Общи приказки ⇒ Социално устройство

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
angelmr
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от angelmr » 28 Май 2026, 11:08

Dinain написа: ↑
28 Май 2026, 10:58
Да ти имам критериите - нямало "гарантирани"(!?) паркоместа за посетители на "учреждения и фирми". :D Пиши ми на лично коя болница и търговски център в София не осигурява паркинг, да ти кажа къде е.
Обсесивно аргументативното ти увреждане пак се обади... :)
Аз ти споделям как изглеждат нещата от вън като на човек който от дърветата се затруднява да види гората. А ти се "зъбиш насреща".
Да в София е с ПЪТИ по-голям проблемът с паркирането от колкото в Пловдив, или в Бургас извън туристическият сезон. Дори зелената зона не решава проблема. Налагало ми се е да обикалям с километри да намеря място за паркиране на зелена зона, защото офис сградата където имам среща няма паркинги. А най-забавно беше когато на огромни международни форуми (като TedX или последно бях на агривенчър), НЯМА осигурени паркоместа за посетителите (а дори и за част от организаторите и спонсорите на събитието) и хората сами си търсеха къде да паркират по околните улички. Та питаш коя болница или учреждение не осигуряват ли? Прочети предното ми изречение и ми отговори къде точно TedX и хотел Витоша осигуряват места за паркиране на посетителите си които са платили трицифрени суми за участие в голямо международно събитие.
София има проблем с паркирането. Независимо дали ти го признаваш или не ИМА проблем. Признат от всичките и жители.
Извинявай, ти мислиш ли преди да пишеш тези дивотии?

Разбирам провинциалната омраза към столицата, тя не е нещо ново, но поне за "софийското жителство" предполагам си чувал. През соца ако не друго, има силно изразена политика за регионално развитие с "разпределенията" на млади специалисти из цялата страна и центровете на всички областни градчета, които са изградени именно тогава, иначе щяха да са още мегдани. Дай да не наричаме черното-бяло.
Ново двайсе...
Никъде не съм твърдял че през соца са се опитвали да концентрират ХОРАТА НА ЕДНО МЯСТО! Обяснил съм много ясно че опитваха да концентрират НАУКАТА И КУЛТУРАТА на едно място! И това съм го написал черно на бяло, но чукча писател чукча не читател...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 28 Май 2026, 11:34

angelmr написа: ↑
28 Май 2026, 11:08
Да ти имам критериите - нямало "гарантирани"(!?) паркоместа за посетители на "учреждения и фирми". :D Пиши ми на лично коя болница и търговски център в София не осигурява паркинг, да ти кажа къде е.
Аз ти споделям как изглеждат нещата от вън като на човек който от дърветата се затруднява да види гората. А ти се "зъбиш насреща".
Да в София е с ПЪТИ по-голям проблемът с паркирането от колкото в Пловдив, или в Бургас извън туристическият сезон. Дори зелената зона не решава проблема. Налагало ми се е да обикалям с километри да намеря място за паркиране на зелена зона, защото офис сградата където имам среща няма паркинги. А най-забавно беше когато на огромни международни форуми (като TedX или последно бях на агривенчър), НЯМА осигурени паркоместа за посетителите (а дори и за част от организаторите и спонсорите на събитието) и хората сами си търсеха къде да паркират по околните улички. Та питаш коя болница или учреждение не осигуряват ли? Прочети предното ми изречение и ми отговори къде точно TedX и хотел Витоша осигуряват места за паркиране на посетителите си които са платили трицифрени суми за участие в голямо международно събитие.
София има проблем с паркирането. Независимо дали ти го признаваш или не ИМА проблем. Признат от всичките и жители.

Разбирам провинциалната омраза към столицата, тя не е нещо ново, но поне за "софийското жителство" предполагам си чувал. През соца ако не друго, има силно изразена политика за регионално развитие с "разпределенията" на млади специалисти из цялата страна и центровете на всички областни градчета, които са изградени именно тогава, иначе щяха да са още мегдани. Дай да не наричаме черното-бяло.
Ново двайсе...
Никъде не съм твърдял че през соца са се опитвали да концентрират ХОРАТА НА ЕДНО МЯСТО! Обяснил съм много ясно че опитваха да концентрират НАУКАТА И КУЛТУРАТА на едно място! И това съм го написал черно на бяло, но чукча писател чукча не читател...
(Дописал съм си поста - имам още критика към теб. И за регионалните театри и кина важи с пълна сила.)

Като започнем с това, че хотел Витоша не е нито "болница", нито "учреждение", и завърша с това, че ето ти паркинг точно срещу него.

Но това в кръга на шегата - разбирам трудностите на непознаващ града посетител от провинцията да се върти и да търси паркинг, но не мога да приема критика, нямаща нищо общо с реалността. Например що за нелепо очакване е това София да ти била осигурила паркомясто(!?) като посетител на международно събитие, което някой е решил да проведе в този хотел, а не в Интер Експо Центъра например - ами обръщай се към организаторите на това събитие, какво ти е виновна София!? Да не мислиш, че за всеки концерт или мач някой осигурява десетки хиляди паркоместа около стадиона/залата за зрителите - wtf?! :roll:

Питах те за болници и търговски центрове, защото ми е много чудно кои софийски болници и търговски центрове не осигуряват паркинг. За "учреждения", каквото и да имаш предвид под това (някое министерство?), ами да, напълно нормално, повечето са в много стари сгради в центъра, паркоместа няма за всичките им служители, какво остава за посетители - отново нелепо очакване.
"Фирми" - !? Ако очакваш всеки офис да има паркоместа за посетители, това също не съответства на никаква реалност.

Аз повече съм имал проблем с паркирането в Созопол, където свободен паркинг имаше на 500 метра от хотела, отколкото в София, където живея. Ама не съм си сложил на сърцето, че Созопол има проблем с паркирането.

Виж, в София има проблем с паркирането. Както абсолютно всеки голям град на планетата Земя. И има много по-зле. Да не си измисляме несъществуващи проблеми и да нямаме нереалистични очаквания.

И към темата - сериозно ли това са ти критериите за качеството на живот, дали да се върнеш от чужбина в София или в друг град, или да останеш на Запад?

Я отиди намери паркинг в центъра на коя да е европейска столица и се върни да разкажеш как е. Много ми е любопитно как стои въпросът с "гарантираните" паркоместа.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 28 Май 2026, 11:44

28 Май 2026, 11:34

Ново двайсе...
(Дописал съм си поста - имам още критика към теб. И за регионалните театри и кина важи с пълна сила.)

Като започнем с това, че хотел Витоша не е нито "болница", нито "учреждение", и завърша с това, че ето ти паркинг точно срещу него.

Но това в кръга на шегата - разбирам трудностите на непознаващ града посетител от провинцията да се върти и да търси паркинг, но не мога да приема критика, нямаща нищо общо с реалността. Например що за нелепо очакване е това София да ти била осигурила паркомясто(!?) като посетител на международно събитие, което някой е решил да проведе в този хотел, а не в Интер Експо Центъра например - ами обръщай се към организаторите на това събитие, какво ти е виновна София!? Да не мислиш, че за всеки концерт или мач някой осигурява десетки хиляди паркоместа около стадиона/залата за зрителите - wtf?! :roll:

Питах те за болници и търговски центрове, защото ми е много чудно кои софийски болници и търговски центрове не осигуряват паркинг. За "учреждения", каквото и да имаш предвид под това (някое министерство?), ами да, напълно нормално, повечето са в много стари сгради в центъра, паркоместа няма за всичките им служители, какво остава за посетители - отново нелепо очакване.
"Фирми" - !? Ако очакваш всеки офис да има паркоместа за посетители, това също не съответства на никаква реалност.

Аз повече съм имал проблем с паркирането в Созопол, където свободен паркинг имаше на 500 метра от хотела, отколкото в София, където живея. Ама не съм си сложил на сърцето, че Созопол има проблем с паркирането.

Виж, в София има проблем с паркирането. Както абсолютно всеки голям град на планетата Земя. И има много по-зле. Да не си измисляме несъществуващи проблеми и да нямаме нереалистични очаквания.

И към темата - сериозно ли това са ти критериите за качеството на живот, дали да се върнеш от чужбина в София или в друг град, или да останеш на Запад?

Я отиди намери паркинг в центъра на коя да е европейска столица и се върни да разкажеш как е. Много ми е любопитно как стои въпросът с "гарантираните" паркоместа.

Да да разбрах, София е ултра модерно място нямащо НИКАКВИ проблеми с паркирането и всеки посетител може във всеки един момент без проблеми да намери къде да паркира.
Ок бумът прав си. Сега успокои ли се?
Приятен ден.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 28 Май 2026, 12:26

28 Май 2026, 11:44
28 Май 2026, 11:34

Ново двайсе...

Да да разбрах, София е ултра модерно място нямащо НИКАКВИ проблеми с паркирането и всеки посетител може във всеки един момент без проблеми да намери къде да паркира.
Ок бумът прав си. Сега успокои ли се?
Приятен ден.
Да, след като стана ясно, че имаш нереалистични очаквания в комбинация с липсваща информация за градоустройство ("болници и търговски центрове без паркинг") и провинциална злоба, водещи до абсурд. Обръщането на контрапункт не е изненадващо.

По същия начин познати от Варна, Пловдив и Бургас са били искрено изненадани, че в София "имало паркове" :mrgreen: , когато ги заведохме в Борисовата градина, или че "имало и такива квартали в София", когато дойдат в нещо различно от Люлин и Младост.

Приятен ден и от мен.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 28 Май 2026, 12:45

28 Май 2026, 10:50
Чукча-читател написа: ↑
26 Май 2026, 14:28

Не бих казал, че София е по-зле. Е, зависи за кого. Факт е, че заплатите в София са много по-високи отколкото масовите в провинцията. Да кажем, че това кореспондира с по-високи наеми, но младите хора са съгласни да разменят това, както и стреса за усещането за повече възможности-не само като работа, а и живот. Защото да си го кажем- в повечето градове нищо кой знае какво не се случва. И ако имаш някакви културни интереси, по-различни от гостуването на някоя чалга звезда или комедия в местния театър, няма да си доволен.Има някои малки и дори не толкова малки, но уредени градчета с големи предприятия и добри заплати, но и там населението намалява и има поток 3-4 големи града. Иначе да, ако си читав специалист, каквито вече липсват в малките населени места, имаш наследствено жилище и не държиш на всекидневното разнообразие и купон, може да се живее добре.
Имам предвид като инфраструктура и като цяло за усещането което създава у посетителя.
А създава усещане за комбинация между лъскав кич и износена остаряла инфраструктура от времето на соца. Да не говорим за практическата невъзможност да намериш място за паркиране. Дори и ако пътуваш с бизнес задача... Самите учереждения, фирми, болници и търговски центрове изключително рядко осигуряват паркинг, практически никога гарантирано имащ свободни места.
Много хора вече живеят в някое околно село. Но ако нямаш късмета да имаш къща, трябва да си състоятелен, за да си купиш такава, защото цените растът. Ок, ако живееш някъде около Пазарджик или Радомир може и да е по-евтино. Но тук има други проблеми, особено ако не си handyman. Да си намериш читав майстор на покриви е чист късмет или дълго академично проучване. А сумата, която ще се плати може да стигне 1/3 от цената на имота. А ако пътуваш ежедневно с кола проблемът с паркирането е още по-ужасен в Пловдив. В София поне има буферен паркинг и градски транспорт.
На запад този модел е често срещан. А в щатите да живееш в някое предградие е стандарт за средната класа. Но на мен, този начин на живот, който предполага срастване с колата не ми допада

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 28 Май 2026, 13:07

28 Май 2026, 12:45

Много хора вече живеят в някое околно село. Но ако нямаш късмета да имаш къща, трябва да си състоятелен, за да си купиш такава, защото цените растът. Ок, ако живееш някъде около Пазарджик или Радомир може и да е по-евтино. Но тук има други проблеми, особено ако не си handyman. Да си намериш читав майстор на покриви е чист късмет или дълго академично проучване. А сумата, която ще се плати може да стигне 1/3 от цената на имота. А ако пътуваш ежедневно с кола проблемът с паркирането е още по-ужасен в Пловдив. В София поне има буферен паркинг и градски транспорт.
На запад този модел е често срещан. А в щатите да живееш в някое предградие е стандарт за средната класа. Но на мен, този начин на живот, който предполага срастване с колата не ми допада
И да и не. Принципно с проблемите с ремонтите и скачащите цени на къщите съм съгласен. Аз лично живея в наследствена такава, но това не ме имунизира от нуждата от ремонти. :) Проблемът с майсторите и ремонтите е вече и на всякъде. А къщата има повече неща за ремонтиране от апартамента. Това е вярно. Обаче далеч не само заможните си купуват къщи в околността. Една от лаборантките на предната ми работа реши да се изнесе в едно от градчетата край Пловдив, а заплатите на нея и мъжа и далеч не бяха фрапиращо високи. :)
Но не това е основната ми позиция, а че живота в селата и малките градчета край индустриалните центрове вече е валидна алтернатива предпочитана от много. Селото където живея почти утрои размерите си и е на път да стане част от един клъстер от шест села и един малък град, които да се слеят в една непрекъсната ниско застроена жилищна площ с дължина 15-тина и ширина 5-6 километра. Все още е в бъдещето тази перспектива, но в не чак толкова далечното бъдеще и на там вървят нещата.
За проблемът с паркирането в Пловдив не съм съгласен. Валиден е за самият център, но извън центъра практически всеки работодател си има собствен ведомствен паркинг където служители и клиенти свободно да паркират. Без инциденти като оня с куриера запушил улица за да достави пица. :) Поне аз не съм чул за такива инциденти, макар че не бих изключил и такива. Има 1-2 ужасни квартала с ужасно тесни улици и проблем с паркирането (хората си пукат гумите), но това не е свързано с транспорта до работа който коментирахме. По правило за служителя живеещ на село и пътуващ всеки ден единственият проблем е трафика сутрин и вечер. А не мястото където да паркира край работата си. А по това последното направление с трафика признавам далеч не се работи толкова ефективно колкото бих искал.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 28 Май 2026, 16:16

28 Май 2026, 09:04
Amazon написа: ↑
27 Май 2026, 16:23
Ksantip написа: ↑
27 Май 2026, 11:03
освен това голяма част от германците не са големи фенове на ауслендърите, дори говорещи перфектен немски и с арийски външен вид :D.
На мен ми го заявиха в прав текст. Не знам защо толкова се отпускаха пред мен германците, но говореха откровено, все едно съм от техните. Дори когато шефовете им присъстваха, което значи че всички споделят такова мнение за "онези". Предполагам не са такива ксенофоби, просто напоследък им е дошло нанагорно, а покрай сухото гори и мокрото. Чувал съм че в Австрия било далеч по-зле. Приятелка се оплакваше от груба дискриминация в училище спрямо дъщеричката и. А момичето изглежда по-добре от повечето от местните. Ми, прибраха си се в София.
Доколкото помня, ти беше пътувал до Бремен? Е, там е някаква крайна форма на либерализъм и толерантност. Доколкото помня метните власти поемат разходите на приходящи без доходи, което води до пристигане на всякаква паплач. Логично е да им е писнало на местните и изобщо на всеки работещ човек. Съвсем отделен въпрос е защо такива политики все още имат голям брой привърженици.
Май им осигуряваха и някакви жилища. Аз за това не ги обвинявам в ксенофобия (за разлика от австрийците), обаче определено са доста изнервени по темата. И Бремен не изглежда особено богат град, със сигурност има къде да си изхарчат парите по-добре, отколкото за групички, които по цял ден висят пред дюнерджийниците. Това че във всяко такси и малък бус гърмят турски маанета, едва ли също помага за изграждане на естествена любов към мултикултурност. Съответно този негативизъм се прехвърля към българските момичета работещи в хотела, или офиса, нищо че те нито тровят фоновия шум, нито висят на социални помощи.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 28 Май 2026, 17:05

Колкото до спора за София, да си кажа и аз мнението. Паркирането в София е зле! Пиша за идеален център. В широк център е доста по-добре и не е проблем в крайните квартали. Центъра никога не е бил развиван в посока да поеме наистина голям поток от автомобили. Няма достатъчно конвенционални паркинги, подземни, многоетажни, автоматизирани. Няма малки паркинги за посетители, около офис пространствата. Някой от улиците са прекалено тесни. Във всеки голям град това е проблем, но София практически няма такава инфраструктура и може да поеме малко коли. Зали и Стадиони не са строени както сега е модерно - строи се голям паркинг, и върху него после се строи залата.

Обаче и не виждам това да е някакъв голям негатив за Столицата, заради много добрият градски транспорт. И това не е само мнение на американци, които идея си нямат от градски транспорт, но и на западно европейци, които имат база за сравнение. Не разбирам защо някой който посещава София, ще за забие в лудницата в центъра, като може да паркира някъде по покрайнините и да си вземе примерно метрото.

То дори аз след сума приключения, плюс и ми вдигнаха колата, се отказах и направих колата паметник. Единствено зимата, за да не ходя по замръзналите непочистени улици, се качвах на колата за няколко преки до станция Вардар, паркирах някъде там, и взимах метрото до Сердика, където ми беше офиса.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 29 Май 2026, 03:39

Центърът никога не и бил проектиран за офис пространства, и мястото им въобще не е там. Спомените ти са от преди 20 години все пак.

Големите офис пространства се обособиха по протежението на Цариградско шосе, ГМ Димитров, БПС (Бизнес Парк София), и около няколко мола. По-случайност офисът ми е до един такъв - с 2800 паркоместа.

Неслучайно има и категории за офис сгради клас А, Б... един от критериите е 1 паркомясто на 100 кв. м и 15 мин. до спирка на метро или градски транспорт.
https://www.bulgarianproperties.bg/stat ... -2382.html

Това значи офис сграда с 10,000 кв. м РЗП да има 100 паркоместа. В центъра това е почти невъзможно.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 29 Май 2026, 06:16

В София паркирането е зле на всякъде, включително и крайните квартали.
Нямам наблюдение върху Люлин и Надежда, ама се съннявам да е по-различно от Младост, Ст. Град или Ман Лив.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 29 Май 2026, 12:13

Amazon написа: ↑
28 Май 2026, 17:05
Колкото до спора за София, да си кажа и аз мнението. Паркирането в София е зле! Пиша за идеален център. В широк център е доста по-добре и не е проблем в крайните квартали. Центъра никога не е бил развиван в посока да поеме наистина голям поток от автомобили. Няма достатъчно конвенционални паркинги, подземни, многоетажни, автоматизирани. Няма малки паркинги за посетители, около офис пространствата. Някой от улиците са прекалено тесни. Във всеки голям град това е проблем, но София практически няма такава инфраструктура и може да поеме малко коли. Зали и Стадиони не са строени както сега е модерно - строи се голям паркинг, и върху него после се строи залата.

Обаче и не виждам това да е някакъв голям негатив за Столицата, заради много добрият градски транспорт. И това не е само мнение на американци, които идея си нямат от градски транспорт, но и на западно европейци, които имат база за сравнение. Не разбирам защо някой който посещава София, ще за забие в лудницата в центъра, като може да паркира някъде по покрайнините и да си вземе примерно метрото.

То дори аз след сума приключения, плюс и ми вдигнаха колата, се отказах и направих колата паметник. Единствено зимата, за да не ходя по замръзналите непочистени улици, се качвах на колата за няколко преки до станция Вардар, паркирах някъде там, и взимах метрото до Сердика, където ми беше офиса.
Аз обикновено спирам на буферният паркинг когато пътувам по лични причини със семейството. Но когато пътувам по работа е невъзможно. Налагало ми се е да обикалям половин час по околните улички около офиса който търся, за да намеря едно единствено незаето място на зелена зона. При това не става дума за някакъв тесен център за жълтите павета или тнт. А за кварталите около центъра, или дори региона между телевизионната кула и околовръстното.
Още помня как отивам да давам кръв във военна болница, като карам още трима човека и имаме час при лекар и пред осигуреният според Динайн паркинг на болницата имаше сто коли чакащи да влязат и нито едно свободно място вътре. И аз пак обикалях половин час по околните улички за да намеря едно място на зелена зона. И пак имам късмет че намерих и че бяхме тръгнали по-рано от колкото даваше GPS-a.
Но като цяло проблема с паркирането не е единственият описващ до колко добър за живеене е един град. Аз дадох паркирането само като по-лесен за забелязване пример. Но не той е основният. За съжаление софиянци не го забелязват това понеже дърветата им пречат да видят гората, но почти всеки който дойде от провинцията в София точно това му прави впечатление. Атмосферата на града е гадна. Хората са по-намръщени заядливи и претенциозни. Самият град като физическо място ти представя смесица от лъскав кич и износена мръсна и неподдържана инфраструктура (някой ходил ли е напоследък в тоалетните на буферният паркинг, в неделя поне единствената работеща беше само мокра а не осрана като предният път когато я посетих). Контрастите между ново и скъпо с мръсно и износено комбинирани с огромните претенции на кореняците (защото са си купили апартамента преди 15-30 години иначе са от Земен да кажем) софиянци няма как да не ти се набие на очи ако идваш от друго място.
Знам че на много хора не им харесва, но това е положението.

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 29 Май 2026, 12:58

Също особено сладко е положението в ж.к."Младост", "Люлин", "Дружба" и т.н. Примерно да гледаш как съседи, които години безгрижно са паркирали в незаконните си бетонни гаражи(вече отстранени!!) се карат за правото си да спират на същото място. По дяволите, имам съсед с ОСЕМ!!!!!!!! автомобила, което от финансова гледна точка вероятно е кошмар някакъв(гориво, данъци, застраховки!). Нарязани гуми, ЕКГ по боята с ключ и счупени стъкла при наличието на камери вътре и около колите е проявление на безсилие и топидиотия..............................

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 30 Май 2026, 01:18

Не сте търсили паркинг в делничен ден в центъра на Тел Авив, и ви личи... :mrgreen:

Както викаше един колега - "Европейци, тия не знаят да паркират - оставят по цял метър между колите". :mrgreen:

"Паркирането в идеалния център е зле". :roll:
Ми много ясно, че паркирането в идеалния център е зле. Къде паркирането в идеалния център не е зле?

Туризъм с кола съм правил в Барселона, Париж, Брюксел, Амстердам, Берлин, Виена, Залцбург, Прага, Будапеща, Вроцлав, Рига, Хелзинки, Букурещ, Истанбул - баш в центъра, където са забележителностите, и никъде не съм видял да се паркира по-лесно или по-евтино от в София. (Амазон, да те открехна - паркинга под НДК - винаги има места; паркингите до Княжеската градина и стадиона - също)

Та с какво е сравнението? То в някои от тези градове да се забиеш с кола в центъра си е вид екстремен спорт/самоубийство. За Лондонското сити само съм чувал легенди; не съм бил, но казват че никой нормален не ходи там на работа с кола.

Искрено се забавлявам, защото живея в този град от 20 години, от 15 не съм се качвал в градски транспорт, обикалям я редовно надлъж и нашир с колата и непреодолим проблем няма. Е, паркингите съм ги научил къде са с времето. За човек идващ от провинцията и свикнал да си спира насред мегдана ще е предизвикателно. Та, да, паркирането в сравнение с паркирането в Павликени е зле. Но това си е даденост за всеки голям град, затова се хиля. :D
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 30 Май 2026, 02:45

EddieBG написа: ↑
28 Май 2026, 06:19
Цък
Бе чекнах и на още едно-две места, под 3500 не видях да дават за м2.
Пастнал си една обявя....Ама забележи - снимки само отвън и нито една отвътре.....
Кво да ти кажа - възможно е, но то и в BG сайтовете има обяви за продажби на нови луксозни коли за 11 лева, та винаги ме гони лек скептицизъм.
BTW, и друго ми направи впечатление - дават средна заплата за Валенсия €1,724.92......Това дори за БГ вече не е особено много.....
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 30 Май 2026, 08:21

Almasy написа: ↑
30 Май 2026, 02:45
28 Май 2026, 06:19
Цък
Бе чекнах и на още едно-две места, под 3500 не видях да дават за м2.
Пастнал си една обявя....Ама забележи - снимки само отвън и нито една отвътре.....
Кво да ти кажа - възможно е, но то и в BG сайтовете има обяви за продажби на нови луксозни коли за 11 лева, та винаги ме гони лек скептицизъм.
BTW, и друго ми направи впечатление - дават средна заплата за Валенсия €1,724.92......Това дори за БГ вече не е особено много.....
Ето ти един от същия сайт със снимки вътре, 875 евро / квадрат
Като ги сортираш по цена и виждаш от колко почват най-евтините (в този случай има няколко, които ги прескачам, защото имат таг "незаконно окупирани" и не е ясно там каква е процедурата да изгониш натрапниците). Но на 1000-1200-1300 евро на квадрат може да си купиш нормален апартамент. Което не пречи масово да се предлагат апартаменти и по 2000 или 3000 евро на квадрат.
До преди две години нямах представа какви са цените там защото не ме интересува, докато мои приятели не решиха да емигрират там със семействата си, съответно продадоха имоти тук и си купиха имоти там (в района на Валенсия). Иначе в Мадрид и Барселона е скъпо.

И още един пример... то сравнения могат да се правят много де...
за 1,1 млн. евро къща (то си е цяло имение) с РЗП 800 квадрата и парцел 2,2 декара с басейн, тенис корт и прочие срещу къща във Влас с РЗП 251 кв за 900,000 евро,
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 30 Май 2026, 17:19

30 Май 2026, 08:21
.....за 1,1 млн. евро къща (то си е цяло имение) с РЗП 800 квадрата и парцел 2,2 декара с басейн, тенис корт и прочие срещу къща във Влас с РЗП 251 кв за 900,000 евро,
Еми.....Много богати българи имаме бре..... :D
Не кът нас голтаци ;)
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 02 Юни 2026, 14:16

30 Май 2026, 01:18
Не сте търсили паркинг в делничен ден в центъра на Тел Авив, и ви личи... :mrgreen:
...
Искрено се забавлявам, защото живея в този град от 20 години, от 15 не съм се качвал в градски транспорт, обикалям я редовно надлъж и нашир с колата и непреодолим проблем няма. Е, паркингите съм ги научил къде са с времето. За човек идващ от провинцията и свикнал да си спира насред мегдана ще е предизвикателно. Та, да, паркирането в сравнение с паркирането в Павликени е зле. Но това си е даденост за всеки голям град, затова се хиля. :D
Пресен пример от вчера. Отивам към болница (не в идеалният центъра, дори не в неидеалният, по-близо до околовръстното от колкото до центъра) която на челно място в сайта си е цапнала като предимство че има удобен паркинг. Завивам към него и ме посреща весел ярко зелен надпис "места няма"... :)
Хайде пак обикаляне из уличките между паркирали на два реда автомобили, за да открия случайно освободило се място. Хубаво че имах късмет и намерих.
Но разбирам че София е прекрасна за местните знаещи всички тайни паркинги, които посетителят от друг град не знае и по тази причина оставащи полупразни. Благодаря че ни осведоми. :) В контраст подобен е проблема едва в близките околности на пешеходният център на Пловдив (и в кичука но не целият). Никой тук не ти репликира че паркирането е зле в сравнение с Павликани. Обясняваме ти че е ЗЛЕ В СРАВНЕНИЕ С ПЛОВДИВ!
Да разбрахме че има и ПО-ЛОШИ места за живеене от София. Не беше нужно да и осведомяваш И за това. Пределно ясно е че има отрицателна корелация между размера на един (голям) град и качеството на живот в него (при равни други условия). Темата е комплексна и опита ти да завиеш само в посока паркиране не доведе до нищо добро. Фактите са че концентрацията на много хора на едно място води до по-добри икономически условия и едновременно с това до влошаване качеството на живот. Които две противоположни тенденции се срещат някъде по пътя. Не знам обаче някой да е изчислявал оптималният размер и гъстота на населението. Но бих казал че всички по-големи градове в България са надминали този оптимум. И трябва да се направи нещо по въпроса за намаляване поне на гъстотата на заселване.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Юни 2026, 16:00

"Моят опит" ли, вярно? :D :lol:

Продължавай да ни осведомяваш за всеки свой неуспешен опит да намериш "гарантираните паркоместа" в големия град, и "практическата невъзможност да намериш място за паркиране", които съществуват само в твоето разюздано въображение. Или спри да се излагаш вече - да, явно някой трябваше да ти каже какво е голям град.

Господи, стигнал до паркинг и се оказало, че няма свободни места - проблем от планетарно значение. 🤦‍♂️ Как да не се смея, като това беше стандартното положение в петък вечер в Тел Авив още преди 20 години, и сега е по-зле, а средната цена на апартамент в този град е $1.2 млн.?

Това е от "лошото качество на живот".
Просто спри.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 02 Юни 2026, 16:14

02 Юни 2026, 14:16
Фактите са че концентрацията на много хора на едно място води до по-добри икономически условия и едновременно с това до влошаване качеството на живот.
+1

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 02 Юни 2026, 16:33

02 Юни 2026, 16:00
"Моят опит" ли, вярно? :D :lol:

Продължавай да ни осведомяваш за всеки свой неуспешен опит да намериш "гарантираните паркоместа" в големия град, и "практическата невъзможност да намериш място за паркиране", които съществуват само в твоето разюздано въображение. Или спри да се излагаш вече - да, явно някой трябваше да ти каже какво е голям град.

Господи, стигнал до паркинг и се оказало, че няма свободни места - проблем от планетарно значение. 🤦‍♂️ Как да не се смея, като това беше стандартното положение в петък вечер в Тел Авив още преди 20 години, и сега е по-зле, а средната цена на апартамент в този град е $1.2 млн.?

Това е от "лошото качество на живот".
Просто спри.
Не разбирам в какво е спорът! Проблемът с паркирането в София е ясен. Без значение в широк център или панелни комплекси.Този град не е мислен за коли. И за разлика от нормалните градове в Европа, проблемът тук се задълбочава без решение, защото не е имало истинска политика, която да обвързва строежа на нови жилища със създаване на достатъчно парко места. А българинът пък счита, че ако в семейството няма поне 2 коли и не седи поне половин час в задръстван, сам в колата, значи не е успял достатъчно в живота. Изобщо, автомобилната култура тук е сравнително нова и не отразява реалностите ни. Във франция и Италия е нормално да си с малък автомобил, съобразен точно с трафика, тесните улици и липса на места. Тук, ако имаш пари, ще си купиш СУВ, който е колкото кола и половина, нищо, че се чудиш къде да го паркираш и трябва да го прекарваш по тесни квартални улици. Нормално е и споделеното пътуване в градски условия. За ползване на велосипеди няма да говоря-тук нямаме инфраструктурата. Всъщност, проблемът с паркирането май го има навсякъде в родината, където има масово ново строителство и сериозен приток на хора. По морските курорти паркирането вече е сериозен критерии при избор на хотели.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Юни 2026, 16:58

30 Май 2026, 01:18
(Амазон, да те открехна - паркинга под НДК - винаги има места; паркингите до Княжеската градина и стадиона - също)
Не мисля че бих шофирал някога повече в София, още по-малко извън нея. Прекалено много натрупан стрес имам от пътищата на България. :(

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 02 Юни 2026, 17:08

Българинът обича колата си повече от жена си, дори и от децата си. Допреди да скочат цените на имотките в космоса, не бяха рядкост хората на които колите им струваха повече от апартаментите им. :P

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 02 Юни 2026, 18:00

rki написа: ↑
02 Юни 2026, 17:08
Българинът обича колата си повече от жена си, дори и от децата си. Допреди да скочат цените на имотките в космоса, не бяха рядкост хората на които колите им струваха повече от апартаментите им. :P
Мда.
S-класи (обикновено дъртозни) пред панелки :mrgreen:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Юни 2026, 20:30

Като си бях в София, видях една жена с ново GMC Terrain. Как ги подържат тези? Знам че има добри сервизи, които могат всичко, обаче компютър за диагностика, резервни части, остатъчна гаранция? Все едно аз да си внеса с контейнер един Ситроен.

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 02 Юни 2026, 21:10

Като пришалец, ввче една година, специално за паркирането в София нищо не ме изненадва или плаши. Да, има един минус и това е около болниците, Пирогов и ИСУЛ специално. И не толкова обикалянето да си намериш място, а времето разрешено за престой. Тоест липсва паркинг към самата болница. Все пак отиваш в болница и чакането е нормално. А когато не можеш да ползваш и градски транспорт по специфични причини...има драма. Екипите на Градска мобилност вероятно са на процент от скобите, защото такива влизания в малките улички, с вратите напред, за да заскобят кола...това си е гледка. Във Варна са направо интелектуалци.

Дали заради обема на трафика, или е някаква местна черта, но престрояването между ленти, без мигач е норма. Подаването на мигач автоматично се приема за предимство. Завой на ляво от лента за направо го има навсякъде (в София обаче ...), но редовно, все още, ме изненадва когато аз съм в лента за ляв завой, а от отсрещната лява лента цепят направо...и не само първата кола на светофара, засилват се да изпреварят колоната. Карането на трамвайните релси го разбирам, - дърпат напред в задръстванията. Ама в наше село нали си нямаме влак в центъра, и не съм наясно с тайминга, си вися в колоната.
Добро впечатление ми прави заковаването пред пешеходна пътека. И по нашенско е така, но тук се набива на очи.

Накрая ще кажа и най-хубавото според мен - хората. Очеизваждащо софиянци са, как да кажа, много по-топли хора. Включително и преместили се от провинцията. Не знам защо, нямам обяснение. Да, ще кажете ама то навсякъде средата или работата или слънчевите изригвания карат хората да са добри или лоши, или заядливи, или надути, или каквото се сетите. Но на мен ми прави впечатление вече цяла година. Естествено, бакшишите, шофьорите на градски транспорт и тия със скобите не са част от топлите... :D

Отговори