Общи приказки ⇒ За всичко, свързано с автомобилите

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
angelmr
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: За всичко, свързано с автомобилите

Мнение от angelmr » 07 Апр 2026, 13:26

Almasy написа: ↑
02 Апр 2026, 09:13
Вчера с изненада прочетох (линка не е пред мен, но мога да го намеря), че отказите при plug-in хибридите и чистите електрички са 80% повече отколкото при меките хибриди.
Нямаше сравнение с класиката, тоест чист бензин/дизел.
Защо е така :?:
Особено за чистите електрички – коментирали сме тук, че колкото повече са технологиите, вероятността да се скапе нешо е по-голяма, а при тях е обратното – само една….. :roll:
Off Topic
BTW, Амазон излезе лош пророк – очертава се тази година Стелантис да я загазят (масивни загуби). Всъщност я държат на повърхността продажбите на няколко марки – Опел (Vauxhall за пазара в UK), Peugeot, Citroën и поне за мен донякъде странно – FIAT. Всъщност RAM и Dodge някак си се крепят на американския пазар. Всичко останало обаче е леж…..Или почти всичко. Айде, че Chrysler е мъртъв е ясно (не знаех междудругото, че в портфолиото им now-a-days има един единствен ван), но очевидно и JEEP, марка, която харесвам е на смъртно ложе – продажбите са повече от нефелни. Alfa Romeo тоже – новите им модели Тонале и Джуниър засега не оправдават надеждите. Мазерати губят половината от стойността си само за година-две…..Lancia и Abarth – тук таме някоя и друга бройка колкото да не е без хич.
Жалко.
Някои от тези марки са легенда.
За плъгин хибридите е така и на други места съм го чел. За чистите електрички е точно обратното. Поне по отношение на сериозните повреди водещи до спиране от движение. Но наблюдението за голям брой чисто електронни повреди се оказва на място.
Вече беше споменато че при обикновените самозареждащи се хибриди (което е различно от меките хибриди) статистиката е изкривена от многото тойоти. :) Но те (поне тойотите) си остават най-надеждните от всички.

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 07 Апр 2026, 16:08

Вчера ми се наложи да поръчвам стъкло за "борчето" ми С4 и покрай мен прелетя този безумен електрически китайски танк:

Изображение

Май около 1100 к.с. от всички мотори, като ускорява покрай теб все едно самолет излита.....................

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 07 Апр 2026, 16:10

angelmr написа: ↑
07 Апр 2026, 13:26
Вече беше споменато че при обикновените самозареждащи се хибриди (което е различно от меките хибриди) статистиката е изкривена от многото тойоти. :) Но те (поне тойотите) си остават най-надеждните от всички.
Можеш ли отгоре-отгоре да обясниш каква е разликата, че вече започнах да се оплитам в терминологията. Аз мислех, че точно "меките" са самозареждащи се.
Има и още един вариант, като Шеви Волт, там пък двигателя не е свързан към движението, ами върти генератор, който зарежда батерията. Сиреч някаква комбинация от plugin хибрид и ЖП локомотив. :)

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 07 Апр 2026, 16:36

"Меките" хибриди могат да използват своите електромотори само за подпомагане на двигателя с вътрешно горене при ускорение и движение с постоянна скорост - електромоторът не може сам да задвижва автомобила. В "пълен" или самозаряден хибрид можете да се наслаждавате на изцяло електрическо задвижване за до 50% от пътуванията си в града и при движение с до 50 км/ч. При по-висока скорост или при изпреварване на магистралата бензиновият двигател и електромоторите работят в тандем, за да ви осигурят достатъчно голяма мощност.
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 08 Апр 2026, 13:20

Amazon написа: ↑
07 Апр 2026, 16:10
07 Апр 2026, 13:26
Можеш ли отгоре-отгоре да обясниш каква е разликата, че вече започнах да се оплитам в терминологията. Аз мислех, че точно "меките" са самозареждащи се.
Има и още един вариант, като Шеви Волт, там пък двигателя не е свързан към движението, ами върти генератор, който зарежда батерията. Сиреч някаква комбинация от plugin хибрид и ЖП локомотив. :)
Меките са тези които имат едно мижаво електродвигателче между ДВГ и трансмисията. Обикновено 15-20 конски сили максимум. Ефекта от което е често незабележим (дори при Субару дефакто влошава характеристиките на автомобила с такава система). Характерно за тях е че не могат да се движат само на ток. Пълните хибриди са като тези на Тойота. Могат да се движат само на ток 1-2 километра. Плъгин хибридите са ясни.
Четвъртият вид е като този на Шеви Волт, без механична връзка между двигател и електродвигател. Някои ги определят като плъгин хибрид, аз не съм сигурен. Май имаше отделно име за тях.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 08 Апр 2026, 13:37

08 Апр 2026, 13:20
Четвъртият вид е като този на Шеви Волт, без механична връзка между двигател и електродвигател. Някои ги определят като плъгин хибрид, аз не съм сигурен. Май имаше отделно име за тях.
Range Extender
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 10 Апр 2026, 07:14

…..Lancia – тук таме някоя и друга бройка колкото да не е без хич......
.......Феновете на Lancia категорично не припознават в новите Ypsilon и Delta любимата си марка и ги определиха като позор за италианската легенда.
Присъдата е повече от ясна - това не е Lancia, въпреки обещаните почти 400 к.с. за HF Integrale версията на Delta.
Очевидно, Fulvia, Aprilia и Thesis няма да бъдат възраждани - още едно, много голямо разочарование.
"....Това беше предизвестена смърт. Но въпреки това, имахме надежда, че може да стане чудо и болника да се вдигне. Сега и тя е изгубена - Lancia е вече само минало...."

Lancia сега:

Изображение

Изображение

Изображение

Lancia преди:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 11 Апр 2026, 16:25

10 Апр 2026, 07:14
…..Lancia – тук таме някоя и друга бройка колкото да не е без хич......
.......Феновете на Lancia категорично не припознават в новите Ypsilon и Delta любимата си марка и ги определиха като позор за италианската легенда.
Присъдата е повече от ясна - това не е Lancia, въпреки обещаните почти 400 к.с. за HF Integrale версията на Delta.
Очевидно, Fulvia, Aprilia и Thesis няма да бъдат възраждани - още едно, много голямо разочарование.
"....Това беше предизвестена смърт. Но въпреки това, имахме надежда, че може да стане чудо и болника да се вдигне. Сега и тя е изгубена - Lancia е вече само минало...."

Lancia сега:

Изображение

Изображение

Изображение

Lancia преди:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Явно се фокусират върху американския пазар, където седани от няколко години практически не се продават (с изключение на Тесла, Ауди и BMW, които обаче също се преорентират). В представителствата на всички останали производители на паркинга има само SUV-та.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 11 Апр 2026, 21:34

11 Апр 2026, 16:25
Явно се фокусират върху американския пазар, където седани от няколко години практически не се продават (с изключение на Тесла, Ауди и BMW, които обаче също се преорентират). В представителствата на всички останали производители на паркинга има само SUV-та.
Мне, няма да е това, защото нито Ypsilon, нито Delta са SUV.
Според мен си е чиста икономия......Новия Ypsilon мяза на дегизиран Опел.......Не им се харчат пари.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 12 Апр 2026, 09:20

След като така и така е повдигната темата - каква е практическата полза от всичките тези сувчета, освен да са колички на трофейни женички?
Като гледам тези, които се продават масово в България - купето не е значително по-голямо и то ако въобще е, багажника е плачевен /събира каса бира и чантата на жената/, уж са с по-високо окачване "за зимата", обаче като се вгледа човек бронята и маската отпред са толкова ниско смъкнати, че кел файда, че останалата част е с два-три пръста по-високо.
Единственото смислено, което ми идва на ум е, че са по-тежки и с повече тенекии, съответно ако не дай Боже се случи нещо има какво да поеме удара.
Строши-пилот :mrgreen:

Player101
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Player101 » 12 Апр 2026, 12:57

Абсолютно никаква. Възможно най-безполезното прахосване на ресурси, енергия, финанси и каквото още се сетиш. Едно Субару аутбек е хиляда пъти по практично, а една проста баничарка на светлинни години напред.
"Псувнята - основно средство за управление на войските в боя."

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 12 Апр 2026, 13:10

Не е до "полза", а до капитализъм - има една игра с регулациите на въглеродните емисии от последните 20 години, чиито подробности не мога да се сетя сега, но те "наказва" автопроизводителите за правенето на малки коли, и ги принуждава да се опитват да пробутват по-големи двигатели с агресивен маркетинг. Освен това и правят повече печалби от по-големите коли.

За потребителя "ползите" са предимно психологически - усещане за повече безопасност и контрол заради по-високата гледна точка и добавените тенекии.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 13 Апр 2026, 17:15

Bruchpilot написа: ↑
12 Апр 2026, 09:20
След като така и така е повдигната темата - каква е практическата полза от всичките тези сувчета, освен да са колички на трофейни женички?
Като гледам тези, които се продават масово в България - купето не е значително по-голямо и то ако въобще е, багажника е плачевен /събира каса бира и чантата на жената/, уж са с по-високо окачване "за зимата", обаче като се вгледа човек бронята и маската отпред са толкова ниско смъкнати, че кел файда, че останалата част е с два-три пръста по-високо.
Единственото смислено, което ми идва на ум е, че са по-тежки и с повече тенекии, съответно ако не дай Боже се случи нещо има какво да поеме удара.
В началото тази мода малко ме дразнеше. Днес не бих се върнал към седан. Като имам малко време, ще се опитам да обясня защо. Имай предвид, че SUV-тата тук са различни от тези при вас. Само като пример, тук Grand Cherokee се води "mid-size SUV", а Chevy Equinox, което при теб не можеш да паркираш навсякъде е "compact SUV". Също съм съгласен с това, което пише Dinain - доста от ползите са повече въображаеми. После ще се опитам да разделя въображаемите от реалните, на база моят опит.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 15 Апр 2026, 04:57

12 Апр 2026, 09:20
След като така и така е повдигната темата - каква е практическата полза от всичките тези сувчета
Е, трябва да призная, че най-вероятно и следващата ми кола също ще е SUV. Като причините нямат нищо или почти нищо общо с идеята "висока проходимост", която би трябвало да е първопричината за появата на този вид автомобили. В моя случай плюсовете са:

- по-голямо удобство влизане/излизане - по-високи са, няма го фактора "навеждане"
- по-добра видимост поради същата причина
- багажника при мен е огромен - 580 литра, а при сгъване на задните седалки - 1630 литра - съвсем спокойно се побраха и сушилнята, и съдомиялната наведнъж, които пазарих за вилата - половината обзавеждане го домъкнах така. За съжаление доставка на място при мен не е опция - никой не живее постоянно там, не мога да зарежа всичко в работен ден и да хукна на 100 км, като се обадят, че на другия ден идват, графиците не подлежат на постоянна промяна, щото на някой ей така му скимнало, да не говорим, че всички работят по на 2 места.
- ground clearance е 23 см - доволно добре, пътищата ни не са идеални, пък и налага ми се понякога да се качвам на бордюри, но това е максимума - в смисъл - определено не карам off road и едва ли някога ще хукна

Правя уговорки обаче - ако се пазари SUV, има няколко условия според мен.
Първо, това в повечето случаи са тежки коли и двигателче със стотина коня....Ми не върши раута, много е слабичко. А се продават и такива и то доста.
Второ - написаните от теб неща определено важат за най-малките SUV-чета, там компромисите са много големи. Затова и не бих купил SUV тип Toyota CH-R или Peugeot 2008.
Трето, тъй като в моя случай удобството и комфорта са основен фактор (признавам го отма) - ниските нива не са опция. А това оскъпява доста - определено много повече отколкото при някой хечбек - правил съм сметки, цели тефтери даже - като вземеш най-високо ниво и го накачулиш и с някои други неща, които са опция даже и при него и забравяш за т.н. базова цена - тя хвръква в небесата.
Лошото е, че редица от нещата, включени в т.н. върхово ниво просто не ти трябват. Но производителите са се изхитрили (чекнах при доста), че ако искаш някои конкретни нещица (като например отопляемо предно стъкло, за да не си играеш с часове да го чегъркаш), трябва да купиш целия пакет "зима", където има още какви ли не измишльотини. Ако искаш matrix LED, най-малкото за да не си играеш да превключваш дълги/къси, купуваш и разни амбиентни осветления. Като удариш калема......Ми то по-добре купи върховото ниво, където тези пакети са априори включени, добавянето им един по един не излиза по-евтино. Ако искаш повече коне - същото - те вървят обикновено с високите нива......Ти може и да не искаш хладилни жабки, еди кви си джанти, ала-бала, Убачи......щеш, не щеш като искаш повече мощност, плащаш и тях, а и редица екстри просто не се предлагат като опция изобщо, ако си избрал базов двигател (ниска мощност).
С една дума - хитри са - насила те карат да плащаш и за неща, които даже и не искаш.

Има и недостатъци - радиуса на завой не е малък. То и при Тезиса (който беше седан) беше така, ама при някой хечбек със сигурност е много по-малък. Паркирането.....там, където може да се свре една Фабия, аз не мога. При С5 конкретно има значителен наклон на купето при завой с много висока скорост, за което е виновно т.н. "прогресивно окачване" свързано с комфорта - това причинява малко неприятно усещане (то си го пише и по сайтовете) в сравнение с друг модел, който е с много по-твърдо окачване. Ама....Пълно щастие няма, слава богу отдавна се отказах от джигитлъка, пък и то по магистралите такива завои няма.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 15 Апр 2026, 09:40

Като си приказваме за автомобилчета, които за поне 90% от мъжете са си буквално страст, се сетих за един виц:
Off Topic
Жена изпраща смс на съпруга със следния текст - "Скъпи, обичам те".
Отговора гласи - "Господи, какво се е случило с колата"
:mrgreen:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 15 Апр 2026, 17:02

13 Апр 2026, 17:15
Днес не бих се върнал към седан. Като имам малко време, ще се опитам да обясня защо.
Гледам, че @Almasy ме е изпреварил. Съгласен съм със всичко, което е написал.
Просто не ми се сгъва в седан вече, друго е просто да седнеш, като в кресло, или да слезеш спокойно.

Видимостта - когато всички около теб са със SUV (абе как е нормално да се каже това на български?) и камиони, а ти в седан, нищо не виждаш напред, а вечер фаровете на по-високите коли директно ти светят в задното огледало, или в очите - все едно всички на пътя карат на дълги.

При нас вали повече сняг. Статистически към два пъти повече, но се чувства като пет пъти повече. Вярно че чистят на секунда дори страничните улици, но ако те хване тежък снеговалеж на път, се радваш че си в камион, или в тежко SUV с голям просвет.

Не мислиш за багажника. Хвърляш отзад три чифта ски и обувки, или два велосипеда и си свиркаш. Отделно оборудване за градината, къщата и т.н.

Crossover-ите (пълноразмерните) са добър вариант. Имат плюсовете на SUV, но са малко по-ниски, което ги прави по-стабилни. Също някой по-назад спомена wagon-ите, като Subaru Outbac, което също е добър компромис.

Вътрешния обем. В пълноразмерно SUV не си блъскам лактите, или косата ми да се търка в тавана, комфортно е.

За България, по-голямата сигурност, заради челните удари и дупките. Както и теоретично по-здравото окачване, а това е едно от първите неща, които се скапват в един автомобил.

Можеш да спреш, почти навсякъде извън пътя, без после да се притесняваш, че няма да излезеш.

Нищо обаче от споменатото не е някакъв критичен елемент, и ако изредим предимствата на седана, вероятно ще се окажат повече, или по-важни (като стабилност на завои, разход, возия и т.н.). Така че си е субективно усещане. Както написах, освен по финансови причини, не бих се върнал на седан.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 15 Апр 2026, 20:15

Вие и двамата явно сте си харесали нормални автомобили, за които и аз нямам нищо против. Въпросът беше за многото европейски/псевдоевропийски издънки по темата, които нямат нищо общо с купе, багажник или видимост. Разбирайте разни там Дачии, Фолксвагени, Опели, Кии, Инфинитита, Тойотички, Хондички и вся остальня сволочь.
15 Апр 2026, 17:02
Можеш да спреш, почти навсякъде извън пътя, без после да се притесняваш, че няма да излезеш.
Туй в Европа не е много сигурно :D

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 15 Апр 2026, 20:36

15 Апр 2026, 20:15
.....Въпросът беше за многото европейски/псевдоевропийски издънки по темата.....
Е моя е европейски бря :o :D

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 15 Апр 2026, 23:43

Вие и двамата явно сте си харесали нормални автомобили, за които и аз нямам нищо против. Въпросът беше за многото европейски/псевдоевропийски издънки по темата, които нямат нищо общо с купе, багажник или видимост. Разбирайте разни там Дачии, Фолксвагени, Опели, Кии, Инфинитита, Тойотички, Хондички и вся остальня сволочь.
Предполагам става въпрос за нещо като VW T-ROC, което си е същия Golf, но с SUV форма. Тоест малките градски "джипчета" образно казано.
Предимствата са същите, както и при SUVтата - много по-удобно влизане/излизане, по-удобно седене вътре (защото седалата е като стол, а не наклонена), по-високата позиция на седене (+12см сравнено с голфа) с всички плюсове за видимостта, по-просторно усещане (обективно има само отгоре повече място, но субективното усещане е за повече пространство вътре), по-големия багажник (100 литра отгоре сравнено с голфа, та не е като да няма разлика). Отгоре идва субективното възприятие за елегантност - за много хора Golf SUV изглежда по-добре от Golf Hatchback.

Минусите като по-лошия хендлинг (заради по-високия център на тежестта) и по-високия разход на гориво (заради по-голямата фронтлна площ и тежест) за повечето просто не са релевантни - не карат агресивно така или иначе, предимно градски коли са си, а разхода не е толкова голям, че да се усеща. Най-големия плюс на тези е, че все още са си градски коли - имат си и радиуса на завиване и размерите на Голф, нямат ядове в градски условия. С моя кораб (дето в САЩ хич не е кораб, но при нас в Европа е) си е мъка всеки път влизането в градския център и тесните подземни паркинги. Наскоро за 2 седмици навъртях 6 000км, включително над 2 000км вътре в България, разходих го и него по жълтите павета и тесните улички около Витошка - еми напрегнато си беше, постоянно някой сензор пищеше, че е твърде близко до нещо, някой подобен като е паркирал и като минаваш и ти с градския танк покрай него в тия улички... С ID.3 (Голф) такива по-стресови усещания не съм имал.

Иначе и аз хейтих SUVта и не ми харесваше как всичко стана SUVта. Ама си взех такова (че даже и нещо, което обектививно погледнато може да се смята за извращение - "спортно" SUV), защото повечето добри електрички са си SUVта, заради големите батерии в пода и нямаш много избор, но сега е много висока вероятността и следващото возило да е от този клас. Просто е много универсално - и за кеф става (много коне, устойчивст по завоите заради тежката батерия в пода) и за багаж става (не една мебел е пренесло) и това в допълнение към всичките плюсове и комфорти, изброени от Almasy.

ПС: Според Гугъл за тази разходка от 6 000км съм изгорил 500кг въглища, за да се генерират тези 1 250 кВч ток :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 18 Апр 2026, 14:29

15 Апр 2026, 20:36
.....Въпросът беше за многото европейски/псевдоевропийски издънки по темата.....
Е моя е европейски бря :o :D
Явно си намерил свестен автомобил, не го изпускай ;)
Sharana написа: ↑
15 Апр 2026, 23:43
Предполагам става въпрос за нещо като VW T-ROC, което си е същия Golf, но с SUV форма. Тоест малките градски "джипчета" образно казано.
Предимствата са същите, както и при SUVтата - много по-удобно влизане/излизане, по-удобно седене вътре (защото седалата е като стол, а не наклонена), по-високата позиция на седене (+12см сравнено с голфа) с всички плюсове за видимостта, по-просторно усещане (обективно има само отгоре повече място, но субективното усещане е за повече пространство вътре), по-големия багажник (100 литра отгоре сравнено с голфа, та не е като да няма разлика). Отгоре идва субективното възприятие за елегантност - за много хора Golf SUV изглежда по-добре от Golf Hatchback.
Да, точно това имам предвид, но конкретно за този модел нямам лични впечатления, така че нищо не мога да кажа.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 18 Апр 2026, 15:09

Разбирайте разни там Дачии, Фолксвагени, Опели, Кии, Инфинитита, Тойотички, Хондички и вся остальня сволочь.
Ми да беше казал модела поне от Дачия Дъстър и т.н.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 18 Апр 2026, 15:16

Да, Дъстър. Малко съм разочарован и от Джогер, въпреки, че тя е по-добре.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 18 Апр 2026, 15:21

Да, Дъстър
Дъстера за над 10+ годинишните де са си чисто служебни/ работни коли комфорт не търсиш само здраво окачване и железен 15л. Дизел мотор
На една работа един такъв 5-6 човека го караха на макс на месец навърта 10.000 км и само консумативи сменя.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 18 Апр 2026, 17:47

Е, аз като здравина не ги коментирам, може да са много удачни!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 19 Апр 2026, 02:45

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Отговори