Общи приказки ⇒ Емиграция
Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q
-
raptor
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Емиграция
Относно конспиративните теории, в сащ дори положението е по лошо, плоската земя, не са кацнали на луната, ковид тъпотиите, дори и на Путин опорките. Повечето конспирации тръгват от там. Така че тенденцията на затъпяване на населението и масово оскотяване е повсеместна.
А за бъдещето на България, благодарение на Украйна имаме шанс за добро такова. Кочината дори да успее да замрази конфликта, скоро няма да може да помисли за нови кампании, я в по далечно бъдеще - я камилата, я камиларя
А за бъдещето на България, благодарение на Украйна имаме шанс за добро такова. Кочината дори да успее да замрази конфликта, скоро няма да може да помисли за нови кампании, я в по далечно бъдеще - я камилата, я камиларя
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Детето всъщност е едно и е на 4 г.Amazon написа: ↑23 Авг 2023, 16:27Преди много години(май още не бяхме в ЕС) тъстът ми ме попита за негови познати, които искат да емигрират в САЩ, какво ще ги посъветвам. Казах му ако не са на 20, или ранни 30 с наистина добър английски, много оправни и добри професионалисти, много да си помислят преди да пробват нещо такова.Dinain написа: ↑23 Авг 2023, 10:24Тогава имам въпроси.
И аз, и жена ми сме живяли в чужбина и сме избрали да се върнем, устроили сме живота си в България и сме доволни. Сещам се за две семейства познати, едните заминаха за Канада, другите се канят да заминават за САЩ, и не мога да разбера защо.
Става въпрос за средна класа семейства в София, с малки деца, и двамата родители работещи в офиси, имат коли, имат апартаменти, не са бедни, не са прости. Особено второто семейство, жената е брокер на недвижими имоти и освен това е fixer-upper. Въртят по 3-4 апартамента на година, купуват, обзавеждат, продават или дават под наем. Мъжът работи супервайзър нещо по кол-центровете. Не са първа младост, говорим за възраст 45+.
И изведнъж съобщават, че смятат да продават всичко и да заминават за САЩ (вече са работили/учили там навремето), мъжът да записва MBA (викам си на акъла "за кога?"). Като ги питам какво толкова не им харесва тук, признават, че нищо не им липсва, и дават някакви мъгляви обяснения "повече възможности там", "детето да има повече възможности за развитие", мръсотията, разбитите тротоари, лошата образователна система в БГ, простотията, чалгата и т.н., които ми звучат вече като опорни точки.
Та въпросът ми е какво кара такива хора да емигрират?
Ситуацията в България няма нищо общо с 90-те, когато беше разбираемо да търсиш спасение от мизерията в чужбина.
Твоите познати изглежда, че търсят промяна и повярвай ми, ще я намерят. САЩ не е точно Европа. Това, че са учили и работили тук наистина ще им помогне донякъде. Обаче на децата им, ако както предполагам вече са тийнейджъри, ще им е трудно. Каквито и байки да се разправят образованието наистина е по-добро и учителите са добри, и училищата и програмите, но това идва на дебела цена. Тези тийнейджъри, ще трябва да свикнат автобуса да ги взима в 6.30 сутринта и да ги връща в 3 следобед. След това домашни до тъмно. Ако искат социален живот, ще трябва да се включат и в някакви дейности след училище - спорт, културни мероприятия и т.н. Вчера си прибрах дъщеричката, дето e втора година в гимназията в 9 вечерта. И отиде да пише домашни!
Трудно е да ходиш на някого в обувките. Може твоите познати да търсят по-подредения и предвидим живот в САЩ. Обаче гарантирано, ще има много стрес при такава промяна. Много, ще помогне, че не отиват на празно място и майката е там.
Да не забравяме и документния статус. Легалното емигриране в САЩ е много трудно, особено ако ти го искаш а не те теб.
И двамата имат предишни бракове, мъжът има и друг син, но вече е голям и самостоятелен.
Мисля, че са наясно какво ги чака, те там са се запознали. Не е било толкова отдавна. Ами не мога да го разбера, лятото са 2 седмици в Испания при брат му, после 2 седмици в Гърция на море. Живеят си прекрасно от моя гледна точка, но наистина не можеш да си на друг в обувките...
Родителите ми заминаха на 45 г. за държава с непозната писменост и лунен календар, баща ми изкара нова диплома на 50 г., та знам от първа ръка, че по принцип всичко е възможно (макар и не еднакво вероятно). Но ситуацията, в която те заминаха през 1998 г., няма общо с тази сега в България от 2023 г. Тогава наистина не виждаха перспектива.
То е ясно, че никой не емигрира, защото му е добре. Но представите ми за "толкова ми е зле, че емигрирам", не се покриват с представите на други хора, затова ми е чудна мотивацията им за такава крайна стъпка.
Някаква лелка на гише ми се развикала и затова ще емигрирам в друга държава? Ха!
Мисълта ми е, ако на тези им е толкова зле, какво да кажем за останалите 90% от населението, които са по-зле от тях материално?
Може наистина да търсят по-подредения и предвидим живот в САЩ.
Да, наясно съм, че има и все повече завръщащи се. Но питането ми беше за заминаващите.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
-
kota
- Редовен потребител
- Контакт:
Не забравяй че и ние в САЩ пътуваме в чужбина и то немалко.
Страната също е голяма и предлага огромно разнообразие на интересни места за всеки вкус.
Страната също е голяма и предлага огромно разнообразие на интересни места за всеки вкус.
-
angelmr
- Редовен потребител
- Контакт:
Но в САЩ нямат 70% неваксинирани защото вярват че ваксините ги убиват предполагам... Само 30% малко или много са поддали на тази конспирология. 30% пак е безумно много, но в родната ни държавица процента е 70...raptor написа: ↑23 Авг 2023, 19:06Относно конспиративните теории, в сащ дори положението е по лошо, плоската земя, не са кацнали на луната, ковид тъпотиите, дори и на Путин опорките. Повечето конспирации тръгват от там. Така че тенденцията на затъпяване на населението и масово оскотяване е повсеместна.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Ами то малко звучи, като че те се връщат (там) а не заминават. Вече защо го правят, може просто да нямат лесен за дефиниране отговор. Аз ако се завърна, ще е заради храната.Dinain написа: ↑23 Авг 2023, 22:35Детето всъщност е едно и е на 4 г.
И двамата имат предишни бракове, мъжът има и друг син, но вече е голям и самостоятелен.
Мисля, че са наясно какво ги чака, те там са се запознали. Не е било толкова отдавна. Ами не мога да го разбера, лятото са 2 седмици в Испания при брат му, после 2 седмици в Гърция на море. Живеят си прекрасно от моя гледна точка, но наистина не можеш да си на друг в обувките...![]()
Родителите ми заминаха на 45 г. за държава с непозната писменост и лунен календар, баща ми изкара нова диплома на 50 г., та знам от първа ръка, че по принцип всичко е възможно (макар и не еднакво вероятно). Но ситуацията, в която те заминаха през 1998 г., няма общо с тази сега в България от 2023 г. Тогава наистина не виждаха перспектива.
То е ясно, че никой не емигрира, защото му е добре. Но представите ми за "толкова ми е зле, че емигрирам", не се покриват с представите на други хора, затова ми е чудна мотивацията им за такава крайна стъпка.
Някаква лелка на гише ми се развикала и затова ще емигрирам в друга държава? Ха!И аз, и жена ми сме по-дебелокожи.
![]()
Мисълта ми е, ако на тези им е толкова зле, какво да кажем за останалите 90% от населението, които са по-зле от тях материално?
Може наистина да търсят по-подредения и предвидим живот в САЩ.
Да, наясно съм, че има и все повече завръщащи се. Но питането ми беше за заминаващите.
Колкото до въпроса ти - дали при качеството на живот, което описваш е логично да се емигрира, моето мнение е че няма смисъл. Освен по причини сериозно кариерно развитие, желание за по-добро образование, или някакво неистово желание за промяна и нова обстановка. Макар че при последното трябва да се има предвид, че човек не може да избяга от себе си. Емиграцията не решава лични проблеми, само може да добави нови.
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Това за съжаление е най-големия аргумент (поне IMHO) срещу връщането в България на старини. Адекватна медицина (с редки изключения) можеш да получиш само в София и в големите градове (Пловдив, Варна, Бургас). Бързата помощ, особено в София, си е много проблемна тема.
Човек, особено със "западни" спестявания и пенсия, може да си докара много добър и спокоен живот в къща с красива природа наоколо. Но колкото повече стават годинките, толкова по-висок става и риска да се сблъска човек с медицината. И качеството и е солиден аргумент, за който се мисли, особено на такава възраст вече.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Чувал съм го и го разбирам много добре, поради тази причина едни мои роднини пенсионери не се връщат за постоянно в България, а го карат на "лятна резиденция" (ремонт на съществуващ или купуване нов апартамент в София, който се ползва за база през лятото; през зимата си ходят обратно "там"). Заради здравеопазването не смеят да се върнат за постоянно, през зимата си насрочват всичките прегледи и процедури там.Sharana написа: ↑24 Авг 2023, 20:42Това за съжаление е най-големия аргумент (поне IMHO) срещу връщането в България на старини. Адекватна медицина (с редки изключения) можеш да получиш само в София и в големите градове (Пловдив, Варна, Бургас). Бързата помощ, особено в София, си е много проблемна тема.
Човек, особено със "западни" спестявания и пенсия, може да си докара много добър и спокоен живот в къща с красива природа наоколо. Но колкото повече стават годинките, толкова по-висок става и риска да се сблъска човек с медицината. И качеството и е солиден аргумент, за който се мисли, особено на такава възраст вече.
Но - въпреки това, огромната част българи от тяхното поколение се върнаха от Израел в България след като се пенсионираха. Говоря за 80%-90%, почти не им останаха приятели там, всички са в БГ (това е особена държава и трудно се свиква). Или там са живяли под наем, или са купили апартамент и вече изплатили, децата са вече пораснали и семейни, животът там е скъп. По-логично от финансова гледна точка е да продадат каквото там имат и да се върнат в БГ, където с пенсията от там (каквото са натрупали за 20-30 г.) живеят много по-по-охолно.
А на един приятел роднините се върнаха от Германия преди две години, при все че жената е бивш лекар(!), и невъзвръщенец (в Германия е от 70-те). След 40 години в немско(!), излезе в пенсия, продаде частния кабинет, продадоха къщата и се върнаха да си карат старините в България. А са на 70+ години.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
-
kota
- Редовен потребител
- Контакт:
От това което съм чувал за Германия, не е място в което бих желал да живея така че напълно разбирам познатите ти.
САЩ все още са сравнително нормални и най-важното, все още има избор от щати в които да се живее.
САЩ все още са сравнително нормални и най-важното, все още има избор от щати в които да се живее.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Вече минаха 5 месеца, давам ъпдейт за моите познати, които заминаха за Флорида (често се чуваме). Сега разбрах й повече подробности за мотивацията им.
Двигателят е жената, както обикновено се случва, на мъжът не му пука особено. Сега ми наприказва неща, които никога досега не беше споделяла - например била ужасена, че в България детето й ще израстне сред прости деца. Стандартните неща за лошото обслужване тук или там, "неуредиците" и т.н. Иначе тя е много ербап и се занимаваше с купуване, ремонтиране и преподаване на апартаменти, така че с прости хора и бюрокрация контактуваше всекидневно.
Все още са в еуфорията на първите 6 месеца. Детенцето им тръгна 1-ви клас или някаква там предучилищна, това им е бил големия зор да изхвърчат с такава скорост - тя само е чакала да й излязат някакви документи, подадени преди 2 години и излетяха с 200.
3 апартамента имат в София (вярно, с кредити), които сега се обзавеждат, ремонтират и продават дистанционно от Флорида с всичките съпътстващи трудности (пълномощно се заверява при консула във Вашингтон), за какво беше този зор да заминат и сега да правят тези акробатики - сакън да не изпусне детето 1-ви клас или дори един срок и да е приобщено в американската култура. Но вече се оплакват и от тази култура - открили са, че детето трябва да има айфон и маратонки Найк, иначе е лузър. Освен това другите деца се делят на кой на каква църква ходи в неделя.
Все още чакат някакви разрешителни за работа и живеят от спестени пари, детето ходи на много културни мероприятия наистина. Купиха една стартова двустайна къщичка, за толкова им стигнаха парите...
Горди са, че са се заселили в богато градче с 14,000 жители и само 2.6% "черни". Наблизо имало офиси на 8 големи компании от ранга на Тесла, Спейс Х, IBM и проч. и там работят всички. Хвърлят око натам, английският им е добър, макар че ще почват от нулата, не е като да ги чака там някаква готова позиция или кариера. Ще компенсират липса на опит, външност и акцент с упорство...
Но имам усещането, че всичко откриват в движение, и не са имали никакъв конкретен план какво ще работят, колко ще изкарват и къде ще живеят - просто някакво неистово желание да заминат "на Запад" на всяка цена.
ПП
Претрепали са първия си алигатор, пратиха ми снимки - в рекичката, която им минава през задния двор. Имало и мечки, ровят в кофите за боклук.
+1някакво неистово желание за промяна и нова обстановка
Двигателят е жената, както обикновено се случва, на мъжът не му пука особено. Сега ми наприказва неща, които никога досега не беше споделяла - например била ужасена, че в България детето й ще израстне сред прости деца. Стандартните неща за лошото обслужване тук или там, "неуредиците" и т.н. Иначе тя е много ербап и се занимаваше с купуване, ремонтиране и преподаване на апартаменти, така че с прости хора и бюрокрация контактуваше всекидневно.
Все още са в еуфорията на първите 6 месеца. Детенцето им тръгна 1-ви клас или някаква там предучилищна, това им е бил големия зор да изхвърчат с такава скорост - тя само е чакала да й излязат някакви документи, подадени преди 2 години и излетяха с 200.
3 апартамента имат в София (вярно, с кредити), които сега се обзавеждат, ремонтират и продават дистанционно от Флорида с всичките съпътстващи трудности (пълномощно се заверява при консула във Вашингтон), за какво беше този зор да заминат и сега да правят тези акробатики - сакън да не изпусне детето 1-ви клас или дори един срок и да е приобщено в американската култура. Но вече се оплакват и от тази култура - открили са, че детето трябва да има айфон и маратонки Найк, иначе е лузър. Освен това другите деца се делят на кой на каква църква ходи в неделя.
Все още чакат някакви разрешителни за работа и живеят от спестени пари, детето ходи на много културни мероприятия наистина. Купиха една стартова двустайна къщичка, за толкова им стигнаха парите...
Горди са, че са се заселили в богато градче с 14,000 жители и само 2.6% "черни". Наблизо имало офиси на 8 големи компании от ранга на Тесла, Спейс Х, IBM и проч. и там работят всички. Хвърлят око натам, английският им е добър, макар че ще почват от нулата, не е като да ги чака там някаква готова позиция или кариера. Ще компенсират липса на опит, външност и акцент с упорство...
Но имам усещането, че всичко откриват в движение, и не са имали никакъв конкретен план какво ще работят, колко ще изкарват и къде ще живеят - просто някакво неистово желание да заминат "на Запад" на всяка цена.
ПП
Претрепали са първия си алигатор, пратиха ми снимки - в рекичката, която им минава през задния двор. Имало и мечки, ровят в кофите за боклук.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- centara
- Редовен потребител
- Контакт:
Древните мъдреци са казали - човекът е като дърво, можеш да го пресаждаш до определена възраст, след това пуска здрави корени и ако се пробваш да го пресадиш, ще ги прекъснеш и то ще изсъхне. Освен това, дори да го пресадиш успешно, след един момент хората стават сантиментални, започват да живеят повече от спомените си и това неистово ги кара да се върнат към местата където са най-хубавите им спомени, тези от съзнателното им детство - закуските на баба, играта с приятелите, дребните неща, които в очите на дете са истинско съкровище, първата любов ей такива работи. Та защо да емигрирам, като ще трябва да се връщам?
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F"
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!
Dinain: "Украински Mirage-4F"
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
И аз съм на това мнение.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз пък вчера се прибрах у дома, надявам се - за постоянно.
Не можах да свикна с чуждата обстановка - всичко ми беше стресиращо.
Тук се чувствам спокоен, всичко ми харесва.
Пих нормална бира, хапнах свинско, наспах се чудесно на чист въздух...
Който иска - да си продава живота за пари, аз приключих с това.
Не можах да свикна с чуждата обстановка - всичко ми беше стресиращо.
Тук се чувствам спокоен, всичко ми харесва.
Пих нормална бира, хапнах свинско, наспах се чудесно на чист въздух...
Който иска - да си продава живота за пари, аз приключих с това.
Excellent! Steven is my name!
Жадность фраера погубит...
Жадность фраера погубит...
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Много добър довод.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
България поне за мен с настоящата ми работа и доходи всъщност не е лошо място за живеене. С тъпотиите на държава и админситрация съм привикнал преди години, та не са ми чак такава драма. А го има и моментът, че Западна Европа и щатите вече са по-различни от преди 20-тина години и не ме влекат чак толкова.centara написа: ↑30 Мар 2024, 15:51Древните мъдреци са казали - човекът е като дърво, можеш да го пресаждаш до определена възраст, след това пуска здрави корени и ако се пробваш да го пресадиш, ще ги прекъснеш и то ще изсъхне. Освен това, дори да го пресадиш успешно, след един момент хората стават сантиментални, започват да живеят повече от спомените си и това неистово ги кара да се върнат към местата където са най-хубавите им спомени, тези от съзнателното им детство - закуските на баба, играта с приятелите, дребните неща, които в очите на дете са истинско съкровище, първата любов ей такива работи. Та защо да емигрирам, като ще трябва да се връщам?
Обаче ако след някоя година Копейката спечели избори и започне да си прокарва идеите, ще емигрирам не ами, няма и да искам да чуя повече за тая клета държава... А народът е достаъчно малоумен за да го сътвори :/
Всъщност и сега бих емигрирал, ако се отвори наистина хубава възможност, вероятно не за постоянно, но за някакъв мандат от 4-5 години. Лошото е, че родителите остаряха, а да взема и тях вече става непосилно...
-
Пепеляев
- Редовен потребител
- Контакт:
Бавно и полека(в последните 3-4 години процесът се засили) България се превръща в сравнително нормално място за живеене. В най-тегавите години от класа ми у нас бяха останали 6-7 от 27 човека. Сега доходите се очовечиха и на последната сбирка бяха почти 20(Ковид и възможността за дистанционна работа помогнаха
))) Не бойте се, електоратът на Копейкин(бивш на Сидеров и на патреотите) не може да пребори хората, които искат Европа( а и много най-сетне осъзнаха какво ще изгубят, ако дойде московски ботуш)
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Да допълня Пепеляев - не мисля, че това е въобще някаква реална възможност. Динамиката е точно обратната, копейките губят почва постоянно и се превръщат в обект на присмех - защото нямат какво да предложат като цивилизационен избор дори теоретично, и са просто сбор от рубладжии. Масата я интересува парата, не ценностите, така е. Но не мога да се сетя за нито една държава излязла от ЕС, за да влезе в русский мир.COMMANDER_KEEN написа: ↑04 Апр 2024, 16:11Обаче ако след някоя година Копейката спечели избори и започне да си прокарва идеите...
Истинските, ортодоксални русофили пък са още по-малко малцинство.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22