Общи приказки ⇒ За всичко, свързано с автомобилите

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Player101
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: За всичко, свързано с автомобилите

Мнение от Player101 » 25 Юни 2026, 22:19

Просто когато се кара кола - се кара кола. Следиш обстановката на пътя, поведението на автомобила и от време на време един бърз поглед върху уредите дали всичко е в норма. Не се бърника телефон, не се бъзика радио, не се бърка в носа, не се чука лаф- моабет с пътниците, не се блее из околния пейзаж- все неща до които бавното мъкнене по хубав път води. Движещият се автомобил по законите на физиката представлява 1.5+ тона снаряд с огромна кинетична енергия а физиката няма навика да прощава грешки.
"Псувнята - основно средство за управление на войските в боя."

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 26 Юни 2026, 01:10

miau написа: ↑
25 Юни 2026, 15:59
Amazon написа: ↑
24 Юни 2026, 22:42
Просто при увеличаване на скоростта и енергията на автомобила, рефлекса на човек си остава все така 200 ms, че много и толкова нямат.

200 ms, ама след като единия от двата мозъка осъзнае, че трябва да изпраща сигнали до мускилите, та пиши го най-малко х2. Иначе съм на твоето мнение. При 50км/ч за 1 секунда се изминаавт ~13,9m. Как да обясня на накого, че докато реагира и натисне спирачката колата му ще е изминала поне 5 метра и едва след това ще започне да спира. Аз му го обяснявам, той ме гледа с разбиране, и на следващия ден пак си хвъри. За скорости х3 на тези 50 не ми се мисли. Имаше и една "реклама" преди повече от десетилетие по телевизиите, в която едно дете казваше нещо подобно на "Моля ви, блъснете ме с 50 км/ч, а не с 80, защото така шансът ми да оцелея е по-голям.".
Какво дете, какви 5 лева? :roll:
Тук иде реч за магистрали.

Колко е спирачният път на влак? Същата логика...
In 2014, autobahns carried 31% of motorized road traffic while accounting for 11% of Germany's traffic deaths. The autobahn fatality rate of 1.6 deaths per billion travel-kilometres compared favorably with the 4.6 rate on urban streets and 6.5 rate on rural roads.[70] However, these types of roads are not comparable according to German traffic researcher Bernhard Schlag [de]: "You don't have some of the problems that are accident-prone there at all. No cyclists, no pedestrians, no crossing traffic, hardly any direct oncoming traffic. In that sense, it's not surprising that autobahns are relatively safe roads [compared to other road types]."[103]

According to official statistics from 2018, unlimited highways in Germany claimed about 71% of fatalities on highways.[104] However, autobahns without speed limits also account for 70% of the entire autobahn network, which puts the high proportion of collision fatalities on stretches without speed limits into perspective.[104] The often resulting thinking that speed limits would not make roads significantly safer, however, is a fallacy, since it is precisely those roads that have a high volume of traffic and thus a high risk of collisions that are given speed limits.[105][106][107]
https://en.wikipedia.org/wiki/Autobahn
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 26 Юни 2026, 11:05

miau написа: ↑
25 Юни 2026, 15:59
24 Юни 2026, 22:42
Просто при увеличаване на скоростта и енергията на автомобила, рефлекса на човек си остава все така 200 ms, че много и толкова нямат.

200 ms, ама след като единия от двата мозъка осъзнае, че трябва да изпраща сигнали до мускилите, та пиши го най-малко х2. Иначе съм на твоето мнение. При 50км/ч за 1 секунда се изминаавт ~13,9m. Как да обясня на накого, че докато реагира и натисне спирачката колата му ще е изминала поне 5 метра и едва след това ще започне да спира. Аз му го обяснявам, той ме гледа с разбиране, и на следващия ден пак си хвъри. За скорости х3 на тези 50 не ми се мисли. Имаше и една "реклама" преди повече от десетилетие по телевизиите, в която едно дете казваше нещо подобно на "Моля ви, блъснете ме с 50 км/ч, а не с 80, защото така шансът ми да оцелея е по-голям.".
Така описано ние не бихме могли да караме безопасно дори и при скорости от 50 километра в час. А хората пилотират безопасно машини движещи се с M3... :) Всъщност управляват и машини движещи се с десетки километри в секунда. :) Нещата не са толкова прости и има начини този проблем да бъде избегнат. Скоростта е нещо относително. Когато обектите с които можеш да се сблъскаш се движат със същата скорост като теб не е важно каква скорост имаш спрямо пътя, а каква скорост имаш срещу тях. А целта на магистралите е да се изключи или минимизира възможността на пътя да се появи препятствие с нулева спрямо потока скорост. Така че де факто на магистралите с това увеличение просто ще променят максималната разлика в скоростите на обектите от 40 (за Европа) на 60 километра в час. Камионите бяха ограничени на 90 нали?
Така че накрая остава само проблемът с избягването на ВЕЧЕ случил се инцидент. Но ако автомобилите поддържат дистанция достатъчна за да могат да реагират, те ще могат да избегнат сблъскалите се автомобили по време на намаляването на скоростта им, а другите зад тях назад по веригата също би трябвало да могат да намалят скоростта безопасно. С навлизане на автоматичните асистенти скоростта на магистралите може да се увеличи още повече.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Юни 2026, 16:54

Повечето автомобили (особено по-малките европейски модели на марките), не са направени за скорости от 150+ км/ч. Могат да ги вдигнат разбира се, обаче не са правени за тази скорост.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 26 Юни 2026, 19:09

angelmr написа: ↑
26 Юни 2026, 11:05

Така че накрая остава само проблемът с избягването на ВЕЧЕ случил се инцидент. Но ако автомобилите поддържат дистанция достатъчна за да могат да реагират, те ще могат да избегнат сблъскалите се автомобили по време на намаляването на скоростта им, а другите зад тях назад по веригата също би трябвало да могат да намалят скоростта безопасно.
Ако не си рови в телефончето! Отклоняването на внимание с телефон в момента е най голямата предпоставка за произшествия.
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 26 Юни 2026, 19:58

Sasel написа: ↑
26 Юни 2026, 19:09
Ако не си рови в телефончето! Отклоняването на внимание с телефон в момента е най голямата предпоставка за произшествия.
На нас тъпаците телефоните ни са свързани с борд компа с блю тут, тъй че не се налага дори хендс фри да носим :mrgreen:

P.S.:тъпкано ще ти го върна аз :P
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 27 Юни 2026, 08:12

Almasy написа: ↑
26 Юни 2026, 19:58
На нас тъпаците телефоните ни са свързани с борд компа с блю тут, тъй че не се налага дори хендс фри да носим :mrgreen:

P.S.:тъпкано ще ти го върна аз :P
У Сурат тефтера през блю тута ли влизаш? То вече почти не остана кола без блутут, което не им пречи да си ровят непрекъснато в телефоните. Направи си труда да погледнеш какво прави някой с луксозна кола, когато кара с 80 км по магистралата, а някои го правят и с 140. Доказано е, че дори разговор през хендс фри отклонява вниманието, а да не говорим за писане на съобщения или гледане на клипчета.
Така че вдигни нивото и си купи от по новите, в които може и да подремнеш докато тя си върви. :mrgreen: Изоставаш!
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 27 Юни 2026, 10:24

27 Юни 2026, 08:12
У Сурат тефтера през блю тута ли влизаш?
Нямам сурат тефтер отдавна. Стария профил е блокиран заради епични битки с руски подлоги, а когато в един момент ми изпратиха код да го отблокирам, аз им се изплюх на фасона. :P
27 Юни 2026, 08:12
Така че вдигни нивото и си купи от по новите, в които може и да подремнеш докато тя си върви. :mrgreen: Изоставаш!
Ша.
Събирам парички :mrgreen:
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 27 Юни 2026, 10:36

26 Юни 2026, 11:05

Така че накрая остава само проблемът с избягването на ВЕЧЕ случил се инцидент. Но ако автомобилите поддържат дистанция достатъчна за да могат да реагират, те ще могат да избегнат сблъскалите се автомобили по време на намаляването на скоростта им, а другите зад тях назад по веригата също би трябвало да могат да намалят скоростта безопасно.
Един такъв ме блъсна миналия месец. Поподозрение само де, няма как да го докажа. Освен ако не са му правили свирка докатао кара, което също е възможно предвид спътничката. :)
Да, това е проблем. Но е проблем с който новите асистенти е се спрвят все по-добре и по-добре. На полстара имам изключитлено ненатрапчив асистент, който предвижда с невероятна точност рисковите ситуации и нито веднъж не ми е дал фалшиво положителна аларма, докато в случаите в които аз виждам рискова ситуация се задейства буквално едновременно с моята реакция (а аз внимавам много при карането). За сега работи само със спирачките,но със сигурност следващите поколения ще могат да работят и с волана (сегашният има само минималистично ми побутва волана ако изляза от линиите на платното, не съм забелязал да взима отношение при рискови ситуации).

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 27 Юни 2026, 10:42

27 Юни 2026, 10:36
сегашният има само минималистично ми побутва волана ако изляза от линиите на платното
Абе не е минималистично. Буквално те връща в лентата на движение, ако не си дал мигач.
Понякога си е леко стресиращо.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 27 Юни 2026, 11:09

27 Юни 2026, 10:42
27 Юни 2026, 10:36
сегашният има само минималистично ми побутва волана ако изляза от линиите на платното
Абе не е минималистично. Буквално те връща в лентата на движение, ако не си дал мигач.
Понякога си е леко стресиращо.
На различните модели е различно. Мога да коментирам само "шведският минимализъм" приложен от Полстар. :) Осъзнава дори случаите когато физическата корекция ще е контрапродуктивна (примерно когато разтягам или свивам траекторията в планински заовй) и ми дава само визуална индикация че съм излязал извън платното. Нямам думи с които да опиша колко добре са се справили шведите когато са настройвали автомобил с мисълта че ще бъде каран по-"агресивно" от автофен, а че не е просто "бяла техника" с която жената да ходи до супермаркета за покупки. В сравнение с теслата на жена ми, разликата в настройкте на асистентите, а и на самият автомобил, са астрономически. А не е чак толкова по-бърз (дори е по-бавен от дуал мотор теслите). Колкото и да си приказват някои че теслата била пример за най-доброто от бъдещото развитие, точно тук мога да поспоря. Разликите са много леки и нюансирани, но ако ги видиш веднъж няма да спреш да ги виждаш.

De Ruyeter
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от De Ruyeter » 01 Юли 2026, 12:54

26 Юни 2026, 16:54
Повечето автомобили (особено по-малките европейски модели на марките), не са направени за скорости от 150+ км/ч. Могат да ги вдигнат разбира се, обаче не са правени за тази скорост.
В никоя европейска държава освен на някои аутобани в Германия максималната допустима скорост не е повече от 130-140 км/ч, някъде дори е ограничена на 110-120 км/ч. Такава скорост може да се поддържа в продължение на часове от ВСЕКИ малолитражен автомобил в Европа. Дори производители като Волво, Форд, Тойота, Сузуки започнаха умишлено да ограничават максималната скорост на автомобилите, включително SUV, големи седани на 180 км/ч. Повече е безсмислено усилие и изкушение за нарушение на всеки водач с по-малък опит.
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Юли 2026, 15:51

De Ruyeter написа: ↑
01 Юли 2026, 12:54
Дори производители като Волво, Форд, Тойота, Сузуки започнаха умишлено да ограничават максималната скорост на автомобилите, включително SUV, големи седани на 180 км/ч. Повече е безсмислено усилие и изкушение за нарушение на всеки водач с по-малък опит.
Сентенцията е за пилотите, но важи и за шофьорите: "Започваш с пълна кофа късмет и празна кофа опит. Номера е да напълниш кофата с опит, преди да си изпразнил кофата с късмет..."

Повечето наистина опитни шофьори (освен тези дето ги бие съчмата), карат разумно. Не че пак не може да се случи нещо, но няма нужда от напълно излишни рискове. A 150+ km/ч е излишен риск.

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 01 Юли 2026, 17:57

150км/ч е риск за старите автомобили. Новите са много по-устойчиви на пътя в сравнение със старите...

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 02 Юли 2026, 03:41

deaf написа: ↑
01 Юли 2026, 17:57
150км/ч е риск за старите автомобили.
Off Topic
И за старите шофьори - дори на магистрала много рядко карам с над 120-130, а като ходя на вилата, като изключим нагорнищата, редовно ме изпреварват автомобилчета с 100 к.с.
Явно си значително под 50......

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 02 Юли 2026, 08:13

02 Юли 2026, 03:41
01 Юли 2026, 17:57
150км/ч е риск за старите автомобили.
Off Topic
И за старите шофьори - дори на магистрала много рядко карам с над 120-130, а като ходя на вилата, като изключим нагорнищата, редовно ме изпреварват автомобилчета с 100 к.с.
Явно си значително под 50......
На 58 години съм. 1969г. набор...

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 02 Юли 2026, 09:31

02 Юли 2026, 08:13
На 58 години съм. 1969г. набор...
Е, аз на 59 - пак си по-млад :D
Мисълта ми беше, че на млади години и аз съм се правил на джигит и то с много по-маломощни автомобили.
Обаче това свърши, наистина редовно ме изпреварват, станал съм толкова примерен, че и на изъвнградско, ако има ограничение 60 и никаква опастност от камери/КАТ, аз пак намалям и карам с позволената.
Ако някой беше ми казал преди 30 години в какъв "тюфлек" ще се превърна дори оп отношение на шофирането, щях да се изсмея.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 02 Юли 2026, 12:03

01 Юли 2026, 15:51
De Ruyeter написа: ↑
01 Юли 2026, 12:54
Дори производители като Волво, Форд, Тойота, Сузуки започнаха умишлено да ограничават максималната скорост на автомобилите, включително SUV, големи седани на 180 км/ч. Повече е безсмислено усилие и изкушение за нарушение на всеки водач с по-малък опит.
Сентенцията е за пилотите, но важи и за шофьорите: "Започваш с пълна кофа късмет и празна кофа опит. Номера е да напълниш кофата с опит, преди да си изпразнил кофата с късмет..."

Повечето наистина опитни шофьори (освен тези дето ги бие съчмата), карат разумно. Не че пак не може да се случи нещо, но няма нужда от напълно излишни рискове. A 150+ km/ч е излишен риск.
150 не е чак толкова над 140. Карал съм със 150 редовно по времето когато беше известно че слагат 20-тина километра в час толеранс на камерите по магистралите. Стига да не се залепиш зад водача отсреща и да си отваряш очите не само какво има между теб и него, но и какво става напред по пътя, е напълно безопасна скорост за автомобилите които съм карал. Сега магистралите се натовариха и по-скоро кова на 140. Но да отбележа че не излизам на магистрала с малка градска кола. :) Там съм съгласен че и 140 с9 е компромис (карах едно клио преди време). Най-бавното е Тойота Корола 2018 1.33. При 140-150 ляга хубаво и стабилно на пътя въпреки малкият двигател. Не дава признаци да върви с такава скорост извън оптималният си диапазон и с напъване или с нужда от свръх концентрация и непрекъснати микро корекции както е случая с малките градски автомобили засилен по магистралата), както написа по-горе: да може да достигне тази скорост но да не е предназначена за нея.
Да караш разумно не означава да караш бавно. Виж за скорости над 150 може и да се съглася. При изпреварване инцидентно съм ги вдигал (не с королата естествено) и бих казал че тези скорости не са за тези пътища с тази геометрия и натоварване. 150 бих казал че е абсолютният максимум за сегашната технология на сегашните магистрали (не съм карал на германски аутобан). От тук нататък мисля че ако искаме повишение в скоростта трябва да започнем да мислим триизмерно. :)

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Юли 2026, 12:26

150 бих казал че е абсолютният максимум за сегашната технология на сегашните магистрали (не съм карал на германски аутобан).
Тук е разковничето. Има значителна разлика между българските и сръбските магистрали например, и магистралите в Германия, Люксембург и Унгария.

Кръпки, от една страна, и има едни отвратителни стари магистрали, не знам дали е технология от соца, такива съм виждал в Сърбия и Полша - където пътят е от едни бетонни сегменти, мисля 50-метрови, и е все едно караш по мост. На всеки 50 метра има фуга. Когато влизаш от Унгария в Сърбия (Нови-Сад - Белград) е особено отчетливо - за същия разход на гориво скоростта пада с 20 км/ч (или ако искаш да поддържаш същата скорост - разходът ти скача с 20%), просто заради неравностите по пътя.

Докато Берлин-Мюнхен, Будапеща-Гьор, Люксембург-Кобленц, това е което наричам "мазен асфалт". :D Истински кеф да караш - колата САМА вдига 140-150 км/ч и лети, без да си даваш никакъв зор.

Моя теория е и, че от там произлиза митът на българския шофьор, че "в Германия нафтата е по-хубава, гори по-икономично и колата върви по-бързо". Просто пътищата са по-гладки и има по-малко неравности, които да ти убиват скоростта. :D
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 02 Юли 2026, 12:35

Просто пътищата са по-гладки и има по-малко неравности,
Като изключим Алпите Германия е равна като длан нямаш качване слизане.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Юли 2026, 12:37

Archer написа: ↑
02 Юли 2026, 12:35
Оф. То щото между Нови Сад и Белград изкачваш и слизаш от Хималаите... :roll: Говоря за неравности на пътя като кръпки, дупки и фуги, не за денивелация.

Размишления по темата:

Бетонен или асфалтов път
https://xn----7sbgbpra1bcfc8bi.com/%D0% ... %8A%D1%82/
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 02 Юли 2026, 13:18

Пътищата в Сърбия и Хърватска са доста подобрени от последните ми пътувания преди години( не зная дали китайците са докарали Ноухау!). За толкова кратко време не съм се връщал от Будапеща до София както преди 3 дни, спазвайки навсякъде ограниченията на скоростта по навигацията.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 02 Юли 2026, 17:19

Archer написа: ↑
02 Юли 2026, 12:35
Какви Алпи те гонят? Я иди да видиш А-7 около Касел и след това говори за равна Германия. Равни може да кажеш, че са Унгария и Хърватска в северната и част и Холандия. Германия е равна също само в северната част.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 02 Юли 2026, 17:46

Разбиращите, каква електричка ще предложат със следните параметри. Пробег с едно зареждане +- 200 км. Не по голямо от Голф и бюджет до 15К, че на нежната половинка и се е привозило на ток. А, 4 места задължително също, та да вози и внуците. :D

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Юли 2026, 18:21

02 Юли 2026, 17:46
Разбиращите, каква електричка ще предложат със следните параметри. Пробег с едно зареждане +- 200 км. Не по голямо от Голф и бюджет до 15К, че на нежната половинка и се е привозило на ток. А, 4 места задължително също, та да вози и внуците. :D
Тагвам @EddieBG, че той има много добър поглед върху пазара на тролейбуси в BG.

Отговори