Общи приказкиРазличия в парадигмата

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 271
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

Различия в парадигмата

Мнение от vvurbanov » 19 Ное 2019, 00:22

Capra (1996) , дефинира парадигмата като „съзвездие от концепции, ценности, възприятия и практики, споделени от общност, което формира определена визия за реалността.”

…...Преди няколко години забелязах, че има върли русофили.Такива не бях срещал през соца и силно ме заинтересува, защо някои хора стават русофили, а други не?

Другото което ми направи впечатление из форумите е, че много от тях вярват в конспиративни теории, имат магическо мислене, привърженици са на алтернативната медицина и паранауката.Или ако някой вярва в една конспирация, шансът да поддържа целия набор от тия глупости е много голям. Естествено по образованите не вярват в кемтрейлса, паранауката,.... а си избират нещо друго което да съвпада с техните възгледи.Общото между всички обаче е негативната парадигма за света.

В един форум постнах темата “Добрите новини в България”.Добрите новини обаче, предизвикаха силен дисонанс в индивидите с негативен мироглед, и след няколко страници с емоционални постове я заключиха.

По време на соца, имаше желязна завеса.Казваха ни че на запад има безработица, цари бедност и глад.
При нас обратно, работа да искаш.Имахме безплатно образование, здравеопазване, почивки и всичко беше евтино.Животът беше сигурен защото не знаехме колко убийства,кражби и катастрофи стават у нас.Казваха ни, че сме по силни във военно и икономическо отношение.Нямаше място за никаква тревога и притеснения.И ние изпитвахме необходимата сигурност, според както казва Маслоу.

След 89-та година, негативните новини здравата превзеха СМИ.

Те обаче предизвикват стрес.И тия индивиди, които не са устойчиви на стреса, не могат да се върнат в хомеостаза. Хроничният стрес е резултат от стресови събития, които продължават през сравнително дълъг период от време. Хроничният стрес и липсата на ресурси за справяне, пък водят до развитието на психологически проблеми като депресия . Тия с по високи нива на емоционалност и невротизъм са по предразположени да развият негативно мислене.

“Формированию повышенной тревожности способствуют различные факторы: помимо личностных особенностей человека (включая его психические особенности, физиологию и личный опыт), это также наследие семьи, негативная картина мира и негативное представление о себе.”

Устойчивостта на стрес зависи от генетичните фактори, образование,възраст, култура, големина и продължителност на стрес факторите,..Абе някои са по биологично уязвими, липсва им опит ,нямат техника за справяне, и като им се стовари по продължителен стрес, който надхвърля ресурсите им , те фалират.

Освен това хората получиха възможност да се сравняват със запада. Това сравнение според ( self-discrepancy theory)предизвиква дискомфорт и също води до негативни емоции.По тоя начин се генерира песимизъм който има защитна функция.Помага да се контролира тревожността, и е свързан с ниската самооценка.Така заедно с депресията от хроничната тревожност се поражда чувство за малоценност.(За това не е чудно, че в нета има голям напън от тия индивиди, да изкарат българите най-велики в спорта, науката и историята).
Когато хората загубят усещането за сигурност, те се обръщат към авторитарни режими, които да им помогнат да си възвърнат чувството за контрол.И възпалените мозъци започват да харесват Сталин и социализма.Готови са да загубят свободата на словото.Нямат и нищо против да бъде ограничена свободата им на движение.

Силните негативни емоции блокират когнитивния дял на мозъка и индивидите не могат да мислят критично . Така тия с конспиративното мислене могат да поддържат противоречиви когниции. Публикувани са изследвания, че те могат да вярват едновременно в конспирацията, че лейди Даяна е убита следствие на заговор и в друга според която тя е жива и се крие някъде.Това обяснява защо русофилите не отиват в Русия, въпреки, че много я обичат.Също както пушачите знаят, че тютюна е вреден но продължават да пушат.Така и за русофилите западът е гнил, но въпреки това не могат да се удържат и отиват при гейовете ....

Когнитивните (самообслужващи)пристрастия карат хората да мислят, че имат заслуга за успехите си, а провалите се дължат на външни причини.Индивида създава образа на врага, за да има кого да обвини за своите неуспехи.
“Ресентиме́нт (фр. ressentiment /rəsɑ̃timɑ̃/ «противочувствование, злопамятность, озлобление») — чувство враждебности к тому, что субъект считает причиной своих неудач («врага»), бессильная зависть, «тягостное сознание тщетности попыток повысить свой статус в жизни или в обществе»[1]. Чувство слабости или неполноценности, а также зависти по отношению к «врагу» приводит к формированию системы ценностей, которая отрицает систему ценностей «врага». Субъект создает образ «врага», чтобы избавиться от чувства вины за собственные неудачи.”
Тоест трябва да имат враг(САЩ,Европа,Норвегия,....Турция според конюктурата) ,който ни пречи да живеем като хората.
“Но виждается края европейскаго робство.” :D
В крайна сметка тия теории на конспирацията които описват света като място където ни командват, пръскат с кемтрейлз,лъжат,...заедно със запада който ни пречи, създават негативен мироглед за света в депресираните индивиди.Те имат основни убеждения, че светът е опасно, неудачно, наказателно място, където винаги се случва нещо ужасно.

Руската пропаганда съвпада с гледната точка на субектите с негативно мислене и за това те стават русофили. Тя е в косонанс с техните представи за света.(Мигрантите идват, гейовете също, ще ни вземат православните ценности и ще ни пробутат атлантически,....)Пропагандата не само съвпада с когнициите на русофилите, но вдига още повече нивото на емоциите. И те преизпълнени с вечна благодарност се хвърлят да я репликират с всичките сили, събирани през 5 вековното турско робство. :D

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8111
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от vassiln » 19 Ное 2019, 00:46

Дааа.
След този пост свалям бана, който ви бях наложил. Поздравления за аргументацията. Психологията винаги ми е била интересна, но така и не ми остана време да се накълва с книжки.
Но не може ли да се констатира същото за много русофоби (особено на запад), и даже иранофоби, ислямофоби и други подобни? Не е ли присъщо това на всички "национални" фобии, ако мога така да се изразя?
И още един въпрос - дали не се припокриват с фило-фобската тема? Все се канех там да се опитам да разгледам общите черти на крайните русофили и крайните русофоби, както и общите белези на тези (уж противоположни) явления.
Може ли да помоля да не ми рипате на талази до 12 юли - неделя?

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8575
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Amazon » 19 Ное 2019, 02:35

Много приятно стегнато изложение, без излишни емоции. Аз бих добавил и още един фактор, който депресира българина - неочакваната среща с други българи. Преди ерата на интернет, за повечето българи от добри семейства изрази,като "тъпунгер", "зъл прост селяндур", "подлец", "глупак", "чуждопклонник", "завистлив неудачник", "психопат", "социопат" и т.н. са просто изрази. Обидни изрази. Изрази от филмите и книгите. Изрази, които навярно сме използвали спрямо съучениците си, или като се сбием с някой в градинката, но не сме мисели, че наистина са такива. Просто сме искали да обидим някой, който в повечето случаи не го е заслужавал истински.

Обаче при нас се случи нещо интересно. Прехода, поне най-тежката му част съвпадна с навлизането на интернет. И в началото достъпа до интернет ни затвърди това, което знаехме от училище и виждахме в университета - българите са що-годе нормални, интелигентни и симпатични хора, които не вярват че близнаците в Ню Йорк са взривени с малка термоядрена бомба, кацането на Луната е холивудска трагикомедия и че социализма си е заслужавал, дори само заради вкусните кремвирши със соя.

Обаче прехода продължи дълго, а интернет неумолимо се разрастваше. И в един ужасен момент достигна до всички. Буквално до всички. Включая до най-омерзените. Хора които до сега нямаха достъп до "микрофона", или биха си замълчали, хора до които си нямал достъп, или бегъл такъв, получиха Рупора. И ние открихме, че зад всички онези гадни думички, наистина стоят живи хора. Големи и шумни групи хора, а не имагинерни образи. И те са твои сънародници! Какво по-депресиращо от това?

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 4968
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Кухулин » 19 Ное 2019, 04:15

Аз познавам доста русофили в реалния живот. Текста в първия пост описва само част от тях. Друга част са богати, интелигентни и много добре образовани стари комунисти, които ползват всички блага на западната цивилизация въпреки традиционните си русофилски убеждения :)

А относно интернета мога да споделя, че толкова глупави русофили, колкото по форумите, на живо не съм срещал.

Centurionus
Редовен потребител
Мнения: 421
Регистриран на: 15 Дек 2016, 20:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Centurionus » 19 Ное 2019, 08:03

Псевдо-научно претенциозен опит да се налепят етикети , да се категоризира част от обществото . Хората са много по-шарени и многобразни от колкото могат да разберат категоризиращите ги .
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Flancer
Редовен потребител
Мнения: 1186
Регистриран на: 10 Окт 2016, 23:08
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Flancer » 19 Ное 2019, 08:23

Навсякъде навлизането на информационните технологии дава поле за изява на всички. Не на най-скапаните, а просто на всички, и навсякъде, не само при нас - във всяка страна има групи с крайни според други възгледи - крайнолеви, крайнодесни, феминистки, анархисти, всякакви. Фили и фоби в краен вариант не са изключение в този смисъл. Анализът е интересен, макар изводът да е, че "филите" всъщност са "фоби" :), анти нещо, а не про руски. Вероятно е така всъщност.

Все пак, нали имаше тема за фили/фобиите? Както и да е, интересното е, че допреди 10-на години, може би допреди кризата, фили-фобиите във информационното пространство далеч не бяха толкова крайни, сякаш новото поколение ползватели на интернет е по-... хм... кресливо, ако мога да го нарека така, може би като резултат от промяната във живота като цяло, нуждата човек да е по-пробивен, по-нахален, ако щете. Тоест - кресливите в живота вдигат врява и в интернет и не допускат възможността отсрещната страна да е права в някакъв момент.

Тук далеч не става въпрос за негативните новини - някои от "русофилите", които познавам нямаха никакъв проблем с новините - просто разрушаването на цели системи в обществото и захвърлянето им на пазара на труда на 40-50 години без никаква реална квалификация валидна за "новото време" ги вкара в един кръг на постоянен стрес и отричане на новото и лелеене по "онова време". Всеки го е виждал в родители, роднини - и няма как да бъдат съдени, за тях наистина новото време е по-лошо и определния като "възпалени мозъци" са обидни безмислени - защото според основните правила на същото това ново време и впредвид свободата на изразяване - те имат право да си вярват в каквото си искат, стига да не пречат на другите да си упражняват техните си вярвания :)... Иии стига да не се опитват да действат активно за връщането на онзи строй разбира се.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2256
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от ValBo » 19 Ное 2019, 08:26

vvurbanov написа:
19 Ное 2019, 00:22

“Ресентиме́нт (фр. ressentiment /rəsɑ̃timɑ̃/ «противочувствование, злопамятность, озлобление») — чувство враждебности к тому, что субъект считает причиной своих неудач («врага»), бессильная зависть, «тягостное сознание тщетности попыток повысить свой статус в жизни или в обществе»[1]. Чувство слабости или неполноценности, а также зависти по отношению к «врагу» приводит к формированию системы ценностей, которая отрицает систему ценностей «врага». Субъект создает образ «врага», чтобы избавиться от чувства вины за собственные неудачи.”
Тоест трябва да имат враг....
Всъщност, целият пост е за да оправдае тази част от мисленето. Трябва да има враг.
В случая хората с друга гледна точка.
Finita la commedia

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 18948
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Dinain » 19 Ное 2019, 08:39

Преди година, на един нощен път в атласките планини водих дебат за възхода на ислямския фундаментализъм. Дали мнозинството от тези хора наистина вярват, че връщането към порядките от едно време ще ги направи силни? Каква е ролята на интернет?

Преди 20 години наивно вярвах, че разпространението на интернет ще стопи разликите между хората и завърши глобализацията. Грешал съм. Талибанът, гледащ YouTube, не си казва "Явно те знаят нещо повече от мен, ако ги имитирам, ще стана като тях". Вместо това, талибанът вижда, че "те имат, а той няма" (сила, пари, кекс, просперитет, култура, наука, престиж и пр.). Оттам мисловният процес протича като "Щом те имат, а аз нямам, значи те са взели от мен, ограбили са ме, несправедливо е".

И талибанът намира съмишленици, с които се опитва да атакува, убие, ограби този проспериращ свят, не да го имитира. В неговата парадигма той е бил несправедливо ощетен. Сравнете с Русия, сравнете с непригодните русофили. Разликата е само в интензитета, не в динамиката.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1596
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от centara » 19 Ное 2019, 11:02

Dinain написа:
19 Ное 2019, 08:39
Преди година, на един нощен път в атласките планини водих дебат за възхода на ислямския фундаментализъм. Дали мнозинството от тези хора наистина вярват, че връщането към порядките от едно време ще ги направи силни? Каква е ролята на интернет?

Преди 20 години наивно вярвах, че разпространението на интернет ще стопи разликите между хората и завърши глобализацията. Грешал съм. Талибанът, гледащ YouTube, не си казва "Явно те знаят нещо повече от мен, ако ги имитирам, ще стана като тях". Вместо това, талибанът вижда, че "те имат, а той няма" (сила, пари, кекс, просперитет, култура, наука, престиж и пр.). Оттам мисловният процес протича като "Щом те имат, а аз нямам, значи те са взели от мен, ограбили са ме, несправедливо е".

И талибанът намира съмишленици, с които се опитва да атакува, убие, ограби този проспериращ свят, не да го имитира. В неговата парадигма той е бил несправедливо ощетен. Сравнете с Русия, сравнете с непригодните русофили. Разликата е само в интензитета, не в динамиката.
Хубаво е, че се повдигат такива теми. Очевидно когнитивните липси на русофилите не правят впечатление само на мен, което е добре.
Иначе, според мен ислямският фундаменталист вижда нещата по малко по-различен начин. Нговите родители са мечтаели да се освободят от колониалното си подчинение и да постигнат просперитет със собствени сили, но са се провалили в изграждането на държава основана на система от правила, които стимулират хората да създават и произвеждат. Вместо това, дъжравата, в която живеят, се основава на правила, които преразпределят в полза на някакъв диктатор и неговите близки. Децата на тези хора израстват обезверени и отчаяни от това, че никога няма да имат това, което виждат по телевизията и Интернет (демографският бум само го засилва). Единствената утеха им остава моралната победа: "Да, онези имат блага, но са грешници, неверници и развратници. Ние тънем в нищета, но сме на правия път, предначертан от Аллах. Аллах изисква борба с неверниците и ние ще го направим в негово име." Оттам нататък се намира някакъв повод (подкрепата за Израел е най-честия) и се преминава към тероризъм.
При русофилите е подобно, само че при тях утехата от житейския им провал идва факта, че техният идол разполага с Тополи и Искандери, с които може да занули резултата.
Едно от общите неща между ислямските фундаменталисти и русофилите е, че и едните и другите не виждат откъде идва тяхната нищета - при едните тя се дължи на придържането към правила и морални ценности от преди 1500 г., а при другите от нуждата да имат някакъв бащица, на когото да се молят и оплакват от лошите боляри.

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 941
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от plamenhk » 19 Ное 2019, 14:50

vvurbanov написа:
19 Ное 2019, 00:22
...защо някои хора стават русофили, а други не?
Различията в парадигмата на хората е комбинация от няколко фактора един от които е и семейното възпитание. т.е. идеологическата атмосфера в която израства индивида.
Благополучието и успехите на семейството се свързва непосредствено с партийната му принадлежност а тя по определение е неразделна част от Матушката. Това по силно е изразено в семейния кръг на представителите на репресивния апарат (армия, милиция, тайни служби, доносници и др), АБПФК и пр, т.е. при тези индивиди при които не реалния капацитет на възможностите а партийната принадлежност е изиграла решаваща роля при заемането на дадена професия, административна позиция и пр.други фактори свързани с благополучието в семейството.

Прехода отдели много от тези хора, стоящи по долу в партийната йерархия, от "копанята", разруши връзките ,привилегиите им а децата им останаха без тази тиха подкрепа на тогавашните избранници на обществото. На тези хора "демокрацията" им е виновна а фактът че промяната бе извършена и режисирана от техните другари оставят без коментар. Това вътрешно предателство към тях на любимата Партия по разбираема причина не обръща недоволството им срещу нея а само засилва гневът им от промяната към капитализъмЪ олицитворена от пиндосите, геропейците и пр назидателни пропагандни образи. Това са закономерни следствия от диктатурата на цървула.

В по особенна форма това важи и за горната част от партийната каста, вече забогатяла и превърнали се на практика в капиталисти.
Много добре знаят благодарение на какво са не само станали богати, но и продължават да забогатяват. Взаимното обвързване изисква официалното афиширане на определени политико-идеологически възгледи, т.е. това е най общото което ги обединява, свързва още от "кастово" време.
centara написа:
19 Ное 2019, 11:02
Едно от общите неща между ислямските фундаменталисти и русофилите е, че и едните и другите не виждат откъде идва тяхната нищета - при едните тя се дължи на придържането към правила и морални ценности от преди 1500 г., а при другите от нуждата да имат някакъв бащица, на когото да се молят и оплакват от лошите боляри.
Хубава тема, но нямам намерение да задълбавам в нея. Общото е големия процент на "сволочта" и лесното и манипулиране от пропагандата на управляващите.

Ислямските фундаменталисти пропагандират религиозен "социализъм", т.е. някакво равенство чрез уж по справедливо преразпределение на благата на религиозна основа.

«Русский мир» пропагандира мания за имперско и цивилизационно величие, неизживяна от съветско време, съчетана с изключителността на руската загадъчна душа и класическото плашене с имагинерния враг на Запад.
Величието във времето на застоя и царството на корупцията се изразява единствено в дрънкане на оръжия.

В чем заключается это величие?
Может быть, вы создали страну с условиями жизни, превосходящие или как минимум равные условиям в развитых странах?
Может быть, ваши социально-политические достижения являются передовыми для всей земной цивилизации?
Так нет же – кроме уникальности в плане местоблюстительства (ибо новейшая история просто не знает аналогов российскому тандему) вы своим «молчанием ягнят» и попустительством опустили Россию на уровень диктатур Зимбабве, Сирии и С.Кореи: я имею ввиду несменяемость власти, вождизм, тоталитаризм и самодурство правителей.
Я не могу считать великим и ваше «достижение» в плане национальной идеи, потому как [ФАШИЗМ] или [РАШИЗМ] (давайте называть вещи своими именами), который, согласно последним официальным соц. опросам, поддерживают около 80% россиян, в глазах всего цивилизованного мира является предметом презрения и осуждения.
Вот давайте представим себе такую фантастическую ситуацию: Россия каким-то образом победила ненавистные США и все страны Запада и стала единоличным лидером в мире, образцом для подражания и маяком развития цивилизации.

ЧТО ВЫ МОЖЕТЕ ПРЕДЛОЖИТЬ ЧЕЛОВЕЧЕСТВУ?
Коррупцию? Воровство? Чиновнический беспредел? Ментовской террор? Атмосферу зависти, лжи, лицемерия, кумовства, клеветы и подлости?
Или это будет право сильного, закон джунглей и правила дикой звериной стаи, где для проявления Личности просто нет места, а любое проявление индивидуальности поглощается омутом коллективизма?
ЧТО?!!
Посмотрите на себя со стороны: ведь вы же последние лет 25 живете именно по этим принципам! Только среди вас присутствует понятие ЛОХА, у вас считается доблестью унижение слабого, обман доверчивого и предательство ближнего.
Вы гордитесь применением насилия в решении любых проблем – от бытовых до международных.
Вы готовы сделать все, чтобы вас БОЯЛИСЬ, не понимая той простой вещи, что истинное величие и отдельного человека, и президента, и всего госудатства заключается не в СТРАХЕ, а в УВАЖЕНИИ!
https://gorlis-gorsky.livejournal.com/t ... 0%B8%D1%80

Изображение

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1783
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от kramer » 19 Ное 2019, 20:01

Каквото повикало, такова се обадило. Разликата между талибана и либерала е като "+" и "-". Демек двамата правят тока на либерастията.

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 941
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от plamenhk » 20 Ное 2019, 10:46

centara написа:
19 Ное 2019, 11:02
Едно от общите неща между ислямските фундаменталисти и русофилите е, че и едните и другите не виждат откъде идва тяхната нищета ....
В горният си пост само загатнах общата черта а сега ще бъда малко по конкретен - общото е ниския интелектуален праг на индивидите изповядващи подобни идеи а оттук непоносимостта към интелигенцията, нейните виждания и място в обществото, т.е. страха от обществена конкуренцията (политическа, икономическа, културна и пр) налага определени ограничения и норми с цел по голяма изолация и недопускане на външно влияние в такова общество. На пропагандата (политическа/религиозна) се отдава изключително внимание, като един от основните стълбове върху които се крепи системата.
Такава управленческа структура и такова общество прави държавата много по стерилна от гледна точка на прогреса (икономически, обществен и пр) и в замяна на това изисква вътрешна мобилизация чрез търсенето на външен/вътрешен враг/опасност, както и големи обещания за добър живот в бъдеще гарантирани от особеностите на «Русский мир» и «الدّولة الإسلاميّة ».

Такива системи не са конкурентноспособни и съществуването им почива или на базата на търговията с полезни изкопаеми или на експанзията към съседни държави,т.е. агресивно присвояване на чужди блага.
vvurbanov написа:
19 Ное 2019, 00:22
Capra (1996) , дефинира парадигмата като „съзвездие от концепции, ценности, възприятия ... което формира определена визия за реалността.”
Визията на кривите огледала - виждат не реалния образ, а това, което те искат и си въобразяват, или пък им втълпяват:
Centurionus написа:
19 Ное 2019, 08:03
Псевдо-научно претенциозен опит да се налепят етикети , да се категоризира част от обществото .
ValBo написа:
19 Ное 2019, 08:26
Всъщност, целият пост е за да оправдае тази част от мисленето. Трябва да има враг.
В случая хората с друга гледна точка.
kramer написа:
19 Ное 2019, 20:01
Разликата между талибана и либерала е като "+" и "-". Демек двамата правят тока на либерастията.

Centurionus
Редовен потребител
Мнения: 421
Регистриран на: 15 Дек 2016, 20:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Centurionus » 22 Ное 2019, 09:40

Не ме цитирай за да ме посочваш /причисляваш към дадена група . Пак ще повторя като за чугунена глава "Псевдо-научен опит да се налепят етикети " и ще добавя : Цялата теза/тема е да се обиди/осмее групата от форумните участници считани от теб за русофили по "интелигентен" начин , използвайки психологически термини в опит да им се състави неглижиращ психопортрет едновременно обясявайки причините довели до това . И цялото това упражнение по прозаичната причина да се избегне бан за обида .
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8111
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от vassiln » 25 Ное 2019, 22:42

plamenhk написа:
20 Ное 2019, 10:46
....
Такива системи не са конкурентноспособни и съществуването им почива или на базата на търговията с полезни изкопаеми или на експанзията към съседни държави,т.е. агресивно присвояване на чужди блага.
....
Мисля че присвояването на чужди блага, вкл. агресивното, не е патент на определени съвременни и недемократични системи. Британците са грабили арабски, африкански, индийски и прочие блага по времето, когато са били образец за демокрация. По подобен начин и холандците. И белгийците до 1959 г.
А и ме учудва как простичко виждате нещата - да се пита човек защо ли, като са толкова неконкурентоспособни, такива системи изобщо са оцелели и съществуват?
Може ли да помоля да не ми рипате на талази до 12 юли - неделя?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 18948
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Dinain » 26 Ное 2019, 00:45

Не знаех, че Британската империя още съществува... :) Нито, че е била "образец за демокрация". :)
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 941
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от plamenhk » 27 Ное 2019, 12:37

vassiln написа:
25 Ное 2019, 22:42
Мисля че присвояването на чужди блага, вкл. агресивното, не е патент на определени съвременни и недемократични системи
А кой твърди обратното ?
Присвояването е характерно за човека от моментът когато той за първи път е казал това е мое. А колкото до "системите", пазете се от законната си половинка при развод. ;)
vassiln написа:
25 Ное 2019, 22:42
А и ме учудва как простичко виждате нещата...
Звучи ми като увод в шекспирска трагедия.
vassiln написа:
25 Ное 2019, 22:42
... да се пита човек защо ли, като са толкова неконкурентоспособни, такива системи изобщо са оцелели и съществуват?
Направо манга адаптация на "Хамлет" - не драматиаирайте чак толкова. Северна Корея и Куба отдавна съществуват, но да са конкурентни на западните държави може би вие ще докажете в отделна тема по подобие на "брадатата ДЕМОНОкрация".
Приходите на Русия от износ на суровини достигаха 80% (около 50% преки приходи и около 30% от мита, акцизи, данъци и др на стоки закупени и внесени с тези пари).

А между другото аз по горе съвсем накратко съм посочил за какво става дума :
plamenhk написа:
20 Ное 2019, 10:46
Такава управленческа структура и такова общество прави държавата много по стерилна от гледна точка на прогреса (икономически, обществен и пр)...
Телените огради имаха за цел да спират социалистическото "стадо" да не излезе а не да спират капиталистическите "вълци" да влизат. Това е само една от ограничителните мерки, които са различни за репресираните общества, но целта им е една и съща.
Именно тази "стерилност" налага тези предпазни мерки.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 4533
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Almasy » 27 Ное 2019, 12:59

plamenhk написа:
27 Ное 2019, 12:37
Телените огради имаха за цел да спират социалистическото "стадо" да не излезе а не да спират капиталистическите "вълци" да влизат.
Баш....Но къса е човешката памет, много бързо се забрави....
Макар, че севернокорейци продължават да се давят (в граничната река с Китай) и кубинци (в пролива към Флорида).
А младите идея просто си нямат. Инак е много куул да носиш фланелка с лика на Че :evil:
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8111
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от vassiln » 27 Ное 2019, 13:12

Dinain написа:
26 Ное 2019, 00:45
Не знаех, че Британската империя още съществува... :) Нито, че е била "образец за демокрация". :)
Ако бе прочел на какво отговарям по-внимателно, сигурно щеше да забележиш, че planenhk визира "руский мир" и Иран. Аз, може би разширително, слагам в същата категория и общества като севернокорейското, китайското и саудитското.
Всъщност в тези общества конкуренция има, и то може би даже по-жестока, но не е точно пазарна.
Така че всички сме прави. :D
Може ли да помоля да не ми рипате на талази до 12 юли - неделя?

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8575
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Amazon » 27 Ное 2019, 18:55

vassiln написа:
27 Ное 2019, 13:12
Всъщност в тези общества конкуренция има, и то може би даже по-жестока, но не е точно пазарна.
Така че всички сме прави. :D
Тц. Не сте. Едно е конкуренция в условията на социална еволюция (като на Запад, или в България), съвсем друго в условията на атавистична борба за оцеляване. В единият случай крайната цел е физическо оцеляване и няккави базови нужди в другият доста повече неща, но с една дума - развитие.

Твоят тип конкуренция я има в затворите. Колкото по-жесток и мръсен затвора, толкова по-жестока и първична. Иначе да - в това че сравняваш религиозни, идеологически, или криминални диктатури с мексикански затвор има много смисъл, макар да не се припокриват на 100%.

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8111
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от vassiln » 27 Ное 2019, 20:09

Amazon написа:
27 Ное 2019, 18:55
vassiln написа:
27 Ное 2019, 13:12
Всъщност в тези общества конкуренция има, и то може би даже по-жестока, но не е точно пазарна.
Така че всички сме прави. :D
Тц. Не сте. Едно е конкуренция в условията на социална еволюция (като на Запад, или в България), съвсем друго в условията на атавистична борба за оцеляване. В единият случай крайната цел е физическо оцеляване и няккави базови нужди в другият доста повече неща, но с една дума - развитие.

Твоят тип конкуренция я има в затворите. Колкото по-жесток и мръсен затвора, толкова по-жестока и първична. Иначе да - в това че сравняваш религиозни, идеологически, или криминални диктатури с мексикански затвор има много смисъл, макар да не се припокриват на 100%.
За еволюцията - ще ти отговоря, когато отговориш на питането ми за ПТУР и саудитския кораб (в темата за бронираните крайцери и на ЛС, където отново те питах). Все пак трябва да има реципрочност в диалога.
А относно мнението ти за степента на "източната" конкуренция - че е въпрос не на забогатяване, а на оцеляване, не съм съвсем съгласен. Все пак повечето руски, корейски и китайски олигарси и предприемачи не са били отвличани, стреляни или взривявани. На нас са известни само крайните случаи, в които някой са го утрепали, но понеже се "информираме от новините", не сме и чували за десетките хиляди гербер местни велможи от "Единна Русия", дето се конкурират само за политическата протекция, след което се облягат на задните си части за още един мандат и се молят покровителя да продължи да е губернатор / депутат / общински съветник / министър / директор на полицията в района, и так далее.
Сякаш намекваш за едни мили родни картинки, с което неволно ни изместваш по-на-изток, но това го отдавам най-вече на късмета ти да си относително далече от тук. И не е мексикански затвор, а съвсем нормална житейска среда за три от най-големите континенти. Където са грубо 81% от световното население.
Може ли да помоля да не ми рипате на талази до 12 юли - неделя?

vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 271
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от vvurbanov » 28 Ное 2019, 12:11

Тоя цитат е от темата "Добри новини за България"
Христо Спириев написа:
26 Ное 2019, 09:08
От значение е че сме на дъното.
А перспектива за промяна и по високи темпове на развитие не се вижда.
Това е разочарованието на българите.
Но за това не ни е виновен никой, никой.
От нас самите зависи да оправим и подредим собствения си двор!
Вината е силна емоция и предизвиква тревожност .Вменяването и, променя реалността и парадигмата на индивидите.Използва се в пропагандата.И брака, "няма нищо по полезно от виновен мъж в семейството" :D
Интересно е, че в затворите никой не се смята за виновен. То иначе не може да се живее с това чувство.Всеки от затворниците намира някакъв начин да намали дисонанса.
"Как няма да крада? Аз не искам ли сутрин да закуся шкембе чорба, трябват ми пари за цигари, дрехи,автобус, кафе,....Тя е виновна, убих я защо ми каза, ...."

Сещам се за Американска трагедия от Драйзър.Много неприятно чувство изпитвах докато я чета защото човек се вживява.Хубаво, че беше отдавна и вече съм я забравил.И престъпление и наказание е подобна.Такива книги вече не чета, но тогава толкова ми е бил акъла.

Христо Спириев
Редовен потребител
Мнения: 1113
Регистриран на: 05 Фев 2017, 13:46
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от Христо Спириев » 28 Ное 2019, 21:57

vvurbanov написа:
28 Ное 2019, 12:11
Тоя цитат е от темата "Добри новини за България"
Христо Спириев написа:
26 Ное 2019, 09:08
От значение е че сме на дъното.
А перспектива за промяна и по високи темпове на развитие не се вижда.
Това е разочарованието на българите.
Но за това не ни е виновен никой, никой.
От нас самите зависи да оправим и подредим собствения си двор!
Вината е силна емоция и предизвиква тревожност .Вменяването и, променя реалността и парадигмата на индивидите.Използва се в пропагандата....
И комбинирано със страх. Страх и неприязън.
За малките деца Торбалан, той не съществува, те не са го виждали, само са чували колко е СТРАШЕН, но е достатъчен да ги плаши. И те слушкат.
За големите, пораснали деца не върши работа и си трябват други, по големи страхове........ :)

"Вокруг одни враги", "Американцы хотят захватить Сибирь" (побългарено трябваме им като територия, плацдарм, да ни унищожат и да заселят тук араби, африканци, марсианци, абе кот имат под ръка), то мигранти, то гейове, то змеойве и джендъри (абе някой виждал ли е ги е?), то децата ще ни вземат (мигар те самите не бягат от нас там на ... при тях де :lol: ), то османците пак ще ни поробят (това се очертава, като голяма и перманентна страшилка), то ще ни катурнат семейните ценности (сякаш са наш патент и сал ние единствени в света ги притежаваме. А притежаваме ли ги?), то ще ни отнемат православните ценности (ама кои и какви са никой не казва!!!), то ......какво ли не е под заплаха и повод за страхуване от Торбалан?

Страх трябва. Страх и неприязън!
Трябва си Торбалан.

А след това идва "спасителя".
Е, да ни спаси от Торбалан (който децата не са виждали) и разбира се да ни предложи себе си.
Безалтернативно.
Извинете, имах предвид безаналогово.

jordani
Редовен потребител
Мнения: 681
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от jordani » 28 Ное 2019, 23:51

Аз наскоро се запознах с едно друго обяснение на същите факти и то също е психологическо, макар че е съвсем различно. Става дума за последната книга на Франсис Фукуяма, това е статия през кеш, че иначе е сложно:
Against Identity Politics. The New Tribalism and the Crisis of Democracy

Като предисловие от мен: няколко месеца преди падането на Берлинската стена Фукуяма пише статия, в която твърди, че хората желаят свобода и тъй като демокрацията осигурява най-много свобода, държавите ще се развиват в тази посока. Последващите събития потвърждават тази теза и авторът се прочува. Но след 15-20 години тенденцията не изглежда толкова безалтернативна и Фукуяма (като честен изследовател) се опитва да разбере защо всички хора не поставят свободата на първо място. Според него, докато през XX век политиката се е занимавала с икономически въпроси, днес хората искат признание на достойнството си и така политиците печелят избори или се крепят на власт там, където няма избори. Това поражда т.нар. политики на идентичност.

Пак от мен: аз виждам следните характерни черти:
- Това са различни малцинства - гейове, феминистки, вегани, еколози, цветнокожи. Дори когато става дума за русофили и ислямисти, те сами се разглеждат в световен мащаб и се осъзнават като малцинства.
- Всяко едно такова малцинство смята своето мнение за единствено правилно и също, че има морално превъзходство над мнозинството, а мнозинството го подтиска.
- Не искат толерантност и равноправие, а признание на моралното им превъзходство и заедно с това привилегии.

Така че (също и според Фукуяма) националните идентичности се разрушават, а се засилват горните идентичности, наричани племенни. Това е голям проблем и за демокрацията, която се основава на равноправие и обща идентичност.

Който иска да научи какво е тимос според Платон и още много умни неща, може да прочете цитираната статия. Още по-любознателните могат да намерят много видеота в www.youtube.com при търсене на Fukuyama от последната година.

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8111
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от vassiln » 29 Ное 2019, 05:55

Вай, голям проблем.
От тия дето си ги изредил горе, според някои тук съм русофил или ислямист, а аз се определям и като еколог. Но дори и в това малцинство съм малцинство - нямам нищо против АЕЦ.
Търся ли признание? Разбира се, като много други тук. А да сте видели да искам привилегии? Чувствам ли се подтиснат? По-скоро аз подтискам.
Тия генерализации и типизации са любими на платонистите, и изобщо на хората с недостатъчно въображение. Както казва Насим Талеб, за личността на един човек са много по-важни неговия пол и професия, отколкото националността. Тя е изчерпващо се клише, и колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре.
Разните Фукуями след 50 години никой не ги помни, и само са доказателство за неспособността ни да предвиждаме.
Та тези "промяна на парадигмата", "състояние на страх", "следващото поколение ще съсипе всичко" и други подобни мъдрости са всъщност едни от най-константните явления още от хилядолетия. Още отпреди Платон сигурно.
А следващото поколение може би ще му е през... за демокрацията, алкохола и наркотиците, ако има Wi-Fi.
А Платон, разните пиронисти, скептици, циници и подобни мислители да си слагат тимоса където му е мястото и да не ни занимават с телевизионни клипове (YouTube е съвременното TV). :D
Може ли да помоля да не ми рипате на талази до 12 юли - неделя?

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 941
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Различия в парадигмата

Мнение от plamenhk » 29 Ное 2019, 15:39

vassiln написа:
27 Ное 2019, 13:12
planenhk визира "руский мир" и Иран.
Не, сравнявам с "Ислямска държава/халифат" («الدّولة الإسلاميّة »).
Centurionus написа:
22 Ное 2019, 09:40
Пак ще повторя като за чугунена глава "Псевдо-научен опит да се налепят етикети " и ще добавя : Цялата теза/тема е да се обиди/осмее групата от форумните участници считани от теб за русофили по "интелигентен" начин , използвайки психологически термини в опит да им се състави неглижиращ психопортрет едновременно обясявайки причините довели до това .
Мисля че точно чугунена глава може да повтаря като латерна едно и също, без оборващи доказателства. Спестете си тези литературно пропагандни клишете и ОБЯСНЕТЕ с какво не сте съгласен и ЗАЩО.
Almasy написа:
27 Ное 2019, 12:59
plamenhk написа:
27 Ное 2019, 12:37
Телените огради имаха за цел да спират социалистическото "стадо" да не излезе а не да спират капиталистическите "вълци" да влизат.
Баш....Но къса е човешката памет, много бързо се забрави....
Макар, че севернокорейци продължават да се давят (в граничната река с Китай) и кубинци (в пролива към Флорида).
А младите идея просто си нямат. Инак е много куул да носиш фланелка с лика на Че :evil:
За съжаление е така. От всички човешки грехове Господ най - тежко наказва глупостта, затова и българският път към демокрация е по тежък , но в замяна на това по дълъг.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани