Bruchpilot написа: ↑12 Апр 2026, 09:20
След като така и така е повдигната темата - каква е практическата полза от всичките тези сувчета
Е, трябва да призная, че най-вероятно и следващата ми кола също ще е SUV. Като причините нямат нищо или почти нищо общо с идеята "висока проходимост", която би трябвало да е първопричината за появата на този вид автомобили. В моя случай плюсовете са:
- по-голямо удобство влизане/излизане - по-високи са, няма го фактора "навеждане"
- по-добра видимост поради същата причина
- багажника при мен е огромен - 580 литра, а при сгъване на задните седалки - 1630 литра - съвсем спокойно се побраха и сушилнята, и съдомиялната наведнъж, които пазарих за вилата - половината обзавеждане го домъкнах така. За съжаление доставка на място при мен не е опция - никой не живее постоянно там, не мога да зарежа всичко в работен ден и да хукна на 100 км, като се обадят, че на другия ден идват, графиците не подлежат на постоянна промяна, щото на някой ей така му скимнало, да не говорим, че всички работят по на 2 места.
- ground clearance е 23 см - доволно добре, пътищата ни не са идеални, пък и налага ми се понякога да се качвам на бордюри, но това е максимума - в смисъл - определено не карам off road и едва ли някога ще хукна
Правя уговорки обаче - ако се пазари SUV, има няколко условия според мен.
Първо, това в повечето случаи са тежки коли и двигателче със стотина коня....Ми не върши раута, много е слабичко. А се продават и такива и то доста.
Второ - написаните от теб неща определено важат за най-малките SUV-чета, там компромисите са много големи. Затова и не бих купил SUV тип Toyota CH-R или Peugeot 2008.
Трето, тъй като в моя случай удобството и комфорта са основен фактор (признавам го отма) - ниските нива не са опция. А това оскъпява доста - определено много повече отколкото при някой хечбек - правил съм сметки, цели тефтери даже - като вземеш най-високо ниво и го накачулиш и с някои други неща, които са опция даже и при него и забравяш за т.н. базова цена - тя хвръква в небесата.
Лошото е, че редица от нещата, включени в т.н. върхово ниво просто не ти трябват. Но производителите са се изхитрили (чекнах при доста), че ако искаш някои конкретни нещица (като например отопляемо предно стъкло, за да не си играеш с часове да го чегъркаш), трябва да купиш целия пакет "зима", където има още какви ли не измишльотини. Ако искаш matrix LED, най-малкото за да не си играеш да превключваш дълги/къси, купуваш и разни амбиентни осветления. Като удариш калема......Ми то по-добре купи върховото ниво, където тези пакети са априори включени, добавянето им един по един не излиза по-евтино. Ако искаш повече коне - същото - те вървят обикновено с високите нива......Ти може и да не искаш хладилни жабки, еди кви си джанти, ала-бала, Убачи......щеш, не щеш като искаш повече мощност, плащаш и тях, а и редица екстри просто не се предлагат като опция изобщо, ако си избрал базов двигател (ниска мощност).
С една дума - хитри са - насила те карат да плащаш и за неща, които даже и не искаш.
Има и недостатъци - радиуса на завой не е малък. То и при Тезиса (който беше седан) беше така, ама при някой хечбек със сигурност е много по-малък. Паркирането.....там, където може да се свре една Фабия, аз не мога. При С5 конкретно има значителен наклон на купето при завой с много висока скорост, за което е виновно т.н. "прогресивно окачване" свързано с комфорта - това причинява малко неприятно усещане (то си го пише и по сайтовете) в сравнение с друг модел, който е с много по-твърдо окачване. Ама....Пълно щастие няма, слава богу отдавна се отказах от джигитлъка, пък и то по магистралите такива завои няма.