+1angelmr написа: ↑19 Сеп 2025, 15:03По една случайност контролът на замърсителите ми е една от основните специалности.
Не се използват нитрити, а нитрати! Нитратите са толкова безобидна сол, че в миналото е използване не само като добавка в колбасите, но и буквално като сол за консервиране! Вместо в натрие хлорид, рибите са насипвани със селитра. И след това хората това са го ядели.Днес контролът за съдържание на нитрати е чисто рудиментарен. Нитратие са естествен компонент на почвата и листните зеленчуци така или иначе ги концентрират до значителни нива. НЕ СА опасни за работа с тях без предпазни средства. Не листата на листните зеленчуци, а самите нитрати в чиста форма и под формата на разтвори.
А в концентрацията използвана за правене на сняг (май се ползват рядко) друго освен леко да поонаторят тревата не могат да постигнат.
Това с нитрозамините е меко казано пресилено. Дори самите нитрити в чиста форма доста трудно образуват нитрозамини в стомаха. Има и други конкурентни реакции в компоненти на храната, които преимуществено захващат реактивните форми на азота.
А тъпото е това че азотният оксид всъщност е част и от метабоилизма на човека и диетарният прием на нитрити всъщност е важен елемент от здравословното хранене.Ако правилно разбирам (точно по това не съм специалист) нитратите редуцирани до нитрити от микрофлората в устата, осигуряват около една трета от азотният оксид нужен за регулацията на кръвоносните съдове. И недостатъчната консумация на нитрати (чрез свежите зеленчуци) е една от причините за влошаване епидемията от хипертония.
Не гарантирам че тази хипотеза е вярна, споделям я като нещо интересно. И защото нитратите твърде много и твърде незаслужено ги демонизират!
Бях се наточил и аз да пиша, ама ти ме спаси
Пък и вероятно щеше да бъде възприето като заяждане.
Във всеки случай много легенди, много нещо