Общи приказки ⇒ Стори добро: Кръвният център в Благоевград се нуждае от средства за ремонт

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
miau
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Стори добро: Кръвният център в Благоевград се нуждае от средства за ремонт

Мнение от miau » 23 Юни 2025, 22:16

Темата я чета от няколко дни в друг форум - линк, но счетох, че ще е полезно да я има и тук.

*******************************************************************************************************

Колеги, реших да създам тази тема, защото останах учуден колко учудени останаха едни медицински работници. Ето и историята:

Вчера отидох да даря кръв в кръвен център Благоевград. Почаках един час докато минат всички, даряващи за роднини и близки и дойде моят ред. Влизаме четирима, подавам бланката на доктора(за незнаещите - кръводарителя попълва бланка с необходимата информация), а доктора ме пита - "За кого дарявате?". Отговорих - "За никого.", при което човекът ме погледна учудено. Попита ме дали имам червена книжка, казах, че нямам и той продължи да си пише по бланката. Върна ми бланката и видях, че в графата "за кого е дарението" е написал "по желание". След малко, с още 3 момчета влязохме в помещението, в което се дарява кръв. Легнахме, "боцнаха ни" и едната сестра попита кой дарява "по желание" при което и останалите сестри, с учудени лица, се обърнаха да го видят кой е тоя образ. Заговорихме се и - по думи на сестрите, такива, даряващи по желание са по трима-четирима на месец.
Кръв се взима в ново помещение - ремонтирано, чисто, приятно, добре изглеждащо. Понеже ми се е случвало да губя съзнание при предишно кръводаряване, когато се изправих, за да поседя на кушетката казах на една от сестрите:

- В предишното помещение всички кушетки бяха разположени до стените. И да ми стане лошо ще залитна назад и ще се подпра на стената. Тук защо са перпендикулярно? Сега, ако ми причернее на където и да залитна, докато ме хванете и ще съм си паднал на главата.

Сестрата се съгласи, че това е недомислица, но при ремонта, който все още продължава, така са го направили - да излгежда модерно, с боксове за кръводарителите, и всички кушетки са перпендикулярно разположени спрямо стената зад тях. Затова, след като приключат с кръвовземането оставят кръводарителя да си полежи повечко, за да се избегнат, до колкото е възможно, проблеми. Имало центрове за кръводаряване в София, в които използват специални столове, при които, дори и кръводарителя да изгуби съзнание няма опаснст да падне на пода - столът го пази. А, при падане човек може да падне хем лошо за него самия, хем върху друг кръводаряващ, върху някой от апаратите и т.н. Аз изгубих съзнание при по-предишно кръводаряване - паднах върху столове, след това на плочките и не успях да потроша нищо. Предишният път, когато дарявах кръв в чакалнята имаше момче, което също беше изгубило съзнание. Лежеше на една кушетка и в рамките на 1 час редовно го проверяваха дали е добре и не го пускаха да си тръгне. Та, докато сестрата ми разказваше как е най-добре да им е организирана работата ми спомена, че понеже парите за ремонта са свършили сега набират и дарения. Когато я попитах дали може да ми даде банкова сметка, в която приемат дарения пак ме изгледаха учудено. В крайна сметка дежурната главна/старша сестра ми даде номера на банковата сметка, която е за дарения.

Останах с впчатление, че нито доброволно* даряващите кръв, нито доброволно даравящите пари на лечебни заведения са често срещана порода.

Заради всичките учудени погледи реших да създам тази тема, за да може всеки, който желае, да помогне на кръвен център Благоевград. Не знам дали с дарените пари ще се купят споменатите столове или парите ще отидат, за да бъде завършен ремонта. Но, който иска може да дари колкото може.

Днес пуснах номера на банковата сметка в гуглето и то ми показа тези два резултата:

Стори добро: Кръвният център в Благоевград се нуждае от средства за ремонт

mbalblagoevgrad.com

Това ми беше дадено от старшата сестра:

BG23FINV91501317428686
МБАЛ Благоевград
дарение за Кръвна банка

* Вечерта, на същия ден, си говорим с една братовчедка. Казах ѝ, че съм дарил доброволно кръв, при което тя ми отговори - "Будала! Защо даряваш! После я продават на хората за по 140 лв, а може и за повече.". Замислих се, ако има по 10 доброволно даряващи кръв на месец, то за 1 година са 120 само в област Благоевград, при население над 280 000 души. И понеже са толкова малко, се налага болниците да "принуждават" роднините на нуждаещите се да си намират кръводарители.

Ако не може да дарите кръв, дарете пари. И в двата случая ще помогнете.

*******************************************************************************************************
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Отговори