Ще ги сринат наистина, няма да им цепят басма, сигурен съм в това на 100%.
Съвременни конфликти ⇒ Военен конфликт между САЩ (и/или Израел) и Иран
Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon
-
iasen ianakiev
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
- vassiln
- Редовен потребител
Re: Военен конфликт между САЩ и Иран.
Значи добре, че спрях облога.
От нюз.бг са преписали една изненадващо добра френска статия за конфликта с Иран и стратегията на Тръмп.
https://news.bg/comments/tramp-i-iran-i ... l?amp=true
Не е лошо да се прочете, просто за обща култура по темата.
От нюз.бг са преписали една изненадващо добра френска статия за конфликта с Иран и стратегията на Тръмп.
https://news.bg/comments/tramp-i-iran-i ... l?amp=true
Не е лошо да се прочете, просто за обща култура по темата.
- piston
- Редовен потребител
Операция "Богомолка" или "Га *бааме персийците последнио пат"...
https://www.usni.org/magazines/proceedi ... 4PyYpbqZ4c

"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.
"War without logistics is called poverty"
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Няма да разберат какво им се е случило. Обаче силно се надявам да не се сучва. Това е война, колкото и да е "чиста". Колкото и да е прецизна операцията, доста иранци ще им осиротеят джапанките. Оператори на радарни станции и РТР, пилоти, моряци, персонал на ЗРК, перонал по пристанищни съоръжения, ВВС бази, щабове и т.н. и т.н. Видяхме го в Югославия. И докато тогава САЩ спасяваха Европа от поредната српска простотия, какво си заслужава войната тук?iasen ianakiev написа: ↑26 Юни 2019, 22:16Ще ги сринат наистина, няма да им цепят басма, сигурен съм в това на 100%.
Сериозно, аз и след френската статия на Васил, не виждам нищо в Иран, което да заслужава производство на смърт!
Разбирам да бяха нападнали сериозно някоя съседна държава, или да колеха малцинства, или да потапяха на корем кораби с жертви сред екипажите, или отново да бяха гръмнали американска казарма, или дори да бяха провели ядрен опит. Ама така...
- vassiln
- Редовен потребител
Има една книга по въпроса, препоръчвал съм я вече.piston написа: ↑27 Юни 2019, 22:44Операция "Богомолка" или "Га *бааме персийците последнио пат"...
....
https://www.amazon.com/Americas-First-C ... 1935149369
Е, показва и че "еб*щият" малко го е заболяло, но малко. Те тогава иранците не можеха даже да запушат Ормуз, бяха още нахъсани от религиозен плам, и се занимаваха с войната с Ирак.
Генерално, и днес съотношението на силите е сходно, макар че и от двете страни в различните въоръжени браншове има значителни промени на оръжията и тактиката.
Ще се повтори ли историята?
- vassiln
- Редовен потребител
Мнението на външния министър Зариф:
https://news.bg/int-politics/teheran-se ... l?amp=true
Кратка война с Иран било илюзия.
Вдигат залога.
https://news.bg/int-politics/teheran-se ... l?amp=true
Кратка война с Иран било илюзия.
Вдигат залога.
-
Кухулин
- Редовен потребител
- Контакт:
-
райнхард
- Редовен потребител
- Контакт:
За да не се сдобие Иран с атомно оръжие имаше сделка.
https://obamawhitehouse.archives.gov/is ... al/q-and-a
- vassiln
- Редовен потребител
Или просто жертви няма да има. Защото на никой няма да му се играе на ядрени шикалки, даже и на ядрените аятоли.
Нали и Ким уж е луд, пък като се въоръжи достатъчно, за да е сигурен срещу външни заплахи, и се кротна.
Има една стара книжка, мисля, че се казваше "Unthinkable: Nuclear Iran", там беше обяснена тази теза. Ама не я дочетох, че и без това съвпада с мнението ми.
-
djio
- Редовен потребител
Ами имаше сделка, която в интерес на истината и до ден днешен се нрави на целия цивилизован свят, изключая републиканците в САЩ. Израел е ясен. До колко тази сделка спира в действителност иранската ядрена програма не ми е в компетенцията да преценявам.....Въпроса е че президент е Тръмп, а САЩ не са Уганда. И като кажат, че сделката отива в коша, значи наистина отива там и с това искат или не се съобразяват всички. Дали американците смятат, че само със санкции ще постигнат целите си, или изначално водят нещата към военна разправа с брадатите аятоласи, предстои да видим.райнхард написа: ↑28 Юни 2019, 10:14За да не се сдобие Иран с атомно оръжие имаше сделка.
-
Кухулин
- Редовен потребител
- Контакт:
Политиката не се определя от това кой колко е луд, а кой какви интереси засяга. А войната и ядрените шикалки в частност са част от политиката.
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Незнам защо се шири мнението, че Иран желае да придобие ядрено оръжие от някакви едва ли не алтрyистични подбуди като "запазване на баланса и мира", "осигуряване на сигурност и благоденствие на народа" или дори "за възпиращ ефект". Според мен с поведението си са доказали, че ако имат бомба ще я използват.
Строши-пилот 
- rki
- Редовен потребител
Като чета излиянията на Тръмп по въпроса с Иран, то иранската атомна програма и вероятността (неясна и съмнителна) благодарение на нея да се сдобият с ядрено оръжие са на последно място в списъка с причините да поеме курс към конфронтация.
За него далеч по-важно е да представи действията на предната администрация като безотговорни и слаби с цел да уязви демократите и да си увеличи шансовете за преизбиране плюс може би и Израел са му оказали влияние да тръгне на бургия срещу Иран.
Чисто популистки ход, без дълбоко осмисляне на възможните последствия и бъдещи варианти на действия.
За него далеч по-важно е да представи действията на предната администрация като безотговорни и слаби с цел да уязви демократите и да си увеличи шансовете за преизбиране плюс може би и Израел са му оказали влияние да тръгне на бургия срещу Иран.
Чисто популистки ход, без дълбоко осмисляне на възможните последствия и бъдещи варианти на действия.
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- vassiln
- Редовен потребител
А политиката се определя от интереси. Ще ти повярвам, ако покажеш ирански интерес от ядрена война с Израел и САЩ.
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 28 пъти
-
Кухулин
- Редовен потребител
- Контакт:
Мир, баланс, това са неща без абсолютна стойност. Докато интересите на САЩ са с доказана полза, включително и за нас. Освен за Васко, може би.Bruchpilot написа: ↑28 Юни 2019, 10:47Незнам защо се шири мнението, че Иран желае да придобие ядрено оръжие от някакви едва ли не алтрyистични подбуди като "запазване на баланса и мира", "осигуряване на сигурност и благоденствие на народа" или дори "за възпиращ ефект". Според мен с поведението си са доказали, че ако имат бомба ще я използват.
-
райнхард
- Редовен потребител
- Контакт:
Team Obama Tells Iran: Don’t Escalate, Don’t Take Trump’s Bait
https://www.thedailybeast.com/team-obam ... ref=scroll
Скоро идват избори в САЩ, нищо не е вечно.
-
Кухулин
- Редовен потребител
- Контакт:
Не мога добре да проследя логиката на тая мисъл. Но щом идеята е да ми повярваш, то пояснявам - не е изключено интересите на САЩ да включат анихилиране на Иран.
- vassiln
- Редовен потребител
Вероятно не съм те разбрал правилно.
Нека прегледаме:
Кухулин в реплика към Amazon:
Заслужава си ликвидирането на ядрената програма. Ако Иран се сдобие с атомно оръжие, жертвите могат силно да нараснат.Amazon wrote: ↑27 Jun 2019, 22:58
Видяхме го в Югославия. И докато тогава САЩ спасяваха Европа от поредната српска простотия, какво си заслужава войната тук?
Vassiln:
Или просто жертви няма да има. Защото на никой няма да му се играе на ядрени шикалки, даже и на ядрените аятоли.
Нали и Ким уж е луд, пък като се въоръжи достатъчно, за да е сигурен срещу външни заплахи, и се кротна.
Има една стара книжка, мисля, че се казваше "Unthinkable: Nuclear Iran", там беше обяснена тази теза. Ама не я дочетох, че и без това съвпада с мнението ми.
Кухулин:
Политиката не се определя от това кой колко е луд, а кой какви интереси засяга. А войната и ядрените шикалки в частност са част от политиката.
Vassiln:
А политиката се определя от интереси. Ще ти повярвам, ако покажеш ирански интерес от ядрена война с Израел и САЩ.
Кухулин:
Не мога добре да проследя логиката на тая мисъл. Но щом идеята е да ми повярваш, то пояснявам - не е изключено интересите на САЩ да включат анихилиране на Иран.
Сега като го гледам в ретроспекция, не е много адекватен диалог, специално от моя страна. Но май не се разбрахме. Смятам, че първо, иранската ядрена програма не си заслужава жертвите. Защото, второ, смятам че аятолите няма да ползват ядреното оръжие, даже и да имат предостатъчен арсенал да ударят едновременно и по КСА, и по Израел, и по САЩ. Те просто не са тези ненормалници, за които ги мислите. И дори религиозните им норми и културата им едва ли ги подтикват към избиването на стотици хиляди цивилни.
Имам упрек към изразяването ти, който моля да приемеш веднага с извинение към него. Твърде си лаконичен. Какво е това "Анихилиране на Иран"? Ядрен удар с унищожаване на цялата държава, или окупация, със или без разпарчетосване?
-
Кухулин
- Редовен потребител
- Контакт:
Имам предвид следното: ако се наложи САЩ да ударят Иран и ако Иран има ЯО, то жертвите от страна на САЩ могат силно да нараснат. В случая става дума за използване на иранско ЯО в отбрана, не в нападение.vassiln написа: ↑28 Юни 2019, 11:51Сега като го гледам в ретроспекция, не е много адекватен диалог, специално от моя страна. Но май не се разбрахме. Смятам, че първо, иранската ядрена програма не си заслужава жертвите. Защото, второ, смятам че аятолите няма да ползват ядреното оръжие, даже и да имат предостатъчен арсенал да ударят едновременно и по КСА, и по Израел, и по САЩ. Те просто не са тези ненормалници, за които ги мислите. И дори религиозните им норми и културата им едва ли ги подтикват към избиването на стотици хиляди цивилни.
Имам упрек към изразяването ти, който моля да приемеш веднага с извинение към него. Твърде си лаконичен. Какво е това "Анихилиране на Иран"? Ядрен удар с унищожаване на цялата държава, или окупация, със или без разпарчетосване?
Затова е разумно удара да е превантивен - да се унищожи иранската ядрена програма, преди да е дала резултат.
Анихилиране на Иран = довеждането му с военни средства до такова състояние, в което не може да застраши критично американските интереси. Лично аз мисля, че има немалка вероятност да се наложи използване на ТЯО.
Лаконичен съм , защото нивото на анализа е такова. Не ми се струва, като да изисква обширни разсъждения.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Тезата е също толкова грешна, колкото тезата, че ако всички са въоръжени, никой няма да посмее да нападне друг. За огнестрелно оръжие говоря, Дивия Запад, САЩ и статистика на убийствата с огнестрелно оръжие... с една дума, пълни глупости. Колкото по-разпространено е ядреното оръжие, толкова по-вероятно е някой да го използва.vassiln написа: ↑28 Юни 2019, 10:27Или просто жертви няма да има. Защото на никой няма да му се играе на ядрени шикалки, даже и на ядрените аятоли.
Има една стара книжка, мисля, че се казваше "Unthinkable: Nuclear Iran", там беше обяснена тази теза. Ама не я дочетох, че и без това съвпада с мнението ми.![]()
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
+1Bruchpilot написа: ↑28 Юни 2019, 10:47Незнам защо се шири мнението, че Иран желае да придобие ядрено оръжие от някакви едва ли не алтрyистични подбуди като "запазване на баланса и мира", "осигуряване на сигурност и благоденствие на народа" или дори "за възпиращ ефект". Според мен с поведението си са доказали, че ако имат бомба ще я използват.
Защото това проповядват полезните идиоти, в опит да рационализират убежденията си.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Искаш да кажеш, освен публичните закани за унищожение и "заличава от картата" ли?vassiln написа: ↑28 Юни 2019, 10:55А политиката се определя от интереси. Ще ти повярвам, ако покажеш ирански интерес от ядрена война с Израел и САЩ.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- piston
- Редовен потребител
Нима?
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
- vassiln
- Редовен потребител
Прочети книгата. Не говоря само за "Богомолка".
- vassiln
- Редовен потребител
Точно така.
А в последните години закани всъщност няма. Просто казват, че който ги нападне, ще бере ядове.
Тръмп е този, който твърди, че те заплашват САЩ. (А относно Израел, наскоро имаше едно интересно иранско изказване, общо взето се разграничаваха от Насър, който казвал, че "ще натикат евреите в морето". Иранецът уточняваше, че техния враг е само държавата, не и народа.)
А тук двама - трима от пишещите сякаш сте сигурни, че Иран се заканва на САЩ. Според мен не сте си ъпдейтвали представите от поне няколко години. Иранското послание общо взето е в смисъл "ако ме нападнеш, ще ти счупя ръцете" и то казано на някой, който държи бухалка. Поне така възприемам аз нещата напоследък, и за да ме разубедите, ще трябва да потърсите наистина непровокирана иранска заплаха (каквато е заканата).