Общи приказкиСоциално устройство

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 1742
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 04 Авг 2019, 00:41

Благодаря за уточненията. По тях обаче има допълнителни съображения.
jordani написа:
03 Авг 2019, 21:12
Какво се получава със социалните мрежи по отношение на основната им функция да се сподели нещо с други хора. Ако са десет различни, трябва да си направиш няколко акаунта
Проблема със споделянето на информация е решаван и преди социалните мрежи по много начини - най-масовият, струва ми се, е чрез масов имейл. Освен това някои видове споделяне станаха популярни в други мрежи - инстаграм /със снимка/ и туитър. Интересното е, че дори на този фон на човек му се налага да поддържа множество акаунти, но по "технически" причини - много често освен във фб е нужно да има акаунт и в скайп, и във вайбър - мрежи за комуникация, чиято цел не е масово споделяне и значи фб би трябвало да стане някакъв многофункционален мастодонт, за да ги замени успешно /той не че не се опитва Маркито, пък и Гугъл се опита - хем имаше опции за видеочат и конференции от самото начало/.
jordani написа:
03 Авг 2019, 21:12
Още повече за операционните системи, където е много по-сложно да напишеш няколко програми за различни ОС, отколкото да постнеш няколко пъти.
Хм, тук може би имаме идея, която вече е стара, толкова бързо се променят работите с компютрите. Първо, въпросът с програми за различни ОС бе решен до голяма степен със създаването на езика Java, след това програмите /особено с отворен код - и нерядко безплатни/ взеха да се развиват с такава скорост, благодарение допринасянето на много хора за един продукт, че скоро се появиха аналози за много неща на много платформи /в т.ч.-мобилните/. Сега се наблюдава "отдръпване", доста продукти, получили масова клиентела като безплатни, почнаха да търсят монетизация, а за други - силно се промени начина, по който се ползват, размести се пазара. Примерно мога да кажа за ЕРП-системите, преди 15 години имаше едно убийствено изследване на ПС Магазин, че въпреки тоя софтуер за стотици хиляди пари, до 70% от отчетите се правят или довършват в Ексел /това, според мен, си е безобразие за такива пари/. Още по-зле беше положението на малки пазари като българския - никой от големите играчи не си направи труда за локализация докрай спрямо счетоводното ни законодателство - и да ви кажа, като поразрових въпроса - излезе, че по цял свят е било така! Резултата - ерп-тата никой не ги бръсне вече, освен индустриалните мастодонти - всичко юруш на CRM софтуера /контакти с клиенти, около 1/10 от ерп, но донакичен със склад и фактуриране някои имат наглостта да го предлагат като "модерна алтернатива на ерп"!... Уф, увлякох се. Има още едно съществено нещо да кажа - облака! Всичко се пише на интерпретатори, въпроса е да работи в уеб - на какво желязо/ос работи уеб, няма значение - php, python и още няколкото основни езика имат версии за двата главни лагера - Уиндоус и Линукс - грижата за инсталацията им може да бъде изнесена извън разработчика.
jordani написа:
03 Авг 2019, 21:12
Затова мисля, че е естествен процеса да се получават монополи при новите продукти или по-скоро услуги.
И тук по интересен начин се връщаме право на изходната статия - която предупреждава тъкмо за това и че трябва да се вземат противомерки овреме. :)
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 147
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от angelmr » 08 Авг 2019, 14:18

Авторът просто се опитва да прокарва определена политическа теза, а именно - как левият популизъм имал своята позитивна роля.
Всъщност в основата на проблема не стои невслушването на властта в оплакванията на левите политици и синдикатите, а стоят именно държавните регулации. Именно тяхното наличие ограничава свободата на конкуренцията и създава политически лобита, картели и монополи. Обясненията как държавните регулации били нещо добро, но правилните хора (леви политици и синдикалисти), ако биха имали достатъчно голяма власт, щели да ограничават лобитата, картелите и монополите, е меко казано наивно. :) В реалността независимо какви са хората на власт, около тях се оформят кръгове от бизнес интереси и съответно тези политици в малка или голяма степен започват да използват властта си, за да подкрепят или да се противопоставят селективно на регулации в интерес на близките и срещу интересите на конкурентните на близкия им кръг бизнеси. Решението е държавата въобще да спре да се меси на бизнеса. За съжаление има области където такова решение е неприложимо, но това е предмет на отделна дискусия.
pnp5q написа:
04 Авг 2019, 00:41
И тук по интересен начин се връщаме право на изходната статия - която предупреждава тъкмо за това и че трябва да се вземат противомерки овреме. :)
Кой и как според теб, трябва да взема контрамерките? Ако е някаква държавна комисия, нагледахме се на изкривяванията на политкоректността и прословутия регламент за личните данни на ЕС. Според мен единствено пазарът (крайните потребители) има силата и моралното право да взима мерки. Ето аз например скоро очаквам развитие на алтернатива на YouTube, срещу чиято политкоректност вече се появява недоволство. За сега има малки оператори, от които рано или късно поне един ще стане голяма конкуренция. Единственото, което може да ги спре, е, че и те може би ще се налага да се съобразяват с всевъзможни държавни разпоредби на всевъзможни държави, което може пак да се отрази под формата на натиск срещу производителите на съдържание към прекомерна политкоректност, което е и най-голямата слабост на тубата. Та пак опираме до извода, че в основата на проблема стоят именно държавните регулации, които пречат на опитите на конкуренцията да създаде алтернативи на икономическите мастодонти.

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 1742
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 11 Авг 2019, 12:56

Отде идела измишльотината "джендър" (я, не само на мен ми изглежда като едва прикрита организирана гадост!) - и разбира се, като всички постмодернистки бълвочи, няма нормални изречения... колко удобно, няма опровергаване - пфф, колко са плитки всичките, ама докато изтече кафявата вода... ще има да повисим жадни и изнервени на брега на социалната река.
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 1742
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 15 Авг 2019, 09:12

Във връзка със спора в темата за икономиката на Русия, ще преведа тук един откъс от предаване, който много точно описва проблемите и външната й политика - но в същото време се отнася и за други общества и обстоятелства /примерно в уики-статията за Хобсовия капан (англ.) - спирала на нарастваща агресия като следствие от дълбокото недоверие на страните, изходът е стъпки към повишаване на взаимното доверие - като основен пример е дадена карибската криза и отношенията Кенеди-Хрушчов/. Откъсът е от миналата седмица, от чудесните политико-образователни предавания с Елена Шулман на радио Ехо Москвы.
...изглежда, че няма нищо по-яко и ефективно на света от силовия ресурс, а веднага след него е материалният ресурс, т.е. парите. Всичко останало не е толкова нужно. Този начин на мислене е разпространен в архаичните политически системи, мисленето на които се основава на идеята за изчерпаемост, свършване на ресурса. Това се нарича "мислене в стил игра с нулева сума" или още "ресурсно мислене".

... Наистина, ако седите на природни ресурси, които, разбира се, са изчерпаеми, у вас по естествен начин възниква един мироглед, една картина на света като някакъв пирог, който ви е даден по божие усмотрение и оттам нататък или вие ще го изядете, или някой друг ще го изяде. Няма никакъв начин да увеличите този пирог, той може само да намалява. Затова, ако не ви е паднало на вас, е отишло при някой друг - и обратно.

Мисленето като игра с нулева сума на свой ред вкарва всяка група хора в т.нар. капан на Хобс (Томас Хобс, 1588-1679), който се състои в следното. Вие сте принудени да проявявате агресия, за да предотвратите агресия от страна на вашия контрагент. Вашият контрагент в случая е целият свят. А защо той ще проявява агресия към вас? Ами защото пирога е един за всички, не е ли така? И вие всички се борите за него. Затова - или ние, или нас. Или на мен ще ми падне, или на другия. Това е то, собствено, нулевата сума.

А Хобсовия капан представлява тази възпроизвеждаща се агресия. За да не посяга никой към вашия пирог, вие трябва да изглеждате достатъчно заплашителни. А за да сте достатъчно заплашителни, трябва не само да заплашвате, но и да проявявате тази агресия в реалния свят.

Дълго време се е смятало, че от Хобсовия капан няма изход, че това е то самата борба за съществуване... но има и други видове ресурси - възобновяеми, възпроизводими. ... А след известен брой векове хората се сетиха, че основният източник на ресурси... са хората. Освен това в индустриалната, а особено в постиндустриалната икономика станаха важни други видове ресурси, например социалните.

И тук преминаваме към следващия вид ресурси - културно-информационните: знания, информация, средства за масова комуникация; дори и убежденията - тоест - т.нар. soft power (в бизнеса това се отразява в пренасяне акцента при търсене на човешки ресурси на т.нар. soft skills: лидерство, екипна работа, комуникация, решаване на проблеми, работна етика, адаптивност, умения за хармонични отношения (англ.) - бел.моя).

... Много от това, което говорим за индустриалното и постиндустриалното общество, за постмасовостта - се базира на концепцията на Тофлър.

Той сформулира концепцията за информационно общество, в която протича т.нар. power shift - изместване на властта, състоящо се в следното. Информационният ресурс, поради своите специфични преимущества, а именно неизчерпаемост, достъпност, възобновяемост/възпроизводимост започва да превалира над останалите ресурси и да определя характера на политическата власт.

Тофлър смята, че всички бъдещи битки за власт и всички конфликти във всички институти (политически институции - бел.моя) ще бъдат тъкмо за контрол над знанието, за контрол над информацията.
Източник (рус.)
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 7118
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от vassiln » 17 Авг 2019, 21:32

Сега по Nickelodeon видях реклама на филм с джендър коте еднорог, и бяла горила с лилави шноли.
Отдавна нещо ми подсказваше да не гледам телевизия.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 7478
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от Amazon » 18 Авг 2019, 00:44

vassiln написа:
17 Авг 2019, 21:32
Сега по Nickelodeon видях реклама на филм с джендър коте еднорог, и бяла горила с лилави шноли.
Отдавна нещо ми подсказваше да не гледам телевизия.
Ти още имаш телевизия??? :lol: :lol: :lol:

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 7118
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от vassiln » 18 Авг 2019, 01:09

Не, нямам телевизор от 17 януари 1991-ва, но по хотели и къмпинги, без да искам, попадам на вълшебната кутия.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 1742
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 19 Авг 2019, 14:13

За пореден път попадам на един много интересен древнокитайски лаф, цитиран от Юлия Латинина - много хубав показател що е пропаганда. :)
"...пропагандата няма нужда да бъде умна. Тъкмо напротив: пропагандата трябва да действа като опознавателна система "свой — чужд". Точно като в известния анекдот, който обичам да разказвам, дето един китайски евнух във втори век от нашата ера довел елен в двореца и казал, че това е кон. Не го бил маскирал, не му изпилил рогата, не му закачил опашка. Същността на постъпката му се заключавала в това, че искал да види кой от придворните е на негова страна и кой - не. Който казал, че елена е кон, на него можел да разчита. А който казал, че елена е елен - значи бил ненадежден елемент!"
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 1742
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 25 Авг 2019, 19:58

Много интересно мнение, не съм сигурна за коя тема е, става дума най-вече за световното устройство през призмата на енергийните и екологични проблеми - малко е несвързано на места, но според мен си струва да се прочете внимателно. Ето един цитат:
Според последния доклад за изхвърлянето на емисии СО2 в атмосферата, най-големият замърсител в света са вулканите. Активните вулкани в света са 1500, като само за миналата година с мощни изригвания са били 78, а всеки ден някъде в света изригва вулкан, макар и само с локално значение като отделени газове и натрупано замърсяване.

В докладите отсъства или бегло е спомената информация за подледниковите вулкани, които също действат постоянно и са причина за топенето на някои от тях не отгоре надолу, заради външни въздействия, а заради самата магмена активност. Само в океаните хидротермалните клапи, които изхвърлят лава под водата и загряват повърхността й, са 900 хиляди (срещу 1500 надземни вулкани). Три от океанските са под постоянен мониторинг, защото лавата и газа, който изхвърлят, може да причини глобални проблеми. Само по течението на Ел Ниньо, в Северния Тих океан, един вулкан освобождава потоци лава чрез подводен вентил с температура от 380 градуса по Целзий според проучване на Американския департамент по океанография и изследване на атмосферата (NOAA). Докладът им обяснява процеса на "температурната бомба" от периода 2014-2017 г. със серия регистрирани масивни вулканични изригвания на океанското дъно (подчертано от мен) и така човешката дейност на повърхността на планетата няма общо с активността на магмата.
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 147
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от angelmr » 27 Авг 2019, 15:44

vassiln написа:
17 Авг 2019, 21:32
Сега по Nickelodeon видях реклама на филм с джендър коте еднорог, и бяла горила с лилави шноли.
Отдавна нещо ми подсказваше да не гледам телевизия.
А какво е мнението на моралните пуристи за детски истории в които родители умишлено изоставят децата си да умрат от глад или от нападение на диви животни в гората?

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2207
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от ValBo » 27 Авг 2019, 16:11

Има подтекст в цялата работа.
Ако Снежанка не беше отишла при джуджетата, съвсем скоро щяха да открият хомосексуализма и да си посегнат един на друг или което по-зле - групово на най-малкото джудже. Та пращайки я в гората, злата мащеха е предотватила няколко престъпления. Едното от тях педофилия
Превенция един вид

Е, после като принца е отвел момата, най вероятно са стигнали до горното, но за това историята мълчи... :-)
Finita la commedia

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 7118
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от vassiln » 27 Авг 2019, 17:55

angelmr написа:
27 Авг 2019, 15:44
vassiln написа:
17 Авг 2019, 21:32
Сега по Nickelodeon видях реклама на филм с джендър коте еднорог, и бяла горила с лилави шноли.
Отдавна нещо ми подсказваше да не гледам телевизия.
А какво е мнението на моралните пуристи за детски истории в които родители умишлено изоставят децата си да умрат от глад или от нападение на диви животни в гората?
Че може би развиват прагматичното мислене у децата отрано.
По-неприятно е, че може би в тези истории има истина, и че хората действително са го правили от глад.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 7478
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от Amazon » 27 Авг 2019, 18:52

ValBo написа:
27 Авг 2019, 16:11
Има подтекст в цялата работа.
Ако Снежанка не беше отишла при джуджетата, съвсем скоро щяха да открият хомосексуализма и да си посегнат един на друг или което по-зле - групово на най-малкото джудже. Та пращайки я в гората, злата мащеха е предотватила няколко престъпления. Едното от тях педофилия
Превенция един вид

Е, после като принца е отвел момата, най вероятно са стигнали до горното, но за това историята мълчи... :-)
Ти се майтапиш, но приказките от онези времена са жестоки - както е бил и живота. Повечето достигнали до нас, като тези на Андерсен са с променен край, за да има щастлива завръзка.

Малката русалка чувства невероятна болка при всяка стъпка, все едно ножове се забиват в стъпалата и. Не може да говори и съответно да каже на принца, че го обича. Умира в мъки и се превръща в морска пяна.

jordani
Редовен потребител
Мнения: 507
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от jordani » 27 Авг 2019, 21:00

Причината не е толкова заради реализма, но има и някакъв интерес сред децата да им се разказват страшни истории. Просто преди е трябвало нещата да са доста екстремални, за да впечатлят.

djio
Редовен потребител
Мнения: 924
Регистриран на: 22 Юли 2016, 14:32
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от djio » 27 Авг 2019, 21:29

Страхът води до послушание. Такава им е била детската педагогика. :twisted: :shock: :o :)

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2207
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от ValBo » 27 Авг 2019, 22:37

Аз изобщо не се майтапя.
Животът в момента е прекалено лек и от там плъзват едни "педерастки" идеи, които според мен ще опропастят света. Вегани, които не кърмят детето, защото не трябвало да докосва животинска храна, антиваксъри, вярващи в химически следи, плоскоземци и тн. Прекалено либерални ставаме.

П.П. Че малката русалка е идеална жена! Всичко си има, изглежда добре и като глазурата на тортата и не говори... Кой ще избяга от това щастие?!
А, ако може да прави и муската.... :-)
Finita la commedia

jordani
Редовен потребител
Мнения: 507
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от jordani » 28 Авг 2019, 09:18

Децата ни страдат: Защо допускаме да живеят в измислен Ад?

Една статия за същото - съвременните страшни приказки.

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 147
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от angelmr » 28 Авг 2019, 12:19

vassiln написа:
27 Авг 2019, 17:55
angelmr написа:
27 Авг 2019, 15:44
vassiln написа:
17 Авг 2019, 21:32
Сега по Nickelodeon видях реклама на филм с джендър коте еднорог, и бяла горила с лилави шноли.
Отдавна нещо ми подсказваше да не гледам телевизия.
А какво е мнението на моралните пуристи за детски истории в които родители умишлено изоставят децата си да умрат от глад или от нападение на диви животни в гората?
Че може би развиват прагматичното мислене у децата отрано.
По-неприятно е, че може би в тези истории има истина, и че хората действително са го правили от глад.
A може би просто децата обичат страшни истории? Или в по-новия случай истории силно различаващи се от действителността, които показват нещо щарено и контрастно. Колкото по-шантаво и странно, толкова е по-интересно. Няма защо да търсите под вола теле и да обяснявате за еврогей пропаганда. В съвременните анимационни филмчета няма истории фундаментално различни от тези срещащи се в старите приказки. Различна е формата, не и съдържанието. С какво едно коте еднорог е чак толкова различно от една оживяла дървена кукла? Новите творци се опитват да не повтарят старите и от това изглежда че пишат нещо различно, но това е на повърхността. Обаче историите следват общи модели. Разликите са в начина на представяне на историите. Днешните са по-шарени по чисто технологични причини. :)

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 1742
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 03 Сеп 2019, 10:25

Едно много интересно мнение по повод "отворените граници" - в мой превод:
"Винаги ме изумява арогантността и странната имперска (според мен не е имперска...) менталност на британските и американски прогресивни защитници на отворените граници, които вярват, че осъществяват акт на просветена благотворителност, когато "приветстват" доктори на науките от Източна Европа или Централна Америка, идващи да им работят шофьори или сервитьори (!!!). В най-заможните нации адвокатстването на отворените граници изглежда да работи като фанатичен култ между дълбоко вярващи - един продукт на големия бизнес и лобирането на свободния пазар се разнася наоколо от голяма група от градската класа на креативни, технически, медийни и други специалисти от икономиката на знанията, които обслужват интересите на собствената си класа за запазване на стила си на живот евтин и кариерите си незастрашени, докато повтарят папагалски институционалната идеология на своите индустрии. Истината е, че масовата миграция е трагедия, и морализаторстването на богатата-над-средното класа по този повод е фарс. Може би ултра-богатите могат да си позволят да живеят в този свят без граници, за който така агресивно агитират, но повечето хора се нуждаят - и желаят - едно последователно и логично, суверенно политическо тяло, което да защитава техните граждански права.
I’m always amazed at the arrogance and the strangely imperial mentality of British and American pro–open borders progressives who believe that they are performing an act of enlightened charity when they “welcome” PhDs from eastern Europe or Central America driving them around and serving them food. In the wealthiest nations, open borders advocacy seems to function as a fanatical cult among true believers—a product of big business and free market lobbying is carried along by a larger group of the urban creative, tech, media, and knowledge economy class, who are serving their own objective class interests by keeping their transient lifestyles cheap and their careers intact as they parrot the institutional ideology of their industries. The truth is that mass migration is a tragedy, and upper-middle-class moralizing about it is a farce. Perhaps the ultra-wealthy can afford to live in the borderless world they aggressively advocate for, but most people need—and want—a coherent, sovereign political body to defend their rights as citizens.
Източник (англ.)
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 3814
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от Almasy » 03 Сеп 2019, 10:33

pnp5q написа:
03 Сеп 2019, 10:25
Едно много интересно мнение по повод "отворените граници" - в мой превод:
"Винаги ме изумява арогантността и странната имперска (според мен не е имперска...) менталност на британските и американски прогресивни защитници на отворените граници, които вярват, че осъществяват акт на просветена благотворителност, когато "приветстват" доктори на науките от Източна Европа или Централна Америка, идващи да им работят шофьори или сервитьори (!!!).
+1
:D
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеГКБизация. Дерусификация.

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 1742
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 04 Сеп 2019, 12:58

И още една атака срещу хватките на "зелените устрашители" - този път от френски философ.
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 1742
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 16 Сеп 2019, 10:59

Тези три чаршафа на руски се водят икономически, но определено засягат и много други теми от близкото бъдеще - мисля, че ще ви бъдат интересни. И трите се въртят около тенденциите на настъпващия суперкапитализъм - роботизация, реофшоризация, префокусиране към услугите - и ефектите им върху света и най-вече - върху т.нар. развиващи се страни, които доскоро бяха бенефициенти на офшоризацията - тенденцията за изнасяне на производствата в страни с по-ниска цена на труда. Сега, благодарение на автоматизацията и роботизацията се наблюдава пренос на изгодата от ниската цена на труда към ниската цена на транспорта - особено за тежки и обемни стоки като автомобилите - а също и преход към съкращаване дела на труда в традиционни професии с ниска квалификация, най-вече - на шофьорите. Процеса на изтегляне на промишлените производства от Третия свят е напреднал до степен да се появи теория, че тези страни няма да успеят да повторят пътя на Южна Корея, Тайван и Китай поради преждевременна де-индустриализация - "вносните" фабрики се закриват, а вътрешното стопанство все още е предимно аграрно и много ниско технологично - оттук и допълнителна утежняваща последица - няма пазар (хора с пари) за префокусиране на заетостта към услугите (кафета, фризьори и пр.). Ние сме донякъде късметлии географски, понеже все още влизаме в графа "ниършоринг", т.е. - не е като чак да си върнат производството у дома, но да им е наблизо (като главен пример в това отношение дават някакъв автомобилен клъстер в Словения).

Тази е най-социалната - Робовладелският строй - как ще живеем при суперкапитализма (рус.) - Ное 2017

А тези двете са по-икономически насочени:

Роботизация вместо глобализация - що е то реофшоринг и с какво е опасен (рус.) Яну 2018

Задънена улица в развитието - как техническият прогрес прекрати ръста на икономиките на развиващите се страни (рус.) Фев 2018
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

jordani
Редовен потребител
Мнения: 507
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от jordani » 25 Сеп 2019, 20:17

Изображение

Изображение

Най-новото Барби е джендър-инклузивно, каквото и да означава това.

Бащата роди (англ.)

Сменя си юридически пола на мъж, после ражда и съди държавата да бъде баща, но неуспешно.

Като порастне ще само си избере пола (англ.)

В Лондонския аквариум взели едно от двете яйца на двойка пингвини, за да не се затрудняват при отглеждането. Дали яйцето на два женски пингвина, които го измътили и ще го отглеждат. Пола на пиленцето не е записан, за да може само да си избере, като порасне.

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 3551
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от Кухулин » 25 Сеп 2019, 20:43

jordani написа:
25 Сеп 2019, 20:17
джендър-инклузивно, каквото и да означава това
1. Барбито няма цици.
2. Като го пусна в гугъла, излиза снимка на Филип Димитров.

=> Няма как да е нещо хубаво :(

jordani
Редовен потребител
Мнения: 507
Регистриран на: 14 Май 2018, 19:28
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от jordani » 18 Окт 2019, 00:08

Китай и Корея добились снижения рождаемости. Но теперь этому не рады

През 1960-те години в Южна Корея една жена е раждала средно 6.1 деца. Започва кампания за намаляване на раждаемостта и през 1980-те години коефициента достига 2 деца. Кампанията е завършена успешно, но тенденцията продължава и днес Южна Корея има най-нисък коефициент в света - 0.98 деца на една жена.

Подобна е ситуацията в Япония и Китай. Очаква се през 2060 г. във всички тези държави делът на старите хора (над 65 години) да достигне 40%.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани