Общи приказкиСоциално устройство

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
pnp5q
Редовен потребител
Мнения: 1437
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 04 Авг 2019, 00:41

Благодаря за уточненията. По тях обаче има допълнителни съображения.
jordani написа:
03 Авг 2019, 21:12
Какво се получава със социалните мрежи по отношение на основната им функция да се сподели нещо с други хора. Ако са десет различни, трябва да си направиш няколко акаунта
Проблема със споделянето на информация е решаван и преди социалните мрежи по много начини - най-масовият, струва ми се, е чрез масов имейл. Освен това някои видове споделяне станаха популярни в други мрежи - инстаграм /със снимка/ и туитър. Интересното е, че дори на този фон на човек му се налага да поддържа множество акаунти, но по "технически" причини - много често освен във фб е нужно да има акаунт и в скайп, и във вайбър - мрежи за комуникация, чиято цел не е масово споделяне и значи фб би трябвало да стане някакъв многофункционален мастодонт, за да ги замени успешно /той не че не се опитва Маркито, пък и Гугъл се опита - хем имаше опции за видеочат и конференции от самото начало/.
jordani написа:
03 Авг 2019, 21:12
Още повече за операционните системи, където е много по-сложно да напишеш няколко програми за различни ОС, отколкото да постнеш няколко пъти.
Хм, тук може би имаме идея, която вече е стара, толкова бързо се променят работите с компютрите. Първо, въпросът с програми за различни ОС бе решен до голяма степен със създаването на езика Java, след това програмите /особено с отворен код - и нерядко безплатни/ взеха да се развиват с такава скорост, благодарение допринасянето на много хора за един продукт, че скоро се появиха аналози за много неща на много платформи /в т.ч.-мобилните/. Сега се наблюдава "отдръпване", доста продукти, получили масова клиентела като безплатни, почнаха да търсят монетизация, а за други - силно се промени начина, по който се ползват, размести се пазара. Примерно мога да кажа за ЕРП-системите, преди 15 години имаше едно убийствено изследване на ПС Магазин, че въпреки тоя софтуер за стотици хиляди пари, до 70% от отчетите се правят или довършват в Ексел /това, според мен, си е безобразие за такива пари/. Още по-зле беше положението на малки пазари като българския - никой от големите играчи не си направи труда за локализация докрай спрямо счетоводното ни законодателство - и да ви кажа, като поразрових въпроса - излезе, че по цял свят е било така! Резултата - ерп-тата никой не ги бръсне вече, освен индустриалните мастодонти - всичко юруш на CRM софтуера /контакти с клиенти, около 1/10 от ерп, но донакичен със склад и фактуриране някои имат наглостта да го предлагат като "модерна алтернатива на ерп"!... Уф, увлякох се. Има още едно съществено нещо да кажа - облака! Всичко се пише на интерпретатори, въпроса е да работи в уеб - на какво желязо/ос работи уеб, няма значение - php, python и още няколкото основни езика имат версии за двата главни лагера - Уиндоус и Линукс - грижата за инсталацията им може да бъде изнесена извън разработчика.
jordani написа:
03 Авг 2019, 21:12
Затова мисля, че е естествен процеса да се получават монополи при новите продукти или по-скоро услуги.
И тук по интересен начин се връщаме право на изходната статия - която предупреждава тъкмо за това и че трябва да се вземат противомерки овреме. :)
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

angelmr
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 25 Юли 2016, 18:50
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от angelmr » 08 Авг 2019, 14:18

Авторът просто се опитва да прокарва определена политическа теза, а именно - как левият популизъм имал своята позитивна роля.
Всъщност в основата на проблема не стои невслушването на властта в оплакванията на левите политици и синдикатите, а стоят именно държавните регулации. Именно тяхното наличие ограничава свободата на конкуренцията и създава политически лобита, картели и монополи. Обясненията как държавните регулации били нещо добро, но правилните хора (леви политици и синдикалисти), ако биха имали достатъчно голяма власт, щели да ограничават лобитата, картелите и монополите, е меко казано наивно. :) В реалността независимо какви са хората на власт, около тях се оформят кръгове от бизнес интереси и съответно тези политици в малка или голяма степен започват да използват властта си, за да подкрепят или да се противопоставят селективно на регулации в интерес на близките и срещу интересите на конкурентните на близкия им кръг бизнеси. Решението е държавата въобще да спре да се меси на бизнеса. За съжаление има области където такова решение е неприложимо, но това е предмет на отделна дискусия.
pnp5q написа:
04 Авг 2019, 00:41
И тук по интересен начин се връщаме право на изходната статия - която предупреждава тъкмо за това и че трябва да се вземат противомерки овреме. :)
Кой и как според теб, трябва да взема контрамерките? Ако е някаква държавна комисия, нагледахме се на изкривяванията на политкоректността и прословутия регламент за личните данни на ЕС. Според мен единствено пазарът (крайните потребители) има силата и моралното право да взима мерки. Ето аз например скоро очаквам развитие на алтернатива на YouTube, срещу чиято политкоректност вече се появява недоволство. За сега има малки оператори, от които рано или късно поне един ще стане голяма конкуренция. Единственото, което може да ги спре, е, че и те може би ще се налага да се съобразяват с всевъзможни държавни разпоредби на всевъзможни държави, което може пак да се отрази под формата на натиск срещу производителите на съдържание към прекомерна политкоректност, което е и най-голямата слабост на тубата. Та пак опираме до извода, че в основата на проблема стоят именно държавните регулации, които пречат на опитите на конкуренцията да създаде алтернативи на икономическите мастодонти.

Аватар
pnp5q
Редовен потребител
Мнения: 1437
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 11 Авг 2019, 12:56

Отде идела измишльотината "джендър" (я, не само на мен ми изглежда като едва прикрита организирана гадост!) - и разбира се, като всички постмодернистки бълвочи, няма нормални изречения... колко удобно, няма опровергаване - пфф, колко са плитки всичките, ама докато изтече кафявата вода... ще има да повисим жадни и изнервени на брега на социалната река.
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
pnp5q
Редовен потребител
Мнения: 1437
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 15 Авг 2019, 09:12

Във връзка със спора в темата за икономиката на Русия, ще преведа тук един откъс от предаване, който много точно описва проблемите и външната й политика - но в същото време се отнася и за други общества и обстоятелства /примерно в уики-статията за Хобсовия капан (англ.) - спирала на нарастваща агресия като следствие от дълбокото недоверие на страните, изходът е стъпки към повишаване на взаимното доверие - като основен пример е дадена карибската криза и отношенията Кенеди-Хрушчов/. Откъсът е от миналата седмица, от чудесните политико-образователни предавания с Елена Шулман на радио Ехо Москвы.
...изглежда, че няма нищо по-яко и ефективно на света от силовия ресурс, а веднага след него е материалният ресурс, т.е. парите. Всичко останало не е толкова нужно. Този начин на мислене е разпространен в архаичните политически системи, мисленето на които се основава на идеята за изчерпаемост, свършване на ресурса. Това се нарича "мислене в стил игра с нулева сума" или още "ресурсно мислене".

... Наистина, ако седите на природни ресурси, които, разбира се, са изчерпаеми, у вас по естествен начин възниква един мироглед, една картина на света като някакъв пирог, който ви е даден по божие усмотрение и оттам нататък или вие ще го изядете, или някой друг ще го изяде. Няма никакъв начин да увеличите този пирог, той може само да намалява. Затова, ако не ви е паднало на вас, е отишло при някой друг - и обратно.

Мисленето като игра с нулева сума на свой ред вкарва всяка група хора в т.нар. капан на Хобс (Томас Хобс, 1588-1679), който се състои в следното. Вие сте принудени да проявявате агресия, за да предотвратите агресия от страна на вашия контрагент. Вашият контрагент в случая е целият свят. А защо той ще проявява агресия към вас? Ами защото пирога е един за всички, не е ли така? И вие всички се борите за него. Затова - или ние, или нас. Или на мен ще ми падне, или на другия. Това е то, собствено, нулевата сума.

А Хобсовия капан представлява тази възпроизвеждаща се агресия. За да не посяга никой към вашия пирог, вие трябва да изглеждате достатъчно заплашителни. А за да сте достатъчно заплашителни, трябва не само да заплашвате, но и да проявявате тази агресия в реалния свят.

Дълго време се е смятало, че от Хобсовия капан няма изход, че това е то самата борба за съществуване... но има и други видове ресурси - възобновяеми, възпроизводими. ... А след известен брой векове хората се сетиха, че основният източник на ресурси... са хората. Освен това в индустриалната, а особено в постиндустриалната икономика станаха важни други видове ресурси, например социалните.

И тук преминаваме към следващия вид ресурси - културно-информационните: знания, информация, средства за масова комуникация; дори и убежденията - тоест - т.нар. soft power (в бизнеса това се отразява в пренасяне акцента при търсене на човешки ресурси на т.нар. soft skills: лидерство, екипна работа, комуникация, решаване на проблеми, работна етика, адаптивност, умения за хармонични отношения (англ.) - бел.моя).

... Много от това, което говорим за индустриалното и постиндустриалното общество, за постмасовостта - се базира на концепцията на Тофлър.

Той сформулира концепцията за информационно общество, в която протича т.нар. power shift - изместване на властта, състоящо се в следното. Информационният ресурс, поради своите специфични преимущества, а именно неизчерпаемост, достъпност, възобновяемост/възпроизводимост започва да превалира над останалите ресурси и да определя характера на политическата власт.

Тофлър смята, че всички бъдещи битки за власт и всички конфликти във всички институти (политически институции - бел.моя) ще бъдат тъкмо за контрол над знанието, за контрол над информацията.
Източник (рус.)
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 6292
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от vassiln » 17 Авг 2019, 21:32

Сега по Nickelodeon видях реклама на филм с джендър коте еднорог, и бяла горила с лилави шноли.
Отдавна нещо ми подсказваше да не гледам телевизия.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 6894
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от Amazon » 18 Авг 2019, 00:44

vassiln написа:
17 Авг 2019, 21:32
Сега по Nickelodeon видях реклама на филм с джендър коте еднорог, и бяла горила с лилави шноли.
Отдавна нещо ми подсказваше да не гледам телевизия.
Ти още имаш телевизия??? :lol: :lol: :lol:

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 6292
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от vassiln » 18 Авг 2019, 01:09

Не, нямам телевизор от 17 януари 1991-ва, но по хотели и къмпинги, без да искам, попадам на вълшебната кутия.
Cause what does it means to live in a tower of gold, if it is built on an island of shit?

Аватар
pnp5q
Редовен потребител
Мнения: 1437
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 19 Авг 2019, 14:13

За пореден път попадам на един много интересен древнокитайски лаф, цитиран от Юлия Латинина - много хубав показател що е пропаганда. :)
"...пропагандата няма нужда да бъде умна. Тъкмо напротив: пропагандата трябва да действа като опознавателна система "свой — чужд". Точно като в известния анекдот, който обичам да разказвам, дето един китайски евнух във втори век от нашата ера довел елен в двореца и казал, че това е кон. Не го бил маскирал, не му изпилил рогата, не му закачил опашка. Същността на постъпката му се заключавала в това, че искал да види кой от придворните е на негова страна и кой - не. Който казал, че елена е кон, на него можел да разчита. А който казал, че елена е елен - значи бил ненадежден елемент!"
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Аватар
pnp5q
Редовен потребител
Мнения: 1437
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от pnp5q » 25 Авг 2019, 19:58

Много интересно мнение, не съм сигурна за коя тема е, става дума най-вече за световното устройство през призмата на енергийните и екологични проблеми - малко е несвързано на места, но според мен си струва да се прочете внимателно. Ето един цитат:
Според последния доклад за изхвърлянето на емисии СО2 в атмосферата, най-големият замърсител в света са вулканите. Активните вулкани в света са 1500, като само за миналата година с мощни изригвания са били 78, а всеки ден някъде в света изригва вулкан, макар и само с локално значение като отделени газове и натрупано замърсяване.

В докладите отсъства или бегло е спомената информация за подледниковите вулкани, които също действат постоянно и са причина за топенето на някои от тях не отгоре надолу, заради външни въздействия, а заради самата магмена активност. Само в океаните хидротермалните клапи, които изхвърлят лава под водата и загряват повърхността й, са 900 хиляди (срещу 1500 надземни вулкани). Три от океанските са под постоянен мониторинг, защото лавата и газа, който изхвърлят, може да причини глобални проблеми. Само по течението на Ел Ниньо, в Северния Тих океан, един вулкан освобождава потоци лава чрез подводен вентил с температура от 380 градуса по Целзий според проучване на Американския департамент по океанография и изследване на атмосферата (NOAA). Докладът им обяснява процеса на "температурната бомба" от периода 2014-2017 г. със серия регистрирани масивни вулканични изригвания на океанското дъно (подчертано от мен) и така човешката дейност на повърхността на планетата няма общо с активността на магмата.
"Это примитивное фейсбучное разделение на своих и чужих ужасно обедняет и играет в пользу бессмысленных людей, которые сами по себе ничего не делают." - П.Лунгин

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани