Общи приказки ⇒ За всичко, свързано с автомобилите
Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
Re: За всичко, свързано с автомобилите
Камионите на Форд (F-Series ) са си върнали първото място по продажби в САЩ, като най продавана машина, след като Хонда бяха успели да се класират първи със SR-V.
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Ограничението с дължината на автомобила е лошо. Хубавите електрички са по-дълги.
Принципно ID3 и дериватите му (куипра борн) са си електрическият еквивалент на голф. Влизат в ценовият диапазон. Но европейските производители нещо се дънят с мениджмънта на батериите и съм чувал тук и там оплаквания за прекомерна деградация на батерията.
BMW i3 би било класиката в този ценови диапазон. Моделите произведени след 2018. За мен е надценено защото екземплярите производство 20-22 излизат на цени съвсем малко под тези на тесла 3SR от същите години, но има хора които си предпочитат стриктно градското БМВ заради няколко сериозни предимства. Карбонов монокок, надеждна конструкция и нетипично за европейски производител консервативно управление на батерията водещо до относително по-бавна деградация. Но си остава батерийна технология от предното десетилетие с много бавно DC зареждане, което прави автомобила не особено подходящ за междуградски преходи. Ако това не е проблем и се търси стриктно градска компактна електричка, трудно може да се намери по-добра. Което има своята цена естествено.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
17 300 € за таз цвъчка и то 2019-та
No way.
Туй пък грозно, а дори и то не е SUV.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
-
mikivt
- Редовен потребител
- Контакт:
Има едни Дачии, збрайх им заглавието. С трийсетина киловата батерия. Само не знам отзад как е. Че втори ред седалки и задни врати имат, ма стават ли за влизане и сядане - не е много ясно.
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Ууужаст!...
Пробвах да седна в такава. Със сина ми до мен на предната пътническа седалка си блъскаме рамената. А зад мен е абсолютно невъзможно да се седне на задната седалка. Максимум да се сложи бебешка кошница.
Отделно от това нямат никакво охлаждане на батерията, разчитат на това че е маломощна кола и не я загрява много.
Тоя здраво се е изсилил. Последно гледах през февруари, имаше и читави оферти, но евтините бяха със съвсем очевадно пипвани километражи. Предполагам че може да се намери читав 3-4 годишен за 15к. Но си иска ровене.Almasy написа: ↑03 Юли 2026, 13:5417 300 € за таз цвъчка и то 2019-та(https://www.auto.bg/obiava/32795749/bmw ... toriya-bmv)
No way.
Тoва че не е SUV може би е дори предимство в града. Че е грозна грозна е, но зимата като търсех кола за жената, това беше най-доброто съотношение на цена към качество което намерих. Особено ако се намери вариант с ферофосфатна батерия и с остатъчна гаранция към Тесла. А честно казано точно тройката има най-човешки екстериорен дизайн от всички тесли които съм гледал.
На мен лично не ми пречи клиренса да я качвам на тротоара пред къщи.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
При всички случаи (голямо ровене), защото тази е една от най-евтините поне в този сайт: https://www.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/bmw/i3
За качество по сайтовете имат доста забележки, но за едно вероятно си 100% прав - май един от моделите, при които бързо се зарежда батерията. Гледах новия C5 Aircross и писанията в TOP GEAR и разни други сайтове - за качество има добри оценки - във всички сайтове над 8-ца, обаче батерията, макар и 97 кВ, май е по-нефелна - long range версията (която, а пропо е и най-скъпа), за пълно зареждане (100%) от обикновен контакт й трябват към цели 40 часа! Което е много
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Като на виден русофил му препоръчвам да си вземе този руски електромобил, убиец на Тесла и всичко останало, когато се появи на пазара някъде в светлото бъдеще...
Щях да му препоръчам един друг, неимеещ аналогов в мире, от 2019-а година го правят, ама още нищо...
А може и този, не е много голям, но щяли да го произвеждат серийно от 2020 г. и да струва само 5200 евро... тамън с отделения си бюджет ще може да си купи три...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаря на всички за мненията и предложенията!
Днес събирахме семейния съвет и жената реши.

https://www.mobile.bg/obiava-1177210289 ... od-elektri
П.С. Като виден русофил и показах също предложеното от Едие, но ми каза, че от кенеф акъл не иска.
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Не какъв да е, а руски дървен външен кенеф!
Такъв, в който сер@т децата на боговете:
https://www.youtube.com/watch?v=ZLiiVfCBFmA
А иначе - градската електрическа бълха не е лоша, ама е далеч от 200 км пробег... и дано внуците да не са с много дълги крака, че отзад не е много голяма...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Разбирам защо все пак се продават "женски коли".
За 13К въшка, която зимата и 100км няма да мине, става само за до работа и до супермаркета (ако ще е седмично пазаруване по-добре да си сам в колата, че иначе няма да има място за торбите). И с толкова "коне", че се кара точно като голф количка.
Когато за няколко хиляди отгоре може да се вземе примерно ID.3, което по габарити е голф (вътре по-близо до пасат, отколкото до голф), с почти 3,5 пъти по-голяма батерия и 3 пъти повече "коне". На всичкото отгоре и с по-нисък среден разход (16,6 кВч на 100км срещу 17,6 при въшката и 18,5 на моето 2 пъти по-тежко SUV). Определено си е женска покупка
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
Ти с жена опитвал ли си се да спориш?Sharana написа: ↑05 Юли 2026, 22:21Разбирам защо все пак се продават "женски коли".
За 13К въшка, която зимата и 100км няма да мине, става само за до работа и до супермаркета (ако ще е седмично пазаруване по-добре да си сам в колата, че иначе няма да има място за торбите). И с толкова "коне", че се кара точно като голф количка.
Когато за няколко хиляди отгоре може да се вземе примерно ID.3, което по габарити е голф (вътре по-близо до пасат, отколкото до голф), с почти 3,5 пъти по-голяма батерия и 3 пъти повече "коне". На всичкото отгоре и с по-нисък среден разход (16,6 кВч на 100км срещу 17,6 при въшката и 18,5 на моето 2 пъти по-тежко SUV). Определено си е женска покупка![]()
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Не думай
Всички сме спорили....То....зависи и от джоба на кой ще излязат парите.
Anyway, мисленето ми клони към това на Шарана, и то не защото и аз карам голяма кола.
Малката определено си има своите предимства - коментирали сме. А и желанието на половинката трябва да се вземе в предвид.
Но това при равни други условия, а то - нито рейнджа - рейндж, нито разхода - разход.......Цялата история с тези малки колички ми се струва едно голямо набутване.
Може би с едно единствено изключение - като че ли за тях има по-голям вторичен пазар. Големите коли се продават по-трудно, при тяах и обезценяването е по-голямо, докато малките някак си държат цена.
P.S.: тез от mobile.bg в час ли са да турнат таз цвъчка в "Категория Стреч лимузина"
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Ето един, но е със средната батерия.Almasy написа: ↑03 Юли 2026, 15:14При всички случаи (голямо ровене), защото тази е една от най-евтините поне в този сайт: https://www.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/bmw/i3
https://www.mobile.bg/obiava-1177986045 ... w-i3-94-ah
Интересно само до преди няколко месеца започваха от 11-12 000 евро, с подозрително ниски километражи. Пазара отива на зле в момента. За мен не струват толкова колкото им искат по обявите.
Не са ЧАК толкова бързи. Максимума на бърза станция е170 киловата, но само до около 40% заряд, след това пада доста бързо. Обаче SR с е малка батерия и разчита на ниска консумация, така че като време за дозареждане обикновено е малко, 10-20 минути.За качество по сайтовете имат доста забележки, но за едно вероятно си 100% прав - май един от моделите, при които бързо се зарежда батерията. Гледах новия C5 Aircross и писанията в TOP GEAR и разни други сайтове - за качество има добри оценки - във всички сайтове над 8-ца, обаче батерията, макар и 97 кВ, май е по-нефелна - long range версията (която, а пропо е и най-скъпа), за пълно зареждане (100%) от обикновен контакт й трябват към цели 40 часа! Което е многоЕ, там с разни други кабели дет дори не фащам за ко иде реч е много по-бързо, но не знам дали ще имам нерви за още ремонти и монтиране на друго захранване в тоз селски гараж.
От обикновен контакт се зарежда максимум с 3.7 киловата. Няма значение каква е батерията, това е за всички автомобили. По-голямата батерия иска повече време.
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Ето един, но е със средната батерия.angelmr написа: ↑06 Юли 2026, 14:17Almasy написа: ↑03 Юли 2026, 15:14При всички случаи (голямо ровене), защото тази е една от най-евтините поне в този сайт: https://www.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/bmw/i3
https://www.mobile.bg/obiava-1177986045 ... w-i3-94-ah
Интересно само до преди няколко месеца започваха от 11-12 000 евро, с подозрително ниски километражи. Пазара отива на зле в момента. За мен не струват толкова колкото им искат по обявите. За такова БМВ бих дал максимум с триста зора до 10 000 евро за модел след 2020.
[/quote]тесла 3SR
За качество по сайтовете имат доста забележки, но за едно вероятно си 100% прав - май един от моделите, при които бързо се зарежда батерията. Гледах новия C5 Aircross и писанията в TOP GEAR и разни други сайтове - за качество има добри оценки - във всички сайтове над 8-ца, обаче батерията, макар и 97 кВ, май е по-нефелна - long range версията (която, а пропо е и най-скъпа), за пълно зареждане (100%) от обикновен контакт й трябват към цели 40 часа! Което е многоЕ, там с разни други кабели дет дори не фащам за ко иде реч е много по-бързо, но не знам дали ще имам нерви за още ремонти и монтиране на друго захранване в тоз селски гараж.
Не са ЧАК толкова бързи. Максимума на бърза станция е170 киловата, но само до около 40% заряд, след това пада доста бързо. Обаче SR с е малка батерия и разчита на ниска консумация, така че като време за дозареждане обикновено е малко, 10-20 минути.
От обикновен контакт се зарежда максимум с 3.7 киловата. Няма значение каква е батерията, това е за всички автомобили. По-голямата батерия иска повече време.
Абсолютно. Същите разсъждения важат и за БМВ-то по-горе. макар че при него все пак има разни глезотийки от суперавтомобилите като карбонов монокок, който уж бил малко по-безопасен (но при ниски скорости при високи се оказва че мачкащото се шаси на теслата е по-безопасно).Всички сме спорили....То....зависи и от джоба на кой ще излязат парите.
Anyway, мисленето ми клони към това на Шарана, и то не защото и аз карам голяма кола.
Малката определено си има своите предимства - коментирали сме. А и желанието на половинката трябва да се вземе в предвид.
Но това при равни други условия, а то - нито рейнджа - рейндж, нито разхода - разход.......Цялата история с тези малки колички ми се струва едно голямо набутване.
Може би с едно единствено изключение - като че ли за тях има по-голям вторичен пазар. Големите коли се продават по-трудно, при тяах и обезценяването е по-голямо, докато малките някак си държат цена.
За това и в крайна сметка след дискусии с жената, която също искаше малка кола, опряхме да и купим Тесла. Разглеждах ID3, но не бях впечатлен от някои аспекти на автомобила. В крайна сметка се примирихме с интериора.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Това нящу не ви ли се струва евтино:
https://sale.ford.bg/VEH183774
В смисъл, бях свикнал pick-up`ите на базара в БГ да са доста скъпи, тази цена ме поизненада.
Вярно, конете не са чак толкова много, но все пак автоматик, 4х4, двойна кабина......
Че то за обикновени SUV, само с предно предаване сакат повеке....Вярно, пишат 19% off, ма то и на другите тъй пишат - сички са уж много off....
Неква уловка ли има тук?
Заради сравнително малкото коне (за pick-up) ли е таз раута?
Или вътре е гола вода

И един друг въпрос - какво мислите за т.н. панорамен покрив?
При по-стари коли изобщо не ми влизаше перото в г@з@за за т.н. шибидаци - една малка капандура на тавана, в повечето случаи и направо грозна.
Обаче при някои нови модели силно се впечатлих - те са изцяло прозрачни, много, много по-големи, могат да се потъмняват (затъвняват) и създават съвсем различно усещане вътре в колата.

Убачи.....разни чиляци около мен викат - тва е трън в гащите бе, разваляли се, почвало да тече през тях и още ни нам кво си.
Така ли е?
Те са екстра и към най-високите нива, тоест винаги се плащат отделно, което само по себе си е негатив - натоварва още повече бюджета.
Не че хукнал утре да купувам нова кола де.....
В смисъл, бях свикнал pick-up`ите на базара в БГ да са доста скъпи, тази цена ме поизненада.
Вярно, конете не са чак толкова много, но все пак автоматик, 4х4, двойна кабина......
Че то за обикновени SUV, само с предно предаване сакат повеке....Вярно, пишат 19% off, ма то и на другите тъй пишат - сички са уж много off....
Неква уловка ли има тук?
Или вътре е гола вода
И един друг въпрос - какво мислите за т.н. панорамен покрив?
При по-стари коли изобщо не ми влизаше перото в г@з@за за т.н. шибидаци - една малка капандура на тавана, в повечето случаи и направо грозна.
Обаче при някои нови модели силно се впечатлих - те са изцяло прозрачни, много, много по-големи, могат да се потъмняват (затъвняват) и създават съвсем различно усещане вътре в колата.

Убачи.....разни чиляци около мен викат - тва е трън в гащите бе, разваляли се, почвало да тече през тях и още ни нам кво си.
Така ли е?
Те са екстра и към най-високите нива, тоест винаги се плащат отделно, което само по себе си е негатив - натоварва още повече бюджета.
Не че хукнал утре да купувам нова кола де.....
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз нищо друго освен оплаквания не съм чувал за шибидаците - екстра, създаваща само проблеми в дългосрочен план. Развалят се механизми и уплътнения, влиза вода, тръгва ръжда по покрива и прочие мизерии.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Това мисля е най-малкият двигател, и оттам цената. Вероятно също няма "towing package". За твоята география, освен Форд, също можеш да погледнеш и Nissan Frontier - слушах добри неща. Нисана вероятно ще е по-маломощен и ще харчи повече, защото няма турбо, обаче имаш едно нещо по малко за чупене. От друга страна никой не е сбъркал с Форд. В тази връзка, при средният клас камиони много внимавай с другите производители, включая Тойота. Повечето за разлика от Форда/Нисана не са истински камиони - просто шаси от кола, направено във форма на камион. Няма цялостно излята рамка на камион, листови ресьори, яки диференциали и т.н. Нито ще вози, като камион, нито ще е толкова издръжливо. Ако някога решиш да обикаляш Европа (или РФAlmasy написа: ↑08 Юли 2026, 04:15Това нящу не ви ли се струва евтино:
Неква уловка ли има тук?
Или вътре е гола вода![]()
![]()
Това са съвсем общи насоки, ако нещо е мъгляво - питай.
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
За теб като шофьор не бих казал, че създава кой знае колко различно усещане. За пътниците на задната седалка да.
При деца, особено ако им прилошава често при пътувания - разсейва и помага (не е твоя случай вече). Но за кола на лизинг или такава, която няма да караш повече от 4-5 години. Когато пък си предимно сам в колата - таралеж в гащите са си тия покриви.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Осем автомобила на 10 пълнолетни у нас, 2,4 млн. от колите са над 20 години
https://offnews.bg/obshtestvo/osem-avto ... Uu6JFeOJXQПроблемът обаче не е само в броя, а и във възрастта на автомобилите. Около 74,4% са поне на 15 години, а 54,4% – над 20 години. Само за две години броят на автомобилите над 20-годишна възраст е нараснал с повече от 130 хиляди и те вече надминават 2,4 млн. Вносът на употребявани автомобили остава водещ – над половината от новорегистрираните превозни средства през първите четири месеца на 2026 г. са на повече от 10 години, а употребяваните леки автомобили, които са влезли в страната в същия период, са над четири пъти повече от новите.
Зависимостта от дизеловите двигатели също остава тревожна. Докато в повечето държави в ЕС дизеловите автомобили намаляват значително през последното десетилетие, в България броят на регистрираните превозни средства от този тип нараства – от 2 023 566 през 2024 г. до 2 141 360 към май 2026 г. Делът им остава почти непроменен – 48,4% от всички ППС и 48,7% при леките автомобили.
В същото време електрическите превозни средства все още са под 1% от автопарка, което показва бавен преход към по-чист транспорт.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
При толкова милиони оста стари автомобили, сигурно бизнеса с резервни части и сервизи цъфти. Чудя се откъде намират толкова механици? През 90-те в цяла София имаше само един техникум, с паралелки по ДВГ. И това е сложна професия - не можеш да вземеш някой от улицата и да го обучиш за няколко месеца.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Пълно е със сервизи и автокъщи. Като не знаят, гледат видеа в YouTube къде какво се пипа.Amazon написа: ↑21 Юли 2026, 16:56При толкова милиони оста стари автомобили, сигурно бизнеса с резервни части и сервизи цъфти. Чудя се откъде намират толкова механици? През 90-те в цяла София имаше само един техникум, с паралелки по ДВГ. И това е сложна професия - не можеш да вземеш някой от улицата и да го обучиш за няколко месеца.
Днес спазарих нова кола за жената.
Дизеларките втора ръка от цяла Европа мигрират на изток, понеже им падат цените, там не са толкова вървежни вече. Тук явно се харчат добре.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Без координация, същото ми признаха и от авто-къщата, и от сервиза, където я инспектираха.
Ще кажа после, да не я урочасам. Още правят документите.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Още един автомобил спасен от китайците: Mercedes R-class. Западните пазари го отхвърлили, в САЩ вече изобщо не се продава, обаче китайците казали "искаме си го!" Явно е много популярен сред такистата/лимузините. Така че Мерцедес казали окей, аутсорснали производството в Индиана (завода дето прави Хамърите), и си продават прилични бройки в Китай. Същата история като с Буик. Явно китайският автомобилен пазар става все по-важен за европейските и американските производители, след като вече има марки/модели които се правят ексклузивно за там.
https://www.caranddriver.com/news/a1535 ... edes-benz/

https://www.caranddriver.com/news/a1535 ... edes-benz/