Общи приказки ⇒ Емиграция

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

raptor
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Емиграция

Мнение от raptor » 23 Авг 2023, 19:06

Относно конспиративните теории, в сащ дори положението е по лошо, плоската земя, не са кацнали на луната, ковид тъпотиите, дори и на Путин опорките. Повечето конспирации тръгват от там. Така че тенденцията на затъпяване на населението и масово оскотяване е повсеместна.
А за бъдещето на България, благодарение на Украйна имаме шанс за добро такова. Кочината дори да успее да замрази конфликта, скоро няма да може да помисли за нови кампании, я в по далечно бъдеще - я камилата, я камиларя

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 23 Авг 2023, 22:35

Amazon написа: ↑
23 Авг 2023, 16:27
Dinain написа: ↑
23 Авг 2023, 10:24
Тогава имам въпроси. :)

И аз, и жена ми сме живяли в чужбина и сме избрали да се върнем, устроили сме живота си в България и сме доволни. Сещам се за две семейства познати, едните заминаха за Канада, другите се канят да заминават за САЩ, и не мога да разбера защо.

Става въпрос за средна класа семейства в София, с малки деца, и двамата родители работещи в офиси, имат коли, имат апартаменти, не са бедни, не са прости. Особено второто семейство, жената е брокер на недвижими имоти и освен това е fixer-upper. Въртят по 3-4 апартамента на година, купуват, обзавеждат, продават или дават под наем. Мъжът работи супервайзър нещо по кол-центровете. Не са първа младост, говорим за възраст 45+.

И изведнъж съобщават, че смятат да продават всичко и да заминават за САЩ (вече са работили/учили там навремето), мъжът да записва MBA (викам си на акъла "за кога?"). Като ги питам какво толкова не им харесва тук, признават, че нищо не им липсва, и дават някакви мъгляви обяснения "повече възможности там", "детето да има повече възможности за развитие", мръсотията, разбитите тротоари, лошата образователна система в БГ, простотията, чалгата и т.н., които ми звучат вече като опорни точки.

Та въпросът ми е какво кара такива хора да емигрират?

Ситуацията в България няма нищо общо с 90-те, когато беше разбираемо да търсиш спасение от мизерията в чужбина.
Преди много години(май още не бяхме в ЕС) тъстът ми ме попита за негови познати, които искат да емигрират в САЩ, какво ще ги посъветвам. Казах му ако не са на 20, или ранни 30 с наистина добър английски, много оправни и добри професионалисти, много да си помислят преди да пробват нещо такова.

Твоите познати изглежда, че търсят промяна и повярвай ми, ще я намерят. САЩ не е точно Европа. Това, че са учили и работили тук наистина ще им помогне донякъде. Обаче на децата им, ако както предполагам вече са тийнейджъри, ще им е трудно. Каквито и байки да се разправят образованието наистина е по-добро и учителите са добри, и училищата и програмите, но това идва на дебела цена. Тези тийнейджъри, ще трябва да свикнат автобуса да ги взима в 6.30 сутринта и да ги връща в 3 следобед. След това домашни до тъмно. Ако искат социален живот, ще трябва да се включат и в някакви дейности след училище - спорт, културни мероприятия и т.н. Вчера си прибрах дъщеричката, дето e втора година в гимназията в 9 вечерта. И отиде да пише домашни!

Трудно е да ходиш на някого в обувките. Може твоите познати да търсят по-подредения и предвидим живот в САЩ. Обаче гарантирано, ще има много стрес при такава промяна. Много, ще помогне, че не отиват на празно място и майката е там.

Да не забравяме и документния статус. Легалното емигриране в САЩ е много трудно, особено ако ти го искаш а не те теб.
Детето всъщност е едно и е на 4 г. :)
И двамата имат предишни бракове, мъжът има и друг син, но вече е голям и самостоятелен.

Мисля, че са наясно какво ги чака, те там са се запознали. Не е било толкова отдавна. Ами не мога да го разбера, лятото са 2 седмици в Испания при брат му, после 2 седмици в Гърция на море. Живеят си прекрасно от моя гледна точка, но наистина не можеш да си на друг в обувките... :(

Родителите ми заминаха на 45 г. за държава с непозната писменост и лунен календар, баща ми изкара нова диплома на 50 г., та знам от първа ръка, че по принцип всичко е възможно (макар и не еднакво вероятно). Но ситуацията, в която те заминаха през 1998 г., няма общо с тази сега в България от 2023 г. Тогава наистина не виждаха перспектива.

То е ясно, че никой не емигрира, защото му е добре. Но представите ми за "толкова ми е зле, че емигрирам", не се покриват с представите на други хора, затова ми е чудна мотивацията им за такава крайна стъпка.

Някаква лелка на гише ми се развикала и затова ще емигрирам в друга държава? Ха! :lol: И аз, и жена ми сме по-дебелокожи. :D

Мисълта ми е, ако на тези им е толкова зле, какво да кажем за останалите 90% от населението, които са по-зле от тях материално?
Може наистина да търсят по-подредения и предвидим живот в САЩ.

Да, наясно съм, че има и все повече завръщащи се. Но питането ми беше за заминаващите.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

kota
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kota » 23 Авг 2023, 22:50

Не забравяй че и ние в САЩ пътуваме в чужбина и то немалко.
Страната също е голяма и предлага огромно разнообразие на интересни места за всеки вкус.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 24 Авг 2023, 09:00

raptor написа: ↑
23 Авг 2023, 19:06
Относно конспиративните теории, в сащ дори положението е по лошо, плоската земя, не са кацнали на луната, ковид тъпотиите, дори и на Путин опорките. Повечето конспирации тръгват от там. Така че тенденцията на затъпяване на населението и масово оскотяване е повсеместна.
А за бъдещето на България, благодарение на Украйна имаме шанс за добро такова. Кочината дори да успее да замрази конфликта, скоро няма да може да помисли за нови кампании, я в по далечно бъдеще - я камилата, я камиларя
Но в САЩ нямат 70% неваксинирани защото вярват че ваксините ги убиват предполагам... Само 30% малко или много са поддали на тази конспирология. 30% пак е безумно много, но в родната ни държавица процента е 70...

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 24 Авг 2023, 17:34

Dinain написа: ↑
23 Авг 2023, 22:35
Детето всъщност е едно и е на 4 г. :)
И двамата имат предишни бракове, мъжът има и друг син, но вече е голям и самостоятелен.

Мисля, че са наясно какво ги чака, те там са се запознали. Не е било толкова отдавна. Ами не мога да го разбера, лятото са 2 седмици в Испания при брат му, после 2 седмици в Гърция на море. Живеят си прекрасно от моя гледна точка, но наистина не можеш да си на друг в обувките... :(

Родителите ми заминаха на 45 г. за държава с непозната писменост и лунен календар, баща ми изкара нова диплома на 50 г., та знам от първа ръка, че по принцип всичко е възможно (макар и не еднакво вероятно). Но ситуацията, в която те заминаха през 1998 г., няма общо с тази сега в България от 2023 г. Тогава наистина не виждаха перспектива.

То е ясно, че никой не емигрира, защото му е добре. Но представите ми за "толкова ми е зле, че емигрирам", не се покриват с представите на други хора, затова ми е чудна мотивацията им за такава крайна стъпка.

Някаква лелка на гише ми се развикала и затова ще емигрирам в друга държава? Ха! :lol: И аз, и жена ми сме по-дебелокожи. :D

Мисълта ми е, ако на тези им е толкова зле, какво да кажем за останалите 90% от населението, които са по-зле от тях материално?
Може наистина да търсят по-подредения и предвидим живот в САЩ.

Да, наясно съм, че има и все повече завръщащи се. Но питането ми беше за заминаващите.
Ами то малко звучи, като че те се връщат (там) а не заминават. Вече защо го правят, може просто да нямат лесен за дефиниране отговор. Аз ако се завърна, ще е заради храната. :) Скоро се запознах със семейство от Вашингтон DS, които не искат в България, за да не се чувстват безпомощни, като остареят. Бащата на мъжа, който си е в България, миналото лято чакал за линейка половин ден.

Колкото до въпроса ти - дали при качеството на живот, което описваш е логично да се емигрира, моето мнение е че няма смисъл. Освен по причини сериозно кариерно развитие, желание за по-добро образование, или някакво неистово желание за промяна и нова обстановка. Макар че при последното трябва да се има предвид, че човек не може да избяга от себе си. Емиграцията не решава лични проблеми, само може да добави нови.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 24 Авг 2023, 20:42

24 Авг 2023, 17:34
Скоро се запознах със семейство от Вашингтон DS, които не искат в България, за да не се чувстват безпомощни, като остареят. Бащата на мъжа, който си е в България, миналото лято чакал за линейка половин ден.
Това за съжаление е най-големия аргумент (поне IMHO) срещу връщането в България на старини. Адекватна медицина (с редки изключения) можеш да получиш само в София и в големите градове (Пловдив, Варна, Бургас). Бързата помощ, особено в София, си е много проблемна тема.

Човек, особено със "западни" спестявания и пенсия, може да си докара много добър и спокоен живот в къща с красива природа наоколо. Но колкото повече стават годинките, толкова по-висок става и риска да се сблъска човек с медицината. И качеството и е солиден аргумент, за който се мисли, особено на такава възраст вече.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Авг 2023, 23:32

Sharana написа: ↑
24 Авг 2023, 20:42
24 Авг 2023, 17:34
Скоро се запознах със семейство от Вашингтон DS, които не искат в България, за да не се чувстват безпомощни, като остареят. Бащата на мъжа, който си е в България, миналото лято чакал за линейка половин ден.
Това за съжаление е най-големия аргумент (поне IMHO) срещу връщането в България на старини. Адекватна медицина (с редки изключения) можеш да получиш само в София и в големите градове (Пловдив, Варна, Бургас). Бързата помощ, особено в София, си е много проблемна тема.

Човек, особено със "западни" спестявания и пенсия, може да си докара много добър и спокоен живот в къща с красива природа наоколо. Но колкото повече стават годинките, толкова по-висок става и риска да се сблъска човек с медицината. И качеството и е солиден аргумент, за който се мисли, особено на такава възраст вече.
Чувал съм го и го разбирам много добре, поради тази причина едни мои роднини пенсионери не се връщат за постоянно в България, а го карат на "лятна резиденция" (ремонт на съществуващ или купуване нов апартамент в София, който се ползва за база през лятото; през зимата си ходят обратно "там"). Заради здравеопазването не смеят да се върнат за постоянно, през зимата си насрочват всичките прегледи и процедури там.

Но - въпреки това, огромната част българи от тяхното поколение се върнаха от Израел в България след като се пенсионираха. Говоря за 80%-90%, почти не им останаха приятели там, всички са в БГ (това е особена държава и трудно се свиква). Или там са живяли под наем, или са купили апартамент и вече изплатили, децата са вече пораснали и семейни, животът там е скъп. По-логично от финансова гледна точка е да продадат каквото там имат и да се върнат в БГ, където с пенсията от там (каквото са натрупали за 20-30 г.) живеят много по-по-охолно.

А на един приятел роднините се върнаха от Германия преди две години, при все че жената е бивш лекар(!), и невъзвръщенец (в Германия е от 70-те). След 40 години в немско(!), излезе в пенсия, продаде частния кабинет, продадоха къщата и се върнаха да си карат старините в България. А са на 70+ години. :idea:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

kota
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kota » 24 Авг 2023, 23:57

От това което съм чувал за Германия, не е място в което бих желал да живея така че напълно разбирам познатите ти.
САЩ все още са сравнително нормални и най-важното, все още има избор от щати в които да се живее.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 30 Мар 2024, 15:37

Вече минаха 5 месеца, давам ъпдейт за моите познати, които заминаха за Флорида (често се чуваме). Сега разбрах й повече подробности за мотивацията им.
някакво неистово желание за промяна и нова обстановка
+1

Двигателят е жената, както обикновено се случва, на мъжът не му пука особено. Сега ми наприказва неща, които никога досега не беше споделяла - например била ужасена, че в България детето й ще израстне сред прости деца. Стандартните неща за лошото обслужване тук или там, "неуредиците" и т.н. Иначе тя е много ербап и се занимаваше с купуване, ремонтиране и преподаване на апартаменти, така че с прости хора и бюрокрация контактуваше всекидневно.

Все още са в еуфорията на първите 6 месеца. Детенцето им тръгна 1-ви клас или някаква там предучилищна, това им е бил големия зор да изхвърчат с такава скорост - тя само е чакала да й излязат някакви документи, подадени преди 2 години и излетяха с 200.

3 апартамента имат в София (вярно, с кредити), които сега се обзавеждат, ремонтират и продават дистанционно от Флорида с всичките съпътстващи трудности (пълномощно се заверява при консула във Вашингтон), за какво беше този зор да заминат и сега да правят тези акробатики - сакън да не изпусне детето 1-ви клас или дори един срок и да е приобщено в американската култура. Но вече се оплакват и от тази култура - открили са, че детето трябва да има айфон и маратонки Найк, иначе е лузър. Освен това другите деца се делят на кой на каква църква ходи в неделя.

Все още чакат някакви разрешителни за работа и живеят от спестени пари, детето ходи на много културни мероприятия наистина. Купиха една стартова двустайна къщичка, за толкова им стигнаха парите...

Горди са, че са се заселили в богато градче с 14,000 жители и само 2.6% "черни". Наблизо имало офиси на 8 големи компании от ранга на Тесла, Спейс Х, IBM и проч. и там работят всички. Хвърлят око натам, английският им е добър, макар че ще почват от нулата, не е като да ги чака там някаква готова позиция или кариера. Ще компенсират липса на опит, външност и акцент с упорство...

Но имам усещането, че всичко откриват в движение, и не са имали никакъв конкретен план какво ще работят, колко ще изкарват и къде ще живеят - просто някакво неистово желание да заминат "на Запад" на всяка цена.

ПП
Претрепали са първия си алигатор, пратиха ми снимки - в рекичката, която им минава през задния двор. Имало и мечки, ровят в кофите за боклук.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 30 Мар 2024, 15:51

Древните мъдреци са казали - човекът е като дърво, можеш да го пресаждаш до определена възраст, след това пуска здрави корени и ако се пробваш да го пресадиш, ще ги прекъснеш и то ще изсъхне. Освен това, дори да го пресадиш успешно, след един момент хората стават сантиментални, започват да живеят повече от спомените си и това неистово ги кара да се върнат към местата където са най-хубавите им спомени, тези от съзнателното им детство - закуските на баба, играта с приятелите, дребните неща, които в очите на дете са истинско съкровище, първата любов ей такива работи. Та защо да емигрирам, като ще трябва да се връщам?
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 30 Мар 2024, 15:56

centara написа: ↑
30 Мар 2024, 15:51
Та защо да емигрирам, като ще трябва да се връщам?
И аз съм на това мнение. :)
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bushman » 30 Мар 2024, 16:00

Аз пък вчера се прибрах у дома, надявам се - за постоянно.
Не можах да свикна с чуждата обстановка - всичко ми беше стресиращо.
Тук се чувствам спокоен, всичко ми харесва.
Пих нормална бира, хапнах свинско, наспах се чудесно на чист въздух...
Който иска - да си продава живота за пари, аз приключих с това.
Excellent! Steven is my name!

Жадность фраера погубит...

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 03 Апр 2024, 21:26

Та защо да емигрирам, като ще трябва да се връщам?
Много добър довод.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 04 Апр 2024, 16:11

Древните мъдреци са казали - човекът е като дърво, можеш да го пресаждаш до определена възраст, след това пуска здрави корени и ако се пробваш да го пресадиш, ще ги прекъснеш и то ще изсъхне. Освен това, дори да го пресадиш успешно, след един момент хората стават сантиментални, започват да живеят повече от спомените си и това неистово ги кара да се върнат към местата където са най-хубавите им спомени, тези от съзнателното им детство - закуските на баба, играта с приятелите, дребните неща, които в очите на дете са истинско съкровище, първата любов ей такива работи. Та защо да емигрирам, като ще трябва да се връщам?
България поне за мен с настоящата ми работа и доходи всъщност не е лошо място за живеене. С тъпотиите на държава и админситрация съм привикнал преди години, та не са ми чак такава драма. А го има и моментът, че Западна Европа и щатите вече са по-различни от преди 20-тина години и не ме влекат чак толкова.
Обаче ако след някоя година Копейката спечели избори и започне да си прокарва идеите, ще емигрирам не ами, няма и да искам да чуя повече за тая клета държава... А народът е достаъчно малоумен за да го сътвори :/
Всъщност и сега бих емигрирал, ако се отвори наистина хубава възможност, вероятно не за постоянно, но за някакъв мандат от 4-5 години. Лошото е, че родителите остаряха, а да взема и тях вече става непосилно...

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 04 Апр 2024, 16:54

Бавно и полека(в последните 3-4 години процесът се засили) България се превръща в сравнително нормално място за живеене. В най-тегавите години от класа ми у нас бяха останали 6-7 от 27 човека. Сега доходите се очовечиха и на последната сбирка бяха почти 20(Ковид и възможността за дистанционна работа помогнаха :)))) Не бойте се, електоратът на Копейкин(бивш на Сидеров и на патреотите) не може да пребори хората, които искат Европа( а и много най-сетне осъзнаха какво ще изгубят, ако дойде московски ботуш)

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Апр 2024, 21:10

COMMANDER_KEEN написа: ↑
04 Апр 2024, 16:11
Обаче ако след някоя година Копейката спечели избори и започне да си прокарва идеите...
Да допълня Пепеляев - не мисля, че това е въобще някаква реална възможност. Динамиката е точно обратната, копейките губят почва постоянно и се превръщат в обект на присмех - защото нямат какво да предложат като цивилизационен избор дори теоретично, и са просто сбор от рубладжии. Масата я интересува парата, не ценностите, така е. Но не мога да се сетя за нито една държава излязла от ЕС, за да влезе в русский мир.

Истинските, ортодоксални русофили пък са още по-малко малцинство.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори