Съвременни конфликти ⇒ Израел-Палестина

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Израел-Палестина

Мнение от Изчезнал Безследно » 20 Апр 2026, 18:42

Thorn написа: ↑
20 Апр 2026, 17:13
IDF са точно такава организация, която толерира. Срещу ислямски религиозни обекти всеки ден, а е явно, че и християните са едва търпени. Справка -как не пуснаха патриарха в църквата на Божи гроб и я отвориха пск след огромен скандал
Говориш наизуст!
Ислямските религиозни обекти, които IDF разруши в Газа и в Ливан служеха за складове на боеприпаси и оръжия или за командни центрове. А православния патриарх го пуснаха защото Великден беше след примирието. Католическият Великден беше седмица по-рано и съвпадаше с еврейския Песах. Тогава падаха ирански ракети - нито на Божи Гроб пускаха, нито на Стената на Плача!
А тоя идиот с брадвата (надявах се да е фейк, но не е) ще го съдят и то много. Нетанияу побърза да се извини и да обещае, че случаят ще се разследва и виновните ще се накажат.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 20 Апр 2026, 19:02

И аз се надявах, че снимката е фейк, както много подобни, но не е. Същевременно още като я видях преди 2 дни и си казах "100% онзи антисемитски истерик ще я домъкне във форума и ще се пеняви". :roll:

Дори външният министър се извини за случката, а армията веднага съобщи, че ще възстановят статуята.

Разбира се, че това не е никаква целенасочена политика - идиоти има във всяка армия. Разбира се, няма да видите и антисемитският истерик да се пеняви над всяка снимка на поругана синагога или еврейски символ някъде от някого по света.

Контекстът тук е поругаване на религиозни символи, което се прави от всички в целия регион при някои обстоятелства - та даже и в целия свят (малоумната истерия с църквите в Украйна, разрушаването на църкви от руснаци и пр.). Разбира се, израелската армия трябва да е най-цивилизована от всички и да се стреми към по-висок стандарт, но е факт и че там религиозната радикализация настъпва през последните години и на множество дребни престъпления не се дава гласност и виновните се наказват с пляскане по ръчичката. Освен ако не се вдигне шум в медиите. Заслуга за тази тенденция е ясно кой има.

Най-вече - Трън е мотивиран единствено от дивашки антисемитизъм. Инцидентът не илюстрира никаква целенасочена политика към ливанските християни, нито те са страна в конфликта в Ливан или негов обект - просто няколко села, които се намират в окупирана ивица в южен Ливан, имат смесено население.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 21 Апр 2026, 09:02

Хахаха.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Апр 2026, 11:51

Друго не ти остава, знам.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 21 Апр 2026, 12:41

Общоизвестно е, че в Близкия изток християните са дискриминирани.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Апр 2026, 13:07

Егати откритието, еврика. Общоизвестно е, че Западния свят мюсюлманите са дискриминирани. :roll:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 21 Апр 2026, 14:22

Thorn написа: ↑
21 Апр 2026, 12:41
Общоизвестно е, че в Близкия изток християните са дискриминирани.
New_crusade.jpeg

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Апр 2026, 13:12

Motorcycles, TVs and Couches Israeli Soldiers Testify to Widespread Looting in Lebanon: 'Commanders Know and Do Nothing'
The looting has expanded in part because some Israeli military police checkpoints at exit points from southern Lebanon were removed, while others were never set up. IDF soldiers say that 'when there is no punishment, the message is clear'
https://www.haaretz.com/israel-news/isr ... b986480000

Дивани? :roll:
Струва ми се непрактично.
Навремето в Газа пробвахме да вземем мини-хладилник, но не влизаше в кабината на булдозера и се отказахме.

Изчезнал, вземате ли перални при грабежа?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 24 Апр 2026, 14:20

Off Topic
Аз много рядко пиша в тази тема, някак си ми е малко по-далеч от сферата на първичен интерес.
Но чета.
И сега като прочетох последните няколко страници, да ритна и моите 2 цента.
Винаги съм подкрепял държавата Израел, особено в борбата и срещу ислямския екстремизъм.
Но щом става въпрос за религии изобщо, мисля че за светски Израел, ултраортодоксалния юдаизъм си остава някакъв проблем.
Все пак сме 21 век......И някои гледки като в линка по-долу на мен някак си ми идват в повече.

https://www.reuters.com/news/picture/is ... KRTR35Z5K/

Да, нямам никакво право да съдя ултраортодоксалните евреи за начин на живот/виждания - нали се пиша и демократ - само това липсва - сам си плюя на фасона.....
Но все пак имам право да изкажа мнение, че щом иде реч за религии и донякъде фанатизъм, то последния май май не е присъщ само за исляма.
Чак толкова ултраортодоксални католици или праславни не можеш да намериш, та дори и в путинова раSSия.
Макар че, кът попрочетох за амишите - ми и техния табиет ми е бая средновековен.....Но те са твърде малка и изолирана група, за да имат каквото и да е влияние върху обществения и политически живот.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 26 Апр 2026, 17:58

Bennett wants to be Israel’s Magyar - the right-winger taking on OrbanBibi with support of the center-left. Lapid is just part of his strategy. His main objective is persuading Eisenkot, who’s been rising in the polls to join him as well, making him the only realistic challenger>
https://x.com/i/status/2048409958119534663

Бенет и Лапид обединиха листите си, ще се явяват заедно на изборите. Нюхат и около Айзенкот. Явно целят мадярска опозиционна офанзива срещу Биби.
🇮🇱🔜🗳️ Бившият израелски министър-председател Нафтали Бенет и лидерът на опозицията в парламента Яир Лапид ще обявят официално сливането на своите политически формации под лидерството на Бенет на специална пресконференция в Тел Авив.

„Бившият премиер Нафтали Бенет и бившият премиер Яир Лапид ще обявят първа стъпка в процеса на лечение на Държавата Израел: сливането на партия „Йеш Атид“ и партия „Бенет 2026“ в единна формация, ръководена от бившия премиер Нафтали Бенет“, гласи изявление от офиса на Бенет.

„Този ход обединява „блока на реформите“, слага край на вътрешните борби и позволява всички усилия да бъдат вложени в постигането на решителна победа на предстоящите избори и воденето на Израел към необходимата реформа“, се посочва още в изявлението.

Скорошно проучване на общественото мнение, проведено от вестник Maariv показа, че подкрепата за партията на Бенет е рамо до рамо с тази към „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху с 24 места в Кнесета, докато „Йеш Атид“ получава 7.

Бенет, който по-рано заяви, че подходът му се основава на придвижване на въпроси, по които има политически консенсус, според съобщенията е бил в контакт с Лапид и лидера на партия „Яшар“ Гади Айзенкот, за да обсъдят потенциалното формиране на нова съвместна партия, наречена „Ново Израел“.

В събота вечерта бившият депутат Матан Кахана, напуснал Кнесета миналата година, за да се присъедини към партията „Яшар“ на бившия началник на Генералния щаб на IDF Айзенкот, заяви, че ще остане член на групата, в отговор на спекулации, че може да напусне, за да се включи към партията на Бенет. По-рано той бе депутат от партията на Бенет „Ямина“, а впоследствие и министър в неговото правителство, и отдавна се застъпва за коалиция между Айзенкот и Бенет.
‎
--
‎‎
🔗 Frontline Monitor в социалните мрежи:
https://linktr.ee/FrontlineMntr
‎
⭐ Ако харесвате работата ми:
https://buymeacoffee.com/FrontlineMntr
https://revolut.me/frontlinemntr
https://www.facebook.com/share/1CDTxzSACC/

Изчезнал, дай сводка?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 27 Апр 2026, 06:42

Almasy написа: ↑
24 Апр 2026, 14:20
Off Topic
Аз много рядко пиша в тази тема, някак си ми е малко по-далеч от сферата на първичен интерес.
Но чета.
И сега като прочетох последните няколко страници, да ритна и моите 2 цента.
Винаги съм подкрепял държавата Израел, особено в борбата и срещу ислямския екстремизъм.
Но щом става въпрос за религии изобщо, мисля че за светски Израел, ултраортодоксалния юдаизъм си остава някакъв проблем.
Все пак сме 21 век......И някои гледки като в линка по-долу на мен някак си ми идват в повече.

https://www.reuters.com/news/picture/is ... KRTR35Z5K/

Да, нямам никакво право да съдя ултраортодоксалните евреи за начин на живот/виждания - нали се пиша и демократ - само това липсва - сам си плюя на фасона.....
Но все пак имам право да изкажа мнение, че щом иде реч за религии и донякъде фанатизъм, то последния май май не е присъщ само за исляма.
Чак толкова ултраортодоксални католици или праславни не можеш да намериш, та дори и в путинова раSSия.
Макар че, кът попрочетох за амишите - ми и техния табиет ми е бая средновековен.....Но те са твърде малка и изолирана група, за да имат каквото и да е влияние върху обществения и политически живот.
Off Topic
Споделям мнението ти. Ултрарелигиозни в християнтския свят можеш да намериш сред протестантите. Там са хиляди секти. Амазон да каже. Аз съм работил с колеги от САЩ, които са крайно религиозни според мен. Канят всички на събирания с религиозни песни, не пращат децата се в нормални училища, засото били разюздани, не гледат телевизия.
За Израел си мисля, че въпреки религиозните залитния, които са характерни за нашето време, виждам ясна тенденция на отлив от от ултраортодоксалните общности, главно на млади хора. То и за това е тази яростна борба на равините срещу военната служба на техните младежи - отваря прозорец към света. Знаят, че след казармата, младежите няма да се върнат в средновековието в което са израснали.

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 27 Апр 2026, 06:55

Dinain написа: ↑
26 Апр 2026, 17:58
Bennett wants to be Israel’s Magyar - the right-winger taking on OrbanBibi with support of the center-left. Lapid is just part of his strategy. His main objective is persuading Eisenkot, who’s been rising in the polls to join him as well, making him the only realistic challenger>
https://x.com/i/status/2048409958119534663

Бенет и Лапид обединиха листите си, ще се явяват заедно на изборите. Нюхат и около Айзенкот. Явно целят мадярска опозиционна офанзива срещу Биби.
🇮🇱🔜🗳️ Бившият израелски министър-председател Нафтали Бенет и лидерът на опозицията в парламента Яир Лапид ще обявят официално сливането на своите политически формации под лидерството на Бенет на специална пресконференция в Тел Авив.

„Бившият премиер Нафтали Бенет и бившият премиер Яир Лапид ще обявят първа стъпка в процеса на лечение на Държавата Израел: сливането на партия „Йеш Атид“ и партия „Бенет 2026“ в единна формация, ръководена от бившия премиер Нафтали Бенет“, гласи изявление от офиса на Бенет.

„Този ход обединява „блока на реформите“, слага край на вътрешните борби и позволява всички усилия да бъдат вложени в постигането на решителна победа на предстоящите избори и воденето на Израел към необходимата реформа“, се посочва още в изявлението.

Скорошно проучване на общественото мнение, проведено от вестник Maariv показа, че подкрепата за партията на Бенет е рамо до рамо с тази към „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху с 24 места в Кнесета, докато „Йеш Атид“ получава 7.

Бенет, който по-рано заяви, че подходът му се основава на придвижване на въпроси, по които има политически консенсус, според съобщенията е бил в контакт с Лапид и лидера на партия „Яшар“ Гади Айзенкот, за да обсъдят потенциалното формиране на нова съвместна партия, наречена „Ново Израел“.

В събота вечерта бившият депутат Матан Кахана, напуснал Кнесета миналата година, за да се присъедини към партията „Яшар“ на бившия началник на Генералния щаб на IDF Айзенкот, заяви, че ще остане член на групата, в отговор на спекулации, че може да напусне, за да се включи към партията на Бенет. По-рано той бе депутат от партията на Бенет „Ямина“, а впоследствие и министър в неговото правителство, и отдавна се застъпва за коалиция между Айзенкот и Бенет.
‎
--
‎‎
‎
https://www.facebook.com/share/1CDTxzSACC/

Изчезнал, дай сводка?
Ами очакваше се да се случи нещо, тъй като партията на Лапид риеше дъното в последните проучвания и съществуваше опастност да не влезе в парламента. Първите проучвания показват много голяма поддръжка на листатата на двамата демагози, която изтласка Айзенкот от водещата му позиция сред противниците на Нетанияу. Едва ли ще удържат тази позиция дълго време.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 28 Апр 2026, 00:31

Ето, че може да се напише и нещо културно. Макар и умерено бибистко. Благодаря. :mrgreen:

....
🇮🇱 Началникът на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили (IDF) генерал-лейтенант Еял Замир предупреди, че в хода на многофронтовата война през последните няколко години се наблюдава ерозия на дисциплината в редиците на армията.

Наред с други въпроси, той осъди докладваните случаи на мародерство, унищожаването на статуя на Исус в Ливан и тенденцията войници да носят нерегламентирани знаци и нашивки, съдържащи религиозни, месиански и политически послания.

„Неетичните инциденти, на които сме свидетели, са продукт на дълъг и сложен период, но това не ги оправдава. Не бива да правим компромис със своите ценности. Ерозията на нормите може да бъде не по-малко опасна от оперативните заплахи“, заяви той на конференция на висшия команден състав на IDF, проведена днес.

По време на форума Замир показа снимка на войник с нашивка, на която пише: „Спрете омразата, време е за насилие“, и попита участниците: „Така ли искате да изглежда нашата армия? Това е бунт срещу ценностите на IDF“.

Освен това той подчерта, че „феноменът на мародерството, ако съществува, е позорен и може да опетни цялата армия“, след като миналата седмица вестник Haaretz съобщи за широко разпространено мародерство от страна на израелски войници на ливанска територия. „Ако са се случили подобни инциденти, ние ще ги разследваме“, увери той.

Наскоро израелското командване наказа войници, участвали в разбиването на статуя на Исус в Южен Ливан, и обяви, че започва разследване на видео, на което се вижда как военнослужещи повреждат слънчеви панели. Замир показа на участниците в конференцията снимката с разбитото разпятие.

Той допълни също, че войниците, както от редовната армия, така и от резерва, „не трябва да използват социални мрежи като инструмент за разпространение на противоречиви послания и самореклама“. „Това е червена линия, която не бива да се прекрачва, а тези, които го правят, ще бъдат подведени под дисциплинарна отговорност“, предупреди той, въпреки че войниците рядко биват наказвани за публикуване на съдържание онлайн.

Относно жените в армията Замир заяви, че те са „неразделна част от армията и оперативната ѝ мощ“ и посочи, че „Няма да има изключване на жените от армията“.

„Ще продължим да позволяваме службата на различни групи от населението, без да вредим на останалите или за тяхна сметка. Ще правим това, докато съхраняваме идентичността и ценностите на IDF“, каза Замир, имайки предвид усилията за мобилизация на ултраортодоксални евреи.

По оперативните въпроси Замир заяви, че армията вероятно ще продължи да провежда операции на множество фронтове през цялата година – оценка, която е давал и преди. „От 7 октомври IDF е ангажиран в бойни действия в рамките на продължаваща кампания на няколко фронта. Оставаме в готовност и бдителност за завръщане към интензивни битки във всички сектори. 2026 г. може да продължи да бъде година на битки на всеки един фронт“, предупреди той.

Замир призна, че армията се нуждае спешно от допълнително жива сила: „С оглед на нарастващата тежест на мисиите през следващите години, спешната нужда пред държавата Израел е да се увеличи броят на служещите и воюващите, и ние ще настояваме за това“.
‎
--
‎‎
‎
https://www.facebook.com/share/1AxKnATipE/
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 28 Апр 2026, 10:48

Хизбула продължава да пуска клипове на фпв удари по Меркави.
https://x.com/i/status/2049006983336861808
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 28 Апр 2026, 14:03

Идат санкциите - искам го това шоу :D
In any normal country, purchasing stolen goods is an act that entails legal liability. This applies, in particular, to grain stolen by Russia. Another vessel carrying such grain has arrived at a port in Israel and is preparing to unload. This is not – and cannot be – legitimate business. The Israeli authorities cannot be unaware of which ships are arriving at the country’s ports and what cargo they are carrying.

Russia is systematically seizing grain on temporarily occupied Ukrainian land and organizing its export through individuals linked to the occupiers. Such schemes violate the laws of the State of Israel itself. Ukraine has taken all necessary steps through diplomatic channels to prevent such incidents. However, we see that yet another such vessel has not been stopped. I have instructed the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine to inform all partners of our state about the situation.

Based on information from our intelligence services, Ukraine is preparing a relevant sanctions package that will cover both those directly transporting this grain and the individuals and legal entities attempting to profit from this criminal scheme. We will also coordinate with European partners to ensure that the relevant individuals are included in European sanctions regimes.

Ukraine counts on partnership and mutual respect with every state. We are genuinely working to enhance security, particularly in the Middle East region. We expect that the Israeli authorities will respect Ukraine and refrain from actions that undermine our bilateral relations.
https://x.com/ZelenskyyUa/status/2049058273836335489

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 30 Апр 2026, 12:03

rki написа: ↑
28 Апр 2026, 14:03
Идат санкциите - искам го това шоу :D
In any normal country, purchasing stolen goods is an act that entails legal liability. This applies, in particular, to grain stolen by Russia. Another vessel carrying such grain has arrived at a port in Israel and is preparing to unload. This is not – and cannot be – legitimate business. The Israeli authorities cannot be unaware of which ships are arriving at the country’s ports and what cargo they are carrying.

Russia is systematically seizing grain on temporarily occupied Ukrainian land and organizing its export through individuals linked to the occupiers. Such schemes violate the laws of the State of Israel itself. Ukraine has taken all necessary steps through diplomatic channels to prevent such incidents. However, we see that yet another such vessel has not been stopped. I have instructed the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine to inform all partners of our state about the situation.

Based on information from our intelligence services, Ukraine is preparing a relevant sanctions package that will cover both those directly transporting this grain and the individuals and legal entities attempting to profit from this criminal scheme. We will also coordinate with European partners to ensure that the relevant individuals are included in European sanctions regimes.

Ukraine counts on partnership and mutual respect with every state. We are genuinely working to enhance security, particularly in the Middle East region. We expect that the Israeli authorities will respect Ukraine and refrain from actions that undermine our bilateral relations.
https://x.com/ZelenskyyUa/status/2049058273836335489
Въпреки воя на израелските акаунти в нета, вкл. външния министър против Зеленски и Украйна, вносителя на краденото зърно се уплаши от вероятността за украински санкции, евентуално и европейски и отказа последния кораб, който трябваше да акостира. Сега руснята ще търси къде другаде да го пласира.

https://x.com/NTarnopolsky/status/2049771322062877099

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 30 Апр 2026, 16:09

Изображение

След атака с ФПВ дрон по артилерийска позиция в Израел, близо до границата с Ливан - 12 ранени.

https://x.com/manniefabian/status/2049808737213239474

Хизбула има още да се обучават - снарядите долу вдясно са оставени непокътнати, както и САУшката. За IDF - не знам какво да кажа, явно още си воюват все едно е GWOT, 4-5 години назад в развитието.

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 01 Май 2026, 20:46

ФПВ по Меркава - 💥🔥🔥🔥

https://x.com/bonzerbarry/status/2050264171762098186

Аз поне за пръв път виждам последствията от удара снимани от друг дрон, обикновено досега видеата бяха само от ФПВ гледната точка.

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 09 Май 2026, 14:45

Хизбула почнаха да публикуват видеа украйна-стайл:

Изображение

https://x.com/bonzerbarry/status/2053072577459822969

Parasha delenda est

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 10 Май 2026, 22:38

Изображение

Лошо.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 10 Май 2026, 23:16

Dinain написа: ↑
10 Май 2026, 22:38
Изображение

Лошо.
Е те след това удариха и по екипа, който дойде да сменя ударената пускова.

Въобще IDF е крайно неподготвена за дрон ерата. Видеата се сипят вече по над десет-двайсет дневно. Чета и мрънканията на войниците, че елементарни антидрон мерки, като мрежи, трябва сами да си ги купуват, защото армията не предвижда пари за такива глезотии.

Parasha delenda est

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 13 Май 2026, 01:04

Хизбула започнаха да удрят с фпв дронове масово.
https://x.com/i/status/2053382981675356516

Нишка за украинският посланник в Израел. За негово огорчение Израел вече два пъти отказал украински предложения за помощ в сферата на борбата с дронове. И отказвали да поканят Зеленски на държавна визита.
https://x.com/i/status/2054285532885082444
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 14 Май 2026, 16:50

Вчерашната атака по израелски граничен пост - техниката наредена като мишени в стрелбище. Съответно и резултата е ясен.

https://x.com/bonzerbarry/status/2054910945399308772

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 15 Май 2026, 17:43

Интерестни тези почват да се лансират - понеже ултраортодоксалните х.й са сложили на държавата, вместо тях да се сформира Чуждестранен легион, та да се облекчи положението на седемте фронта. :P

Изображение

Впрочем самата статия - https://www.maariv.co.il/economy/israel/article-1321459

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 19 Май 2026, 18:55

Хизбула заявяват трета поразена батарея на Железния купол в рамките на 24 часа.

https://x.com/bonzerbarry/status/2056748462931087846

Parasha delenda est

Отговори