Общи приказки ⇒ Какво трябва да стане със съветските и американските паметници?
Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Какво трябва да стане със съветските и американските паметници?
vassilnе, толкова ли ти е трудно да напишеш нещо смислено и без да целиш да провокираш? 
Като не искаш мира, на ти секира.
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Ако я бяха демонтирали навреме, хилядите миньори сега щяха да са се преквалифицрали на програмисти или космически инженери.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- vassiln
- Редовен потребител
Това с Майкъл Джексън е шега, надявам се ясна на всички.
А EddieBG защо ми вика в стил plamenhk?
Не стига, че поддържам темата ти жива, пък и упреци получавам.
Ти като я започна, не целеше ли да провокираш дискусия? С какво моето провокиране е по-лошо от твоето?
- vassiln
- Редовен потребител
Хиляди? И защо всички?
С такава логика крепиха десетилетия наред и соцпаметника "Кремиковци".
Май сме в ОТ, въпреки че цялостният принос на тези държави в нашата история няма как да бъде отделен от съдбата на паметниците им.
И да се извиня на Еди, май съм го подвел - изглежда паметникът не е в двора на щатската амбасада, а отпред. Вчера минах точно оттам, ма не се сетих какво ще се разправяме, та да погледна.
Така че единия ти аргумент пада - не е на тяхна територия. (Па как им дадохме тая територия в един от най-хубавите си столични паркове, не мога да си обясня, ма това е друга тема.)
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Това, че първият пост е вой, съвсем не означава, че аз съм я създал. Обикновено теми се създават от модераторите, като в друга се натрупа офтопик в дадено направление.
Къде точно виждаш провокацията? Да съм писал очеизвадни глупости като тази твоя:
Не, този скромният, на двора на една амбасада, дето почита паметта на пилоти от USAF, попътно утрепали 2700 български цивилни.
Линкът е стар, извинете.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... aADh-dpMDC
Слагаш новина от преди 10 години. Добре, тя е по темата, ама деликатно пропускаш факта, който изрично е отбелязан в статията, че въпросният паметник е на територията на посолството и пак изрично е отбелязано "на тяхна територия". Да предположем, че толкова си бил радостен от намереното, с които да провокираш, или да речем, ти се е акало и си бързал, та затова не си прочел внимателно това което споделяш. А как успя да намесиш и една от централите в Марица - Изток, не ми е ясно. Може би е изградена от американското военно министерскво е и електроцентрала-паметник? Мога ли да гадя?
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Това е за друга тема, но предполагам че може да ползваш Гугъл и да провериш колко миньори работят в обслужващите "американските" ТЕЦ-ове мини. Не са пет или десет човека.
Ами тогава да инсталират всичките Альоши пред руското посолство, какъв е проблемът? Тъкмо ще могат денонощно да ги пазят, току-виж някой пак ги боядисал.Май сме в ОТ, въпреки че цялостният принос на тези държави в нашата история няма как да бъде отделен от съдбата на паметниците им.
И да се извиня на Еди, май съм го подвел - изглежда паметникът не е в двора на щатската амбасада, а отпред. Вчера минах точно оттам, ма не се сетих какво ще се разправяме, та да погледна.
Така че единия ти аргумент пада - не е на тяхна територия. Па как им дадохме тая територия в един от най-хубавите столични паркове, не мога да си обясня, ма това е друга тема.
А относно приноса - то и този на Хитлер не може да бъде оспорен, но пък не виждам в Германия нацвъкани навсякъде негови паметници.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- vassiln
- Редовен потребител
Ами добре, не си създал темата, само си почнал дискусията.
Кое е очеизвадна глупост? Да, сгреших, отпред е, не е в двора, и по-горе вече съм се поправил. Ето сега отидох на стрийт вю и проверих:Къде точно виждаш провокацията? Да съм писал очеизвадни глупости като тази твоя:
Не, този скромният, на двора на една амбасада, дето почита паметта на пилоти от USAF, попътно утрепали 2700 български цивилни.
Линкът е стар, извинете.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... aADh-dpMDC
...
Добре, тя е по темата, ама деликатно пропускаш факта, който изрично е отбелязан в статията, че въпросният паметник е на територията на посолството и пак изрично е отбелязано "на тяхна територия".
https://www.google.bg/maps/@42.6662684, ... 6656?hl=bg
Ако полосата пред двора до площадчето и тротоарите е тяхна територия, да са си я обозначили. До тогава ще считам, че е българска.
Напротив, извинил съм се че линкът е стар, но всъщност от тогава не знам да има промяна. И за темата не е повторение, доколкото си спомням. Ако е - да ме прощавате, но докато си преговоря 40 страници, верно щеше да ми се приака. Та това сигурно са 1000 поста.Слагаш новина от преди 10 години. Да предположем, че толкова си бил радостен от намереното, с които да провокираш, или да речем, ти се е акало и си бързал, та затова не си прочел внимателно това което споделяш.
По-горе съм посочил:А как успя да намесиш и една от централите в Марица - Изток, не ми е ясно. Може би е изградена от американското военно министерскво е и електроцентрала-паметник? Мога ли да гадя?
Да ти подарят високотехнологичен лигнитно-кюмурен чадилник, за да му изкупуваш тока докато се изплаща, си е принос. Е, не е равен на бомбардировките, но все пак е част от двустранните отношения, и значителна част от инвестиционните разходи на великата страна.... цялостният принос на тези държави в нашата история няма как да бъде отделен от съдбата на паметниците им.
И какво ви бърка сащофобията ми в случая?
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 9 пъти
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Значи е дошло време да наместим в темата и един прословут ненужен атомен гьол, в който потънаха няколко милиарда. 
И.Павлов
И.Павлов
- vassiln
- Редовен потребител
540 по подадени от тях данни в НОИ към февруари. Като извадиш персонала на почивните бази във Велинград и старозагорските бани, както и администрацията, я останат 300, я не.
Това честно казано не го разбрах. Ако е нещо, свързано с аутобаните и извеждането на Германия от Депресията, то пак не виждам връзка с нашата тема - коментираме чужди паметници у нас, а не паметници на немски фюрери у тях.А относно приноса - то и този на Хитлер не може да бъде оспорен, но пък не виждам в Германия нацвъкани навсякъде негови паметници.
По принцип съм за атомната енергия, тя е една от най-екологичните и една от най-евтините, доколкото знам. Но в случая със сегашния атомен гьол, намиращ се близо до едноименния остров - бивш концлагер, то предателството на няколко (поне) български граждани в полза на чужди интереси не попада под тукашната тема - гьолът не е нито съветски, нито американски.
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Ти неможе да решаваш кое е наша територия и коя е на посолството. Това, че дадена зелена площ не е оградена, не означава, че не част от посолството. За това трябва да направиш справка в кадастъра. На дадената от теб снимка точно до паметника се вижда една табела на английски и на български - какво пише на нея? Дали пък не пише точно това?vassiln написа: ↑09 Май 2020, 09:26Кое е очеизвадна глупост? Да, сгреших, отпред е, не е в двора, и по-горе вече съм се поправил. Ето сега отидох на стрийт вю и проверих:
https://www.google.bg/maps/@42.6662684, ... 6656?hl=bg
Ако полосата пред двора до полощадчето и тротоарите е тяхна територия, да са си я обозначили. До тогава ще считам, че е българска.
Ако паметникът е на територията на посолството, то си е техна работа и неможе да им се бъркаме пряко. Демек държавата или общината да каже - махайте го.
Ако е отред на територията посолството, но така че да е видим от минаващите, моето лично мнение, е че трябва да се махне. Това обаче неможе да стане с административен акт, като е с паметниците на Червената армия, а под влияние на общественото мнение, или ако на Общината й стиска, в което дълбоко се съмнявам, да бъде "неутрализиран" с направата точно срещу него на паметник на загиналите от бамбардировките.
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Нито е от най-екологичните, нито е от най-евтините. Ако централата не дай боже гръмне, за векове територията в радиус от поне 100 км от нея я пиши бегала. Отвори картата на България, завърти един кръг с център Белене и диаметър 100 км и виж каква част от територията на България попада.
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
А по времето, когато сащианците ни "подаряват" кюморната технология колко са били? Какво казва НОИ по въпроса?
То е същото, като да построим паметници на Митхад Паша заради първата железница у нас.Това честно казано не го разбрах. Ако е нещо, свързано с аутобаните и извеждането на Германия от Депресията, то пак не виждам връзка с нашата тема - коментираме чужди паметници у нас, а не паметници на немски фюрери у тях.А относно приноса - то и този на Хитлер не може да бъде оспорен, но пък не виждам в Германия нацвъкани навсякъде негови паметници.
Попада точно толкова, колкото Майкъл Джексън.По принцип съм за атомната енергия, тя е една от най-екологичните и една от най-евтините, доколкото знам. Но в случая със сегашния атомен гьол, намиращ се близо до едноименния остров - бивш концлагер, то предателството на няколко (поне) български граждани в полза на чужди интереси не попада под тукашната тема - гьолът не е нито съветски, нито американски.
И.Павлов
И.Павлов
- vassiln
- Редовен потребител
Подушвам недостатъчни познания по химия и физика. Само за сравнение - в Хирошима още ли е заградено, и в какъв радиус? А минаха ли сто години? На повечето лоши изотопи периодът на полуразпад е до десетилетия.Stan написа: ↑09 Май 2020, 09:57Нито е от най-екологичните, нито е от най-евтините. Ако централата не дай боже гръмне, за векове територията в радиус от поне 100 км от нея я пиши бегала. Отвори картата на България, завърти един кръг с център Белене и диаметър 100 км и виж каква част от територията на България попада.
Пък и съвременните не гърмят толкова лесно, освен ако не се правят някакви екстремални изпитания, или цунами не резне генераторите.
- vassiln
- Редовен потребител
Ми можах да видя назад само до 2007-ма - тогава са били 386 социално осигурени и 392 здравно осигурени лица. Пикът на мината в обозримо минало е бил през 2012 г. - 648 до 652 осигурени лица. За съжаление не мога да сложа линк - ползвам платена ПИС.
А темата е за съветските и щатските паметници, не за турските. Докато Майкъл Джексън, макар и донякъде на шега, има участие в отношенията ни с великата северноамериканска страна.То е същото, като да построим паметници на Митхад Паша заради първата железница у нас.

- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Ами да разбира се, повечето лоши изотопи ще се разпаднат само за няколко десетилетия. Ей на, от Чернобил минаха 34 години и украинците ще почнат да изнасят ягоди, боровинки и гъби брани в гората непосредствено до централата.vassiln написа: ↑09 Май 2020, 10:05Подушвам недостатъчни познания по химия и физика. Само за сравнение - в Хирошима още ли е заградено, и в какъв радиус? А минаха ли сто години? На повечето лоши изотопи периодът на полуразпад е до десетилетия.Stan написа: ↑09 Май 2020, 09:57Нито е от най-екологичните, нито е от най-евтините. Ако централата не дай боже гръмне, за векове територията в радиус от поне 100 км от нея я пиши бегала. Отвори картата на България, завърти един кръг с център Белене и диаметър 100 км и виж каква част от територията на България попада.
Пък и съвременните не гърмят толкова лесно, освен ако не се правят някакви екстремални изпитания, или цунами не резне генераторите.
А, че атомните централи не гърмят, това е факт.... до момента, в който гръмнат.
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Че тая централа държвна собственост на САЩ ли е? Или частна? И какво отношение имат глупостите на нашите управляващи по отношение на енергетиката с паметниците от ВСВ?vassiln написа: ↑09 Май 2020, 09:26Да ти подарят високотехнологичен лигнитно-кюмурен чадилник, за да му изкупуваш тока докато се изплаща, си е принос. Е, не е равен на бомбардировките, но все пак е част от двустранните отношения, и значителна част от инвестиционните разходи на великата страна.
И какво ви бърка сащофобията ми в случая?
- vassiln
- Редовен потребител
Е, щом няма отношение, спирам да говоря за централи.
- rki
- Редовен потребител
Абе ако трябва да бъдем коректни, екологичните щети от експлоатацията на ТЕЦ-овете Марица са сравними с гръмнала атомна централа.
Ако конструкторите и проектантите плюс хората взимали решения за строежа и пускането в експлоатацията на реакторите си бяха свършили работата както трябва, нямаше да ги има ни Чернобил, ни Фукушима.
И никой нищо не ни е подарил - ни технологии, ни строежи - всичко е платено и то по доста солени цени олицетворяващи българския принос към прогресивното човечество.
Ако конструкторите и проектантите плюс хората взимали решения за строежа и пускането в експлоатацията на реакторите си бяха свършили работата както трябва, нямаше да ги има ни Чернобил, ни Фукушима.
И никой нищо не ни е подарил - ни технологии, ни строежи - всичко е платено и то по доста солени цени олицетворяващи българския принос към прогресивното човечество.
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Ами пусни един Гугъл и виж в някоя статия.
Ето например един несоросоиден вестник - "Дума", интервюто е от 2012 г.
Явно 6500 човека са работели нелегално по това време в дружеството...Пенчо Токмакчиев написа:От работещите около 7100 човека в "Мини Марица-изток" към 6 хиляди ще протестират.
Мислех че темата е за електроцентралите...А темата е за съветските и щатските паметници, не за турските. Докато Майкъл Джексън, макар и донякъде на шега, има участие в отношенията ни с великата северноамериканска страна.То е същото, като да построим паметници на Митхад Паша заради първата железница у нас.
И.Павлов
И.Павлов
- vassiln
- Редовен потребител
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Няма лошо, никога не съм се и опитвал да скрия, че съм върл русофоб.
1. Стан вече ти е отговорил, че най-вероятно се намира на територия на посолството. Така пише и в съответната медия. Тоест на територията на чужда държава. И Пиночет се е съобразявал с това, колкото и да му е било неприятно в определени моменти. За разлика от едни твои фанатизирани любимци.
2. Ако версията с територията на посолството се окаже грешна, съгласен съм да бъде премахнат и той, ако това е цената да бъдат срутени всички паметници на съветските уроди воини.
3. BTW, кога сме били окупирани от САЩ, че нещо не помня
В заключение, знаеш поговорката, нали - ела зло, че без теб по-зло.
Толкова по въпроса САЩ / Русия.
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 9 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
- vassiln
- Редовен потребител
А, не сме били окупирани, то и това оставаше. Само сме били убивани.
За съжаление съм принуден да се съглася с теб и Кухулин, че влиянието на САЩ в България в последните десетилетия е по-скоро благоприятно. Но много повече ми се ще влиянието на ЕС да е благоприятно. (То май се и получава, де.)Касателно лично мен, ще ти го кажа в прав текст - винаги бих подкрепил САЩ, защото такива онакива, те са единствения фактор (заедно с НАТО) тук все още да не е възцарил руский мир, за които нашенските подлоги така усърдно работят.
Едит: Не, сега като си прочетох горния абзац, страхливо отстъпвам - не съм принуден да се съглася, но съм принуден да допусна, че е възможно да сте прави.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Де, късмет де.
Тогава България нямаше и да е помирисала комунизъм.
За разлика от плана Маршъл.
Първо - били сме официално във война.
Второ, не виждам проляти сълзи за хилядите избити българи от отрочето на НКВД - нашенската ДС.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
- pnp5q
- Модератор
- Контакт:
Доколкото четох, проблема не е толкова в махането на паметника на Конев (който, впрочем, е участвал и в подавянето на Пражката пролет 1968). Паметника си е общинска собственост, съдбата му е решена на общинско събрание и щял да бъде прибран в някакъв Музей на ХХ век. Обаче този път се видя странно прекомерна реакция на Русия - откриха углавно ?! дело по въпроса, че и някакъв отишъл там с рицин !?. Както отбелязаха някои руски коментатори, с това си поведение Русия развали репутацията на всякакви паметници, свързани с нея. Сега може да се очаква масово махане - примерно, за да не дойдат превантивно да си ги пазят. Пък в Латвия въобще избили рибата - филолозите им поставят под въпрос паметника на Пушкин...
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Сефте.
Ти мислиш ли, че това ще се случи в България
Отдавна изгубих всякаква вяра
Руска колония бяхме, такава и си останахме.....