ЛитератураИнтересно за четене

Модератор: Ksantip

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 2164
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от pnp5q » 11 Юни 2020, 23:07

Сега чета "Промяната: как да я постигнем, когато е трудна" от Чип и Дан Хийт (издавана у нас, но изчерпана). Ето представяне на английски:
https://www.youtube.com/watch?v=Vm9fRGqI3h0
и линк на руски.

Книгата предлага общ шаблон за разчупване на проблемни ситуации - насоки за Аналитика/Планиращия в нашия мозък (Ездача в примерите от книгата), мотив за Емоционалния (Слона) и Тропа/Сюжет за протичане на промяната. Разгледани са редица интересни случаи, като между тях се споменават и доста любопитни изследвания - от първото имаше един интересен извод - че самоконтролът/самообладанието е изчерпаем ресурс (тук и аз се сещам лесен пример - като са ти опънали нервичките на тъпо съвещание на работа, после в къщи ти е по-трудно да се обясняваш за проблеми с нормален глас); друго едно беше, че Ездачът/Аналитика много лесно "хлътва" в анализиране на трудности - буквално се вторачва в тях - примерно ако детето донесе една петица, три четворки и една двойка, коя оценка ще заинтересува родителя? В тази връзка - прочели прилагателните за емоции в английския - излязло, че над 60 процента са за отрицателни емоции, хората се интересуват повече от негативното - за да се предпазят ли, не знам. Интересен похват е търсенето на "ярки петна" в проблемната среда - особено як беше примера, дето намерили сред виетнамските майки такива, които успяват да нахранят децата си тъй, че да не гладуват толкова. Но най-интересно засега - и затуй си правя труда да пиша, нещо не е акцентирано във видеото - големите проблеми поразително често имат непропорционално минималистични решения.
"Не съм сигурен, че мрачните аспекти на човешката личност могат да бъдат поучителни за нас." - Ръсел Кроу

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 2164
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от pnp5q » 03 Юли 2020, 19:45

Пруно се разкашля отново.
— Днес всеки прави бизнес с всеки, Джоузеф. Това е то глобалната икономика. През последните десет години не ти ли е попадала някоя брошура на колежите от Бръшляновата Лига?
— Не. Там [в затвора - бел.моя] не получавахме такива. — Курц знаеше, че едно време Пруно е бил професор.
— Разнообразие и толерантност — отвърна Пруно и допи виното. — Толерантност и разнообразие. Нищо не се споменава за правила, класика, знание и наука. Само толерантност и разнообразие, разнообразие и толерантност. Те постилат пътя пред глобалната електронна търговия и личното благосъстояние.
- Дан Симънс [авторът на Хиперион] - "Куфарът" (Hardcase), 2001, детективска серия Джо Курц - 1.
"Не съм сигурен, че мрачните аспекти на човешката личност могат да бъдат поучителни за нас." - Ръсел Кроу

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани