Съвременно въоръжениеПропагандата

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 766
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Пропагандата

Мнение от ISTORIK » 19 Сеп 2019, 15:57

Пропагандата е интердисциплинарна област и се изследва от гледна точка на историята, журналистиката, теорията на комуникацията, политическите и икономическите науки, социологията и психологията.

С течение на времето пропагандата е развила огромен арсенал от техники и модели за въздействия върху хората. Докато манипулацията може да съществува и на индивидуално ниво, пропагандата сработва само при наличие на масова аудитория.

Пропагандата е вид послание, целящо да въздейства на мнението или на поведението на хората във връзка с някаква кауза, позиция, идеология, която облагодетелства дадена група или личност. Често, вместо безпристрастни и доказани факти, пропагандата може да представи съзнателно манипулирана информация с цел заблуда на обществото. Когато посланието, което трябва да се втълпи на хората, има опасност да не се хареса на обществеността, то бива предложено по такъв начин, че да въздейства и да бъде прието.

Пропагандата може да бъде: религиозна, политическа, военна, икономическа.

За първи път терминът се появява през XVII век (от латински propagare – разпространявам) и има неутрален характер. Използван е в Конгрегация за пропаганда на вярата (Congregatio de Propaganda Fide), комитет от римокатолически кардинали, учреден през 1622 г. от папа Григорий XV. Политически характер придобива по време на Първата световна война.

Голямата съветска енциклопедия дава определение на пропаганда като: „Разпространение на политически, философски, научни, художествени и други възгледи и идеи с цел тяхното внедряване в общественото съзнание и активизиране на масова практическа дейност.“ Като средства за осъществяване на тази цел се сочат лекции, радио, телевизия, печатни издания. Съвременната пропаганда разчита в голяма степен на възможностите и потенциала на новите информационни технологии, глобалните новинарски медии, онлайн форумите и социалните мрежи.

Енциклопедия Британика дава следното определение: „Пропагандата се свежда до повече или по-малко систематични опити за манипулиране на мнението и убежденията на хората посредством различни символи: думи, лозунги, монументи, музика, поезия и т.н.“

Преднамереното изкривяване на фактите и филтриране на информацията е това, което отличава пропагандата от образованието.

Пропагандата е едно от основните средства на политическата и идеологическа манипулация. Тя не бива да се бърка с рекламата, макар двете да имат много общо.

Рекламата също може да си служи с манипулация. Тя е разпространявана под всякаква форма и с всякакви средства привлекателна информация относно физическо или юридическо лице, стока, идея и начинание, която е предназначена за определен кръг потребители и цели да предизвика, да формира или да поддържа интереса им към въпросните лица, стоки, идеи и начинания, така че те да могат да се реализират; да окуражи, да убеди или дори да манипулира аудиторията (зрители, читатели или слушатели, потребители) да предприеме или да продължи да предприема определено действие.. Рекламата използва същите средства – телевизия, радио, печат, интернет, кино, билбордове, листовки, значки и много други. Рекламата, която призовава към конкретни политически действия, се превръща в политическа агитация. Агитацията е дейност за политическо и идеологическо въздействие върху обществото или върху части от него.

За разлика от рекламата, пропагандата не е ограничена от времеви рамки и не е лесно различима. Рекламата въздейства преди всичко на емоциите, докато пропагандата въздейства както на емоциите, така - и на интелекта и разума.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 766
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Пропагандата

Мнение от ISTORIK » 19 Сеп 2019, 17:12

Военната пропаганда

Дезинформацията и пропагандата винаги са били важно средство за водене на война, но досега не се е стигало до ситуация реалните бойни действия да са по-маловажни от разказа за тях. Днес военната пропаганда е по-важна от самите бойни действия.

Военната пропаганда е много разнообразна, в зависимост от историческия период и от типа война. Въпреки това, тя има няколко основни направления.

- Пропаганда за предаване в плен – това е тактика, използвана за деморализиране на противника и за подтикването му към доброволно предаване в плен със съответни обещания. Много е важно при тези обстоятелства да се подберат правилните форми и средства на въздействие – съобщаване на конкретни факти, насаждане на мисълта, че войниците ще се върнат живи у дома, разсейване на страх или насаждане на страх

- Пропаганда за военни успехи – тя се използва успешно още през античността. Но много важно е да не бъркаме реалните успехи с успехите на пропагандата.

- Пропаганда по пътя на критическия анализ на собствените грешки

- Пропаганда чрез внушението на страх от поражение
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 4139
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Пропагандата

Мнение от piston » 19 Сеп 2019, 18:31

Проблемът е в манипулацията, когато се използва
Считано от 15.03.2020г. ПРЕКРАТЯВАМ УЧАСТИЕТО СИ си във форума докато Иванов не бъде перманентно отстранен от форума.

jordani
Редовен потребител
Мнения: 560
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Пропагандата

Мнение от jordani » 27 Сеп 2019, 18:05

Едуард Бернайс. Пропаганда

Откъс от провокативната книга на американския социолог от австрийски произход, наричан „баща на ПР-а“.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани