ИгриШах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Желязин » 11 Апр 2018, 17:06

В общи линии съм навит за коресподентен шах, само дето съм забравил символите какви бяха. Грехота е, че преди 15 години ми беше особено приятно да играя Блинд, а сега се сещам само рокадите как се изписваха, движението и взимането на фигури :?

Темата е за всичко, което се сетите във връзка със шаха


1. Тъй като няма нужда от някакво приложение можем да играем и по правилата от 16-ти век или отпреди 1000 години. Свобода - бол

2. Препоръчвам една книга - Живият ум на Владимир Бостанджиев

https://www.helikon.bg/193950-%D0%96%D0 ... D1%82.html

Изображение

Книгата „Живият ум. Фокусиран към решения шахмат“ описва психологичен метод за усилване на игровите решения с помощта на вътрешната реч, наред с таланта за визуализация. Авторът, психиатър-психотерапевт, прилага метода при консултирането на Веселин Топалов за претендентския мач с Гата Камски (София, 2009) и за Световната титла с Вишванатан Ананд (София, 2010) и анализира психологията на шахматната борба.

За пръв път се изследват примери от литературата, в които гениални шахматисти споделят вътрешната си реч при търсене на решение.

Доказва се, че информацията се обработва в аудио-визуален кръг: играчът визуализира желаната позиция като цел, търси ходовете до нея като средство и формулира решението словесно като връзка между целта и средството. Грешките на стила възникват, когато ходовете се обясняват умозрително без оглед на конкретна цел. Разликата между умозрителните обяснения и прагматичното мислене авторът формулира като принцип на дихотомия между решенията и обясненията и я показва в сложни и в прости примери, достъпни за ценителите на психологията с начални знания за играта.

Според принципа на дихотомия шахматната теория и умения се развиват при преходи от спекулативно към прагматично мислене, следвайки исторически процес на зараждане на нови системи за вземане на решения, наричан от автора с термина солуциогенезис (solutiogenesis: от лат. solve – решавам и от гр. genesis – раждане). Доказва се, че съвременната партия се развива от сложни към прости равновесни позиции при смяна на конструктивния възел на позицията. Това ново понятие улеснява воденето на партията в единство на структура и функция на игровата система.
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 608
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от ISTORIK » 12 Апр 2018, 10:19

Стратегия и тактика в шахмата

Стратегията в шахмата се основава на поставянето и постигането на дългосрочни цели по време на партията – например, къде да се поставят различните фигури – докато тактиката набляга на тяхното движение върху дъската. Тези две части на шахматното мислене не могат напълно да бъдат разделени, защото стратегическите цели са в по-голямата си част достижими чрез средствата на тактиката, докато тактическите възможности се основават на предходната стратегия в играта.

Заради различните стратегически и тактически модели, играта на шах обикновено се разделя на три фази: дебют, обикновено първите от 10 до 25 хода, когато играчите развиват своите фигури и подготвят обстановката за предстоящата битка; мителшпил, разгръщащата се фаза на играта; и ендшпил, когато повечето фигури са разменени и царете започват да вземат активно участие в борбата.

Основи на стратегията

Стратегията в шахмата е ангажирана с оценяването на шахматните позиции и определянето на целите и дългосрочните планове за бъдещата игра. По време на оценяването, играчите трябва да вземат под внимание множество фактори като стойността на фигурите върху дъската, пешечната структура, безопасността на царя, контрола върху ключови полета или групи от полета (например, диагоналите, откритите хоризонтални и вертикални линии, черните или белите полета) и т.н.

Най-основната стъпка в оценяването на една позиция е пресмятането на общата стойност на фигурите от двете спорещи страни. Стойностите използвани за тази цел се основават на опит и са под формата на точки; обикновено пешките са със стойност единица, конете и офицерите имат стойност три точки, топовете – пет точки и царицата е със стойност девет точки. В ендшпила царят в повечето случаи е по-силен от офицера или коня, но е по-слаб от топа. Поради тази причина, на царя понякога е присъждана стойност от четири точки. Впоследствие, тези основни стойности се променят под влиянието на други фактори като позиция на фигурата (например, пешките на предни позиции имат по-голяма стойност от тези на изходяща позиция), координация между фигурите (например, двойка офицери имат по-добра координация помежду си от двойката офицер и кон) или вида на позицията (конете повече са ценени при затворени позиции с много пешки, докато офицерите са по-силни при отворени позиции).

Друг важен фактор при оценяването на шахматната позиция е пешечната структура (понякога известна като скелетът на пешките) или конфигурацията на пешките върху дъската. Пешките са най-малко подвижните шахматни фигури. Поради тази причина пешечната структура е относително статична, но и до голяма определя стратегическата същност на позицията. Слабости в пешечната структура, такива като изолирани, сдвоени или изостанали пешки или дупки, веднъж създадени, обикновено остават за постоянно. Заради това трябва да се избягват освен ако появата им не е компенсирана с друго стойностно предимство (например, възможност за развиване на атака).

Основи на тактиката

В шахмата, тактиката основно се концентрира върху краткосрочни действия – толкова краткосрочни, че те могат предварително да бъдат изчислени от играча или компютъра. Максималната дълбочина на изчислението зависи от способностите на шахматиста или скоростта на процесора. В спокойните позиции не е възможно многоходово предвиждане, докато в „тактичните“ позиции с ограничен брой силни варианти, е възможно изчислението на много дълга поредица от ходове.

Прости едноходови или двуходови тактически действия, като заплахи, размяна на фигури, двойна атака и т.н., могат да се комбинират в по-сложни варианти – тактически маневри често използвани от едната или двете страни в партията. Теоретиците описват множество елементарни тактически методи или типични маневри, например свръзка, „вилица“, междинни ходове, отвличане, примамка, жертва, открит шах, открит удар.

Форсиран вариант, който е свързан с жертва и обикновено резултата от него е очевидна печалба, се нарича комбинация. Блестящите комбинации – като тези в безсмъртната партия – са описвани като красиви и са уважавани от любителите на шахмата. Откриването на комбинация е също основна цел на шахматната задача, целяща развиването на уменията на шахматиста.
Прикачени файлове
shahmatna-enciklopediya-ot-a-do-ya.jpg
strategiya i taktika na shahmata.JPG
strategiya i taktika na shahmata.JPG (5.7 KiB) Прегледано 3589 пъти
strategiya i taktika na shahmata.JPG
strategiya i taktika na shahmata.JPG (5.7 KiB) Прегледано 3589 пъти
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 608
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от ISTORIK » 12 Апр 2018, 10:46

Правила на шахматната игра

http://www.chitatel.net/forum/topic/632 ... %80%D0%B0/
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Bruchpilot » 12 Апр 2018, 18:37

Няма ли да направите една илюстрована показна партия, да научим и ние от простолюдието нещо интересно :)
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5869
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от vassiln » 12 Апр 2018, 19:41

Желязин написа:
11 Апр 2018, 17:06
...преди 15 години ми беше особено приятно да играя Блинд, а сега се сещам само рокадите как се изписваха, движението и взимането на фигури :?
...
Свръхчовек? След "Витоша 100" - и на умствения фронт?
:shock:
Имам приятел, с когото за съжаление в последните години почти не се виждаме, не защото е евреин, а защото ни налегнаха семейства и работа. Като млади, обичах периодически да го надвивам на спринт, а той мен - на шах. Беше стигал до разни републикански като младеж, но не повече от 6-то място.
Та веднъж, много отдавна, нещо се лигавим и пием бира, и той в продължение на трийсетина хода си играе с мен като котка с мишка. Всеки втори мой опит да преместя нещо беше последван от предупреждение да не го правя така, защото след два хода - мат, или след три хода - вземане на царицата, или все нещо такова. И демонстрация как става, от която виждах, че не лъже. И аз му слушах съветите и продължавах да играя. Накрая останахме с по три фигури, и внезапно виждам някаква възможност, направо не мога да повярвам. Един ход и МАТ!
Тоя се опули, в началото не искаше да повярва. "Ама имаше ли такъв вариант!?!"
А на мен вече не ми се играеше :D
Цял месец ме гони за реванш, и накрая като ме хвана, ме разкова няколко пъти, сигурно все преди десетия ход. Аз гордо казах, че явно денят е такъв, че не съм във форма, или че вече ме е хванала бирата. А той: "Искаш ли да те бия с вързани очи?!! ИСКАШ ЛИ, А!? ИСКАШ ЛИ!"
И го направи.
(Та колко ли човек трябва да е комплексиран, за да се научи така добре да бие другите не на бой, а на шах. Ако тази умствена енергия се вложи в нещо градивно, вече щяхме да сме открили екзосоматичния живот, или поне да сме внедрили термоядрените реактори...)
Та ако ще пием бира, може и дъската да си донесеш, при условие че ще ми казваш да не правя грешни ходове, докато те матирам. Тогава приемам с удоволствие.
Другият вариант е, както Брухпилот предлага, и ИСТОРИК да дойде, и да го биеш него, а аз да гледам отстрани и да давам акъл (което ми е любимо занимание и съм много добър, не знам само защо хората толкова се дразнят).
Договорились?
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5869
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от vassiln » 12 Апр 2018, 19:56

А веднъж ни биха някакви младежи в Западния парк на блиц. Даваха си по пет секунди на ход. Мен ме биха много, а него - по-малко.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Желязин » 12 Апр 2018, 20:50

Блицът е много различен шах - реално там трябва да мислиш как да накараш опонента да се заблатачи в решения какво да прави. Шах мат! не е основното , а времето.

При мен шахът е интуиция - трябва да играя минимум 4-5 часа за да влезна във форма, иначе се разсейвам много и губя по странни начини.


П.П. За ултри ти си идеален Васил - завършил съм 10-15 ултри и смятам, че си от тея типове дето през целия си живот са сухаляви и държат едни килограми. С други думи не товариш сърцето - в ултрадългите дистанции има няколко основни принципа 1. да си слаб 2. да имаш Бели дробове 3. Генетика (бавни - бързи влакна) 4. Да знаеш как да се захранваш по време на състезанието. Така че се навивай не само на шах, ми и на тазгодишната ултра.
Последна промяна 1 на Желязин, променена общо 13 пъти
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 5869
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от vassiln » 12 Апр 2018, 21:42

Не мога, стар съм вече.
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 13 пъти
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1294
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от centara » 13 Апр 2018, 05:53

Хм, а какво мислите за една японска разновидност на шаха, която аз намирам за много интересна - шоги - 将棋? Доста по-сложна и комбинативна е от шаха. Жалко, че напоследък нямам достатъчно време да местя, но един ден .... 8-)
Ето един много филм, която дава отлично представя играта. На английски е, но мисля, че няма да има проблем за повечето форумци да разберат всичко. Естествено, има и един куп други обучителни видеа (пак на английски).
https://www.youtube.com/watch?v=GCNY-aFUV0g

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 608
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от ISTORIK » 13 Апр 2018, 09:50

През 2006 г. бях в Япония (като гост на 100-ния юбилеен национален конгрес на японските есперантисти; есперанто е международен език) и там съм играл малко шоги. Играе се с плочки, които са двуцветни, от едната страна е един цвят, от обратната - друг. И когато играч плени противникова плочка, я обръща и я ползва като своя - срещу противника си, от когото я е спечелил. По тази причина почти никога не се стига до реми (равенство); все някой от двамата играчи печели партията. Самата дъска не е като при европейския шахмат - 8 на 8 квадратчета (или общо - 64), а е 9 хоризонтални на 8 вертикални (или общо - 72). А плочките са надписани с канджи (йероглифи).

Плочките се подреждат в две редици през един ред по 9, а на междинния ред има две плочки. Плочките са общп 20.

Имената на плочките в черно са:
- Цар (цар - генерал) - вероятно = Дама
- Цар (цар - бижу / скъпоценен цар) = Цар
- Бойна колесница = Топ
- Офицер
- Златен генерал
- Сребърен генерал
- Рицар / Конник = Кон
- Копиеносец (в бойна колесница)
- Пехотинец = Пешка

Имената на плочките в червено са:
- Цар - дракон
- Кон - дракон
- Сребърен воин
- Рицар
- Бойна колесница
- Златен пехотинец

https://en.wikipedia.org/wiki/Shogi
Прикачени файлове
Shogi_Ban_Koma.jpg
Shogiban.png
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Желязин » 13 Апр 2018, 12:34

vassiln написа:
12 Апр 2018, 21:42
Не мога, стар съм вече.
Oправдания.
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Желязин » 13 Апр 2018, 12:36

ISTORIK написа:
13 Апр 2018, 09:50
Движенията на фигурите как са?
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Аватар
centara
Редовен потребител
Мнения: 1294
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от centara » 13 Апр 2018, 13:37

Желязин написа:
13 Апр 2018, 12:36
ISTORIK написа:
13 Апр 2018, 09:50
Движенията на фигурите как са?
https://www.youtube.com/watch?v=NhCoSqr6yZ8

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 3145
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Кухулин » 19 Юли 2018, 09:48

Изображение

Чуди се горката как да спаси топа...

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6544
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Amazon » 19 Юли 2018, 16:11

Ако играе с мен, вече го е спасила. Следващият ми ход ще е офицер на b6.

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 3145
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Кухулин » 02 Окт 2018, 15:19

В опит да защитя русофобската същност на форума трябва да споделя, че толкова нещастна шахматна олимпиада за Русия никой не може да си спомни. Все по-често се чуват гласове, че снимката на сборная с Путим им носи нещастие :D

Изображение

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Bruchpilot » 02 Окт 2018, 15:41

Кухулин написа:
02 Окт 2018, 15:19
В опит да защитя русофобската същност на форума трябва да споделя, че толкова нещастна шахматна олимпиада за Русия никой не може да си спомни. Все по-често се чуват гласове, че снимката на сборная с Путим им носи нещастие :D
А какво точно е станало?
П.С. Все още чакам някой да публикува някоя показна партия, с обяснения за некадърните шахматисти като мен :D
Строши-пилот :mrgreen:

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 3145
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Кухулин » 02 Окт 2018, 15:51

Bruchpilot написа:
02 Окт 2018, 15:41
А какво точно е станало?
Тръгнаха като фаворити за злато и сребро, сега са на 16-то и 13-то място във временното класиране, съответно мъже и жени. Майтапа настрана, мацките са хиперсладурани, стискам палци да вземат нещо. Макар че китайките не прощават :?

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 608
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от ISTORIK » 02 Окт 2018, 16:39

Bruchpilot написа:
02 Окт 2018, 15:41
Аз все още чакам някой да публикува някоя показна партия с обяснения за некадърните шахматисти като мен.
Само кажи на кой шахматист или на коя шахматистка, участници в тази шахматна олимпиада. Ще се опитам да потърся нещо интересно...
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Bruchpilot » 02 Окт 2018, 16:42

ISTORIK написа:
02 Окт 2018, 16:39
Само кажи на кой шахматист или на коя шахматистка, участници в тази шахматна олимпиада. Ще се опитам да потърся нещо интересно...
Ооо, аз днес разбрах, че имало олимпиада по шахмат, ти за какво ме питаш :D
Интересува ме нещо интересно и поучително, но по възможност да е и с коментар за да схващат, и ливадите.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 608
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от ISTORIK » 02 Окт 2018, 17:19

Jacek Tomczak vs Vladimir Kramnik
43rd Chess Olympiad (2018), Batumi GEO, rd 4, Sep-27
Scotch Game: Mieses Variation (C45) · 1-0

Шотландска партия, вариант "Мизес"

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.d4 exd4 4.Nxd 4Nf6 5.Nxc6 bxc6 6.e5 Qe7 7.Qe2 Nd5 8.h4 Qe6 9.g3 Nb4 10.c4 Ba6 11.Bf4 d5 12.a3 Bxc4 13.Qd1 Bxf1 14.Kxf1 Na6 15.Nc3 Nc5 16.b4 d4 17.bxc5 dxc3 18.Qd4 Rd8 19.Qxc3 Qd5 20.Kg1 Bxc5 21.Rc1 Bb6 22.h5 O-O 23.h6 Rfe8 24.hxg7 Re6 25.Bg5 Qa2 26.Rh2 Rd5 27.Qb4 c5 28.Qh4 h6 29.Bxh6 Qb3 30.Bd2 Kxg7 31.Qh8+ Kg6 32.Qh7# 1-0

---

Възможни варианти

13...Qf5 14.Bxc4 dxc4 15.0-0 Nc2 16.Nd2 Nxa1 17.Qa4 Qd7 18.Rxa1 c3 19.bxc3 Be7 20.Re1 0-0 21.Nf3 Qd5 22.Nd4 Rfe8 23.Nxc6 Bc5 24.c4 Qf3 25.Be3 Re6 26.Nd4 Bxd4 27.Bxd4 Qd3 28.Rd1 Ra6 29.Rxd3 Rxa4 30.Rc3 Rd8 31.Be3 h6 32.Kg2 Kh7 33.Rb3 Rxc4 34.Bxa7 Re4 35.Rb7 Rxe5 36.Rxc7

13...Qg6 14.Bxc4 dxc4 15.0-0 Nc2 16.h5 Qf5 17.Nd2 Nxa1 18.Qa4 Qd7 19.Rxa1 c3 20.bxc3 Be7 21.Re1 0-0 22.Nf3 Qd5 23.Kg2 Rad8 24.Be3 Rd7 25.Bxa7 Rfd8 26.Be3 Rb8 27.c4 Qe6 28.h6 g6

27...Rd4 28. Qf8#.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6544
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Amazon » 03 Окт 2018, 05:27

В офиса стартираха шахматен турнир и въпреки протестите ми ме включиха. Щото съм бил българин, демек се подразбира, че играя шах. :(

А аз не съм играл от казармата. Май имам не повече от десетина партии от тогава. Някакви съвети как малко да потренирам, че да не се изложа, като кифладжия на пазар? Нещо наистина леко, от рода на безплатен сайт, където играят и смотаняци.

Или по добре да се позабавлявам с Фриц, или Чесмастър на ниските нива? Ама с тях не е същото, като срещу човек...

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 3145
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Кухулин » 03 Окт 2018, 07:07

Amazon написа:
03 Окт 2018, 05:27
Някакви съвети как малко да потренирам, че да не се изложа, като кифладжия на пазар? Нещо наистина леко, от рода на безплатен сайт, където играят и смотаняци.
lichess.org е най-доброто в момента. Има меню за начинаещи, има смотаняци, има и компютърен опонент с различни степени на трудност.

Аватар
pnp5q
Редовен потребител
Мнения: 1362
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от pnp5q » 03 Окт 2018, 09:34

Amazon написа:
03 Окт 2018, 05:27
В офиса стартираха шахматен турнир и въпреки протестите ми ме включиха. Щото съм бил българин, демек се подразбира, че играя шах. :(
Не се подценявай! ;) И мен така ме включиха навремето, като ученичка, в градски турнир - щото знам как ходят фигурите. Иначе съм мн.зле, някакси не виждам застрашаващите ситуации - ама хич, племенничката ми ме би 5 минути, след като й обясних как ходят - а беше на 5 години. Обаче на турнира имАх една победа. Служебна. Отбора на едно село не се яви. :)
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 2280
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Шах - новини, разновидности, уговорки за двубои

Мнение от Bruchpilot » 03 Окт 2018, 10:16

ISTORIK написа:
02 Окт 2018, 17:19
....
Мерси, ще я прегледам!
Строши-пилот :mrgreen:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани