Общи приказки ⇒ Риболов

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
gabocvet
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Риболов

Мнение от gabocvet » 19 Окт 2019, 07:01

Добро утро!
Наслука колеги!
Днес след 10, че има задачи ще пробвам зъбатките. Вчера на един приятел му е изпрошнало вирбела :o , според него тежка серия.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 19 Окт 2019, 07:25

Успех, след малко тръгвам и аз!
Строши-пилот :mrgreen:

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 19 Окт 2019, 07:27

Късмет и на теб!

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 19 Окт 2019, 07:43

Мерси, гледай да хванеш някой голям рибок :D

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 19 Окт 2019, 07:47

Ще се опитам, мисля днес да пробвам един нов монтаж за мен.
На линията с вирбел и карабинка слагам голямо прозрачно булдо, директно след булдото волфрамов повод тройка и рибето.

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 19 Окт 2019, 08:15

Мокрия написа: ↑
18 Окт 2019, 08:58
Мислех че Дунавската пъстърва е изчезнал вид, или пък може би да съм гледам филм за Черноморска сьомга. Да не бъркате тази пъстърва със распера?
Mного малко я има! За това малко хора знаят, че се среща по Дунава. За последните 20-тина години рибата силно намаля.Трудно се хващат вече количества.Човек не може да се прехранва с този занаят и аз за това се отказах.Продадох лодката, мотора и мрежите.
Пък и преди продавахме рибата направо на тротоара с паланцата.Сега забраниха.Носим я в града по магазините, но там я плащат наполовина.Бензина също поскъпна, а има дни, че и седмици като няма риба.Зимата рядко може да излезе човек, пролетта пък тъкмо тръгва и има забрана.А хващаш, не хващаш мрежите се закачат и късат по чуканите.Особенно найлоновите.Пък те не са евтини.Една мрежа 100 м. излиза около 200 лева, че и повече.А трябва да имаш около километър и няколко стотин метра мрежи.Мотора и той се чупи, лодката трябва да се подържа, билета беше към 240 лв.,сега не зная вече колко стана.
Общо взето не са много дните, когато има риба.През лятото в горещините трудно се намира.През другото време, от дъжд на вятър.Но хората виждат само когато хванеш риба и мислят, че рибарите добре печелят и скъпо я продават,"нито я поиш, нито я храниш, пък много пари искаш".
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 19 Окт 2019, 14:34

Неще, неще па спре ма не да неще!

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 20 Окт 2019, 10:34

Разходихме се вчера, добре си прекарахме, като изключим един - два неприятни епизода с "колеги" рибари. И риба хванахме на дъно и на плувка. Направо стопих лагерите на макарите, но за съжаление костура цял ден го гледах как ми се смее и един път не реши да излезе, за да провери отблизо кой е този така забавен тип. :lol: Успях да пробвам и бомбардите, и токио риг, и дроп-шот.
Сбирулиното, въпреки повсеместния роден скептицизъм и вездесъщо мнение как "не става" си работеше идеално. Отново въпреки всеобщото мнение "че на всяко хвъляне се оплитало" нямаше такова нещо. За сефте хвърлям такова чудо и успях да го оплета само един път, когато просто метнах кофти. Най - странното беше, че ГДР-ейската пръчка и с бомбарда и без мяташе все на едно и също разстояние :D
Токио риг - приятно съм изненадан. Никакви проблеми със замятането, никакви оплитания. Силиконовата примамка се движеше и си работаше отлично, въпреки увеличеното тегло воденето за мен беше даже по-нетрудоемко от блесната и обикновения джиг. Определено доста по-малко закачки по дънни елементи от блесната и джиг-а.
Дроп-шот - същата работа. Лесно, приятно, малко повече закачания от токио риг, но пак значително по-малко от блесните. Направи ми впечатление, че в случая прекалено бях спуснал тежестта под примамката (около 30 см.) и тя не се движеше идеално. Вероятно за спокойни води около 15 см. щяха да са по-добре.
Остава да експериментирам с воденето и другя път да взема и да хвана някоя риба :mrgreen:

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 20 Окт 2019, 11:32

Днес пак ще пробвам вчера се похвалиха с костури на дъно, стръв дебел торен червей, а не космите които продават по магазините!
,

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 20 Окт 2019, 12:01

gabocvet написа: ↑
20 Окт 2019, 11:32
Днес пак ще пробвам вчера се похвалиха с костури на дъно, стръв дебел торен червей, а не космите които продават по магазините!
,
Земните червеи са дебели
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 20 Окт 2019, 18:48

Да прав си Бутало! Просто има торни червеи които не са тънки на конец.
Днес аз-рибите 0:2. Към 13.00 бях на пресевните две тапи стръв малки каракудки. Първата риба удари към 14, без замисляне, без причукване удари и тръгна. Успах да я обърна пръта се гънеше до дръжката, докарах я до брега и се изплаших щука около метър :shock:. Опитах се да я укротя но не би. тръгна в ляво всичка сила влезна в храстите и до там, скъсах и си отиде. Втория удар беше около 17 тъкмо събирах въдиците и да сгъвам последната, гледам тапата я няма, засякох доведох я до брега видях, че е дребно соме 2-2.5 кг напънах го да го докарам до кепа и се откачи. Та днес имаше от всичко и общо взето съм доволен.
На това място се случиха нещата

Изображение
Последна промяна 1 на gabocvet, променена общо 20 пъти

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 20 Окт 2019, 19:07

И аз реших да убия времето с лов на балъци , плана беше рано сутринта да пробвам за щука на блесни и силиконки , жената обаче чу и нещата се изродиха в семеен пикник с барбекю и масовка . Съответно промених целите за каквото излезе . Фамилията се успа до 10.30 ( било уикенд ) рибата нямала да избяга ,а и принципно сме щели да бъдем на пикник . Продавача в рибарския магазин ме засили " дунава си дава сега риба" съответно освен двата вида червеи взех и пуканки . Дунава паднал много , пълна скръб , нищо не кълве , в отчаянието си се преместихме на поляната за пикници , и гледам едно момиче на 14-15 с един телескоп яко млати реката , при всяко хвърляне вдига вълни ОБАЧЕ И КЪЛВЕ . Блъска водата плувката и не е паднала още и потъва , е баси . Три-четири рибета се хванаха сами , девойката блее . Баща и до нея взе да вади на дъна попчета , ядоса се и си тръгнаха . Наместих се на нейното място и разбих поповете , сега котката е щастлива , има пълна кофа и яко плиска вода да докопа рибките .
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 20 Окт 2019, 20:21

Eй, кьорава риба не оставихте :lol:
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 20 Окт 2019, 20:29

Жалко за изтърваните риби, но нали поне сте имали приятни емоции :)

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 20 Окт 2019, 20:32

Може и на ти!
Още ме тресе адреналина!

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 20 Окт 2019, 20:33

Stan написа: ↑
20 Окт 2019, 20:21
Eй, кьорава риба не оставихте :lol:
Музовир :D

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 22 Окт 2019, 20:30

Днес пробвах на булдо, купих най голямото 40 мм в диаметър. Линията е следната, основно влакно вирбел с карабина булдото волфрамов повод с рибе. Нямах пипане, според вас бъркам ли някъде? Нещо такова само, че с рибка

Изображение

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 22 Окт 2019, 21:04

Идея си нямам. Да не би рибката да е изплувала? Или да е било дълбоко, а повода къс?

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 22 Окт 2019, 21:14

Тапанарския монтаж с оловото и подвижна тапа пляска прекалено силно и рибето често се заплита. Така покривам дистанции от 40-50 метра и оцелява. Играе добре, но нямам пипане мисля като му сложа 30-40см лидер да му дам повече свобода и да стои естествено във водата.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 22 Окт 2019, 21:21

Мисля съм виждал да слагат и малко олово на влакното след булдото за да го държи по-опънато надолу.
Това със заплитането имаш предвид, че тъй като тапата е по-тежка от рибката лети по-напред и като цопне куката остава назад и се оплита във влакното зад тапата?

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 22 Окт 2019, 21:54

Да особено, ако използваш като мен монтаж хеликоптер.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 22 Окт 2019, 22:41

Номера със забавянето точно преди да цопне не помага ли малко?

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 23 Окт 2019, 04:24

Помага, но не винаги.
Днес ми подсказаха една идея, флуорокарбон. Дебелината трябва да е 0.40 минимум и с дължина поне 50 см.

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 26 Окт 2019, 05:58

Добро утро и Наслука!

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 27 Окт 2019, 18:05

Щуките -аз , 2 -0 . Една блесна и един воблер - . А до мен един на дъно изкара без да иска , клъвнала му е малка таранка и щуката отгоре и . :evil:
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Отговори