Ksantip написа: ↑08 Май 2026, 14:39
Dinain написа: ↑08 Май 2026, 12:04
- в момента земните дронове изпълняват основно логистични задачи, но през тази година (2026) ще има трансформация и ще заместват все повече пехотата в бойни операции.
- пълно заместване не е възможно, но в бъдеще очаква да е нужна само
30-40% от пехотата, която е нужна
сега.
Perhaps only around 30–40% of the infantry currently required today will still be needed on the battlefield, while many of their functions will be performed by UGVs. However, UGVs will still not be able to fully replace all human functions in the foreseeable future. 9/15
Кажи сега, че лъжа.
Това е прекрасна тенденция и съм се съгласявал многократно с мнението, че украинците трябва да продължават да се развиват в тази посока. Само че в интервюто се споменават думички като "perhaps" и "will" - може би някога в бъдещето ще се достигнат тези проценти, но все още не сме в този момент. Докато той настъпи пехота ще си трябва, а моята позиция в този спор е, че към момента няма достатъчно мобилизирани хора. Дали е заради невъзможност да се съберат такива, или е политическо решение, както ти твърдиш, не се наемам да кажа. Според мен е комбинация от двете.
Отново - няма никакво значение дали имаш нужда от 10 или от 10 000 човека, ако можеш да осигуриш 7 и 7000 респективно, имаш
недостиг. Чудесно е, че техниката намалява този недостиг, но към момента, а и в обозримо бъдеще, не се очертава окончателно решение на проблема. Ясно е, че след 4 години пълномащабна война е почти невъзможно да няма такива проблеми, но това не е причина да не ги обсъждаме. И не, не смятам, че Украйна ще загуби войната заради това, дори в последните месеци съм по-оптимистично настроен отколкото в който и да е момент през последните 4 години.
Благодаря ти за подробното потвърждение, че крясъците "
трябва повече пехота" бяха истерия на зрадоеби, вещаещи как всеки момент фронът ще рухне, как трябва да се напълнят окопите с месо, защото е трагедия че село Новокрушово е паднало само след 3 месеца сражения и войната е практически загубена, никой не е останал да воюва, всепропало - а НЕ
посоката, в която ВСУ реално трябва да се развива.
Посоката се вижда нагледно от текущата реалност, новостите и интервюта като това на Билетцки.
Благодаря ти и още веднъж за потвърждението, че във война на изтощение Украйна винаги ще има недостиг на нещо - на хора, на ПВО, на муниции, на артилерия, на авиация, на дронове, на танкове, на каквото се сетиш - никой генерал никога няма да каже "имам достатъчно, не пращайте повече" (това, което написах изрично и няколкократно в миналото) - "окончателно решение на този проблем" няма и никой не е очаквал да има.
Благодаря и за признанието, че е политическо решение да не се мобилизират повече хора (също вече посочвано от мен) - след като официално беше обявено, че под 27-годишна възраст няма да се мобилизират (после намалено на 25), за да имат шанс да създадат поколение, това решение е публично, обнародвано, прошнуровано и надълго и нашироко критикувано дори от американците, наистина е мистерия дали е политическо решение или не да не се мобилизират повече хора.
Ами друго си е като го повториш три пъти, изчакаш 1-2 години, прикрепиш няколко сводки и току-виж се съгласят с теб.

И съм сигурен, че скорошната ти радост няма нищо общо с пехотата, защото там нищо съществено не се е променило.