войната. Живеели там разни евреи, през войната понапуснали града - кой в емиграция, кой в концлагер, кой на оня свят. WWII. Та те оставили едни хубави къщи, достъпни, а е имало жилищна криза и едни прекрасни полски семейства с по три, че и с повече деца се настанили там. И като собствениците се върнали и казали, че не са съгласни им спретнали един погром. И практически аналогичен случай в Украина през 1946 - Киевския погром, когато местното население е биело жидовете, които са изхвърляли на улицата семейства с деца, настанени в бивши квартири на тези жидове.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 16:11

mikivt написа: ↑
17 Авг 2026, 13:04
17 Авг 2026, 11:48
mikivt написа: ↑
17 Авг 2026, 09:36

Ъъ, ти, сериозно ли? Това е било преди 150-200 години, светът се е помръднал сериозно оттогава.
Да, абсолютно сериозно. Светът толкова сериозно се е помръднал, че РФ в момента предлага квартири в Мариупол и заселва милиони в Крим, и това даже не е ничия, а окупирана територия на друга държава.
Израел трябва, а и има претенции, да взима равнис със западния свят, не с Русия, Иран и подобни.
Абсолютно го прави. Взема равнис със западния свят, по-точно с германия, но в периода 1933-1945.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 16:20

17 Авг 2026, 13:27
.

Сравнението с американските пионери е неуместно, най-малкото защото те не заемат гъстозаселени територии, но крайния резултат е същия - местните са изтласкани, а земите им са откраднати. Ако все пак държиш да използваме сравнението с индианците, то действията на израелските колонисти днес биха били равни на опити на американски реднеци да завземат територията на резерватите.

Не си достатъчно запознат. Прочети за изселването на "петте цивилизовани племена", ще се впечатлиш.

П.П. 2
Мнението ми за левичарите, които сеят тъпота и радикализъм в университетите, е, че трябва да бъдат посетени от шпицкоманди, така че не ме обвинявай в такива грехове :D.

На една къща наблизо виси от един прозорец странна комбинация от фланг на Палестина и флаг на LGBTQ++++++++++. Там явно не страдат от здрав разум.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 16:24

Официалната израелска политика:

Министърът на националната сигурност на Израел, крайнодесният политик Итамар Бен-Гвир, предизвика вълна от възмущение с острите си изявления относно войната в Газа. В подкаст с бившия израелски заложник Ром Браславски той призова за целенасочено убийство на 30-40 души в ивицата Газа всяка нощ. Според Бен-Гвир трябва да се убиват не само онези, които представляват непосредствена заплаха.

"Там има хора, които не заслужават да живеят. Те не трябва да живеят. Те дори не са хора", заяви министърът. Бен-Гвир също така критикува прекомерното, според него, намаляване на израелските атаки в ивицата Газа.

"Виждам цяла Газа като наша. Селища не само в Гуш-Катиф, а из цяла Газа, максимално насърчаване на емиграцията, да ги изпращаме в техните страни, а за терористите - никаква емиграция, нищо, просто да ги убиваме един по един".

За палестинските затворници Бен-Гвир казва: "Те страдат, тежко им е, зле им е и аз се радвам, че им е зле."

https://dnes.dir.bg/svyat/izraelski-min ... a-zhiveyat

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 16:54

Изображение

Israeli settlers building a new outpost near the Palestinian village of Azmut in the occupied West Bank on Friday.

Israel’s defence and finance ministers announced plans for three illegal settlements in Gaza and more than $400m (£300m) in funding to expand construction in the occupied West Bank, as Israel’s military commander for the region celebrated violent outposts as his “security partners”

https://www.theguardian.com/world/2026/ ... -palestine

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Авг 2026, 16:58

Изображение

Масово погребение на жертви на терористичен израелски удар през 2023, едва сега са разчистили развалините на сградата. 112 човека, от които 40 деца. Само при тази атака терористите от IDF убиват повече деца отколкото терористите от Хамас при атаките си през октомври 2023.

The victims had been among more than 300 people killed on 22 November 2023, when Israeli warplanes demolished a residential block in Gaza City

https://www.theguardian.com/world/2026/ ... eli-strike

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 17 Авг 2026, 17:01

Thorn написа: ↑
17 Авг 2026, 16:20

Не си достатъчно запознат. Прочети за изселването на "петте цивилизовани племена", ще се впечатлиш.
Знам ги, особено действията на Джаксън срещу семинолите във Флорида са си жив геноцид. Затова в предишен пост уточних, че говоря повече за усвояването на прериите - населението е малко и с ниска гъстота, а индианците не се занимават със земеделие, следователно конфликтите за земя са несравними по мащаб с трагедията на това да ти откраднат нивите с които семейството ти се изхранва от поколения.
На една къща наблизо виси от един прозорец странна комбинация от фланг на Палестина и флаг на LGBTQ++++++++++. Там явно не страдат от здрав разум.
Тези са ми много интересен случай, в някаква степен се надявам да се сблъскат с реалностите в Газа или Западния бряг и ако може да присъствам на разговора между lgbtq делегацията и Хамас :D.

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 17 Авг 2026, 17:08

17 Авг 2026, 15:44
образът на Израел като парче от Запада в Близкия Изток ще избледнява все повече и накрая няма да се различава особено от околните клоаки.
Аз това ви го разправям от повече от две години, ама като казвам, че обикновено съм прав, някои не вярват.
С това мисля, че и Динаин се е съгласявал (да ме поправи ако греша). Европа е без значение, но ще е интересно отражението на тези процеси в САЩ. При демократите са всички LGBTQ левичари, които скандират "от реката до морето", а при магаджиите ми се струва, че към фундаменталната им омраза към "дълбоката държава" постепенно се прибавя и добрия стар нацистки извод, че "евреите са виновни". Изобщо авантюрата в която Биби вкара Тръмп може да излезне през носа на израелците.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 18 Авг 2026, 01:26

17 Авг 2026, 13:27
явно сме на същото мнение относно колонизацията на ЗБ. Отново реагираш емоционално на думите ми (които са в провокативно емоционален тон :mrgreen:), но да обясня гледната си точка - далеч съм от мисълта, че всички израелски заселници или руските колонисти в Крим и Мариупол са зли хора в лично качество. Въпросът е, че дори да са ангели небесни, самото им настаняване на тези територии е престъпление. Аз съм абсолютно убеден, че руснаците от Крим и Мариупол трябва да бъдат изгонени след войната, без значение от обстоятелствата около заселването им на чужда земя, но съм убеден и че същото трябва да се случи с израелците в Западния Бряг.

Убеждението ти вероятно се базира на ниска информираност. Не е лесно да изселиш 700,000 души, и то само за да ги преместиш с няколко км насам или натам като самоцел - много по-лесно е да преместиш постоянните граници. За справка виж република Крайна или република Српска.

Обявяването на селищата за незаконни просто вдига цената на узаконяването им. Не съм категоричен кой и дали трябва да се изселва, имало е много предложения през годините. Категоричен съм само, че продължаването на този проект е противопоказно.
Сравнението е напълно уместно - говорим за принципни разлики, които отсъстват. Не за количествени измерения, сякаш до гъстота на населението Х нещо е ок, а над Х не е ок. :roll:

А те са завземали и ликвидирали резервати многократно, земя е цепена, заменяна, крадена и продавана безброй пъти, не знаеш ли?

Изображение
Това е "индианската държава" към 1834 г.

Изображение
Това е територията на резерватите днес.
За територията на Ливан на юг от Литани има както мераци от страна на разни израелски радикали, така и изказвания на военния министър, че IDF няма да се изтегли, а изгонените ливанци няма да се върнат.
Разбира се, че IDF няма да се изтегли. Както не се изтегли предните 6 пъти. И Русия ей-сега ще стовари десант в Гьотеборг и Херсон е наш навеки.
Наясно съм, че от юридическа гледна точка ситуацията с руската колонизация на окупирани части от суверенната територия на друга държава членка на ООН не е същото като израелската колонизация на Западния бряг, но завземането на чужди земи и изгонването на населението им е еднакво отвратителна постъпка и в двата случая и ако Израел има претенциите да се различава с нещо от днешна Русия, то тези претенции не са много обосновани.
Завземането на чужди земи е нещо банално, защото никой от съседите на Израел не се е свенил да се опита да направи същото. Проблемът е, че Египет и Йордания много бързо вдигат ръце от тези територии и Израел, който въобще не е и планирал да ги завзема, се оказва в ролята на окупатор и администратор на солидно арабско население. А междувременно местните араби се еманципират и така се появяват палестинците и искат собствена държава. Или искат да унищожат Израел. И до ден-днешен не е ясно какво точно искат, но с минаването на годините изкушението да построим селище тук, селище там, да подравним тук, подравним там, нараства все повече. В крайна сметка кой и как ще определи къде свършват едните и къде започват другите?

Прословутите "граници от 1967 г." (които отдавна не съществуват) не са нищо повече от демаркационната линия към момента на спирането на огъня от 1949 г. между израелската и арабските армии. Така че ако считаш категорично, че някой трябва да се изсели в 2026 г., само заради географските си координати спрямо някаква линия на спиране на огъня от преди 8 войни и 77 години, си я представяш много проста тая работа. А тя не е. Ако беше проста, вече да са я разрешили.

А, да ти посоча една честа заблуда, която развенчах и за Торн. Ако си мислиш, че за Израел е важно да печели конкурси по популярност в Брюксел все едно сме в някаква версия на Евровизия, лъжеш се. За Израел е важно да оцелее преди всичко.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 18 Авг 2026, 01:36

17 Авг 2026, 17:08
17 Авг 2026, 15:44
С това мисля, че и Динаин се е съгласявал (да ме поправи ако греша). Европа е без значение, но ще е интересно отражението на тези процеси в САЩ. При демократите са всички LGBTQ левичари, които скандират "от реката до морето", а при магаджиите ми се струва, че към фундаменталната им омраза към "дълбоката държава" постепенно се прибавя и добрия стар нацистки извод, че "евреите са виновни". Изобщо авантюрата в която Биби вкара Тръмп може да излезне през носа на израелците.
Практически с нищо написано от болния човек не съм съгласен и през годините само му съм се подигравал на "пророчествата", които никога не се сбъдват. На него явно му харесва, защото се връща за още.

След "нацистката апартейдна държава" спрях да чета, докладвах поредната гнусна антисемитска полюция и прескочих следващите 8 поста.

Този човек е психично болен, достатъчно е да видиш коя тема го активира.

ПП Между другото, твоите писания издават също провинциална надменност - ти някъде в Близкия Изток бил ли си някога? За антисемитския урод знам, че никога не е бил никъде. Аз съм бил в хашемитско кралство Йордания, това клоака ли е? Египет, това клоака ли е? Турция и Кипър клоака ли са? Откъде тази надменност?!
Последна промяна 1 на Dinain, променена общо 18 пъти
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 18 Авг 2026, 01:39

Другите теми са ми скучни. Чета само за гражданската авиация. Сам си прееба форума.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 18 Авг 2026, 01:44

Сам си прееба реалността, искаш да кажеш. Сега можеш да спреш да спамиш.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 18 Авг 2026, 08:05

18 Авг 2026, 01:26
Убеждението ти вероятно се базира на ниска информираност. Не е лесно да изселиш 700,000 души, и то само за да ги преместиш с няколко км насам или натам като самоцел - много по-лесно е да преместиш постоянните граници. За справка виж република Крайна или република Српска.

Обявяването на селищата за незаконни просто вдига цената на узаконяването им. Не съм категоричен кой и дали трябва да се изселва, имало е много предложения през годините. Категоричен съм само, че продължаването на този проект е противопоказно.
Република Краина е ликвидирана и сърбите изчезват от Хърватия, така че не е точен пример. Разбира се, че не е лесно да изселиш 700 000 човека, но ми е интересно дали мислиш същото за милион+ руснаците, които колонизираха Крим след 2014 г. В крайна сметка защо да местиш хората като можеш да местиш границите.

Сравнението е напълно уместно - говорим за принципни разлики, които отсъстват. Не за количествени измерения, сякаш до гъстота на населението Х нещо е ок, а над Х не е ок. :roll:
Специално уточних, че крайният резултат е един и същ, но има разлики, които не са в полза на израелските заселници.
А те са завземали и ликвидирали резервати многократно, земя е цепена, заменяна, крадена и продавана безброй пъти, не знаеш ли?
Така е, прав си. Резерватите си имат установени граници, въпросът е дали някой ден палестинските територии ще имат такива или постоянно ще се променят докато накрая не остане нищо, защото "много е трудно да се преместят хората". Интересно е, че тези трудности явно не важат при местенето на палестинците.

Разбира се, че IDF няма да се изтегли. Както не се изтегли предните 6 пъти. И Русия ей-сега ще стовари десант в Гьотеборг и Херсон е наш навеки.
Абе то и от Голаните трябваше да се изтеглят, ама гледай какво стана :D. Иначе и да се изтеглят идеята явно е това да е сива зона, в която да не живее никой. Самият Кац си каза, че унищожават граничните села.
https://www.theguardian.com/world/2026/ ... in-lebanon

Завземането на чужди земи е нещо банално, защото никой от съседите на Израел не се е свенил да се опита да направи същото. Проблемът е, че Египет и Йордания много бързо вдигат ръце от тези територии и Израел, който въобще не е и планирал да ги завзема, се оказва в ролята на окупатор и администратор на солидно арабско население. А междувременно местните араби се еманципират и така се появяват палестинците и искат собствена държава. Или искат да унищожат Израел. И до ден-днешен не е ясно какво точно искат, но с минаването на годините изкушението да построим селище тук, селище там, да подравним тук, подравним там, нараства все повече. В крайна сметка кой и как ще определи къде свършват едните и къде започват другите?

Прословутите "граници от 1967 г." (които отдавна не съществуват) не са нищо повече от демаркационната линия към момента на спирането на огъня от 1949 г. между израелската и арабските армии. Така че ако считаш категорично, че някой трябва да се изсели в 2026 г., само заради географските си координати спрямо някаква линия на спиране на огъня от преди 8 войни и 77 години, си я представяш много проста тая работа. А тя не е. Ако беше проста, вече да са я разрешили.

А, да ти посоча една честа заблуда, която развенчах и за Торн. Ако си мислиш, че за Израел е важно да печели конкурси по популярност в Брюксел все едно сме в някаква версия на Евровизия, лъжеш се. За Израел е важно да оцелее преди всичко.
По никакъв начин не оневинявам палестинците. За мен те са по-големи диваци дори и от фанатизираните заселници. Смятам, че трябва да се намерят граници в които да се създаде палестинска държава, защото това е и справедливо, и единствения начин да се постигне дълготраен мир. Смятам, че Израел трябва да инвестира в отглеждането на палестински елит с който може да се разбере, но няма шанс това да се случи докато фактическите граници се изместват постоянно в полза на Израел. Към момента ми се струва, че Израел по-скоро предпочита да има срещу себе си радикали като Хамас, защото с тях е невъзможно да се разбереш, те са животни, действат като такива и е оправдано да ги трепеш с хиляди докато колонизацията продължава и така до деня в който няма да има къде да се създава палестинска държава.
18 Авг 2026, 01:36
ПП Между другото, твоите писания издават също провинциална надменност - ти някъде в Близкия Изток бил ли си някога? За антисемитския урод знам, че никога не е бил никъде. Аз съм бил в хашемитско кралство Йордания, това клоака ли е? Египет, това клоака ли е? Турция и Кипър клоака ли са? Откъде тази надменност?!
Всички изброени, с изключение на Кипър, са авторитарни държави. Това имам предвид под клоаки. Ливан едва е държава, Сирия няма нужда да я коментирам, Египет се управлява от 15 години от военен диктатор след като на първите демократични избори от десетилетия египтяните избраха гадни ислямисти да ги управляват, СА и другите държави от Залива няма какво да ги коментирам - средновековни сатрапии с много пари, където обезглавяването е официално наказание, а модерното робство процъфтява. Само за Йордания съм склонен да променя мнението си, демокрацията не е за всеки, но просветеният авторитаризъм там явно работи. Така че да, клоаки са.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 18 Авг 2026, 09:14

18 Авг 2026, 01:39
Другите теми са ми скучни. Чета само за гражданската авиация. Сам си прееба форума.
Ама и ти не спираш да висиш непрекъснато в "преебания" форум...

В твоя да не би никой да не влиза? :D
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 18 Авг 2026, 11:01

EddieBG написа: ↑
18 Авг 2026, 09:14

Да бе, вися. Мяркам се от дъжд на вятър да ви просвещавам.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 18 Авг 2026, 12:31

18 Авг 2026, 08:05
18 Авг 2026, 01:26

Република Краина е ликвидирана и сърбите изчезват от Хърватия, така че не е точен пример.
Разбира се, че не е точен пример, когато цитираш половината от него. Затова ти написах "република Крайна или република Српска" :D
В единия случай е ликвидирана и много (не всички) сърби бягат от Хърватия в Сърбия, като в голяма степен са заменени на свой ред от хървати, бягащи от Босна в Хърватия. (Това, за справка е донякъде съвпадащо с т.нар. "трансфер" предложен от Авигдор Либерман в далечната 2004 г.) В другия случай са узаконени и не бягат никъде.
Разбира се, че не е лесно да изселиш 700 000 човека, но ми е интересно дали мислиш същото за милион+ руснаците, които колонизираха Крим след 2014 г. В крайна сметка защо да местиш хората като можеш да местиш границите.
Уотабаутизъм ли виждам? :D
Заселените в Крим след анексията са ясна категория - в този случай имаш две суверенни държави с отдавна признати граници и национална принадлежност (тези хора не са украински граждани), имаш ясни правни прецеденти и нарушаването им. Югославия и Палестина е много по-сложно с държавни формирования, чиито граници тепърва се уточняват. По-релевантно щеше да е да питаш за онези, които са си местни от Украйна и се чувстват руснаци, а именно лугандонците - те имат ли право на самоопределение, независимост и т.н. Именно това съгради руската пропаганда и беше една чудовищна пропагандна лъжа, която се спука с анексирането на ДНР и ЛНР, така че не - те трябва да последват съдбата на република Крайна, щом не могат да съжителстват - ЧВМ.
Така е, прав си. Резерватите си имат установени граници, въпросът е дали някой ден палестинските територии ще имат такива или постоянно ще се променят докато накрая не остане нищо, защото "много е трудно да се преместят хората". Интересно е, че тези трудности явно не важат при местенето на палестинците.
Къде са местени палестинци?
Ако говориш за халюцинациите на антисемита за изгонването на газанците в Синай, това си бяха негови собствени халюцинации.

В ЗБ "местенето", ако има такова, е микроскопично - говорим за отделни къщи, ниви и махали, и това не е защото има някакъв коварен план, а защото ако щеш вярвай, има огромна съпротива срещу този проект, и при всяко посегателство срещу прането на баба Фатима се вдига голям шум. Няма да се изненадам, ако статистически повече еврейски заселници са преместени принудително през годините (евакуирани от Газа, от Синай, и от незаконни селища), отколкото са принудително преместени палестинци.
Абе то и от Голаните трябваше да се изтеглят, ама гледай какво стана.
Що за тъпня, от какво следва че е "трябвало да се изтеглят" и кога е трябвало да стане това?
Много добре знаеш, че от Голаните ще се изтеглят, когато и ако има мирен договор със Сирия. Обвинявай Асад, че се тутка. Това е линията на спиране на огъня от 1967 г. По същия начин, по който се изтеглят от Синай, когато се сключва мирен договор с Египет.
Към момента ми се струва, че Израел по-скоро предпочита да има срещу себе си радикали като Хамас, защото с тях е невъзможно да се разбереш, те са животни, действат като такива и е оправдано да ги трепеш с хиляди докато колонизацията продължава и така до деня в който няма да има къде да се създава палестинска държава.
Не Израел, а бибистите. Оф, това е част от спора, който върви от десетилетия в израелското общество и ми е втръснал до гуша: има ли "партньор за мир" или няма. Десницата казва, че няма, левицата казва, че има, и така вече 50 години. Десницата казва, че не трябва им се дава държава, левицата казва че е справедливо да имат.
Десницата казва, че са лъжци, ерго всякакви споразумения с тях са безсмислени, левицата казва, че това е рецепта за вечна война. Десницата не предлага други решения, освен насилие; левицата казва, че трябва да продължим да търсим политически решения за мир. Този спор можеш да го продължиш с Изчезнал Безследно.
18 Авг 2026, 01:36
Всички изброени, с изключение на Кипър, са авторитарни държави. Това имам предвид под клоаки. Ливан едва е държава, Сирия няма нужда да я коментирам, Египет се управлява от 15 години от военен диктатор след като на първите демократични избори от десетилетия египтяните избраха гадни ислямисти да ги управляват, СА и другите държави от Залива няма какво да ги коментирам - средновековни сатрапии с много пари, където обезглавяването е официално наказание, а модерното робство процъфтява. Само за Йордания съм склонен да променя мнението си, демокрацията не е за всеки, но просветеният авторитаризъм там явно работи. Така че да, клоаки са.
Само да питам - Русия клоака ли е?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 18 Авг 2026, 12:40

18 Авг 2026, 11:01
EddieBG написа: ↑
18 Авг 2026, 09:14

Да бе, вися. Мяркам се от дъжд на вятър да ви просвещавам.
За падащите акции на Моторола, за изгонването на газанците в Синай, за най-актуалните фейкове от Газа и за съдбата на дамаските барове - да, просветителската ти дейност е добре известна. :lol:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 18 Авг 2026, 16:32

18 Авг 2026, 12:31

Що за тъпня, от какво следва че е "трябвало да се изтеглят" и кога е трябвало да стане това?
Много добре знаеш, че от Голаните ще се изтеглят, когато и ако има мирен договор със Сирия. Обвинявай Асад, че се тутка. Това е линията на спиране на огъня от 1967 г. По същия начин, по който се изтеглят от Синай, когато се сключва мирен договор с Египет.
Асад още ли е пречка за мирен договор? Сега заради него ли бомбят Сирия?
US condemns ‘unnecessary escalation’ after Israeli strikes on Syrian airbase
Ambassador Tom Barrack said the US remained deeply concerned by the strikes on Abu Duhur airbase
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 34864.html
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 18 Авг 2026, 18:26

Sasel написа: ↑
18 Авг 2026, 16:32
18 Авг 2026, 12:31

Асад още ли е пречка за мирен договор? Сега заради него ли бомбят Сирия?
US condemns ‘unnecessary escalation’ after Israeli strikes on Syrian airbase
Ambassador Tom Barrack said the US remained deeply concerned by the strikes on Abu Duhur airbase
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 34864.html
Навременен тролеж - сега Биби е пречката. Надявам се октомври да се разкара.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори