ИкономикаПлосък данък или прогресивно подоходно облагане

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
mitkoik
Редовен потребител
Мнения: 172
Регистриран на: 04 Сеп 2016, 18:43
Контакт:
Status: Offline

Плосък данък или прогресивно подоходно облагане

Мнение от mitkoik » 17 Сеп 2018, 16:40

Наскоро Иван Костов поиска отмяна на плоския данък, какво е вашето мнение по въпроса: "За или против плоския данък в сегашния му вид?".

Моето лично мнение е, че едно евентуално прогресивно подоходно облагане не те мотивира по никакъв начин и единствено може да стимулира яко сивата икономика и заплащането под масата. Плоският може да си има минуси, тук не коментирам България, при нас какъвто и да е, кел файда. Изначално за мен не е нормално да те товарят повече, само защото изкарваш повече. При плосък данък, парите, които ти се взимат така или иначе са повече от онези, които някой да по-малко доход дава. Но при нас е дота изкривено. В един идеален тип, абсолютно всеки с еднакъв процент и вече колкото изкарваш. А не, ти взимаш повече, давай повече. Абсолютно несправедливо.

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1245
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Плосък данък или прогресивно подоходно облагане

Мнение от centara » 17 Сеп 2018, 17:02

За България е по-добре да е с плосък данък, защото беззъбата ни данъчна администрация няма да се оправи с установяването и събирането на прогресивния. Не е толкова важно дали е плосък или прогресивен данъкът, важнното е да не се краде.
Справедливостта е субективно усещане. Всеки си я възприема по своему. За богатия да го лишиш с 10% от дохода му, едва ли ще го направи беден, но на бедния ако му вземеш 10%, децата му може да останат гладни. Иначе плащането на висок данък може и да се разглежда и като отношение на обществото, към богатите му членове. След като те вече нямат нужда да мислят за накъщния, нормално е да са по-ангажирани в различни обществено полезни каузи, включително и подпомагане на бедните (стига да не се стига до извращения, в които е по-добре да се взимат помощи, отколкото да се работи).
Освен това богатите могат по-добре да укрият доходите си, така че увеличената ставка може да се разглежда и като компенсационен механизъм.

Super_Hornet
Редовен потребител
Мнения: 1968
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:47
Контакт:
Status: Offline

Re: Плосък данък или прогресивно подоходно облагане

Мнение от Super_Hornet » 17 Сеп 2018, 20:32

Плоският данък е едно от малкото положителни неща, които са правени в нашата икономика, но голямата тежест идва от косвените данъци...

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани