Българска историяЛюбопитно

Модератори: Ksantip, ISTORIK

Отговори
Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Мнения: 1065
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Любопитно

Мнение от Сун Дзъ » 17 Окт 2016, 08:47

"Преведоха на български надпис върху древен пръстен
Тракийският надпис на златния пръстен от Езерово може да се изтълкува с помощтта на български думи, съобщи Павел Серафимов"


http://fakti.bg/kultura-art/206456-prev ... =firstpage


Не съм експерт по траките, но лично на мен ми се вижда леко като да е нагласен превода.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 10496
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Thorn » 17 Окт 2016, 09:55

Доста стари любителски опити. Впрочем четенето на Спараток е вредно за психическото здраве.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Модератор Петя.
Разумните хора не се съмняват. Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net - ФОРУМЪТ НА THORN

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 12161
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Amazon » 12 Фев 2017, 16:45

https://www.klinklin.bg/zasto-dedite-ni ... ite-turci/

Защо дедите ни подцениха османските турци.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Мнения: 4710
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Stan » 15 Фев 2017, 10:14

Thorn написа:
17 Окт 2016, 09:55
Доста стари любителски опити. Впрочем четенето на Спараток е вредно за психическото здраве.
Спараток е едно от гурутата на сектата на автохтонците. Казвам секта, тъй като при тях водеща е априорната вяра, че траките (разбирай не само траките, а тия които са живеели преди тях по нашите земи) са били българи и съответно българите са преки най-старото местно население, което разбира се е в основата на човешката цивилизация.
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 790
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от ISTORIK » 16 Фев 2017, 16:10

Автохтонците си нямат и понятие от история, археология, лингвистика, историческа география и ред други полезни науки.

Павел Серафимов (или Sparotok) е толкова вреден с писанията си, че повече няма накъде. За съжаление не е само той. Цяла групичка са и тровят онлайн и офлайн пространството с простотиите си. Изворите и археологическите находки, доколкото ги има, се тълкуват превратно - в полза на собствените им теории, а изворите и находките, противоречащи на измислиците им, се игнорират (а може - и да се фалшифицират, знам ли?).

За съжаление, много са хората, които в училище не са отваряли учебника си по история, но на една по-сериозна възраст започват да гребат с черпака от автохтонната боза.

А нашите псевдо патриоти (визирам три партии, които в момента са в коалиция) обещават, когато вземат властта, всички автохтонни щуротии да намерят място в учебниците по история. Миналата година чух по някаква телевизия техен представител да твърди това.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

djio
Редовен потребител
Мнения: 1640
Регистриран на: 22 Юли 2016, 14:32
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от djio » 27 Май 2017, 15:10

630 ГОДИНИ ДОГОВОР НА ИВАНКО С ГЕНУЕЗЦИТЕ

Днес е 27 май 2017 г. На тази дата точно преди 630 години, в далечната 1387, пред генуезкия нотариус в Пера /предградие на Константинопол/ се сключва Договора между добруджанския княз Иванко /син на Добротица/ и Генуезката република. Договорът е една уникална панорама на дейността и отношенията с генуезките търговци в Добруджа и си остава едно от безценните украшения в българската правна история.

Амбицията на тези редове е само да поднесе цветя от слово на този толкова скъп, но позабравен български юридически паметник. Негов преразказ е неуместен, а мечта за научен принос би била жалка и наивна, щом с него вече са се занимали Марин Дринов, Васил Златарски, Гаврил Кацаров, Владимир Кутиков и Михаил Андреев- такива хора едва ли скоро ще се родят пак на българска земя, поради липсата на духовна потребност от тях.

Откриването на Договора дължим на известния ориенталист на Наполеон – барон Силвестър де Саси, който е учителят на Жан-Франсоа Шамполион – „Проницателят на Розетата“, разчел египетските йероглифи на каменната плоча Розета. Барон де Саси пръв намира между историческите документи в тайните архиви на Генуезката република Договора на Иванко и на 07 януари 1814 изнася специален доклад за него пред Френската Академия. Този доклад на барон де Саси, заедно с текста на паметника е публикуван в Париж през 1824, от там го прочита и съобщава Марин Дринов през 1870, а пълният му латински текст, заедно с български превод обнародват през 1911 Васил Златарски и Гаврил Кацаров. През 1960 Владимир Кутиков и Михайл Андреев представят ненадминатото му фундаментално изследване.

Кое е главното, с което генуезкият договор на Иванко блести в нашата история?

Първо, той свидетелства за една държавническа култура и на двете страни, която изисква прецизна договорна рамка на търговията преди нейното консумиране. Тук не става въпрос за стихийна фактическа размяна на стоки, а за бъдещ обмен, опрян на европейската юридическа практика и нейната правова защита. В този смисъл той е предвестникът на българската защита на чуждестранни инвестиции.

Второ, текстът на договора е въплъщение на юридическите стандарти в Италия, която в средата на XIV век разполага със школата на Бартол, наследник на болонските глосатори. В този смисъл клаузите му са един директен прилив /не през Византия/ на римско право в българската средновековна държава. Само един пример: В нашата правна история господства мнението, че римското правило „Actor sequitur forum rei”=“Ищецът следва съда на ответника“ идва от чл.16 на Закона за Гражданското Съдопроизводство-1892г. под руско влияние. То обаче категорично се опровергава от чл.6 в генуезкия договор на Иванко, който гласи: “…quod actor sequi debeat forum rei”=“защото ищецът трябва да следва съда на ответника“. Това е „само“ 500 години по-рано. Кой ни е виновен, че не си знаем историята?

Трето, българският княз Иванко тържествено обещава на генуезките поданици на своя територия защита чрез „правосъдие по съвест и по справедливост“, „кратко и бързо върху всички дела“, „тъй и по начин, че те да бъдат заслужено доволни от него“. Съвестта и справедливостта са върховният закон, по който българският владетел съди. И че отговорността е само лична: „никой невинен да не бъде наказван заради друг някой виновник…и синът няма да бъде наказван за престъплението на баща си или обратно“. Чл.7

Четвърто, ако по време на глад Иванко забрани износа на храни от княжеството, той трябва да го забрани за всички чужди търговци, а не само за генуезките. И ако князът направи изключение и „даде някому разрешение за хранителни припаси“, той се задължава да даде същото разрешение и за гражданите на Генуезката община. Ето ви клауза за най-облагодетелствана страна в един международен договор от края на XIV век т.е. 100 години по-рано от предполаганата й поява в края на XV в.

Пето, Генуезката република и Добруджанското княжество се договарят за вносно и износно мито на стоки в размер на 1% /един процент/, което практически означавало безмитна търговия между две европейски държави и по днешните стандарти Добруджа придобивала чертите на свободна икономическа зона за Генуа на Балканите. Това е 570 години преди учредяването на Европейския съюз и 620 години преди българското присъединяване към него.

Шесто, упълномощените пратеници на княз Иванко, господата Коста и Йолпани, са подписали латинския оригинал на договора пред генуезкия нотариус в Пера. Няма данни за негов гръцки или български вариант. Значи тези двама български посланици са разбирали добре какво подписват като език, правно значение и последици. Самият генуезки нотариус Антонио де Монилио ги нарича „видните и мъдри мъже“=”discreti et sapientes viri”. Този факт следва да подобри преценката ни за образованието и способностите на българската аристокрация от онова време.

Следва само да припомня, че Договорът на Княз Иванко с Генуезците от 1387 г. не е единствената международна търговска договорна връзка на български владетел с Италия. 40 години по-рано българският цар Иван Александър сключва подобен договор през 1347 с Венецианската република, който е запазен под формата на негова Венецианска грамота от 1352 г. Сто години преди него през 1253 г. цар Михаил Асен сключва Договор за свободна търговия с Република Дубровник. Равносметката е, че в рамките на 135 години владетелите на средновековна България сключват търговски договори с най-напредналите европейски републики- Дубровник, Венеция и Генуа- които са и огнищата на ренесанса. В търговско-юридическо отношение това са едни ренесансови договори от зората на европейската свободна търговия като опора на мира. Както фреските на Боянската църква носят в себе си кълновете на хуманизма в изкуството, така и тези три български договора са предвестник на идеала за международен правов ред, опрян на взаимен респект, на право, съвест и справедливост.

Има едно крайно любопитно съвпадение между текста на Генуезкия договор на Иванко и Венецианската грамота на Иван Александър. И в двата документа на чужденците – венецианци и генуезци – се предоставя „удобно, подходящо и необходимо землище“, за да си построят църква и лоджа/сграда като средище на тяхната колония в България. Това е и мястото, където генуезкият консул ще осъществява функциите си, вкл. и правосъдните „без да бъде отегчаван или обезпокояван от никого“ – т.е. нещо като посолство. Очевидно за 40 години – между 1347 и 1387 – италианската договорна школа запазила подхода си.

Ако е позволено на един съвременен простосмъртен да сънува на глас, той би ви разказал следния сън: Какво пречи на днешния български държавен глава да покани кметовете на Венеция и на Генуа и да им каже: „От преди 600 години имаме с Вас два договора с нещо неизпълнено. Заповядайте сега да си построите търговска сграда и малък параклис – венецианците в Търново, а генуезците в Добруджа. Обещанието на един български владетел е безсмъртно и блести във вечността.“ Това италианците могат да го направят, ако желаят, и по силата на действащите ЕС норми за търговско представителство – нищо ново не рискуваме. Но позоваването на двата договора от XIV век е духовният лъч над петвековната бездна, който може да светне само от нашето сърце. Тази светлина я дължим на децата си, които жадуват за нея. Тук не става въпрос за вечна дружба с изтока или запада, а за вечна вярност към самите нас. Не са много жестовете ни, от които може да излезе искра. Да им припомним любезно, че българите не сме гости в Европа, а домакини. Не мога да си представя по-прекрасно духовно украшение за българското председателство на Съюза през следващата 2018 година.

И ако продължа разходката си на исторически сомнамбул, бих попитал академичните среди в България: Защо няма университетска аудитория или библиотека на името на барон Силвестър де Саси – откривателят на Генуезкия договор на Иванко през 1814 г.? Подходящите домакини на такава библиотека или аудитория са Софийският университет, от където са първите изследователи на договора или Варненският университет – тъй като Варна е била столицата на деспот Иванко. Пропуснахме 200 годишнината на откритието през 2014, но и сега не е късно. Поканете посланика на Франция, Френската Академия и ЮНЕСКО – и ще видите какво ще се получи. Пак по време на българското председателство на ЕС.

А на простосмъртните българи като мен бих припомнил окуражителния призив на Евангелиста Лука (12:32):

„Не бой се, малко стадо!“

Аватар
Stan
Редовен потребител
Мнения: 4710
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Stan » 19 Юни 2017, 09:58

То не е за тази тема, ама не се сетих къде да го сложа. През последните дни има направо епидемия от нагло държащи се чужди туристи, по-точно не нагло, а агресивно и налитащи на бой.
на 03.06. швед пребива камериерка
https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti ... ag-6070014
В събота някакъв германец е вилнял в Несебър
https://offnews.bg/112/germanski-turist ... 58498.html
Вчера поляци бият човек на бензиностанция в Цар Калоян
https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti ... ra-6070471
а сега се появи новина и за руски турист в Созопол, вилнял преди няколко дена
https://offnews.bg/112/ruski-turist-buj ... 58494.html

Ами няма нищо чудно. Нашият туристически "бизнес" по морето се е насочил именно към привличане хора търсещи не толкова слънце, море, природни и исторически забележителности, а хора, търсещи евтина пиячка и всякакви други съмнителни "забавления". Като се построиха бетонните гета в т.нар. курорти, е нормало и обитателите им да са с манталитет на алкохолизирани утрепки.
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Мнения: 1065
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Сун Дзъ » 25 Юни 2017, 08:57

" 25 юни 1868 г. Цариградската патриаршия протестира пред султана"

https://fakti.bg/bulgaria/244916-25-uni ... =firstpage

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 10496
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Thorn » 07 Сеп 2017, 02:17

Божидар Димитров направи списък с 30 обекта за реставрация

Както е известно, на последното си заседание Министерският съвет отпусна 800 хил.лв. за реставрацията на Голямата базилика в Плиска – най-голямата християнска църква в Европа до ХV век, майка на всички български църкви. В помещенията на манастира около нея е създадена кирилската азбука и от там са тръгвали мисионерите на царете Борис, Симеон Велики и Петър да кръщават с нея страните и народите на Източна Европа.

За голямо съжаление соросоидите този път не протестираха. Може би са попрочели нещо (някои от тях могат да четат) и са разбрали, че това, което прави правителството на Бойко Борисов е световна практика. И че в момента италианци и гърци освен десетки крепости и църкви, реставрират изцяло и най-големите си паметници. Гърците – храмовете на Акропола (с Партенона общо 7), а италианците – Колизеума. Последният – с бетон. Както се оказа, че римляните са го издигнали още в I век. Но иди ги разправяй тези работи на „красивите и умните” (всъщност грозни и невежи).

Сега се чува, че ЕС е отпуснал по програма „Региони в растеж” 90 млн.евро за реставрация за древни паметници. Пари ще има и от други източници – други европейски програми, правителства, от общини и частни лица. Необходимо е да не се допусне разпиляване на средствата. Защото досега – при реставрирани над 30 крепости, са допуснати и провали. Те са от различно естество. Първият провал е реставрацията с пластмасови плоскости. Това се случи в Преслав и за малко в Несебър, провален на третия ден от всеобщото възмущение. На второ място – безличната реставрация с 1-2 метра над основите. За масовия посетител – това не е известно що е то. За непривикналия посетител това изглежда като основа на разрушени обори на ТКЗС или казарма на славната ни някогашна армия. Такива са крепостите в Мездра, Траянови врата, Минерална баня-Хасковско. Дори един фрагмент от стените, дълъг 30-40 м, увенчан със зъбери, щеше да подскаже на драгия посетител, че става дума за древна крепост. Четвъртият провал разбира се са кражбите. При липса на сериозен контрол се слагат камъни и вар за 5-6 хил.лв., а се отчитат да речем 500 хил.лв. Печален пример в това отношение е крепостта Маточина.

И все пак да не отчайваме читателя. Прекрасните примери са много, много повече – реставрациите на вила „Армира”, Созопол, Пещера, Кюстендил, (без излишна скромност) Голямата базилика в Плиска, Белчин и т.н.


Археологическото проучване на крепостите, което дава всичката информация за миналото, може да бъде полезно с използването за целите на културно-историческия туризъм. Но поради ред исторически обстоятелства, крепостите са дошли до наши дни в руини – най-често в основи, едва подаващи се от земята. Затова е нужна реставрация. Тук се появява поредната опасност – да бъдат дадени пари по линия на „връзки”, „партийна принадлежност” или откровен лобизъм на малостойни обекти, лишени от удобни пътища и т.н.

Затова от висотата на годините си и главно на натрупаните познания и опит, ще си позволя по-надолу да публикувам списък на крепости и сгради, които смятам за особено значими в нашата история. До тях има добри пътища и дори има осъществени частични реставрации. Този списък вече го правя няколко пъти, понякога сам, понякога с проф. Николай Овчаров. Давам го на поискалите го министерства. И дотук.

Сега (надявам се) с помощта на българските медии ще го направя достояние на цялата българска общественост. За да не се разпиляват обществени пари. Ако някоя община или бизснесмен имат средства да възстановят нещо извън този списък (например около родното му място), да заповядат.

И така списъкът:

1.ПЛИСКА
А.Вътрешен град
Б.Голямата базилика.

2.ПРЕСЛАВ
А.Кръглата църква
Б.Патриаршеска базилика
В.Крепостни стени на Вътрешния град.

3. ВЕЛИКО ТЪРНОВО
А.Царският дворец на Царевец
Б.Дворец на Асеневци на Трапезица
В.Крепостна стена на Трапезица
Г.Три църкви със стенописи.

4.НЕСЕБЪР
А.Крепостна стена по провлака
Б.Крепостна стена на входа на пристанището.

5.СОЗОПОЛ
А.Крепостна стена по ръба на целия полуостров
Б.Църква „Св.Апостоли”
В.Църква „Св.Николай Чудотворец”.

6.ЧЕРВЕНКА (Черноморец)
А.Крепостна стена

7.АКРА (Черноморец)
А.Крепост.

8.АТИЯ (Бургаско)
А.Крепост.

9.УРДОВИЗА (Китен)
А.Крепост.


10.АХТОПОЛ
А.Крепост.

11. КАЛИАКРА
А.Три крепостни стени
Б.Две средновековни църкви.

12.ПРОВАДИЯ
А.Крепостна стена.

13. ШУМЕН
А.Крепостна стена
Б.Феодален замък
В.Трикорабна базилика.

14. СИЛИСТРА
А.Българска Патриаршия
Б.Крепостна стена около нея.

15.РУСЕ
(крепостна стена покрай Дунав)

16.ЧЕРВЕН
А.Крепостна стена
Б.Средновековна църква.

17.РУСОКАСТРО
А.Крепостна стена
Б.Феодален замък (най-големият у нас).

18.МАРКЕЛИ
А.Крепост
Б.Средновековна базилика.

19.МАТОЧИНА
А.Крепостна стена
Б.Феодален замък, запазен на височина 18 м.

20.МЕЗЕК
А.Крепост.

21.ЛЮТИЦА (Ивайловградско)
А.Крепостна стена.
Б.Архиепископска църква.

22.БЕЛОГРАДЕЦ (с.Гугутка)
А.Крепостна стена
Б.Феодален замък, запазен до третия етаж
В.Средновековна църква.

23.ВИШЕГРАД (Кърджалийско)
А.Крепостна стена.

24. УСТРА (Кърджалийско)
А.Крепостна стена
Б.Феодален замък.

25.МОНЯК (до Кърджали)
А.Крепостна стена.

26.АСЕНОВА КРЕПОСТ
А.Крепостна стена.

27.ПЛОВДИВ
А.Крепостна стена на Небет тепе.

28. ХИСАР
А.Крепостна стена
Б.Бани.

29.ТРАЯНОВИ ВРАТА
А.Довършване на реставрираните крепостни стени до зъбер.

30. ПЕРНИК
А.Замяна на пластмасовата реставрация с каменна.

С Г Р А Д И
1.РИМСКАТА БАНЯ ВЪВ ВАРНА (запазена на височина 22 м).
2. МАНАСТИР НА ЦАР БОРИС КРЪСТИТЕЛ в „Караагач Теке” във Варна
3.МАНАСТИР „СВ.ЖИВОТОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК” в Голямо Буково (Парорийския манастир)

Това не е всичко, което историята ни е оставила. Само крепостите са 6 хиляди. Някои от тях са доста добре запазени, като Кипиловско кале (до Котел) например, но те са встрани от хубави пътища и не са проучени археологически. Посочих само 30 обекта, защото обичам реалните неща и поради това, че в тях работата може да започне още от утре, ако се намерят пари.

https://offnews.bg/obshtestvo/bozhidar- ... 57239.html
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Модератор Петя.
Разумните хора не се съмняват. Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net - ФОРУМЪТ НА THORN

djio
Редовен потребител
Мнения: 1640
Регистриран на: 22 Юли 2016, 14:32
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от djio » 22 Юли 2019, 11:37

Имате ли представа кои са и най-вече какво е общото помежду им: Моис Рубенов, Мардохой Бени, Йосиф Талви, Ева Волицер, Бонка Ешкенази и Стела Мешулам?

djio
Редовен потребител
Мнения: 1640
Регистриран на: 22 Юли 2016, 14:32
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от djio » 26 Юли 2019, 14:46

djio написа:
22 Юли 2019, 11:37
Имате ли представа кои са и най-вече какво е общото помежду им: Моис Рубенов, Мардохой Бени, Йосиф Талви, Ева Волицер, Бонка Ешкенази и Стела Мешулам?
Така, да си довърша започнатото.......По поръчение на ЦК на работническата партия на 01.11.1942г. Славчо Трънски започва организация по сформиране на Трънския партизански отряд. След почти половин година апостолска дейност в Трънско, Брезнишко и Поморавието, на 5 май 1943г., епохалните му усилия дават резултат. За каузата са привлечени цели двама партизани - Стефан Рангелов от Рани луг /войник избягал от армията/ и легалния младеж Владо Марянов от Стрезимировци........едва в първите дни на юни обаче, отряда заприличал на отряд, като в него са "доведени" посочените по-горе Моис Рубенов, Мардохой Бени, Йосиф Талви, Ева Волицер, Бонка Ешкенази и Стела Мешулам, до един български евреи, които за разлика от останалата част от нацията, явно са имали за какво да хванат гората. От тях трима доживяват преврата на 9-ти......Според комунистическите записки, първата бойна акция на отряда е на 16.06.1943г. в село Главановци, където е разгромен полицейския участък, прекъснати телефонни линии, убит кмета и естествено - разграбена мандрата.....всичко точно в тая акция, изключая факта, че към нея дата в селото не е имало кьорав стражар, да не говорим за полицейски участък.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 12161
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Amazon » 26 Юли 2019, 15:05

Защо пък са утрепали кмета гези тъпири? Защото е символ на властта?

djio
Редовен потребител
Мнения: 1640
Регистриран на: 22 Юли 2016, 14:32
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от djio » 26 Юли 2019, 15:16

Първа акция без труп, несериозно звучи. Реноме са градили....пък и във всяко село половината хора задълже не си обичат кмета, все им е крив за нещо.

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Мнения: 1065
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Сун Дзъ » 08 Дек 2019, 23:33

:D "Великите българи" според БНТ.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 ... 1%80%D0%B8


Аспарух е след религиозен шарлатанин, Доган е пред Хаджи Димитър, Слави Трифонов е преди Вапцаров.... добре, че Бойко е след него :mrgreen:
Само не мога да схвана защо Омуртаг е на 99-то място :shock:

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Мнения: 1065
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Сун Дзъ » 08 Дек 2019, 23:39

Малее, сяга видях къде е Азис :mrgreen:

Аватар
Hawkeye
Редовен потребител
Мнения: 248
Регистриран на: 01 Окт 2016, 10:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Hawkeye » 09 Дек 2019, 00:00

Виж номер 26, това е учителят ми по физика от гимназията. Реално просто учениците са решили на принципа на "защо пък не" да гласуват за него. Имайки предвид, че една гимназия + родители/приятели успяват да го докарат до 26то място, просто за шегата смятай. (Цялата история е била 4-5 години преди да вляза в гимназията така че не знам детайлите), но физика си имах при него.

С две думи, исках да кажа, че тази анкета далеч не е репрезентативна + повечето хора най-вероятно са гласували за топ 5-10 и след това нямаш нужда от особено много гласове, за да се преместиш напред в класацията.

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 4971
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Кухулин » 09 Дек 2019, 02:33

Сун Дзъ написа:
08 Дек 2019, 23:39
Малее, сяга видях къде е Азис :mrgreen:
Винаги можем да се успокоим с факта, че е на три позиции пред Волен Сидеров :D

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 3092
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от pnp5q » 07 Фев 2020, 21:42

Тази новина не е любопитна, а гадна - но не искам да отварям тема за нея (пък дано е фейк?!) - третата "българска" изложба в Лувъра ще се състои в Ислямския отдел, като целта й е да покаже как в периода ХVІ-ХVІІІ в. мюсюлманските творци на изкуство са повлияли на бита на българите, включително... на иконописта! Кощунство!

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 12161
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Amazon » 08 Фев 2020, 00:08

pnp5q написа:
07 Фев 2020, 21:42
Тази новина не е любопитна, а гадна - но не искам да отварям тема за нея (пък дано е фейк?!) - третата "българска" изложба в Лувъра ще се състои в Ислямския отдел, като целта й е да покаже как в периода ХVІ-ХVІІІ в. мюсюлманските творци на изкуство са повлияли на бита на българите, включително... на иконописта! Кощунство!
Мисля че истина. Рашидов ще лети до Париж да хваща за гушата шефа на Лувъра. Мръсни французи! Дори идеята да е на Ердоган, те са учени, изкуствоведи и историци и прекрасно знаят какви лайна и скандали ще сътворят! По акъла на султана ли ще ходят?

Какво им става на тия в Елисейският дворец? Спряха Македония за ЕС, което би я спасило от хаос и сърбите, оня самовлюбен палячо Макрон унищожава идеята за европейска армия, като кара Европа да избира между нея и НАТО, което нарича “мозъчна смърт”, сега и тази тъпа провокация...

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 643
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от vvurbanov » 08 Фев 2020, 05:01

pnp5q написа:
07 Фев 2020, 21:42
Тази новина не е любопитна, а гадна - но не искам да отварям тема за нея (пък дано е фейк?!) - третата "българска" изложба в Лувъра ще се състои в Ислямския отдел, като целта й е да покаже как в периода ХVІ-ХVІІІ в. мюсюлманските творци на изкуство са повлияли на бита на българите, включително... на иконописта! Кощунство!
Третата „българска“ изложба в Лувъра ни представя като европейска Турция
Искат да ни ограбят!Ще ни вземат православните ценности и ще ни пробутат ислямски!Това вече сме го чували, но във друг пропаганден формат."Искат да ни откраднат православните ценности и да ги заменят с атлантически"
Ние от ЕС с голям зор, си опазихме ценностите, сега пък турците искат да ни ги вземат. :lol:
Още от заглавието се вижда, че целта на статията е да повлияе на чувствата.Това е най сигурния начин да се разпознае една пропаганда.Темата за ценностите е гореща и веднага предизвиква емоции.

Вътре е микс от лъжи и истина, което не прави статията достоверна.
Ама няма значение.Една изпитана измама, щом върши работа може да се ползва отново и отново.Защо да се отказват от лъжа която така добре работи? :D

Обикновено русофилите се палят от такива теми, но май ги няма наблизо.Или още не са прочели статията.Сега ги поставяте в неудобно положение защото мнението им със сигурност съвпада с вашето. :D
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 3092
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от pnp5q » 08 Фев 2020, 07:28

vvurbanov написа:
08 Фев 2020, 05:01
Вътре е микс от лъжи и истина
Дайте подробности, ако обичате.

Centurionus
Редовен потребител
Мнения: 1232
Регистриран на: 15 Дек 2016, 20:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от Centurionus » 08 Фев 2020, 07:48

Amazon написа:
08 Фев 2020, 00:08


Какво им става на тия в Елисейският дворец? Спряха Македония за ЕС, което би я спасило от хаос и сърбите, оня самовлюбен палячо Макрон унищожава идеята за европейска армия, като кара Европа да избира между нея и НАТО, което нарича “мозъчна смърт”, сега и тази тъпа провокация...
Едва ли в Елисейския дворец имат хабер от тази работа . Това , както си пише в статията си е акция на тази кураторка Ш. Мори , която като османист иска да покаже и докаже недоказуемото . Избрала си жената артефакти тенденциозно и иска да подреди изложба в Ислямския отдел .
Освен тесен кръг заинтересовани от тематиката не вярвам изложбата да се превърне в събитие и да има кой знае какъв отзвук .
А , по-големия проблем на "бракята" са албанците , сърбите вече не свирят първа цигулка там .
Албанско знаме над Самуиловата крепост скандализира Охрид
http://glasove.com/categories/intervyut ... zira-ohrid
Бях чел , че по-скоро немците се дърпат от идеята за Европейска армия .
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 643
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от vvurbanov » 08 Фев 2020, 15:00

pnp5q написа:
08 Фев 2020, 07:28
vvurbanov написа:
08 Фев 2020, 05:01
Вътре е микс от лъжи и истина
Дайте подробности, ако обичате.
Цитат от статията.
"Дисертацията на нашата колега Лиляна Станкова, посветена именно на османското влияние върху българското християнско изкуство, категорично показа силно ограниченото и спорадично засвидетелстване на примери за проникване на ислямски мотиви в християнското изкуство по българските земи, особено що се отнася до богослужебните книги, тяхната украса и иконографски решения. "
То няма как да не е ограничено,"особено що се отнася до богослужебните книги, тяхната украса и иконографски решения."Там царят канони и е цяло чудо , че въобще има проникване на ислямски мотиви.
Или може да се каже, че дори при богослужебните книги имаме ислямско влияние.

" Предметите от бита пък, каквито предстоящата изложба също има намерението да покаже, е трудно да се предположи на какви ползватели са принадлежали. Светското изкуство през периода XVI – XVIII в., от друга страна, не може да бъде представено балансирано в една изложба, тъй като именно тогава българското население в османската империя е рая, бедно, без своя администрация, без монетосечене, изолирано и без интензивни търговски контакти извън империята, които са основа на балканското Просвещение и респ. на замогване на християнското население едва в началото на XIX в."
То и няма нужда да се доказват ползвателите на някои предмети.Например българските джезвета не могат да се отличат от турските.Тука имаме тотално проникване на османско влияние.Същото се отнася за формата и декорацията при огнестрелните оръжия, барутници, кюстеци,....При украсата на ножове и огнестрелни оръжия същата работа.
Но най вече ислямското влияние се чувства при народните носии и накити.Потурите с техните ислямски мотиви от гайтани не се срещат в българското облекло преди 15 век. Тая промяна не е само при потурите в облеклото.Старобългарските коланни апликации , както и токите(пафти) с техните украси силно се различават от тия след падането на България.Енколпионите също търпят рязка промяна.Стилът и украсата им силно се различават от "новите" мощехранителници" .Пръстените и накитите променят вида си под ислямско влияние.Вярно е, че по това време не се секат български монети, но пък се използват турски за украса.Не вярно и това , че българското население е нямало интензивни търговски контакти извън империята.Доста български търговци са имали кантори в Египет,Русия,Англия и др. европейски държави.

Въобще някои факти се премълчават, други се минимизират за да се докаже тезата, че сме велик и корав народ който не се поддава на никакво влияние даже след 500 години.

" Представете си, Руската федерация би ли се представила в Лувъра с изложба, посветена на културните взаимодействия между руси и монголотатари в периода на присъствието на Златната орда на територията на Киевска Рус за около 250 г. (1237–1480); Република Гърция би ли представила влиянието на немската култура върху гръцкия бит и изкуство в периода на окупацията през 1941–1944 г.?"
Тая фалшива аналогия пък е насочена директно към русофилите за да предизвика и усили възмущението.Абе какво ни интересува Гърция?Могат ли да се сравнят 3 години окупация с 500 години?

Значи, Русия и Гърция са горди и няма да признаят чуждо влияние на културата.
Няма нищо необикновено и срамно да се признават такива факти. Трябва ли да се отказваме от световната култура и нейното влияние върху нас?
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 3092
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от pnp5q » 08 Фев 2020, 17:49

vvurbanov написа:
08 Фев 2020, 15:00
Трябва ли да се отказваме от световната култура и нейното влияние върху нас?
При положение, че османците са били персо-фили и арабо-фили - и представляват проводник на тези културни влияния, щото собствената им култура е точно толкова, колкото на монголските ханове в Китай, обаче нео-османистиката не признава това, ние ли да им го признаваме? В иконите? (То това е идеята, чрез маскирана като наука измама да постулират "влияние" и следващите сериозни изследователи да бъдат цакани с това - ама как бе, я вижте българите как показаха нашето влияние.) Ами то има араби-православни християни, къде са доказателствата, че иконите не са повлияни от тях? А ситуирането на изложба за България под османско иго в Ислямски отдел ми прилича малко като да направят изложба на еврейска история в бивш концлагер - никой не им е виновен на Лувъра, че нямат поне Византийски отдел и боравят от пропагандно-исторически и геополитически позиции, остарели поне с век и половина. Та - проблема ми не е с паралела с русофилите, проблема ми е с номерата на нео-османистите.

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 643
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно

Мнение от vvurbanov » 08 Фев 2020, 19:49

pnp5q написа:
08 Фев 2020, 17:49
vvurbanov написа:
08 Фев 2020, 15:00
Трябва ли да се отказваме от световната култура и нейното влияние върху нас?
При положение, че османците са били персо-фили и арабо-фили - и представляват проводник на тези културни влияния, щото собствената им култура е точно толкова, колкото на монголските ханове в Китай, обаче нео-османистиката не признава това, ние ли да им го признаваме? В иконите? (То това е идеята, чрез маскирана като наука измама да постулират "влияние" и следващите сериозни изследователи да бъдат цакани с това - ама как бе, я вижте българите как показаха нашето влияние.) Ами то има араби-православни християни, къде са доказателствата, че иконите не са повлияни от тях? А ситуирането на изложба за България под османско иго в Ислямски отдел ми прилича малко като да направят изложба на еврейска история в бивш концлагер - никой не им е виновен на Лувъра, че нямат поне Византийски отдел и боравят от пропагандно-исторически и геополитически позиции, остарели поне с век и половина. Та - проблема ми не е с паралела с русофилите, проблема ми е с номерата на нео-османистите.
Защо да има измама?Ние не сме експерти по тоя въпрос и още повече, че нямаме никакви снимки на тая утвар и иконите.За това трябва внимателно да четем какво пише авторът на статията дето не се е подписал под нея.
Той казва, че идеята за подобна изложба не е иновативна.
"Идеята за подобна изложба, доскоро придружена с идея за провеждане на колоквиум, не e и иновативна. Дисертацията на нашата колега Лиляна Станкова, посветена именно на османското влияние върху българското християнско изкуство, категорично показа силно ограниченото и спорадично засвидетелстване на примери за проникване на ислямски мотиви в християнското изкуство по българските земи, особено що се отнася до богослужебните книги, тяхната украса и иконографски решения."
Тоест въпреки строгите догми и канони имаме проникване на ислямски мотиви в богослужебните книги, тяхната украса и иконографски решения.
Г-жа Шарлот Мори от музея Лувър не казва нещо ново.Има вече доказано ислямско влияние в иконографията от нашия колега Лиляна Стефанова. Г-жа Шарлот Мори само го потвърждава.Няма нищо чудно, че в изложбата ще има икони и църковна утвар.
Нататък за преметите от бита, облеклото, накитите,.. няма нужда да говорим дали има османско влияние. Обаче най същественото е тук.

" Представете си, Руската федерация би ли се представила в Лувъра с изложба, посветена на културните взаимодействия между руси и монголотатари в периода на присъствието на Златната орда на територията на Киевска Рус за около 250 г. (1237–1480); Република Гърция би ли представила влиянието на немската култура върху гръцкия бит и изкуство в периода на окупацията през 1941–1944 г.?"

Значи не е важно дали наистина има взаимодействие между културите, а дали държавите Русия и Гърция биха признали, че има.
Внушението е, и ние трябва да правим като тях.Защото истината и на нас не ни харесва .

п.п. За фалшивите аналогии със евреите и концлагерите няма да взема отношение.
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани