Съвременни конфликти ⇒ Отбраната на Нова Европа

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Отбраната на Нова Европа

Мнение от Amazon » 03 Авг 2026, 16:42

Океан написа: ↑
02 Авг 2026, 23:11
Това не е позицията само на президента. Ето един цитат от доклад 119-631 на камарата на представителите на американския конгрес:
The Committee notes that the Spanish-administered cities of Ceuta and Melilla are located in Moroccan territory and remain the subject of
Morocco's longstanding claim. The Committee supports efforts by the Secretary of State to encourage diplomatic engagement between Morocco and Spain on the future status of Ceuta and Melilla.
Не мога да разбера, какъв им е проблемът на САЩ, че подкопават териториалната цялост на държава член на ЕС... Започвам да си мисля, че търканията на САЩ с Китай са само за имидж и истинският враг номер на 1 САЩ за сегашната администрация е ЕС.
Не мисля, че сегашната администрация е над тези неща, или че ЦРУ не могат да ги организират, но не виждам защо? Не мисля че американците, или конгреса, или тръмпострацията, възприемат ЕС достатъчно насериозно, за да го виждат като враг.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 03 Авг 2026, 17:05

Изчезнал Безследно написа: ↑
03 Авг 2026, 15:30
Dinain написа: ↑
03 Авг 2026, 13:20
cahd написа: ↑
03 Авг 2026, 09:16

Сеута не е Западна Сахара.

https://en.wikipedia.org/wiki/Western_Sahara

Дори на български има много материали по темата и какво се случва между Испания, Франция, Алжир и Мароко + САЩ и Израел - примерно във Frontline Monitor. Последните три години са доста динамични...
Прав си. Тригърнат съм.🤦‍♂️
Даже май бях писал статия за Полисарио и Западна Сахара навремето...
Полисарио са подкрепяни от Иран директно или чрез Алжир.
Подлата същност на аятоласите лъсна покрай последните събития - стремят се да хванат стария свят за гърлото като му контролират проливите:
Хормуз - директно, Баб ел Мандаб - с техните пионки, хутии, Гибралтар - с прокситата в Мароко. За щастие, не успяха да запазят намеренията си в тайна докато се сдобият с ядрено оръжие, както им беше първоначалния план.
Сега, след като САЩ и Израел ги притиснаха, се наложи да използват блокадите на проливите, които държат, за да забавят окончателната и неминуема развръзка. И така подлата им душичка лъсна като задник на месечина, както е казано в литературата.
А междувременно, европейските страни, които страдат от блокадата, се правят, че дъжд вали и обвиняват силите, борещи се срещу пиратството, тероризма и човеконенавистническия ислямо-фашизъм.
Полисарио първо, че са марксисти, второ Западна Сахара е на атлантическия океан между Мароко и Мавритания и няма нищо общо с Гибралтар. И трето, са подкрепяни от Иран само в тоя фентъзи сериал, който сам си прожектираш. :roll:

Признай си, че четеш "Строго Секретно"!
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 03 Авг 2026, 18:06

Amazon написа: ↑
03 Авг 2026, 16:37
Archer написа: ↑
03 Авг 2026, 15:41
междувременно, европейските страни, които страдат от блокадата, се правят, че дъжд вали и обвиняват силите, борещи се срещу пиратството, тероризма
Олее, Ами ако някой беше казал на тия страни предварително какво смята да прави преди 28.02 можеше и да е друго...
+1. Ако ще правиш простотии, поне си длъжен да уведомиш най-близките си съюзници. Явно дори такива базови неща са над възможностите на сегашната администрация.
Ако бяха разказали на европейците какво смятат да направят, нямаше да има никаква изненада и решаващият удар, който изпрати аятолаха и всичките му приближени по дяволите нямаше да се състои.
Европейците сами си изпросиха това отношение с предишните си действия и подмазвания на Иран. Не казвай, че не помниш как се опитваха и успяваха да заобиколят символичните санкции на Обама и Байдън.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 03 Авг 2026, 18:13

03 Авг 2026, 17:05
03 Авг 2026, 13:20

Прав си. Тригърнат съм.🤦‍♂️
Даже май бях писал статия за Полисарио и Западна Сахара навремето...
Подлата същност на аятоласите лъсна покрай последните събития - стремят се да хванат стария свят за гърлото като му контролират проливите:
Хормуз - директно, Баб ел Мандаб - с техните пионки, хутии, Гибралтар - с прокситата в Мароко. За щастие, не успяха да запазят намеренията си в тайна докато се сдобият с ядрено оръжие, както им беше първоначалния план.
Сега, след като САЩ и Израел ги притиснаха, се наложи да използват блокадите на проливите, които държат, за да забавят окончателната и неминуема развръзка. И така подлата им душичка лъсна като задник на месечина, както е казано в литературата.
А междувременно, европейските страни, които страдат от блокадата, се правят, че дъжд вали и обвиняват силите, борещи се срещу пиратството, тероризма и човеконенавистническия ислямо-фашизъм.
Полисарио първо, че са марксисти, второ Западна Сахара е на атлантическия океан между Мароко и Мавритания и няма нищо общо с Гибралтар. И трето, са подкрепяни от Иран само в тоя фентъзи сериал, който сам си прожектираш. :roll:

Първо, между марксисти и фашисти няма разлика - доказа го в докторската си дисертация първият президент на Република България.
Второ, Западна Сахара е част от кралство Мароко, а Мароко е на пролива.
Трето и четвъто - лъжеш безсрамно! Още през далечната 2018 година Мароко скъса връзките с Иран заради подкрепата им на всякакви "бунтовници", включително и твоите марксисти от Полисарио.
Ето ти едно паметоопресняване:
https://www.middleeasteye.net/news/moro ... ort-rebels

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 03 Авг 2026, 19:06

Испанското разузнаване е предупредило премиера Санчес,но той е останал безразличен към предупреждението...

Между марксизма и фашизма няма нищо общо...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 03 Авг 2026, 19:11

03 Авг 2026, 18:13

Първо, между марксисти и фашисти няма разлика - доказа го в докторската си дисертация първият президент на Република България.
Трето и четвъто - лъжеш безсрамно! Още през далечната 2018 година Мароко скъса връзките с Иран заради подкрепата им на всякакви "бунтовници", включително и твоите марксисти от Полисарио.
Много арабски страни са скъсали отношения с Иран заради мнимо или реално подпомагане на групировки, какво общо има това с Гибралтар, само фантазията ти знае.
Баси логиката! По същата, значи индийската борба за независимост е целяла овладяване на Ламанша. Нали Британия е на Ламанша? :lol:

Конфликтът в Западна Сахара тлее от 50 години. И няма абсолютно никаква връзка с Гибралтар. Спри с фантазиите си...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 03 Авг 2026, 21:21

03 Авг 2026, 19:11

Много арабски страни са скъсали отношения с Иран заради мнимо или реално подпомагане на групировки, какво общо има това с Гибралтар, само фантазията ти знае.
Баси логиката! По същата, значи индийската борба за независимост е целяла овладяване на Ламанша. Нали Британия е на Ламанша? :lol:

Конфликтът в Западна Сахара тлее от 50 години. И няма абсолютно никаква връзка с Гибралтар. Спри с фантазиите си...
Вярно е, че Северна Сахара е в Мароко, но е отдалечена от проливите. Характерно за твоите любими аятоласи е, че където могат, там серат. Радвай се, докато не са хвърлили око на Босфора и Дарданелите, че тогава и ти ще им усетиш вонята.
А въпроса за индийско-ламаншката граница оставям като пример за бездънен и бездарен тролеж.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 03 Авг 2026, 22:00

03 Авг 2026, 21:21
03 Авг 2026, 19:11

Вярно е, че Северна Сахара е в Мароко, но е отдалечена от проливите. Характерно за твоите любими аятоласи е, че където могат, там серат. Радвай се, докато не са хвърлили око на Босфора и Дарданелите, че тогава и ти ще им усетиш вонята.
А въпроса за индийско-ламаншката граница оставям като пример за бездънен и бездарен тролеж.
Западна Сахара, бе, Западна, а не Северна :D

Ето ти един безплатен урок по география:
Изображение

Полисарио се борят за отцепване на този регион на Мароко, който се намира на ~1500 км от Гибралтар. :D Смени опорните точки, или смени дилъра - не знам кое ще е по-добре.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Авг 2026, 00:11

Малко да се върнем към основната тема...

Rheinmetall Sets June 2031 Completion for UK's 72 RCH 155 Howitzers With British-Made Components, Ukraine Still Waiting on 54 Ordered Back in 2022
Telford plant to build barrel, breech and recoil systems with first module due May 2028 as total RCH 155 firm orders now exceed 250 units globally
https://en.defence-ua.com/analysis/rhei ... 19342.html

Егати сроковете... докато станат тия 54 бр. RCH-155 (4+ години), украинците си направиха стотици САУ Богдана и ги забравиха... кога ще започнат да изнасят за Европа се чудя.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 04 Авг 2026, 20:29

03 Авг 2026, 16:42

Не мисля, че сегашната администрация е над тези неща, или че ЦРУ не могат да ги организират, но не виждам защо?г.
Аз пък не мисля, че трябва да се прави от случая някаква сензация. Никой от тия няма да преплува Гибралтар. Събират 4-5К жандарми, който седят и наблюдават и при първите извършени престъпления започват да бият, докато цялата паплач не преплува обратно. :mrgreen:
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 05 Авг 2026, 08:29

Sasel написа: ↑
04 Авг 2026, 20:29

Не мисля, че сегашната администрация е над тези неща, или че ЦРУ не могат да ги организират, но не виждам защо?г.
Аз пък не мисля, че трябва да се прави от случая някаква сензация. Никой от тия няма да преплува Гибралтар. Събират 4-5К жандарми, който седят и наблюдават и при първите извършени престъпления започват да бият, докато цялата паплач не преплува обратно. :mrgreen:
4-5К жандарми е разхищение. Само един с картечница на брега и някой катер да им отреже пътя назад. Никой няма да се измъкне. :mrgreen:
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 05 Авг 2026, 09:54

Не мисля, че сегашната администрация е над тези неща, или че ЦРУ не могат да ги организират, но не виждам защо? Не мисля че американците, или конгреса, или тръмпострацията, възприемат ЕС достатъчно насериозно, за да го виждат като враг.
Аз не мисля, че САЩ стоят зад емигрантската криза в Сеута. До колкото разбирам такива емигрантски вълни се организират от Мароко от време на време, когато искат да притиснат Испания за нещо, и това не е първият случай. Но покрай този инцидент изплуваха някои неща, като например този доклад в Конгреса, които изглеждат за мен странни и неадекватни.

И аз не виждам защо и какво ги бъркат САЩ Сеута и Мелия, но ето изглежда позицията на САЩ се измества в посока на това, че те трябва да принадлежат на Мароко, което изглежда е ново развитие. За това, как възприемат ЕС и Китай, аз си правя изводи по-поведението на сегашната администрация. ОК, мятат тарифи наляво и надясно и срещу Китай и срещу Европа, но като оставим това тонът срещу Европа ми се струва много по-агресивен. Най-малкото, не помня да са заплашвали териториалната цялост на Китай и да са искали да анексират част от Китай или пък Джей Ди Ванс да посещава Китай и да пропагандира за кой да гласуват. Аз не виждам логика в това, но се случва. В резултат няма да се учудя, ако за голяма част от европейците, които се интересуват от такива въпроси, в момента САЩ изглежда като по-голяма заплаха от Китай. Не казвам, че в действителност САЩ са по-голяма заплаха, но ако американската администрация с действията си създава такива нагласи в може би най-важния си съюзник, това е голям провал във външната политика, според мен.
vvurbanov написа: ↑
05 Авг 2026, 08:29
4-5К жандарми е разхищение. Само един с картечница на брега и някой катер да им отреже пътя назад. Никой няма да се измъкне. :mrgreen:
Да разстрелваш шайка несретници в XXI век не мисля, че е приемливо. Предизвикателството пред цивилизованите страни е не просто да се справят с мигрантските вълни (които според мен само ще се засилват идните години), а да го направят по приемлив начин, без да губим човечността си.

Конкретно за този инцидент, последно четох че вече над 48 хиляди от 50-те хиляди мигранта са се върнали доброволно в Марко. С други думи на над 90% тези хора вече са върнати, откъдето са дошли и се работи към връщането на 100% от тях. Това ми говори, че подходът на Испания е работи, без да се налагат да стигат до ескцесии.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 05 Авг 2026, 11:07

05 Авг 2026, 09:54

Конкретно за този инцидент, последно четох че вече над 48 хиляди от 50-те хиляди мигранта са се върнали доброволно в Марко. С други думи на над 90% тези хора вече са върнати, откъдето са дошли и се работи към връщането на 100% от тях. Това ми говори, че подходът на Испания е работи, без да се налагат да стигат до ескцесии.
Огромната част се самодепортираха. Градът затвори и ги оставиха да обикалят без храна и вода и денонощие по-късно потока тръгна обратно към Мароко където мароканската полиция им организира горещо посрещане с палки и камъни, задето толкова бързо са клекнали.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 05 Авг 2026, 12:07

........И аз не виждам защо и какво ги бъркат САЩ Сеута и Мелия, но ето изглежда позицията на САЩ се измества в посока на това, че те трябва да принадлежат на Мароко, което изглежда е ново развитие.
Може тази позиция да е заради отказа на Испания да подкрепи Тръмп във войната с Иран...

Да разстрелваш шайка несретници в XXI век не мисля, че е приемливо. ................
Разбира се, че не е приемливо! Исках да докарам идеята на Съсел да ги бият, до абсурд. :D
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 05 Авг 2026, 14:34

rki написа: ↑
05 Авг 2026, 11:07

Огромната част се самодепортираха. Градът затвори и ги оставиха да обикалят без храна и вода и денонощие по-късно потока тръгна обратно към Мароко където мароканската полиция им организира горещо посрещане с палки и камъни, задето толкова бързо са клекнали.
Геноцид!

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 05 Авг 2026, 14:39

05 Авг 2026, 12:07
........И аз не виждам защо и какво ги бъркат САЩ Сеута и Мелия, но ето изглежда позицията на САЩ се измества в посока на това, че те трябва да принадлежат на Мароко, което изглежда е ново развитие.
Може тази позиция да е заради отказа на Испания да подкрепи Тръмп във войната с Иран...
Може, и е напълно разбираемо защо САЩ не могат да оставят вражеска държава да владее и този пролив.
Както сега не разрешават на американски военни самолети да ползват натовските летища на тяхна територия нито да прелитат над нея - утре ще решат, че американски кораби не могат да минават през Гибралтар.
Такива продажни комундета като корумпирания Санчес само тояга ги оправя.

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 05 Авг 2026, 15:32

Испания е откровен rogue actor в рамките на ЕС и въобще на т.нар. Запад и води изтрещяла политика по всички направления. Безумна миграционна политика, с която не виждам някой друг в ЕС да е съгласен - Санчес явно е пропуснал да забележи, че не сме 2016-та. Неслучайно няколко страни веднага скочиха и обявиха ограничения по Шенген - Сеута е просто повод, а не причина. Ярко анти-американска линия на поведение и в същото време най-про-китайската такава практически в целия ЕС. Голям поддръжник на Украйна на думи, а дефакто на дъното в Европа по помощ като процент от БВП, като в същото време продължава да си търгува с руснята, включително газ.

Така че ако толкова държим на конспирация как някой си бил "организирал инвазия", то може да я търсим и намерим навсякъде.

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Сун Дзъ » 05 Авг 2026, 16:29

05 Авг 2026, 14:39
Може, и е напълно разбираемо защо САЩ не могат да оставят вражеска държава да владее и този пролив.
Както сега не разрешават на американски военни самолети да ползват натовските летища на тяхна територия нито да прелитат над нея - утре ще решат, че американски кораби не могат да минават през Гибралтар.
Турция също няма да пусне и американски гумен дюшек през проливите ако поиска. Ама тоягата на САЩ е къса, само лаладджийство.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 05 Авг 2026, 17:48

Да разстрелваш шайка несретници в XXI век не мисля, че е приемливо.
Дали са шайка несретници е спорно.

Разбира се, че не е приемливо! Исках да докарам идеята на Съсел да ги бият, до абсурд. :D
И аз не говорех сериозно, иначе щях да предложа точно това което направиха и испанците. :)
05 Авг 2026, 14:34

Геноцид!
Хайде, хайде! Палестинците сигурно с фалафел и айран ги посрещате . ;)
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Авг 2026, 18:28

05 Авг 2026, 14:39
What??

Коя е вражеската държава - Испания ли? :lol:
И след Панама, Гренландия и Ормуз, сега САЩ бранят и Гибралтар от Испания ли? :lol:

Ама какво стана с America First?

Суец поне сигурен ли е?
Не мога да ти стигна фантазиите, признавам. :D
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 07 Авг 2026, 19:52

Забавата продължава.
US stresses Ceuta is Spanish territory but slams Sánchez for not defending it
https://www.politico.eu/article/us-ceut ... z-defense/
Madrid threatens retaliation if Italy keeps border controls on travelers from Spain
https://www.politico.eu/article/spain-r ... -migrants/
Italy says it won’t take orders from Spain on border checks
https://www.politico.eu/article/italy-r ... -migrants/

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 08 Авг 2026, 15:29

Испания е наложила реципрочен граничен контрол над Италия - плюят се един друг. Единствените, които правят нещо полезно са Мароко - вече са арестували над 100 човека, има и осъдени на затвор.

https://www.segabg.com/hot/category-for ... ol-italiya

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 08 Авг 2026, 15:33

08 Авг 2026, 15:29
Испания е наложила реципрочен граничен контрол над Италия - плюят се един друг. Единствените, които правят нещо полезно са Мароко - вече са арестували над 100 човека, има и осъдени на затвор.

Бля, те голяма част от тия властите ги пуснаха от затворите и ги извозиха с камиони до границата за да щурмуват Сеута.
Сега просто ги прибират обратно.

Parasha delenda est

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 08 Авг 2026, 15:43

rki написа: ↑
08 Авг 2026, 15:33
08 Авг 2026, 15:29

Бля, те голяма част от тия властите ги пуснаха от затворите и ги извозиха с камиони до границата за да щурмуват Сеута.
Сега просто ги прибират обратно.
Цялата работа е абсолютна шитня. Дразни ме обаче, че южняците се карат за нищо, защото това е стрес тест, какво ще стане при истински проблем. В ЕП/ЕК не се ли обсъжда нещо за обща външна граница? След като се работи за общи посолства (не знам дали вече е в действие), централизиран граничен контрол на външните морски и сухопътни граници е следващата логична стъпка.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 08 Авг 2026, 15:54

Европейската мага и вата за нищо няма да отстъпи суверенитета над граничния контрол.
То затова ги има и тези търкания - възстановяват "суверенитета".

Parasha delenda est

Отговори