"
И така: какви сме, русофили, русофоби, защо сме такива?Повечето русофили са продукт на соца. Даже и аз се радвах на "Литературная газета" и "Московские новости", както и на руската телевизия, по време на перестройката ми идваха като глътка свеж въздух на фона на нашата преса и телевизия.
А че са безкритични към себе си, сте напълно прави. Помня как в едно предаване по руската телевизия, по повод 20-годишнината от нахлуването в Афганистан, десетина руснаци се караха дали е било грешка или успешен стратегически ход, даже някакъв о.з. генерал твърдеше, че били изпреварили с няколко дни американците. И на тоя фон се изказа единствения присъстващ афганистанец: "Абе хора, вие нормални ли сте? Прегазихте независима държава, убихте държавници и стотици хиляди цивилни, и никой не казва и дума против това!". И... руснаците просто го ингнорираха и си продължиха с глупостите.
Ще си позволя да цитирам прекрасния Тони Филипов: "Хубави хора са, ама много бъркат "мое" и "твое"."
Интересно след 50 години колко ли русофили ще има в България, без някогашните им неограничени възможности да ни промиват мозъците?
Аз лично много харесвам руската музика и книги, класиците ги избягнах заради дебелината на книгите и някак задължителното им възхваляване (тогава така смятах), така че някой може да каже, че съм пропуснал много. И до ден днешен ми е приятно да мога да поприказвам на руски. Самите руснаци, които срещам по курортите, рядко са нещо по-особено, но тук-там срещам интересни хора. Примерно това лято взех на стоп един волжски немец, който е в Германия от 20 години, но се възприема като руснак. Или даже млада рускиня с бебе в Бяла с перфектен английски. Но като цяло, представени на живо виждаме не най висшата и най-низшата прослойки на тяхното общество. У нас идва някаква средна класа, в по-голямата си част необразовани новобогаташи, и тук - таме бивши военни и ченгета.
От оскъдните ми наблюдения в бизнеса, ми направи впечатление, че когато са от притиснатата, по-слабата страна, го удрят на морал, молби, обещания, "Вася, знаете, мьi в долгу не останемся!". Но ако им попаднеш в лапите - горко ти
Като видяха, че един търговец го притискат кредиторите и бърза да си продаде едни имоти, и направо го поставиха на колене. Първо: добре, няма проблеми, но малко да отбие от цената, после зачакаха да видят кредитора какво ще направи, после взеха да дават назад, и точно кредитора като напъна българина, последно предложение на още по-ниска цена. И се изкараха "спасителя на бял кон"!
И аз, докато зависеха едни руснаци от мен, да им оправя едни ипотечни проблеми, бях "Вася, дорогой", а като им свърших работата си биха камшика, и позабравиха една сметка.
Така че мога да твърдя, че на културно ниво съм русофил, но на рационалното, или как да го изразя, практическото си ниво, определено не съм им фен. Доколкото разбирам, Амазон също харесва някои неща у тях, особено определени стоки, но иначе не скача на барикадата като някои други тук.
И изобщо, ще ми бъде интересно да чуя менията ви по тези толкова проявени в България противоречиви настроения - русофилията и русофобията.
Независимо от коя страна сте, ще ми бъде интересно да се обосновете.
Правилно ли смятам, че русофилите са по-малко самокритични? Ако не - опровергайте ме!
Но без обиди към нации и политици, ако може! Ще докладвам всеки, който се опитва да сее омраза или обиди.