КосмосЭто клиника уже...

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 3247
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Это клиника уже...

Мнение от EddieBG » 11 Яну 2019, 07:56

Amazon написа:
11 Яну 2019, 05:02
, и даже просят, чтобы мы разработали версию "Союза", который мог бы работать до Луны и обратно
:shock: Ако утре този тотален малоумник го назначат началник на стратегическите войски, аз започвам да събирам консерви.
Чисто техническо-исторически - през 70-те СССР имат прототип на "Союз", който да да направи обиколка на Луната - Союз 7К-ЛОК (ЛОК — лунен орбитален кораб). Имат и два старта - първият е на околоземна орбита, а вторият е трябвало да направи в автоматичен режим един тегел до Луната и обратно, но злощастната ракета Н-1 гръмва за пореден път след старта, корабът отива в небитието и в последствие програмата е закрита. Разбира се, че окололунният вариант се различава от околоземният - тежи 9,85 тона срещу 7 тона, освен това няма слънчеви батерии, а се захранва с химически топливни елементи.

Съвсем друг е въпросът, че няма как в 21-и век да започнеш да правиш космически кораб с технологии от 60-те, иначе НАСА нямаше да се мъчат със SLS и Орион, ами щяха да изтупат плановете на Сатурн 5 и Аполо от прахта и воала - отново щяха да кацат на Луната.

Иначе има резон да има повече кораби, които могат да стигат до Луната и бъдещата окололунна станция. Въпросът е, че и да е имало подобно "искане" от НАСА - поне аз не намерих такава информация от тях (прочетох новината в руските сми преди rki да я постне и бая се зачудих дали да не я пусна в тази тема, но реших да изчакам дали от НАСА няма да излезе нещо), Рогозин я представя все едно НАСА без руснаците не могат да стигнат до Луната и отчаяно се нуждаят от лунния "Союз".

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 3247
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Это клиника уже...

Мнение от EddieBG » 11 Яну 2019, 08:13

Ей го, на, потвърждение на поговорката че когато началникът пръдне, подчинените се н@сират (новината е от днес):

Источник: Роскосмос и РКК "Энергия" начали разработку концепции лунного корабля "Союз"
ТАСС написа:МОСКВА, 11 января. /ТАСС/. Специалисты госкорпорации "Роскосмос" и Ракетно-космической корпорации (РКК) "Энергия" начали разработку концепции новой транспортной системы для пилотируемых полетов на орбиту Луны с использованием спецверсии космического корабля "Союз МС". Первое рабочее совещание по этой теме состоялось 10 января, сообщил в пятницу ТАСС источник в ракетно-космической отрасли.

"Началась разработка концепции транспортной системы с применением варианта "Союза МС" для полетов на орбиту естественного спутника Земли, первое рабочее совещание конструкторов "Энергии" и Роскосмоса по этой теме состоялось в четверг", - сказал собеседник агентства.

Он отметил, что "предварительно рассматривается такая схема полета нового "Союза", при которой он будет стартовать к Луне с орбиты МКС [Международной космической станции]". "Перелетный модуль новой системы будет состоять из спецверсии корабля "Союз МС" и разгонного блока, которые будут доставляться к МКС двумя запусками ракет-носителей "Союз-2.1а". Перелетный модуль будет собираться в космосе под контролем экипажа российского сегмента МКС", - сообщил источник.

Собеседник агентства не уточнил, какие изменения будут внесены в конструкцию корабля "Союз" для полетов к Луне, а также другие технические спецификации новой транспортной системы, отметив, "что о таких деталях пока говорить рано".

Глава Роскосмоса Дмитрий Рогозин сообщил в четверг в эфире "России-24", что NASA просит российскую госкорпорацию разработать версию космического корабля "Союз" для полетов на Луну, чтобы создать вторую резервную космическую транспортную систему. США планируют реализовать программу с международным участием Deep Space Gateaway по созданию постоянно действующей окололунной станции, к которой регулярно будут отправляться корабли с Земли. Рогозин ранее в интервью ТАСС заявлял, что Россия будет участвовать в этой программе только на паритетных началах.

Также в РФ разрабатывается собственная лунная программа, которая на первом этапе предполагает отправку автоматических миссий к естественному спутнику, затем облеты Луны на пилотируемом корабле и в перспективе посадку на планету космонавтов с последующим созданием лунной базы.
Вече почнаха да модернизират Союз-а за полет до Луната... :D

rki
Редовен потребител
Мнения: 4058
Регистриран на: 22 Мар 2017, 20:11
Status: Offline

Re: Это клиника уже...

Мнение от rki » 11 Яну 2019, 09:37

Смешно е, че 10 ли колко години правят вече Федерация, изхарчиха милиарди и сега излиза, че на кораба се слага кръст окончателно и се минава на вариант "да модернизираме" Союз.
С5 и той е до под кривата круша още, но вече четири ли пет пъти му сменят името - сега е с две имена едновременно - "Союз 5" "Иртыш".
А5 мина летните изпитания преди 5 години, поне от 3 години вървят бодри репортажи как я произвеждат серийно в Полет, Омск. Сега се оказва, че летните изпитания тепърва предстоят, а серийно производство ще започне чак от 2023!!! Междувремено Протон-а трябва да го пенсионират най-късно 2020....


Съмнявам се, че някой вече може да се ориентира какви са приоритетите в руската космонавтика.
"Risk happens slowly at first, then all at once."

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 3247
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Это клиника уже...

Мнение от EddieBG » 12 Яну 2019, 19:25

Преглеждам космическите новини на ТАСС и се заглеждам в:

РКС завершили испытания самого маленького в мире датчика ориентации для спутников
МОСКВА, 10 января. /ТАСС/. Специалисты компании "Азмерит" (входит в холдинг "Российские космические системы", РКС) завершили наземные испытания самого маленького и самого точного в мире датчика ориентации для космических аппаратов, сообщили в четверг журналистам в пресс-службе РКС.

Датчик АЗДК-1 обеспечивает ориентацию спутника по звездам. Он весит всего 193 грамма, что значительно меньше существующих в мире аналогов.
Става въпрос за датчика, който следи звездите, по които сателитите и космическите апарати се ориентират в космоса.
Та руските другари направили най-малкия в света такъв датчик, който тежи само 193 грама, чувствително по-малко от останалите световни аналози. Демек - не имеет аналогов в мире!

Пускаме един Гугъл и какво да видим, интернет-магазин, в който за €30,000 си купуваме:

NST-3 Nano Star Tracker

NST-3 Nano Star Tracker

The NST-3 is an advanced Nano Star Tracker based on NST-4 with a smaller baffle, lower weights <165g for compact working conditions.

Mass: <165g :lol:

Нищо чудно да има и по-леки, просто този ми изпадна от първите линкове в Гугъл.

Ех, таварищи, таварищи... ако всичката ви пара не отиваше в свирката...

jordani
Редовен потребител
Мнения: 92
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Это клиника уже...

Мнение от jordani » 12 Яну 2019, 20:05

Датчика, както и водката, щом е под 200 грама, значи е много малък.

Извинявам се, че не пиша това в майтапи, но както казва Стоичков - така ми дойде.

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 3247
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Это клиника уже...

Мнение от EddieBG » 12 Яну 2019, 20:18

То, да им се чудиш и 193 грама как са го направили... сигурно са го купили от интернет и са му сложили надпис Сделано в Росии :D

Преди време заради импортозамещението едни техни "перспективни" спътници се оказаха по-тежки, когато се наложи да им сменят вносните части с руски, та поръчваха от стария модел спътник, щото новия кютук нямаше с какво да го изстрелят на нужната орбита.

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 3247
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Это клиника уже...

Мнение от EddieBG » 19 Яну 2019, 19:09

rki написа:
11 Яну 2019, 09:37
Смешно е, че 10 ли колко години правят вече Федерация, изхарчиха милиарди и сега излиза, че на кораба се слага кръст окончателно и се минава на вариант "да модернизираме" Союз.
Според твоя любимец, ще ги правят едновременно :D
ТАСС написа:ХИМКИ /Московская область/, 18 января. /ТАСС/. Специалисты РКК "Энергия" подтвердили, что создадут лунную версию корабля "Союз". Об этом в пятницу журналистам сообщил глава Роскосмоса Дмитрий Рогозин.

По его словам, инженеры будут одновременно работать над пилотируемым кораблем "Федерация" и лунной версией планируемого корабля "Союз". "Буквально несколько дней назад РКК "Энергия" подтверждает, что они могут сделать и то, и другое", - сказал Рогозин.
Цялата новина

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 3247
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Это клиника уже...

Мнение от EddieBG » 21 Яну 2019, 12:58

Изображение
Космонавты РОСКОСМОСА с борта Международной космической станции поздравляют с Днем космонавтики

Рогозин запретил поздравления с орбиты
В «Роскосмосе» заявили, что не располагают точными сведениями о причинах выхода из строя отечественных космических аппаратов

Глава «Роскосмоса» Дмитрий Рогозин раскритиковал традицию записывать на околоземной орбите поздравления с участием российских космонавтов — членов экипажа Международной космической станции. Это отвлекает их от выполнения основной программы полета, сообщил источник агентства «Интерфакс» в госкорпорации.

«Генеральный директор «Роскосмоса» [Дмитрий Рогозин] запретил отвлекать российский экипаж МКС от работы и выступил против просьб к госкорпорации о записи всякого рода поздравлений космонавтами «юбиляров» с орбиты», — цитирует свой источник агентство.

По его словам, впредь все обращения с околоземной орбиты будут записываться только с личного разрешения главы госкорпорации.
Който наруши забраната, след кацането - направо в Сибир :mrgreen:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани