Общи приказки ⇒ Религии

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Религии

Мнение от Изчезнал Безследно » 24 Сеп 2026, 06:31

Thorn написа: ↑
24 Сеп 2026, 01:10
BTW вярно ли е, че равините са наследствени?
Всеки, който се е изучил за равин има право да бъде назначен за равин, зависи дали има общност, която да го приеме.
Обаче, при равините има степени - например, това че си равин, не означава, че можеш да заседаваш в равински съд. За това трябва да учиш още и да бъдеш приет от другите съдиии.
Има равини - авторитети в Традицията, които могат да дават наставления на други равини и това зависи от степента на тяхното признаване сред равините. Има и равини, които могат да отсъждат прецеденти в Традицията - тези са от най-висок ранг и много често авторитетът им се гради на собствените трудове, но и на авторитета на равинския дом от който произхождат.
Например, най-голям принос в съвремената юдейска традиция е дал Йосеф Каро, сефаредски равин от 16-ти век, приет за безспорен авторитет от равините на всички еврейски - сефарадски, ашкеназки, йеменски... общности. За него няма сведения да е бил издънка на голям рявински род и самият той не е поставил началото на такъв.
Друг пример е Баал Шем-тов - ашкеназки равин, чието учение всява разкол сред ашкеназките общности. Неговите последователи са хасидистите, но равините от литовското течение му се противопроставят и до днес, а сефарадите не го имат за авторитет по отношение на Традицията. Според него, обикновените евреи не трябва да се убиват от учене и нескончаеми молитви, а да служат на бога с радостни песни и танци. Точно при хасидистите има равини-наставници, които произлизат от едно семейство и са безапелационно признати от своята общност, но много често са също токо безапелационно отхвърлени от други хасидистки общности.
Сефарадските общини в България преди Освобождението са били духовно подчинени на силни равински родове от Одрин. Известен е случаят с русенската сефарадска обцина, която се формира през 1811 година от преселници от Никопол. Никополската общност е била под духовното водачество на равинското семейство Герон, но равинът на новосъздадената общност решава да я подчини на семейство Бехмоарам, също от Одрин. Започва се истинска война с обвинения в углавни престъпления и дори опит за убийство като в края на краищата равинът на общността е прогонен и новият равин се поставя в подчинение на семейство Герон. По-подробно е дадено в книгата на историка Цви Керен https://alba-books.com/%D0%95%D0%B2%D1% ... 0%B2%D0%B8
Последна промяна 2 на Изчезнал Безследно, променена общо 24 пъти
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 24 Сеп 2026, 06:35

24 Сеп 2026, 01:33
Де да знам. На пост главен сефарадски равин беше един татко, после едното му детенце, после другото детенце. Ама не е наследствено казваш..

Амии, добре...
То по същата логика и президентството в Израел е наследствено защото сегашният президент Херцог е син на президент и внук на равин. С Вайцман беше подобно - Езер май беше племенник на първия президент. То и в САЩ има няколко подобни случаи...
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 24 Сеп 2026, 11:00

Ksantip написа: ↑
23 Сеп 2026, 21:01
23 Сеп 2026, 20:02
Ако сте жител на Германия и сте били кръстен, вие сте записан като църковен данъкоплатец.
Прав си, благодаря! И аз се разрових повече след предишния ти пост и научих нещо ново за мен. Нямах идея, че ако си кръстен като бебе влизаш в съответните данъчни списъци. Много бюрократично и....германско :D. Така че се съгласявам с мнението, че това е пълна глупост и отживелица, но все пак не мисля, че Германия може да бъде обвинена в опасно сближаване на държавата с религията.

Относно благославящите оръжие попове - това си е стара традиция и снимките сами по себе си не доказват нищо за отношенията между светската и духовната власти. Пример за тезата ми е как Гундяев благослови СВО-то и го нарече "Свещена война", а не ръсенето на светена вода по БТР от руски, украински или български поп.
Аз съм против силна роля на религиите в обществото, по принцип. В Русия е особено гнусно, като се има предвид, че СССР беше нормална атеистична държава, но не е само в Русия.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 24 Сеп 2026, 11:03

Dinain написа: ↑
24 Сеп 2026, 01:41
Равините в Израел са хиляди, но тъпият ти пример може да се отнесе към Буш старши и младши като доказателство, че президентите в САЩ са наследствени... дъно.👎
Не говорим за непотизма по принцип, а за конкретен пример. Иначе съм съгласен -Джордж Буш Jr си беше дъно.

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 24 Сеп 2026, 12:32

В Германия,ако си кръстен ставаш църковен данъкоплатец,в България държавата субсидира БПЦ,тоест ВСИЧКИ българи плащат на църквата.

Атеизмът също е вид религия. Та какво аджеба имаш предвид под това,че "СССР беше нормална атеистична държава"?!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 24 Сеп 2026, 12:57

Това, че атеизмът не е религия, а нормалният избор на всеки нормален човек. Религиите имат културна и донякъде етическа стойност, но хората, които сериозно вярват в тях са не точно адекватни.

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 24 Сеп 2026, 13:31

Атеистът ВЯРВА,че Бог не съществува. Тоест пак си е религия.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Сеп 2026, 14:12

24 Сеп 2026, 11:03
Равините в Израел са хиляди, но тъпият ти пример може да се отнесе към Буш старши и младши като доказателство, че президентите в САЩ са наследствени... дъно.👎
Не говорим за непотизма по принцип, а за конкретен пример. Иначе съм съгласен -Джордж Буш Jr си беше дъно.
Внимавай - задълбаваш в дъното на най-примитивната руска пропаганда от едно време, като за младата Америка. Старите навици не умират.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Сеп 2026, 14:14

deaf написа: ↑
24 Сеп 2026, 13:31
Също и грамотният човек "вярва", че 2+2=4. Ерго грамотността е "религия". Аман от тия заучени опорни точки.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 24 Сеп 2026, 15:10

24 Сеп 2026, 14:12
Внимавай - задълбаваш в дъното на най-примитивната руска пропаганда от едно време, като за младата Америка. Старите навици не умират.
Това даже не го разбрах.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Сеп 2026, 15:19

24 Сеп 2026, 15:10
24 Сеп 2026, 14:12

Това даже не го разбрах.
Опорната точка, че Буш младши е "нагласен" по някакъв начин, понеже и баща му е бил президент, ерго в САЩ няма истинска демокрация.

Старата руска пропаганда още дрънчи в главата ти.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 24 Сеп 2026, 18:41

Буш младши беше нагласен поради нагласяване на гласовете във Флорида, където губернатор беше някой си Джеб Буш и това не са опорки. И ако баща му не беше президент, никой и нямаше да се сети за него. Ама това е офтопик, така че спираме.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 24 Сеп 2026, 19:19

23 Сеп 2026, 15:59
Не съм запознат в детайли, но съм сигурен, че не е универсален данък от който трябва да се отървеш след тежка бюрократична процедура.
Гледам, че вече сте доизяснили темата. За мен лично мога да кажа, че никога не съм го плащал този данък, просто никъде не съм се обявявал за католик. Ако се впишеш като източно православен или атеист никой за нищо не те търси.
"Напускането" също не е чак пък толкова тежка и сложна процедура, имам колеги, които са го правели вече. Специално в медицината обаче има един интересен момент, че не толкова малка част от болниците са църковни (било то католици или евангелисти, техни организации ги финансират и управляват тези болници) и предпочитат за персонал да наемат "от своите". Ако имат дупка е ясно, но ако има двама сравнително равностойни кандидати, то винаги вземат "религиозния" (плащащ данък). Единствената що годе смислена причина, която са ми казвали немци защо си плащат данъка.

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 26 Сеп 2026, 11:08

24 Сеп 2026, 11:00
Аз съм против силна роля на религиите в обществото, по принцип. В Русия е особено гнусно, като се има предвид, че СССР беше нормална атеистична държава, но не е само в Русия.
Не съм сигурен какво означава "нормална атеистична страна", но не мисля, че СССР е пример за такава. Нормално за мен е да нямаш наложени от държавата задължения или ограничения във връзка с религията. Да не е задължитлено да ходиш на църква в неделя, за да те повишат в службата, но и да не е проблем ако ходиш на църква. Толкова ли е трудно хората да вярват свободно в каквото искат, стига въпросното нещо да не е някаква опасна секта - религиозната свобода трябва да си има граници все пак.
Sharana написа: ↑
24 Сеп 2026, 19:19
23 Сеп 2026, 15:59
Не съм запознат в детайли, но съм сигурен, че не е универсален данък от който трябва да се отървеш след тежка бюрократична процедура.
Гледам, че вече сте доизяснили темата. За мен лично мога да кажа, че никога не съм го плащал този данък, просто никъде не съм се обявявал за католик. Ако се впишеш като източно православен или атеист никой за нищо не те търси.
"Напускането" също не е чак пък толкова тежка и сложна процедура, имам колеги, които са го правели вече. Специално в медицината обаче има един интересен момент, че не толкова малка част от болниците са църковни (било то католици или евангелисти, техни организации ги финансират и управляват тези болници) и предпочитат за персонал да наемат "от своите". Ако имат дупка е ясно, но ако има двама сравнително равностойни кандидати, то винаги вземат "религиозния" (плащащ данък). Единствената що годе смислена причина, която са ми казвали немци защо си плащат данъка.
Благодаря. Да, докато го обсъждахме се зачетох по-подробно и видях, че само определени вероизповедания са включени в списъка и няма православни сред тях.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 28 Сеп 2026, 08:58

deaf написа: ↑
24 Сеп 2026, 13:31
А агностиците, които смятат че няма как да се знае дали бог съществува, към кои спадат? :) И това ли е религия? Коя църква ще им "събира десятъка"? Пастафарианската ли? :)

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 28 Сеп 2026, 12:44

На агностиците не им пука дали има Бог или няма.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 28 Сеп 2026, 13:46

Aз за какъв се броя? Склонен съм да приема, че е възможно Вселената да е симулация или експеримент, защото на моменти е твърде подредена. Това би означавало, че зад нея стои Създател.
Обаче той няма нищо общо с който и да е бог от човешката митология - такъв дето да се интересува от съдбата и поведението на всяко човешко същество по отделно.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 28 Сеп 2026, 17:41

COMMANDER_KEEN написа: ↑
28 Сеп 2026, 13:46
Aз за какъв се броя? Склонен съм да приема, че е възможно Вселената да е симулация или експеримент, защото на моменти е твърде подредена. Това би означавало, че зад нея стои Създател.
Обаче той няма нищо общо с който и да е бог от човешката митология - такъв дето да се интересува от съдбата и поведението на всяко човешко същество по отделно.
Сектант :lol:

Виж в америка обаче избора е най голям

Estimates suggest there are up to 10,000 cults operating in the United States

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 29 Сеп 2026, 08:53

COMMANDER_KEEN написа: ↑
28 Сеп 2026, 13:46
Точно това, до колкото схващам, най-много се доближава до вижданията за вселената на агностиците.
Според мен е некоректно тази група да се причислява към подгрупата на атеистите. А редовно се практикува тази грешка.

Отговори