ИкономикаИкономиката на Русия и външната ѝ политика

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
angelmr
Редовен потребител
Мнения: 147
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от angelmr » 16 Авг 2019, 09:58

limon написа:
15 Авг 2019, 17:05
Това е перфектния модел. А при криза, каквото се задава - немската икономика буксува, американската е заплашена от спад, то тези резерви са жизнено необходими.
Много перфектен модел. Американската икономика чака криза от години и междувременно регистрира голям растеж. А перфектния модел на руската икономика се сви наполовина за последните 5 години. Притова в период на бурно развитие на световните пазари, когато всички други са в растеж. Познай какво ще стене с руската икономикакогато дойде следващата световна криза (вероятно следващата година).

Sea Dog
Редовен потребител
Мнения: 398
Регистриран на: 24 Юли 2016, 10:49
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Sea Dog » 16 Авг 2019, 12:29

angelmr написа:
16 Авг 2019, 09:58
...когато дойде следващата световна криза (вероятно следващата година).
А какви са предпоставките за нова криза, и защо вероятно до година ?

Не съм запознат, сериозно питам :roll:

acoc
Редовен потребител
Мнения: 594
Регистриран на: 21 Авг 2016, 23:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от acoc » 16 Авг 2019, 12:40

Какво трябва да направим за да избегнем новата световна криза? С какво да се запасим и за колко време?

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 147
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от angelmr » 16 Авг 2019, 13:26

Sea Dog написа:
16 Авг 2019, 12:29
angelmr написа:
16 Авг 2019, 09:58
...когато дойде следващата световна криза (вероятно следващата година).
А какви са предпоставките за нова криза, и защо вероятно до година ?

Не съм запознат, сериозно питам :roll:
Принципно кризите са нещо периодично. Миналата година имаше нещо като мини криза, за която малко хора извън борсовите среди научиха, но като цяло, ако се изключи тази борсова корекция, от 2008-ма насам изживяваме най-дългият период на растеж от началото на 20ти век насам. Логично е рано или късно да дойде следващата криза и световна рецесия. Конкретно тази която идва най-вероятно ще е свързана с надценяването на стойността на активите на търгуваните на борсата предприятия. Съотношението на цената на акциите към годишната печалба е чудовищно, в някои случаи са нужни 100 години, за да може печалбата на фирмата да изплати цената на акцията. Нормално е това съотношение да е около 15 (инвестицията да се изплати за около 15 години). Така че очакваме голяма борсова корекция, което ще срине световната икномика и вероятно ще доведе до световна рецесия. Нищо страшно, естествен икономически цикъл. :) Има дълги периоди на разтеж на икономиката, при което към края стойността и бива надценявана, след това идва "мечката" (става дума за термините бичи пазар и мечи пазар) при което надценените фирми се връщат в нормалните си стойности, а неудачните начинания фалират и отварят място за нови бизнеси и нови икономически модели.
А по въпроса за началото на кризата, никой не може да я предвиди точно. :) Може и утре да удари. Принципно за миналата година се очакваше, но се оказа че корекцията беше малка и борсите се върнаха инадминаха старите си нива от началото на 2018-та. За сега продължава стабилният растеж. Но до кога? Не бих се обзаложил че ще еточно следващата година, но 2020-та е едно добро предположение, след като вече сме в средата на осми месец тази година и няма големи изгледи за срив. Но няма как цените вечно да растат с тези темпове без сериозно нарастване на печалбата на икномиката като цяло. :)

acoc написа:
16 Авг 2019, 12:40
Какво трябва да направим за да избегнем новата световна криза? С какво да се запасим и за колко време?
С пари за купуване на обезценени акции на добри и стабилни фирми, или обезценени недвижими имоти и тнт. :) Иначе нищо не можем да направим за да я избегнем (макар че някои правителства явно успяват в усилията си да я забавят). Можем само да търсим начини за извлечем полза от нея.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 7475
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Amazon » 16 Авг 2019, 18:32

Христо Спириев написа:
15 Авг 2019, 19:11
«СП» помоли Степан Демура да коментира в какво се отличава нашата "суровинна колония" от другите много богати, като ОАЕ.
«СП»: — В какво е причината на нашите неуспехи?

Демура:Главната причина е в това, че Русия не е суровинна икономика, а ние имамe икономика на суровинна колония. Има такъв показател количество долари добавена стойност, които икономиката произвежда на един долар продадена суровина. Този показател в суровинните икономики, като Канада, Австралия, Норвегия е 6-7 долара на всеки нефтодолар, а при нас е едва 1,5-2 долара. Тоест на един нефтодолар продадена суровина ние произвеждаме добавена стойност по малко от два долара. И се получава, че реалното производство, което работи у нас е добива на суровини. А тези отрасли, наследствие от "совка", сега не са нужни в суровинната колония - те загиват. Всичко което не е нужно за обслужване на тръбите, сондажите или кариерите e нерентабилно заради правителствената политика просто загива заедно с хората заети в тези отрасли. Такъв "естествен подбор" се провежда в Русия

«СП»:Кога ще започне възстановяване икономиката на Русия?

Демура:Моя отговор е прост: никога. Докато не стане смяна на политическия режим, за никакво възстановяване на икономиката не може да се говори.Ние ще продължаваме да се пързаляме надолу в такъв"сурогат Северна Корея".
https://svpressa.ru/economy/article/113432/
Нека илюстрирам с пример от първа ръка. Нефтена концесия на Газпром до бреговете на Казахстан. Концесията получена с политически натиск от Русия, подкупи и т.н. Участието на Газпром? - вади пачките с пари.

1. Организацията на операцията, глобален мениджмънт и проектиране на добива и преноса - Швейцарска компания.

2. Производство на съоръженията, платформа, тръби, помпи и т.н. - Австрийска компания, плюс доставчици от целият свят.

3. Мениджмънт на ниско ниво и производство на елементи, наем на ерсонал - Италианска компания.

4. Персонал - инженерен от България, Индия и Англия. Техници и работници - цял свят, предимно от Азия, но руснаци, или казахи няма.

5. Логистика, кораби за подръжка, транспорт на хора и материали и т.н. - Английска компания и кораби.

6. Подръжката на съоръженията - същите фирми.

И да, Газпром ще помпа нефта, но основната част от парите ще отидат при тия с мозъците, технологииите и работливите човечета. За газпром ще остане един долар на всеки 3 изпомпани. И в РФ почти нищо няма да остане, щото повечето от тоя долар ще отиде при руски олигарси и чиновници и казахстански официални лица.

Та за това най-голямата по територия държава в света, със цели 142 милиона население, има приходи в бюджета малко над 300 милиарда долара - колкото ганстерският рай Мексико.

limon
Редовен потребител
Мнения: 22
Регистриран на: 11 Юли 2019, 14:14
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от limon » 16 Авг 2019, 19:01

https://ruxpert.ru/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D ... 0%B8%D0%B8
Руското население в границите на Русия към 1 януари 2019 около 147 млн души. Реално - като се включат Донбас, Абхазия и Южна Оестия - 150 милиона. Още 50 милиона в близката чужбина - Украйна, Беларус, балтийските страни, Казахстан и други републики. Така че руският потенциал е 200 милиона души. С Беларус интеграцията изглежда неизбежна - ще си направят съюзна държава, така че само от там ще нараснат с 10 милиона души. През 2005 година 34 милиона души в Украйна са посочили руският език за свой майчин можем да ги наричаме политкоректно рускоговорящи, а реално са си един народ с Русия. Колкото македонците не са българи, толкова и тези 34 милиона рускоговорящи не са руснаци. От тях вече 5 милиона са интегрирани в руската държава.

Безработицата в руската държава - 4.5 %, добър показател https://nangs.org/analytics/rosstat-zan ... federatsii

Перлата в руската икономика - Газпром. Нов рекорд - за тази година са добили до 15 август 312 млрд куб. м, с 1.7 % повишение спрямо същия период от 2018. Изнесли са около 120 милиарда куб.метра. Очакват няколко години подред да изнасят за ЕС по около 200 милиарда куб метра годишно. Ето и страните в които има увеличение Унгария- на 55,1%, в Австрия - на 31,5%, в Чехия- на 38,5%, в Словакия - на 34,2%, в Холандия - на 10,9%, во Франция- на 4,3%. Общо ще добият 500 млрд куб. м, няма друга компания в света, която да се похвали с подобен размер.
https://tass.ru/ekonomika/6770736
Северен поток 2 е завършен на 73.6 %, остава само датчаните да клекнат. Проектът е на стойност 9.5 милиарда евро и в него участват френски германски, английски и австрийски компании, държат 50 %. И какво лошо в международни проекти да печелят всички ? Разбира се че няма никакъв проблем, ама руснаците щели да вземат една трета - дай боже всеки му да взима по толкова :) В случая губещите на Северен поток 2 ще са САЩ и Украйна, но и до ден днешен не разбирам украинската позиция - защо искат да са руски васали и да зависят от транзитни такси, не могат ли просто да си развият икономиката и да станат модерна евро държава, която да привлича хора, а не да бягат от нея като от чума, както е сега ??. Те са по-зле дори от нас, а затова се изисква много сериозни усилия, толкова са бедни, че Молдова и Албания ще ги минат. Транзитът е проклятие, за Украйна е голям шанс Северен поток 2 да се случи. Уви не го разбират, искат лесните пари и си мислят че няколко милиарда на година ще ги спасят.

Има ли опасност от криза ? Да. https://nova.bg/news/view/2019/08/15/25 ... %B0%D0%B4/ Поне това пише в новините, затова резервите са важни. Относно руските - 15 % са в юани, 22 % в долари, 20 % в злато, останалото в евро и йени, дори едното да дръпне надолу, то другото се качва. Демек реално нищо не губят, бъдете спокойни, направили са си сметката :)

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 7475
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Amazon » 16 Авг 2019, 19:14

Направо са един милиард руснаците. Велимиров , стига толкова. Заминавай да заработваш по други форуми. Ще те помоля да не се регистрираш за 15-ти път. Само губиш времето на всички.

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1632
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от kramer » 16 Авг 2019, 19:17

Amazon написа:
16 Авг 2019, 19:14
Направо са един милиард руснаците. Лилов, стига толкова. Заминавай да заработваш по други форуми. Ще те помоля да не се регистрираш за 15-ти път. Само губиш времето на всички.
Добре де, а стахановецът не досажда ли на всички с процентите на раждаемост във всички руски области?

Аватар
rki
Редовен потребител
Мнения: 5841
Регистриран на: 22 Мар 2017, 20:11
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от rki » 16 Авг 2019, 19:20

limon, ака велимиров има перманентен бан и се регистрира вече с 5-ти или 6-ти ник. само буквите има повече никове от него.
В правилата няма забрана за "досадни" постове, така че Пресиян си е добре.
"Risk happens slowly at first, then all at once."

=======================================
https://www.tesladeaths.com/

https://elonmusk.today/

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 7475
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Amazon » 16 Авг 2019, 19:29

kramer написа:
16 Авг 2019, 19:17
Amazon написа:
16 Авг 2019, 19:14
Направо са един милиард руснаците. Лилов, стига толкова. Заминавай да заработваш по други форуми. Ще те помоля да не се регистрираш за 15-ти път. Само губиш времето на всички.
Добре де, а стахановецът не досажда ли на всички с процентите на раждаемост във всички руски области?
Може би, но той не внася дезинформация и откровенни глупости. А Веилимиров беше баннат, защото не се задържа в една тема. Той обсебва целият форум ако се остави да се развива. От темата за Шах, до навсякъде, където се спомене дори бегло РФ.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 2905
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Stan » 16 Авг 2019, 19:35

Amazon написа:
16 Авг 2019, 19:29
kramer написа:
16 Авг 2019, 19:17
Amazon написа:
16 Авг 2019, 19:14
Направо са един милиард руснаците. Лилов, стига толкова. Заминавай да заработваш по други форуми. Ще те помоля да не се регистрираш за 15-ти път. Само губиш времето на всички.
Добре де, а стахановецът не досажда ли на всички с процентите на раждаемост във всички руски области?
Може би, но той не внася дезинформация и откровенни глупости. А Веилимиров беше баннат, защото не се задържа в една тема. Той обсебва целият форум ако се остави да се развива. От темата за Шах, до навсякъде, където се спомене дори бегло РФ.
Не, не досажда - това е просто статистика. Това, че на крамер не му харесва, си е проблем на крамер. А, ако limon наистина е велимиров, което по начина на писане е очевидно, шута и да се маха.
Като не искаш мира, на ти секира.

Пресиян
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 19 Мар 2018, 19:42
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Пресиян » 16 Авг 2019, 22:26

limon, всеки компетентен анализатор би трябвало да е разбрал, че според официални данни от Германия брутният вътрешен продукт на Германия през второто тримесечие на 2019г. е нараснал спрямо второто тримесечие на 2018г., а брутният вътрешен продукт на Германия през първото тримесечие на 2019г. е нараснал спрямо първото тримесечие на 2018г..
Когато става въпрос за брутния вътрешен продукт на Германия и Русия е добре да се посочат последните официални данни за брутния вътрешен продукт по текущи цени.
Според официални сезонно и календарно изгладени данни номиналният брутен вътрешен продукт на Германия през четирите тримесечия на 2018г. и първите 2 тримесечия на 2019г. е бил както следва:
БВП на Германия през първото тримесечие на 2018г. 828 320 000 000 евро
БВП на Германия през второто тримесечие на 2018г. 836 138 000 000 евро
БВП на Германия през третото тримесечие на 2018г. 837 295 000 000 евро
БВП на Германия през четвъртото тримесечие на 2018г. 847 126 000 000 евро
БВП на Германия през първото тримесечие на 2019г. 852 167 000 000 евро
БВП на Германия през второто тримесечие на 2019г. 856 383 000 000 евро.
От тези данни се вижда как е нараствал номиналният брутен вътрешен продукт на Германия по текущи цени.
Аз вече писах, че според официални сезонно и календарно изгладени данни от Германия реалният ръст на брутния вътрешен продукт на Германия през първото тримесечие на 2019г. е бил 0,9 % спрямо първото тримесечие на 2018г.,
а реалният ръст на брутния вътрешен продукт на Германия през второто тримесечие на 2019г. е бил 0,4 % спрямо второто тримесечие на 2018г..
Според официални данни от Германия и Русия през първото тримесечие на 2019г. реалният ръст на брутния вътрешен продукт на Германия спрямо първото тримесечие на 2018г. е бил по-голям в сравнение с Русия.
През 2019г. номиналният брутен вътрешен продукт на Германия, смятан в щатски долари, вероятно ще бъде над 2,2 пъти по-голям в сравнение с Русия.

Според Росстат през последното тримесечие на 2018г. номиналният брутен вътрешен на Русия е бил на стойност
29 486 700 000 000 руски рубли, а през първото тримесечие на 2019г. номиналният брутен вътрешен продукт на Русия е бил на стойност 24 487 100 000 000 руски рубли. В момента 1 евро се продава за над 73,75 руски рубли.
От посочените официални данни на Росстат следва, че през първото тримесечие на 2019г. номиналният брутен вътрешен продукт на Русия по текущи цени е намалял с около 16,96 % спрямо последното тримесечие на 2018г..

Според данни от Централната банка на Русия през юни 2019г. износът на стоки от Русия е бил на стойност
32 476 000 000 щатски долара.
Според официални данни от Германия през юни износът на стоки от Германия е бил на стойност 106 100 000 000 евро.
Според тези данни излиза, че през юни 2019г. износът на стоки от Германия, смятан в щатски долари, е бил над 3,6 пъти по-голям в сравнение с Русия.

limon, според официални данни от Росстат към 1 януари 2019г. броят на постоянното население на Русия не е
бил 147 000 000, а е бил 146 780 720 (в тези данни е включен и броят на населението на Крим). Според данни от Росстат в края на май 2019г. броят на постоянното население на Русия е намалял с 64 864 спрямо началото на 2019г., което означава, че според Росстат в края на май 2019г. броят на постоянното население на Русия (с Крим) е бил
146 715 856.

Пресиян
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 19 Мар 2018, 19:42
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Пресиян » 16 Авг 2019, 23:59

Ако се вярва на съобщенията в руски медии за добива на природен газ от руската компания "Газпром", може да се направи извод, че през периода от началото на август 2019г. до 15 август 2019г. добивът на газ от "Газпром" е намалял с около 500 000 000 кубически метра спрямо периода от началото на август 2018г. до 15 август 2018г..

Според данни от Росстат през юли 2019г. добивът на природен газ в Русия се е увеличил с 0,3 % спрямо юли 2018г..

Русия е на второ място в света по добив на природен газ, а на първо място са САЩ.
Според данни от Русия и САЩ излиза, че през периода от началото на 2019г. до края на юли 2019г. добивът на природен газ в Русия е нараснал с много по-бавни темпове в сравнение с темповете на нарастване на добива на природен газ в САЩ.

vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 150
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от vvurbanov » 17 Авг 2019, 01:01

limon написа:
16 Авг 2019, 19:01
Има ли опасност от криза ? Да. https://nova.bg/news/view/2019/08/15/25 ... %B0%D0%B4/ Поне това пише в новините, затова резервите са важни. Относно руските - 15 % са в юани, 22 % в долари, 20 % в злато, останалото в евро и йени, дори едното да дръпне надолу, то другото се качва. Демек реално нищо не губят, бъдете спокойни, направили са си сметката :)
Не казвам, че не са си направили сметката.Само дето е излязла без кръчмаря."Демек, като сменят част от доларите за юани, реално колкото и да се нервират файда няма.
Не е трудно да се разбере, губят 4 млрд, ако бяха останали парите в долари, нямаше да загубят, но уви.Сметката която казваш, че са направили е излязла леко крива.

Но може би това е таен руски начин на "подготовка за кризата".И наистина, от една страна като почнат да губят по рано, ще свикнат и сетне ще им бъде по леко.От друга пък ,губейки сега, като дойде кризата ще загубят по малко, защото ще им останат по малко милиарди за губене.Няма съмнение, че по тоя начин кризата ще ги засегне по леко, което е и целта на всяка подготовка.
Това се нарича, «многоходовочка или Хитрый план Путина» :D

Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Мнения: 3921
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 22:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Ivanov » 17 Авг 2019, 18:04

Това било от днешния митинг на КПРФ :)
Изображение

Пресиян
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 19 Мар 2018, 19:42
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Пресиян » 17 Авг 2019, 19:10

Според предварителни местни данни броят на регистрираните новородени деца през юли 2019г. в Бурятия, която е част от Русия, е намалял с 13,2 % спрямо юли 2018г., а през периода от началото на 2019г. до края на юли 2019г. броят на регистрираните новородени деца в Бурятия, която е част от Русия, е намалял с 10,788 % спрямо периода от началото на 2018г. до края на юли 2018г..
http://zags03.ru/statisticheskaya-informaciya


Според публикувани данни от руската компания "Газпром" през периода от началото на 2019г. до 15 август 2019г. износът на газ (смятан в кубически метра) от руската компания "Газпром" за страни, които навремето не са били част от СССР, e намалял с 4,7 % спрямо периода от началото на 2018г. до 15 август 2018г..

Ако се вярва на съобщенията на руски медии за добива на природен газ от руската компания "Газпром", може да се направи извод, че през периода от началото на август 2019г. до 15 август 2019г. добивът на газ от "Газпром" е намалял с над 2,5 % спрямо периода от началото на август 2018г. до 15 август 2018г..

vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 150
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от vvurbanov » 18 Авг 2019, 08:48

Ivanov написа:
17 Авг 2019, 18:04
Това било от днешния митинг на КПРФ :)
Изображение
Какво означава тази снимка ? Ако е шега/фотошоп/ ,каква е поантата?

Skoda
Редовен потребител
Мнения: 369
Регистриран на: 28 Апр 2018, 11:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Skoda » 18 Авг 2019, 09:16

От обръщането от долари в Юани губят, но за сметка на това Златото скочи над 1500 долара за тройунция и компенсира част от спада, същото се отнася и за японската йена, която поскъпна спрямо долара. С намалянето на лихвените проценти през следващите месеци, почти навсякъде по света от ФЕД, ЕЦБ, АЦБ, ЯЦБ и тн валутите ще стават все по волатилни. Общо взето това е целта да имаш кошница от валути, за да се предпазиш от подобно движение нагоре-надолу. Милен Велчев преди вече повече от 15 години именно за това обърна дълга ни от долари в евро, тъй като приходите в бюджета идваха в евро(лева е във валутен борд към ДМ/евро) пък погасяванията в долари не бяха никак удобни за планиране с оглед волативноста на двойката евро долар. Друг е въпроса, че не уцели подходящия момент за това, но като цяло беше правилно решение, колкото и да го критикуват от днешна гледна точка за това.

Пресиян
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 19 Мар 2018, 19:42
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Пресиян » 18 Авг 2019, 10:55

Според публикувани от международната асоциация World Steel Association данни през юни 2019г. производството на нерафинирана стомана в Русия е намаляло с 2,6 % спрямо юни 2018г., а през първите 6 месеца на 2019г. производството на нерафинирана стомана в Русия е намаляло с 0,7 % спрямо първите 6 месеца на 2018г..

vvurbanov
Редовен потребител
Мнения: 150
Регистриран на: 06 Авг 2017, 21:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от vvurbanov » 18 Авг 2019, 12:52

Skoda написа:
18 Авг 2019, 09:16
От обръщането от долари в Юани губят, но за сметка на това Златото скочи над 1500 долара за тройунция и компенсира част от спада, същото се отнася и за японската йена, която поскъпна спрямо долара. С намалянето на лихвените проценти през следващите месеци, почти навсякъде по света от ФЕД, ЕЦБ, АЦБ, ЯЦБ и тн валутите ще стават все по волатилни. Общо взето това е целта да имаш кошница от валути, за да се предпазиш от подобно движение нагоре-надолу. Милен Велчев преди вече повече от 15 години именно за това обърна дълга ни от долари в евро, тъй като приходите в бюджета идваха в евро(лева е във валутен борд към ДМ/евро) пък погасяванията в долари не бяха никак удобни за планиране с оглед волативноста на двойката евро долар. Друг е въпроса, че не уцели подходящия момент за това, но като цяло беше правилно решение, колкото и да го критикуват от днешна гледна точка за това.
Е то най важното е да се уцели момента.
Намерението за превалотиране на дълга добро, но изпълнението не е хубаво.Заради понесените загуби има съмнения за далавери.Най напред губим 340 мил$ заради вдигането на брейди облигациите.От това печелят тия които са имали информация за смяна на дълга.
"През 2002 г. близо половината външен дълг – около 2,2 млрд. долара, бе трансформиран от брейди облигации с падаща лихва около 2,5-3% и превъртат в дълг в еврооблигации с твърда годишна лихва от 8,25%. Второ, част от дълга – малко над 8,3 млн. долара, беше превалутирана от доларова в еврова позиция."
Един път губим заради изтичане на информация за трансформирането на дълга.Втори път от увеличението на лихвения процент.И трето смяната долар/евро беше направена при върхови стойности на долара.

Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Мнения: 3921
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 22:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Ivanov » 19 Авг 2019, 07:29

vvurbanov написа:
18 Авг 2019, 08:48
Ivanov написа:
17 Авг 2019, 18:04
Това било от днешния митинг на КПРФ :)
Изображение
Какво означава тази снимка ? Ако е шега/фотошоп/ ,каква е поантата?
Разбира се , че е шега :D А другото е обещанията на Зюганов :D

Пресиян
Редовен потребител
Мнения: 629
Регистриран на: 19 Мар 2018, 19:42
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Пресиян » 19 Авг 2019, 14:14

Skoda, твърдението ти, че през следващите месеци валутите ще стават все по-волатилни, не е коректно. Коректно например е да се пише за волатилност при определени валутни двойки или да се пише например за волатилност на цената на определена суровина, измервана в щатски долари или за волатилност на цената на определена суровина, измервана в друга валута или например за волатилност на цените на някои акции или облигации.
Щатският долар и еврото са стабилни валути и затова голяма част от активите на повечето централни банки по света са в щатски долари и евро.
Според данни от Централната банка на Русия към 31.12.2018г. 31,7 % от активите на Централната банка на Русия са били в евро, 22,7 % са били в щатски долари, 18,1 % са били в злато, 14,2 % са били в китайски юани, 6 % са били в британски лири, 4 % са били в японски йени, 2,5 % са били в канадски долари, 0,8 % са били в австралийски долари.

Skoda
Редовен потребител
Мнения: 369
Регистриран на: 28 Апр 2018, 11:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Skoda » 19 Авг 2019, 15:06

https://www.n-tv.de/politik/politik_per ... 89075.html

От началото на годината златото е поскъпнало с 20% което е довело до нарастване на златно-валутнитв резерви на Русия, изчислени в американски долари с около 20 млрд $.

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 147
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от angelmr » 19 Авг 2019, 15:14

Skoda написа:
19 Авг 2019, 15:06
https://www.n-tv.de/politik/politik_per ... 89075.html

От началото на годината златото е поскъпнало с 20% което е довело до нарастване на златно-валутнитв резерви на Русия, изчислени в американски долари с около 20 млрд $.
А преди 10 години е било с още 20% по-скъпо, след това е паднало и близо десетилетие е държало една и съща цена. За лош късмет на тези които са се полакомили и са накупили злато докато е скъпо. :) Характерно за златото е че държи цената си (с образуване на редки балони). Повишаването на цената му с 20% за една година не е характерно и подобна аномалия може да изиграе много лоша шега на някои. :)
Принципно е грешка при инвестирането да се търсят краткосрочни резултати. Такива се търсят при спекулативната търговия, така че печалба ще реализират ако сега си продадат резервите. :) Обаче ако ги задържат, нещата пак ще се нормализират когато цената на златото се върне на старите нива.

Skoda
Редовен потребител
Мнения: 369
Регистриран на: 28 Апр 2018, 11:59
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на Русия и външната ѝ политика

Мнение от Skoda » 19 Авг 2019, 15:29

Съмнявам се на фона на предстоящата световна рецесия, някоя централна банка да тръгне да си продава златните резерви. Колкото по-напрегната е ситуацията между Китай-САЩ-ЕС, толкова по-нагоре ще върви цената му. Полша като държава в източна Европа, членка на ЕС, също купува злато над 100 тона за една година. Така, че тренда не се задава от Москва, а от пазарите.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани