Какво направих, за да разруша руския понтонен мост над Сиверски Донец - 🧵
Максим
@kms_d4k 11 май
Контекст:
Аз съм военен инженер на UA + офицер EOD. Служил съм в редиците в Донбас преди неотдавнашната инвазия. Наскоро изпълних мисия, която оказа огромно влияние за руското поражение и напълно прецака плановете им да обградят Лисичанск.
И така, първоначално имаше разузнаване от фронтовите части и информация, че от другата страна на реката има руснаци и се събират различни превозни средства. Моят командир ме помоли на 6 май като един от добрите военни инженери да направя инженерно разузнаване на река Сиверски Донец
Заедно с разузнавателните части за изясняване на ситуацията отидох да изследвам района на Григоровка и Белогоровка на 7 май.
Предните части в Белохоривка съобщиха, че множество превозни средства RU се събират от другата страна на реката. При това течение на реката знаех, че ще им трябват моторни лодки, за да построят такъв мост, и ще им отнеме поне два часа работа.
Отне ми един ден да проверя всичко, анализирах и трябваше да доложа на 8 май. И така, съобщих тази информация, която имах, на моите командири.
Също така казах на отделението, който наблюдаваше тази част от реката, че трябва да внимават за шум от моторни лодки.
Видимостта беше гадна в района, защото руснаците запалиха ниви и гори и хвърляха много димни гранати. На всичкото отгоре имаше и мъгла. Димната завеса:
Трябваше да внимават за да чуят шума от мотори. И го направиха на 8 май рано сутринта. Точно на мястото, на което им казах. И аз бях там, за да го проверя - и видях с моя дрон как руснаците правят понтонния мост. Докладва се незабавно на командирите.
Поглеждайки назад, мисля, че моето разузнаване + съветите на отделението до реката се оказаха много важни. Надиграх инженерите на RU mil.
Руснаците се опитаха да поставят мост ТОЧНО на мястото, където предположих.
Украинската част до реката не видя RU части, но успя да чуе моторни лодки и да докладва незабавно.
Артилерията беше готова.
Успяхме да потвърдим, че руснаците са монтирали 7 от 8 части от моста . Руснаците дори са успели да преместят някои войски и превозни средства на другия бряг на реката. Започнаха битки.
8. След ~20 минути след като разузнавателното подразделение потвърди, че руският мост е монтиран, ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ удари руските сили, а след това и авиацията се включи.
Все още бях в района и никога през живота си не съм виждал/чувал толкова тежка битка.
След един ден на битката, сутринта на 9 май мостът пропадна. Някои руски сили (~30-50 превозни средства + пехота) бяха блокирани на украинската страна на реката без обратен път. Те се опитаха да избягат, използвайки разбития мост. След това се опитаха да построят нов мост.
Тогава авиацията започна тежки бомбардировки над района и унищожи всички останки от руснаци там, както и другите мостове, които се опитаха да направят.
Слуховете казват, че е около 1500 RU мъртви.
Стратегическата им цел беше да пресекат реката и след това да обградят Лисичанск. Ужасно се провалиха.
Понтонният мост на 10 май беше напълно разрушен. Това беше моментът, в който започнахте да получавате всички снимки от района.
Бях на земята, вършех работата там, заедно с други украински герои.
Изпълних своята част и това се отплати.
Горд съм да служа на Украйна!
https://twitter.com/kms_d4k