Съвременни конфликтиКонфликтите в Ирак

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
jarl_Ragnar
Редовен потребител
Мнения: 1205
Регистриран на: 12 Май 2017, 12:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от jarl_Ragnar » 16 Яну 2020, 15:42

angelmr написа:
16 Яну 2020, 14:39
vassiln написа:
16 Яну 2020, 11:12
Явно съм с по-малко от два неврона, може ли да поясните какво имате предвид?
Раздал е химикали и вируси на терористите ли?
Ето къде била връзката с Ал-Кайда...
:D
Някои хора бъркате мястото където лежи тежестта на доказателството. :) Този който пртежава оръжие е длъжният да дава отчетност какво става с това оръжие с течение на времето! И ако не дава такава отчетност, презумпцията е че това оръжие се използва за извършване на престъпление. В целият цивилизован свят самата липса на отчетност за дадена бройка оръжие е престъпление!
Но нали в опорките пише, че за всичко са виновни американците...
Трудно даваш отчетност за нещо което нямаш, защото санкциите са те принудили да го прекратиш и унищожиш. Не случайно оръжейните инспектори не бяха съгласни с "изводите и информацията на ЦРУ" която служеше за повод за инвазията 2003-та. Истина която блесна постфактум, истина за която американската администрация е знаела, защото докладите на ЦРУ един по един са се компрометирали, в невъзможност да бъдат доказани твърденията на техните източници (дезертирали иракчани). Не случайно тези доклади се разсекретяват с голяма давност и на десетилетие по лъжичка.
Режимът на Саддам Хюсеин не е успял да възобнови програмата за производство на оръжия за масово поразяване след 1991 година.
Това се посочва в доклад на ЦРУ.
Независимо от това, че е било открито неголямо количество химически боеприпаси, решението на комисията от ЦРУ е, че Ирак е унищожил своя запас на нерегистрирани химически въоръжения към 1991 година, сочи окончателният доклад на комисията, оглавена от Чарлз Дефлър.

•Проблемът с наличието на оръжия за масово поразяване в Ирак е бил свързан с неправилни предположения, които са били без основание.
Експертите, без да се намират на място, са работили с погрешни доказателства и са стигнали до тях чрез неправилни изводи•, сочи още докладът.
Иракските оръжия за масово унищожение са били премахнати през 1991 г., но Саддам Хюсеин е имал желание да възобнови работата по тях, след като бъдат вдигнати санкциите, наложени на страната от ООН, установи т.нар. "Група за проучване на Ирак" (Iraq Survey Group).
Ето основните изводи в доклада им, оповестен от оръжейния инспектор и съветник на ЦРУ Чарлз Дюлфър и резюмиран от Би Би Си:

Целите на Саддам
- Целта на Саддам е била ООН да вдигне икономическите санкции срещу Ирак, които ограничавали в огромна степен възможностите за внос.

- Програмата "Петрол срещу храни" била недостатъчна за напредък на иракската икономика, който да му позволи подновяване на програмата за оръжията за масово поразяване.

- Намерението му, щом поднови тези програми, било да се фокусира върху химическите оръжия, използвани на бойното поле, ракетите с широк обсег на действие и ядрените оръжия.

- Първата му мотивация за тяхната разработка била враждата с Иран - двете страни водиха 8-годишна война през 80-те.

- Втората му амбиция била да се противопостави на Израел и да издигне престижа си сред арабските държави.

- В доклада не се предполага бившият иракски диктатор да се е стремил към оръжейна мощ, за да се противопостави на САЩ или да предоставя въоръжение на терористи.

- Саддам се убедил колко са ценни оръжията за масово поразяване през 80-те и началото на 90-те. По време на войната в Залива през 1991 г. именно оръжията за масово поразяване са възпрели водената от САЩ коалиция да продължи офанзивата си след освобождаването на Кувейт.

Ядрените оръжия
- Диктаторът сложил край на ядрената си програма през 1991 г., след войната в Залива, и няма доказателства за конкретни усилия в посока възобновяването й.

- Според висши представители на режима Саддам е щял да я стартира отново, ако наложените от ООН санкции се вдигнат.

- В Багдад предприели множество мерки, за да укрият ключови елементи от ядрената програма от непрекъснатите инспекции на ООН, вкл. специфични указания от Саддам за съхраняването на документацията.

- Учените, участващи в експериментите с обогатяване на уран, скрили документите и технологията поне на две места. На пръв поглед те действали самостоятелно, но го правели с очакването, че опитите ще бъдат възобновени в бъдеще.

- Режимът внимавал учените, ангажирани в някогашната ядрена програма, да не напускат нито работните си места, нито Ирак. В края на 90-те ключови служители получили значителни увеличения на заплатите, за да бъдат задържани.

- Режимът е направил и нови инвестиции в университетските изследователски програми, за да е сигурно, че страната запазва техническата си компетентност.

Бактериологичните оръжия
- В Багдад изоставят програмата си за бактериологични оръжия в края на 1995 г. от страх, че ще бъдат разкрити. Подобно разкритие би усложнило стремежа на страната за вдигане на санкциите, наложени от ООН.

- След 1996 г. няма доказателства за каквито и да било бактериологични оръжия; Саддам също не е проявявал интерес към такива оръжия. Очевидно Ирак е унищожил скритите си запаси през 1991 и 1992 г.

- Няколко проби, които биха били полезни при започване на програма за бактериологично оръжие, обаче са били запазени; имало е група учени, които са били компетентни в тази област.

- Не са открити доказателства, че Ирак е имал системи за производство на бактериологични оръжия, скрити в камиони или жп вагони.


Химически оръжия
- Ирак е унищожил скритите си запаси от химическо оръжие през 1991 г. и няма достоверни данни, че някога изобщо е възстановил производството им.

- Саддам Хюсеин никога не е заявявал намеренията си да възстанови производството на химическо оръжие, след като санкциите на ООН се вдигнат и се появят благоприятни условия за това.

- След средата на 90-те режимът е организирал химическата индустрия на страната така, че да запази необходимата научна база за евентуално рестартиране на програмата за химическо оръжие.

- Един от синовете на Саддам (Удай) се е опитал да се сдобие с химически оръжия, които да използва по време на предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак, но няма доказателства, че е успял
Здравейте и добре дошли във Fenixforum.net, няма да толерираме псувни, обидите и унизителните прозвища- комуняги, фашаги, рашки, пиндоси, гейропейци, тарамбуки, социаглисти- нямат място тук. Расистски призиви, призиви за насилие и геноцид са неприемливи.

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 154
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от angelmr » 16 Яну 2020, 17:20

vassiln написа:
16 Яну 2020, 15:32


А по същество на въпроса - това е било арабска армия, водила война. Е няма как арабин да води точна отчетност. И от около 130 000 боеприпаса, които по документи се водят произведени, всички да се намерят. 500 броя липса за мен е съвсем нормално, като се има предвид и че много от тях са снаряди. Ако сметнете ще видите че на една бройка боеприпас съответства малко повече от 25 килограма БОВ. И никой не си ги е заровил на двора. Имало е сигурно случаи на контрабатарейна стрелба, ирански авиоудари, американски авиоудари. И заради тия петстотин броя, на които съответства липса на около 13 тона БОВ, започнаха войната? Та това количество стига само за една конвенционална химическа атака, за една единствена битка. И какво се оказа накрая - част от липсващите боеприпаси се намериха затрити още от 80-те.

Не е точно така както обяснявате вие защитниците на режима. :) В доклада на ООН специално се упоменават активните опити на Ирак да скрие продължаващата и след 93-та програма за разработване и производство на ОМП. Вече без съответната проследимост и отчетност.
On the issue of VX, Iraq initially declared that it had carried out only
laboratory research on this chemical warfare agent. By 1995, the Special
Commission uncovered evidence that the scope of Iraqi activities on VX was much
broader. Consequently, in 1996 Iraq declared the production of 3.9 tons of VX, the
production of 60 tons of crucial VX precursors and the acquisition of some 650 tons
14
S/2006/342
of other precursors for the production of VX. Iraq also acknowledged that it had
decided to conceal various aspects of its VX activities from the Special Commission
and declared that, in 1991, it had unilaterally destroyed all VX and its main
precursors as well as documents and records relevant to VX.
И
Given the absence of complete production, storage and deployment records,
which according to Iraq were destroyed unilaterally, it was not possible for United
Nations inspectors to verify fully the Iraqi declarations regarding overall quantities
of chemical weapons produced, used or retained. Verification of the declarations
was made more difficult since the major part of the bulk chemical warfare agents
produced and chemical munitions filled over the period of 10 years had been used in
combat. With regard to chemical agents and munitions remaining in Iraq as of 1991,
there is a high degree of confidence that the vast majority of these have been
declared by Iraq, identified by the inspectors and destroyed under international
supervision. However, unilateral destruction by Iraq prolonged the verification
process and left uncertainties regarding types and quantities of weapons it had
destroyed.
Като съвсем отделен е въпросът с липсващите муниции, които може и да ви изглеждат малко на някои хора, но 500 изстрела с химическо оръжие не са точно нещо което може да бъде пренебрегнато.

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 4157
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от piston » 16 Яну 2020, 17:40

Рагнар, не си ли предавате бележките, като ви свърши тролската смяна?

Пламен вече ти е обяснил някои неща през октомври и ти ги е повторил преди 3 дни...
Дразниш вече!

http://www.fenixforum.net/viewtopic.php ... 49#p147249
Считано от 15.03.2020г. ПРЕКРАТЯВАМ УЧАСТИЕТО СИ си във форума докато Иванов не бъде перманентно отстранен от форума.

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 4157
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от piston » 16 Яну 2020, 17:48

Част от медицински доклади за пострадали американски военослужещи от "унищожените" през 1991 хим. оръжия...

Общо 600 човека са се оплакали от излагане на "унищожени" през 1991 година химически оръжия


https://www.scribd.com/document/2431743 ... es-Records

П.С. Не е подходящо за бременни,,,,
Считано от 15.03.2020г. ПРЕКРАТЯВАМ УЧАСТИЕТО СИ си във форума докато Иванов не бъде перманентно отстранен от форума.

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 941
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от plamenhk » 17 Яну 2020, 00:52

jarl_Ragnar изпаднахте в ретардирана депресия с кататонен ступор. :lol:

ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ неща бяха обяснени отдавна а вие пак за кой ли път вадите класическите руски опорки. Досадно стана а изглежда и не само на мене. Ако се борите за приза най маразматичен постинг/потребител, то трудът ви е напразен - руският зет е без конкуренция. Отделен е въпросът за антисащитианството, където vassiln с ню ейдж пропагандни похвати е едни гърди напред. Може би брадатата демонокрация дава по удобно поле за пропагандна изява отколкото дерьмокрацията на Страната на Чудесата ?

Като аматьор играете ролята на Иванушка Глупака а искате да минете като професионален артист. Разберете че желание и възможности са две различни неща а и публиката тук е по взискателна.
На бис няма да ви аплодираме - ще се спра само на този ваш постинг:
jarl_Ragnar написа:
16 Яну 2020, 15:42
Трудно даваш отчетност за нещо което нямаш, защото санкциите са те принудили да го прекратиш и унищожиш. Не случайно оръжейните инспектори не бяха съгласни с "изводите и информацията на ЦРУ" която служеше за повод за инвазията 2003-та.
1. ООН ИЗИСКВА а ИРАК е ДЛЪЖЕН да докаже пред UNMOVIC как, къде и кога е унищожил изискуемото по документи оръжие.

2. САМО UNMOVIC (а не различните разузнавателни служби) се ОТЧИТА пред ООН дали Ирак е изпълнил нарежданията му.

UNMOVIC НЕ потвърждава че унищожаването на изискуемите оръжия е извършено и не може да гарантира това. Нещо повече, прилага дълъг списък с големи неизяснени количества

3. Силите на ООН въз основа на докладът на тази комисия и на базата на резолюциите, решават как ще накажат Ирак, който между другото е предупреден (чрез резолюциите) какво го очаква ако не окаже нужното съдействие.
...............................
... в докладе Бликса говорится, что Ирак подал фальсифицированные сведения о биологическом оружии - при том, что Ирак располагает высокоразвитой административной системой. Поэтому трудно поверить, что неизвестно, куда девались запасы запрещённого оружия массового уничтожения. Багдад утверждает, что все виды биологического оружия были размещены в складских помещениях завода Аль-Хакам во время войны 1991 года в Персидском заливе и после войны уничтожены полностью. Однако иракский режим ничем не подтвердил своих заявлений – ни документально, ни материально. Бликс также считает, что Ирак, возможно, разрабатывает новые виды запрещённых ракет. Доклад призывает Саддама Хусейна, иракского правителя, сдать инспекторам оставшиеся у него запасы биологического и химического оружия, а также ракеты СКАД советского образца. Колин Пауэлл в своём выступлении заявил, что для Ирака все сроки прошли.

Основной вывод, содержащийся в докладе Ханса Бликса в том, что иракский режим сотрудничает с инспекторами ООН, но это сотрудничество ограниченное, не полное, и Саддам Хусейн всё ещё скрывает от международного сообщества оружие массового уничтожения. В частности, доктор Бликс указывает, что Ирак до сих пор не пояснил, куда делись от 20 до 25 тысяч литров раствора с бациллами сибирской язвы – биологическое оружие, что неизвестно, где находятся запасы химического оружия – в том числе 1000 тонн нервно-паралитического газа Ве-Икс, другие отравляющие вещества – газ сарин, горчичный газ, 6 500 химических бомб, 18 мобильных лабораторий для изготовления биологического оружия.

Багдад утверждает, что все виды оружия массового уничтожения были давно ликвидированы, но доказательств никаких не приводит, лишь обещает предоставить список существующих вооружений.

Бликс потребовал от Ирака предоставить сведения о подземных мастерских и складах, где, по некоторым сведениям, изготовляют и хранят оружие массового уничтожения. Бликс напоминает, что инспекторы - не сыщики, они не обязаны доказывать, что Саддам Хусейн вводит в заблуждение международное сообщество, пряча запрещённое оружие. Багдад сам обязан предоставить в их распоряжение все материальные и документальные доказательства того, что Ирак разоружился, подчиняясь требованиям резолюции Совета Безопасности номер 1441.
https://www.dw.com/ru/%D0%B4%D0%BB%D1%8 ... 0/a-801158

Штаммы сибирской язвы и другие ингредиенты для создания биологического оружия

- по сравнению с данными отчета предыдущей комиссии ООН, Ирак не поставил международных экспертов в известность о наличии, как минимум, 2160 килограммов биологических веществ

- этого количества, точный объем которого остается неизвестным, достаточно для производства 26 тысяч литров вакцины со штаммами сибирской язвы - в три раза больше, чем объявил Багдад в представленном нынешней комиссии отчете, 1200 литров токсина ботулина и 5, 5 тысяч литров клостридиума перфигенса, что в 16 раз превышает заявленные в отчете данные.

Баллистические ракеты
- Ирак попытался скрыть факт организации производства новых видов топлива, предназначенного для запуска ракет дальнего радиуса действия, создание которых относится к разряду запрещенных видов деятельности

- не соответствующим реальной действительности было признано заявление Ирака о том, что имеющиеся на вооружении у армии ракеты имеют дальность всего 150 километров

Ядерное оружие
- в декларации не были указаны попытки приобретения необогащенного урана из Нигера

Химическое и биологическое оружие
- согласно отчету экспертов ООН, представленному в январе 1999 года, иракским властям так и не удалось убедительно объяснить, что произошло с 550 артиллерийскими снарядами с горчичным газом и 400 авиабомбами с бионачинкой

- иракские власти так и не удосужились представить данных о точном количестве химикатов, количество которых оценивается приблизительно от нескольких сотен до нескольких тысяч тонн
http://mignews.com/news/politic/world/2 ... 99941.html

Однако у экспертов ООН после проверок осталось множество вопросов к иракским властям по поводу ядерной программы.
По словам Ханса Бликса, Ирак незаконно ввез 300 ракетных двигателей. Глава комиссии ООН не исключает, что на территории страны могут также находиться бациллы сибирской язвы. Глава МАГАТЭ Мухаммед аль-Барадеи, в свою очередь, считает недостаточной информацию от иракских властей по поводу закупок урана.

Доклады Бликса и аль-Барадеи говорят в пользу начала военных действий США в отношении Багдада.
https://echo.msk.ru/news/128451.html

МНОГО СЕРИОЗНИ недостатъци от доказателствената страна на Ирак че няма такова оръжие а това е солидна основа за взимане на решение за наказание.

Аватар
jarl_Ragnar
Редовен потребител
Мнения: 1205
Регистриран на: 12 Май 2017, 12:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от jarl_Ragnar » 17 Яну 2020, 10:51

Понеже споменахте Ханс Бликс:
Не смятам, че е разумно да се затваря врата пред инспекциите след три месеца и половина работа, заяви главният оръжеен инспектор Ханс Бликс по време на заседанието на Съвета по сигурност в Ню Йорк.

По думите му приетата единодушно от съвета резолюция 1441 “не предвижда толкова кратък период за инспекции”.

Ханс Бликс отново подчерта, че международните инспектори никога не са твърдели, че Ирак разполага с оръжия за масово поразяване. Става въпрос за това, че Багдад не е предоставил точен отчет за конкретното си въоръжение, отбеляза главният оръжеен инспектор.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН се проведе в щаб-квартирата на международната организация в Ню Йорк.
Това е към средата на май 2003-та, понеже виждам, че статията на ДВ която посочвате е от март същата година.

А 2004-та година ООН оповестява доклад от оръжейните инспектори, в който те потвърждават, че Ирак със сигурност не е имал никакви оръжия за масово унищожение след 1994.

Докладът на американския оръжеен инспектор Чарлс Дюлфър е достатъчно ясен и съм го цитирал, той е доста след избирателните цитати които сте извадили от Ханс Бликс. Трябва ли да напомням, че това Дюлфър ръководи екип американски оръжейни инспектори, даващи отчет пред Сената, а не пред ООН.

Понеже цитирате DW, ето ви два материала от там.

https://www.dw.com/bg/%D0%B0%D0%BC%D0%B ... /a-2592635

https://www.dw.com/bg/%D0%B4%D0%BE%D0%B ... /a-2592637

Ясно е едно- ОМП няма! И не е имало. Според някои Садам имал намерение пак да поднови програмата. Как се доказва това субективно мнение, няма данни. Както и това, че притежавал ракети, които могли да доставят отровни химически вещества.

"Няма доказателства, че бойните глави на ракетите са били някога пълни с отровни химикали, но така или иначе режимът е трябвало да уведоми оръжейните инспектори на ООН за съществуването на тези ракети", каза Дейвид Кей, предшественика на Дюфлър.

И накрая, епитетите които са ви слабост, явно намирайки, че аргументите са ви недостатъчни, те не ме обиждат. Обиждат правилата на форума и тези които не взимат мерки, защото вие сте третия в рамките на една седмица. И не, не искам да ми се извинявате, както го направи единия от тримата (той поне имаше достойнство). Аз не съм ви обидил, не съм се усъмнил във вашите умствени, интелектуални и емоционални възможности, само защото имате различна теза. Ще повторя- личните обиди и нападки показват немощ, липса на вярва в аргументите ви и са най- елементарния начин, да покажете, че ви липсва възпитание и първите седем години.
Здравейте и добре дошли във Fenixforum.net, няма да толерираме псувни, обидите и унизителните прозвища- комуняги, фашаги, рашки, пиндоси, гейропейци, тарамбуки, социаглисти- нямат място тук. Расистски призиви, призиви за насилие и геноцид са неприемливи.

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 941
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от plamenhk » 17 Яну 2020, 11:57

jarl_Ragnar написа:
17 Яну 2020, 10:51
Понеже споменахте Ханс Бликс:

Ханс Бликс отново подчерта, че международните инспектори никога не са твърдели, че Ирак разполага с оръжия за масово поразяване. Става въпрос за това, че Багдад не е предоставил точен отчет за конкретното си въоръжение...
А кой твърди обратното ??? За да се твърди това е необходимо да се докаже обратното а комисията НЯМА такава задача !!!
Нейната задача е да потвърди доказателственият материал по унищожението ПРЕДСТАВЕН от Ирак в определеният от резолюциите на ООН срок.

Комисията на базата на информацията и ответните действия (свързани с инспекцията) на Ирак, НЕ МОЖЕ да гарантира на ООН, че Ирак е унищожил изискуемите ДОКУМЕНТИРАНИ от нея оръжия. Защо не може да гарантира унищожението комисията е описано доста подробно в долният официален документ:

Съветвам имащите интерес от тази материя да го прочетат за да разберат, че "прегрешенията" на Ирак пред органите на ООН са ОГРОМНИ !!! Особенно внимание заслужава т.57 в която се изрежда факторите (т.a-g) повлияли "на решение Ирака не представлять такую информацию Организации Объединенных Наций"

Комиссия Организации Объединенных Наций по наблюдению, контролю и инспекциям
Записка Генерального секретаря


55. Если бы Ирак выполнил требования Совета Безопасности и представил за требованную информацию Организации Объединенных Наций целиком и полностью, то весь процесс контроля мог бы завершиться безотлагательно. Вместо этого процесс контроля растянулся более чем на тринадцатьлет — с 1991 по 2003 год, включая длительные периоды полного отсутствия сотрудничества со стороны Ирака, как, например, в 1997 и 1998 годах.
https://www.legal-tools.org/doc/a3d534/pdf/

Пак подчертавам да се прочете материалът !!!

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 941
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от plamenhk » 17 Яну 2020, 12:13

jarl_Ragnar написа:
17 Яну 2020, 10:51
И накрая, епитетите които са ви слабост, явно намирайки, че аргументите са ви недостатъчни...
Вие нарочно и съвсем съзнателно разглеждате проблемът "post factum" а не към моментът на вземането на решение за наказание от силите на ООН поради неизпълнение на задълженията на Ирак. Прекалено ми е ясно защо го правите, както че и никакви аргументи в този ваш случай не са необходими за вашето убеждаване.

Ако ще критикувате направете това срещу доклада на единственият легитимен орган по контрола на въоръженията (КОМИСИЯТА НА ООН) изнесен пред СС на ООН. Именно той е основанието за наказанието.

А вярата ви в честността на режима на Садам Хюсеин е просто уникална !

Аватар
jarl_Ragnar
Редовен потребител
Мнения: 1205
Регистриран на: 12 Май 2017, 12:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от jarl_Ragnar » 17 Яну 2020, 13:33

plamenhk написа:
17 Яну 2020, 12:13
.

А вярата ви в честността на режима на Садам Хюсеин е просто уникална !
Няма и следа от подобна вяра. Нито убеденост например, че Садам е херувим. Не аз съм този който го е снабдявал с химически и биологически агенти и конвенционални оръжия все пак. А с кой акъл са го правили, като са били наясно, че е безпринципно чудовище готово на всичко, за да остане на власт е въпрос който за сетен път показва извратения морал на лидерите които уж управляват демократичните държави по света.

Истината е, че САЩ са търсели всякакъв повод за война. Понеже съвсем очевидно са били наясно, че един компрометиран повод не им дава достатъчно тежест, измислили са цели три- връзка с Ал Кайда, Оръжие за масово поразяване, разработка за ядрено оръжие. Инспекторите на ООН и въпросният Ханс Бликс са го казали пределно ясно резолюция 1441 “не предвижда толкова кратък период за инспекции”.. Бързането и буквално ултиматума "почваме война, махайте се от там" е пределно ясно с каква цел е. Да не се стигне до извода до който така или иначе се стигна 2005-та. Няма ОМП. Толкоз. Каквито и локуми да се разтягат.

Кой какво не е могъл да документира дали има значение, след като НИЩО не беше открито! Към днешна дата за прегрешенията на Северна Корея се знае много повече, не гледам да са се засилили с война да свалят режима там. Но явно това се случва където може и където е на далавера. И нека не ми се обяснява, как САЩ изгубили финансово много повече, отколкото са спечелили. Това е теза на наивници. Печалбите на САЩ не са печалби за народа на САЩ. Корпорациите в петролната и оръжейната сфера, фирмите занимаващи се с възстановяване и охрана ("Вагнер" са сукалчета пред хората на Ерик Принс) са доволно облажени с десетки милиарди. Загубите се списват на дефицита на националния бюджет. Правете разликата.
Здравейте и добре дошли във Fenixforum.net, няма да толерираме псувни, обидите и унизителните прозвища- комуняги, фашаги, рашки, пиндоси, гейропейци, тарамбуки, социаглисти- нямат място тук. Расистски призиви, призиви за насилие и геноцид са неприемливи.

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 5309
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от EddieBG » 17 Яну 2020, 14:07

Кратко лирическо отклонение, конкретно за петрола:

Два силно тиражирани мита:

1) САЩ нападнали Ирак за да си увеличат вноса на петрола от там, щото Саддам не им давал.
След инвазията през 2003-а САЩ внасят от Ирак по-малко количество, отколкото през 2001-а, като до 2015-а кривата върви твърдо надолу. Лесно проверимо. Докато кривата на общия износ на петрол от Ирак след 2003-а е твърдо нагоре.

2) САЩ след войната заграбили целия иракски петрол.
Лесно проверимо - кои компании колко процента имат в съответното находище. Виждаме как дори руснаците имат дялове, при положение че бяха против инвазията през 2003-а.
pnp5q написа:В случая прилагателните се образуват на принципа, на който се получава "марсиански" - "сащианец", "сащиански". Не сте длъжни да ми вярвате, потърсете "сащиански" в Гугъл.

Аватар
jarl_Ragnar
Редовен потребител
Мнения: 1205
Регистриран на: 12 Май 2017, 12:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от jarl_Ragnar » 17 Яну 2020, 14:36

Пак да повторя, САЩ не е тъждествено на корпораците в САЩ. Печалбата на едните, не означава печалба и за държавата. Не бъркайте понятията. Представата, че САЩ крадат петрола и го трупат в Северна Америка, като катерица жълъди в хралупа е преднамерено нелепа и невярна.
The US hired more private companies in Iraq than in any previous war, and at times there were more contractors than military personnel on the ground.
An analysis by the Financial Times reveals the extent to which both American and foreign companies have profited from the conflict – with the top 10 contractors securing business worth at least $72bn between them.
A 2011 report from the commission on Wartime Contracting in Iraq and Afghanistan estimated that defence contractors had wasted or lost to fraud as much as $60bn – or $12m a day – since 2001.

In 2011, the state department estimated that it would pay $3bn over the next five years on its private security contracts to protect its massive embassy complex in Baghdad alone.
https://www.ft.com/content/7f435f04-8c0 ... 144feabdc0

Охрана, храна, вода (KBR е доставила 25 милиарда галона вода и 265 тона лед), инфраструктура, логистика... милиарди. От джоба на данъкоплатеца. Американският и иракският.

И разбира се оръжията...
The withdrawal of U.S. troops from Iraq and Afghanistan is among the biggest reasons for the drop in military spending, according to SIPRI. Spending on these campaigns fell from $159 billion to $115 billion between 2011 and 2012.
Здравейте и добре дошли във Fenixforum.net, няма да толерираме псувни, обидите и унизителните прозвища- комуняги, фашаги, рашки, пиндоси, гейропейци, тарамбуки, социаглисти- нямат място тук. Расистски призиви, призиви за насилие и геноцид са неприемливи.

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 941
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от plamenhk » 17 Яну 2020, 17:51

jarl_Ragnar написа:
17 Яну 2020, 13:33
plamenhk написа:
17 Яну 2020, 12:13
.
А вярата ви в честността на режима на Садам Хюсеин е просто уникална !
Няма и следа от подобна вяра. Нито убеденост например, че Садам е херувим...безпринципно чудовище готово на всичко, за да остане на власт е въпрос който за сетен път показва извратения морал...
Може би сте убеден че Садам е серафим (по висока йерархия от херувим) или архангел ? (3 х прекръстване).
Единствено така си обяснявам вашата вяра, че при такива ОГРОМНИ НЕОБЯСНЕНИ липсващи количества различни отровни вещества вие вярвате на честната арабска дума на този доказал се "светец". Иначе как ще повярвате на приказките на това "безпринципно чудовище готово на всичко, за да остане на власт" ???
jarl_Ragnar написа:
17 Яну 2020, 13:33
Истината е, че САЩ са търсели всякакъв повод за война.
Че откога САЩ нападнаха Кувейт ? Да не бъркате нещо ?

Пак ще повторя цитати от мои постинги от миналото:

През 2003г САЩ не са започнали нова война а само са прекъснали примирието, т.е. завършили са войнатата започната в 1991г.
Няма мирен договор с Ирак а само примирие на основание определени условия определени от резолюция 687.

Art. 40 много точно определя условията при които примирието може да бъде нарушено:

The Hague Convention,
Hague Convention IV (18 October 1907)
Convention Respecting the Laws and Customs of War on Land
Articles 1 - 56
...
Art. 40. Any serious violation of the armistice by one of the parties gives the other party the right of denouncing it, and even, in cases of urgency, of recommencing hostilities immediately.
http://net.lib.byu.edu/%7Erdh7/wwi/hague/hague5

Ирак МНОГОКРАТНО нарушава условията по примирието определени с резолюция 687.
На 8 април 1998 комисията на ООН докладва пред СС на ООН за проблемите при контрола за изпълнение на поставените от ООН условия за примирие а на 5 август Ирак прекратява сътрудничеството с международната комисия на ООН.
https://www.fenixforum.net/viewtopic.ph ... 47#p106314
jarl_Ragnar написа:
17 Яну 2020, 13:33
Понеже съвсем очевидно са били наясно, че един компрометиран повод не им дава достатъчно тежест... Бързането и буквално ултиматума "почваме война, махайте се от там" е пределно ясно с каква цел е.
Така както разбирам само липсата на вяра е този "компрометиран повод, защото няма обяснение как са се "изпарили" тоновете отровни вещества. Явно честната дума на правоверните като че ли не им стига на бандитите от ООН, така ли да го разбираме ? А и за къде са се разбързали като цели 13г са чакали "архангела" да се сети и обясни ?

Слабичък сказочник сте jarl_Ragnar.
jarl_Ragnar написа:
17 Яну 2020, 14:36
Пак да повторя, САЩ не е тъждествено на корпораците в САЩ. Печалбата на едните, не означава печалба и за държавата. Не бъркайте понятията.
Вижте, това вече е здраво, трезво марксистко-ленинско виждане.
«Да здравствует всепобеждающее марксистско-ленинско-сталинское учение!»

Аватар
jarl_Ragnar
Редовен потребител
Мнения: 1205
Регистриран на: 12 Май 2017, 12:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от jarl_Ragnar » 17 Яну 2020, 19:22

plamenhk написа:
17 Яну 2020, 17:51
Каква теза прокарвате? Садам ни излъга, че има ОМП, за да го нападнем? :lol:
Вижте, това вече е здраво, трезво марксистко-ленинско виждане.
«Да здравствует всепобеждающее марксистско-ленинско-сталинское учение!»
Не съм го учил, не си падам по теоритици. Леви, десни, центристи, нацисти. Има факти:

Iraq war costs U.S. more than $2 trillion

Ето един малък аспект, да видите кои са губещите. Част от тях:
The report also examined the burden on U.S. veterans and their families, showing a deep social cost as well as an increase in spending on veterans. The 2011 study found U.S. medical and disability claims for veterans after a decade of war totaled $33 billion. Two years later, that number had risen to $134.7 billion.
The estimated death toll from the three wars, previously at 224,000 to 258,000, increased to a range of 272,000 to 329,000 two years later.

Excluded were indirect deaths caused by the mass exodus of doctors and a devastated infrastructure, for example, while the costs left out trillions of dollars in interest the United States could pay over the next 40 years.

The interest on expenses for the Iraq war could amount to about $4 trillion during that period, the report said.
И т.н и т.н.

https://www.reuters.com/article/us-iraq ... PG20130314

Печелившите от войната ви ги посочих по горе. Тези два трилиона, дето са стрували на САЩ за десет години, солиден процент е влязъл в корпорациите за които са писали марксистките американски медии които съм цитирал. От данъкоплатеца излиза, в корпорациите влиза.
Здравейте и добре дошли във Fenixforum.net, няма да толерираме псувни, обидите и унизителните прозвища- комуняги, фашаги, рашки, пиндоси, гейропейци, тарамбуки, социаглисти- нямат място тук. Расистски призиви, призиви за насилие и геноцид са неприемливи.

Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Мнения: 4180
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 22:27
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от Ivanov » 19 Яну 2020, 15:48

Мюфтиата на ИД в Мосул ... Арестували го !
Изображение
Изображение
Според мен късно .

Аватар
Мокрия
Редовен потребител
Мнения: 567
Регистриран на: 24 Юли 2016, 20:53
Местоположение: Пловдив
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от Мокрия » 19 Яну 2020, 19:41

Ако го обесят като Садам, мисля че главата ще му се откъсне.

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 12130
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от iasen ianakiev » 24 Яну 2020, 18:55

Антиамерикански протести в Ирак.
Изображение

Изображение

Изображение

Аватар
jarl_Ragnar
Редовен потребител
Мнения: 1205
Регистриран на: 12 Май 2017, 12:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от jarl_Ragnar » 11 Фев 2020, 12:41

Броят на травмираните от КР на Иран американци продължава да се увеличава?! Нямам идея на какво се дължи това... забавно забавяне на данни. Първо нямаше нито един пострадал, после от 20 и няколко станаха 30 и няколко, после отидоха на 64, после ново включване. Вече са 109... Постравматичен стрес?
The number of U.S. service members diagnosed with traumatic brain injuries has shot up to more than 100, the Pentagon said Monday, as more troops suffer the aftereffects of the Iranian ballistic missile attack early last month in Iraq.
https://apnews.com/eabf6766d717a2dd518a3c6319bb2430

TBI - Traumatic brain injury. Странни КР. :roll:
Здравейте и добре дошли във Fenixforum.net, няма да толерираме псувни, обидите и унизителните прозвища- комуняги, фашаги, рашки, пиндоси, гейропейци, тарамбуки, социаглисти- нямат място тук. Расистски призиви, призиви за насилие и геноцид са неприемливи.

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8111
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от vassiln » 27 Фев 2020, 15:08

angelmr написа:
16 Яну 2020, 17:20
vassiln написа:
16 Яну 2020, 15:32
Не е точно така както обяснявате вие защитниците на режима. :)
...
И тогава осъзнах, че всъщност защитавам режима на Саддам. При това с известно закъснение, щото Саддам е вече обесен, но аз съм бил толкова заблуден, че да се надявам да се върне той, или някой от синовете му, на власт. И понеже това ще стане с демократични избори, значи трябва да изчеткам имиджа му за пред иракските избиратели?
Или нещо не разбирам?
Защо оборването на сащските оправдания за воденето на войната трябва да се приравнява на защитаване на режима на един диктатор?
Това ми прилича на израелската тактика - ние събаряме палестински къщи, за да не допуснем нов Холокост, и всеки който ни пречи, одобрява Холкоста.
Хайде моля да не ги развяваме тия "защити на режима" като парцал за отвличане на вниманието?

За да обобщя - за много хора, вкл. мен, оправдаването на окупацията на Ирак бе с неубедителни доказателства. И просто тази война им трябваше. Трябваше им и одобрение от избирателите, защото все пак ковчезите дават откат. Затова се появиха и връзките с Ал Кайда, и затова се направи от мухата ядрен слон, химически слон и бактериологичен слон. И ако посмеят, за Иран ще ги спретнат същите истории.

И една нова новина по иранския въпрос, само че баш от Ирак. Примката около врата на тероризма в Близкия изток се затяга!
Този път Съединените щати са включили в списъка на терористите още един висш командващ ... да, от Ирак.
State Department Terrorist Designation of Ahmad al-Hamidawi

Командващият на Катаиб Хезбола - Ахмад Ал Хамидауи, е обявен за терорист от сащския Държавен департамент. Причините са, че самата организация е трепала техни войници по време на тъмната част на окупацията, и още от 2009-та е обявена за терористична, после, че са застреляли стотина протестиращи през октомври миналата година, и накрая - че целили К1 със злополучните ракети на 27-ми декември миналата година.
Ahmad al-Hamidawi is the Secretary General of Kata’ib Hizballah (KH), an Iran-backed terrorist group active in Iraq and Syria, which the Department of State designated as a Foreign Terrorist Organization and SDGT in July 2009. KH has claimed responsibility for numerous terrorist attacks against U.S. and Coalition Forces in Iraq, including IED attacks, rocket-propelled grenade attacks, and sniper operations. Most recently, on December 27, 2019, KH launched a rocket attack against an Iraqi military base near Kirkuk, killing Nawres Hamid, an American civilian contractor, and injuring four U.S. service members and two members of the Iraqi Security Forces. In addition, in October 2019, KH was reportedly involved in sniper attacks on peaceful protesters in Baghdad, which killed more than 100 people and injured another 6,000.
Ако наистина 6000 са били ранени от същите снайперисти, убили 100, то или куршумите са някакви много лабави, или снайперистите са били толкова некадърни, че в тълпата са успявали само да удраскат повечето мишени. Но да не се отклоняваме от причините за анатемата.

Е, пропуснали са един също тежък терористичен акт - поругаването на преддверието на посолството на великата страна в Багдад. Няма как Хамидауи да не е бил замесен и там, разбира се. Все пак знамена на Катаиб Хезбола се вееха сред тълпата протестиращи терористи, а и самият терор бе в отговор на селективното убиване на няколко десетки терористи от същата организация.
Интересно дали ще последва дрон и многохилядно погребение.

Мисля си за загиналия редом до ген. Солеймани негов приятел Мухандис - той няма ли право да получи титлата "терорист", както и останалите им съратници в двете унищожени коли? Поне посмъртно?
Ами Муктада Ал-Садр? Той "вече" не е ли терорист? И не трябва ли да се върне обратно в списъка на лошите, щом е против сащската окупация? О още от 2004-та хората му убиваха военни на САЩ?
Нещо тая работа с включването в списъците на терористите ми се струва леко селективна, като модерирането в Криле.
Може ли да помоля да не ми рипате на талази до 12 юли - неделя?

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 12130
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от iasen ianakiev » 14 Мар 2020, 18:08

Малко новини от Ирак.
- Трое солдат «коалиции» получили ранения в результате ракетного обстрела военной базы Таджи в окрестностях Багдада.
Изображение

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8111
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от vassiln » 15 Мар 2020, 07:33

Да уточня, че атаката е само два дни след предишна по същата база, в която загинаха трима военни - двама от САЩ и една от ОК. Използвани са седем портативни пускови установки в някакъв гараж.
Интересно как ще се продължава занапред.
Може ли да помоля да не ми рипате на талази до 12 юли - неделя?

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 12130
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от iasen ianakiev » 23 Апр 2020, 18:10

Изображение

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 12130
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от iasen ianakiev » 23 Апр 2020, 18:45

Карта и коментар към нея:
- Боевики ИГ устроили крупную засаду на колонну иракской армии в районе 160-ого километра в западной пустыне Анбар на дороге, соединяющей Ирак и Иорданию. Медиа-агентства ИГ заявили о том, что им удалось убить не менее 9 иракских солдат и некоторое число ранить.
Изображение

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 12130
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от iasen ianakiev » 25 Апр 2020, 19:04

Бойци на IS атакуват пост на иракската федерална полиция в провинция Киркук.
Изображение

Изображение

Изображение

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 12130
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от iasen ianakiev » 25 Апр 2020, 19:07

Части на иракската армия по време на контратерористична операция срещу отряди на IS в района на Самара.
Изображение

Изображение

iasen ianakiev
Редовен потребител
Мнения: 12130
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:57
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликтите в Ирак

Мнение от iasen ianakiev » 28 Апр 2020, 19:30

Карта и коментар към нея:
- Ситуация в Северном Иракe.
Синие - турецкая армия
Коричневое - РПК
Красное - Зона контроля боевиков Пешмерги и администрации Иракского курдистана.
Фиолетовое - иракское правительство.

Изображение

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани